Catwalk diversity on tuonut näytöslavoille muiden muassa kehitysvammaisia ja pyörätuolissa istuvia malleja. 

Muotimaailma on hitaasti avaamassa oviaan myös niille, jotka eivät istu perinteiseen mallimuottiin.

Vuonna 2014 New Yorkin muotiviikoilla tehtiin historiaa. Amerikkalainen muotisuunnittelija Carrie Hammer päätti lähettää lavalle Danielle Sheypukin, NYC:in  muotiviikkojen ensimmäisen pyörätuolissa istuvan mallin. Näytös oli menestys, ja seuraavana vuonna Carrien näytöksessä nähtiin American Horror Storysta tuttu, downin syndroomaa sairastava näyttelijä Jamie Brewer.

Muutokselle oli selvästi tilaa. DKNY:n näytöksessä nähtiin ammattimallien lisäksi ”tavallisen näköisiä” ihmisiä: eri ikäisiä, värisiä ja kokoisia – ihan niin kuin oikeassa elämässäkin. Vuonna 2014 myös Diesel valitsi kampanjansa kasvoksi lihasten rappeumataudin takia pyörätuolissa istuvan Jillian Mercadon. Olimme myös iloisia kuullessamme, että myös tanskalaismerkki Noisy May valitsi äskettäin kevään 2016 kampanjan mainoskasvokseen Lauren Wasserin, jonka jalka on amputoitu verenmyrkytyksen takia.

Se, että muotitalot valitsevat kasvoikseen erinäköisiä malleja on tärkeää. Mikä ylipäätään on kaunista, rumaa, outoa tai normaalia? Catwalk diversity eli mallien monimuotoisuudelle hurraava ilmiö on viime vuosina saanut ansaitsemansaa huomiota. Erilaisuus yksinkertaisesti myös kiinnostavampaa kuin samannäköiset ja –kokoiset mallit kaikkalla, mihin katsomme.

Hienoimmillaan erilaisuus on kuitenkin silloin, kun sitä ei erityisemmin alleviivata. Jenkkitavaratalo Nordstrom käytti mainoksissaan esimerkiksi kehitysvammaista mallia ensimmäisen kerran jo vuonna 1997. Vuosien varrella Nordstromin kampanjoissa ovat esiintyneet muun muassa ilman oikeaa käsivartta syntynyt Shaholly Ayers ja toisen jalkansa Afganistanin sodassa menettänyt Alex Minsky. Yhtiö ei ole halunnut erityisemmin korostaa mainoskasvojaan tai niiden erilaisuutta. 

- Meillä ei ole tarvetta tehdä siitä numeroa. Me yksinkertaisesti uskomme, että heistä jokainen näyttää vaatteissamme upealta, on tavaratalon tiedottaja Tara Darrow sanonut.

Toivomme, että näemme erilaisuutta tulevaisuudessa yhä enemmän muotimaailmassa. Mitä mieltä sinä olet?

 
Jamie Brewer           

 

 
Jillian Mercado

 

 
Alex Minsky     

Lauren Wasser                                                                                                                       

Katso myös:

"Mintun vamma ei vähennä häntä ihmisenä"

Insta-tähti sai tarpeekseen somesta - haluaa varoittaa muitakin

Kylie Jenner yllätti sosiaalisen median kampanjallaan

Kuvat: MVPhotos