Sinkkuna läheisyyden ja seksin löytäminen voi olla vaikeaa – etenkin, jos ei ole valmis fuckbuddyihin ja yhden illan juttuihin

Viisi sinkkunaista jutteli tyttöjen illanistujaisissa käsissään lasit kuohuvaa. Puolen yön aikaan keskustelu kääntyi seksiin. Tai tarkemmin sanottuna siihen, ettei sitä ollut. Naiset pohtivat, mistä he voisivat saada sinkkuina seksiä tai läheisyyttä, jos yhden yön jutut tai fuckbuddyt eivät kiinnostaneet.

– En ole harrastanut seksiä yhdeksään kuukauteen. Epäilen, että olen kohta taas neitsyt, yksi heitti.

Muut komppasivat. Toinen ei halunnut uutta kumppania, koska sydän oli vielä rikki edellisen jäljiltä. Naista mietitytti, harrastaisiko hän seksiä ollenkaan ennen kuin seuraava poikaystävä löytyisi. Ja koska sellainen löytyisi? Olisiko seksiä seuraavan kerran vuonna 2020? Kolmas sanoi lopettaneensa yhden yön jutut sen jälkeen, kun ne olivat vieneet enemmän kuin antaneet. Neljäs totesi, että seksin ja läheisyyden tarve oli kova.

– Mutta minkäs teet, jos sopivaa kumppania ei näy lähimaillakaan, hän jatkoi.

Sinä iltana naiset eivät lähteneet baariin vaan jäivät puhumaan sinkkujen seksistä ja ikuisuuskysymyksestä: mistä sitä saa?

Sexpo-säätiön järjestösihteeri ja seksuaalineuvoja Henriikka Sundell on törmännyt työssään samaan pohdintaan monta kertaa. Seksittömyys koskettaa usein syvältä ja henkilökohtaisesti. Niin käy etenkin silloin, jos se ei ole oma valinta.

– Seksin ja läheisyyden kaipuu on ymmärrettävää, koska kaipaamme kosketusta, toisen ihon lämpöä ja hyväksyntää. Ne ovat suurimpia tarpeitamme, Sundell sanoo.

Sopimus ystävien kesken

Läheisyyden jättämä aukko voi olla läsnä elämässä pitkäänkin. Etenkin silloin, jos sinkku haluaa pysyä sinkkuna eikä edes etsi parisuhdetta. Se, miten tilannetta voi purkaa, on yksilöllistä. Sundell kehottaa käyttämään mielikuvitustaan ja miettimään, mihin on valmis ja mitä haluaa.

– Yksi ratkaisu voi olla yhdessä laadittu sopimus samassa elämäntilanteessa olevan luotettavan ystävän tai muun henkilön kanssa, Sundell miettii.

Tällä Sundell tarkoittaa suhdetta, jossa kummallekin on selvää, ettei kyseessä ole seurustelusuhde, vaan läheisyyden ja seksin kaipuun täyttäminen. Niin sanottu friends with benefits -tilanne. Silloin pitää kuitenkin olla varovainen, ettei kumpaankaan satu. On hyvä keskustella säännöllisesti, missä suhteessa mennään ja mitä tunteita sopimus herättää.

Jos fuckbuddyt ja yhden yön suhteet ovat poissa laskuista, Sundell kannustaa siirtymään sooloseksiin eli itsetyydytykseen. Hän korostaa, että sooloseksi on voimavara ja nautinnollinen tapa pitää itsestään huolta. Hänestä on kummallista, että naisten itsetyydytys on yhä tabu.

– Miehet puhuvat itsetyydytyksestään avoimemmin kuin naiset. Sooloseksi on kuitenkin luonnollinen osa monen seksuaalisuutta.

Sundellin mielestä on selvää, että jos ihminen ei saa pitkään aikaan seksiä, sillä on omat vaikutuksensa. Seksittömyys voi tuntua ahdistuksena tai arvottomuuden tunteena. Silloin sooloseksistä on apua.

– Se on ihana tapa helliä itseään. Itsetyydytyksestä kannattaa opetella nauttimaan. Se on seksiä, vaikka se tapahtuukin ilman toista.

Sundell kehottaa kääntämään ajatukset välillä myös muuhun kuin seksiin. Sinkkuna voi esimerkiksi viimein aloittaa harrastuksen, jota eksä ei suostunut edes kokeilemaan. Harrastukset tuovat sisältöä elämään ja vievät muiden ihmisten pariin.

– Vaikka seksi on tärkeää, elämässä on paljon muutakin. Sekin kannattaa pitää mielessä. 

Sooloilua ja halikavereita

Kysyimme lukijoiltamme, millaista heidän seksielämänsä oli sinkkuaikoina.

Hellyyttä kavereilta

”Sinkkuuteni alussa minulla oli yhden yön juttuja. Kuuden vuoden parisuhteen jälkeen oli mahtavaa antaa vain mennä. Nautin vapaudestani, ja siihen kuului myös vapaus harrastaa seksiä kenen kanssa tahdoin. Ehkä minulla kävi tuuri, koska yhden yön jutut tarkoittivat usein myös hyvää seksiä. Toki joukkoon mahtui myös floppeja ja iltoja, joiden jälkeen emme vaihtaneet edes numeroita. Pian yhden yön jutut alkoivat puuduttaa. Seksi on parempaa silloin, kun siinä on mukana tunnetta. Onneksi minulla oli läheisiä poikakavereita, joiden kainaloon pääsin paijattavaksi.” Sanna, 34

Ei ikinä fuckbuddya

”Sinkkuna minulla oli muutamia yhden yön juttuja. Ne alkoivat usein baarista ja päättyivät jommankumman luokse. En hakenut seuraa sen takia, että halusin seksiä. Kyse oli kokeilunhalusta ja pelistä. Testistä, voinko saada tuon tyypin. Seksiä enemmän kaipasin kuitenkin läheisyyttä ja hellyyttä. Sitä, että joku olisi ottanut kainaloon ja pitänyt hyvänä. Olisin halunnut halailukaverin, mutta fuckbuddya en olisi voinut edes harkita. Minusta olisi ollut todella outoa laittaa jollekin viesti, että miten menee, lähdetäänkö panemaan. Se ei olisi toiminut kohdallani ollenkaan.” Karoliina, 33

Itsetyydytyksen iloa

”Yksinkertaista. Jos minulla oli sinkkuna kuivia kausia, minä sooloilin.”

Matilda, 32

Katso myös:

24 helppoa tapaa piristää seksielämääsi

"Ihmiset eivät hyväksyneet 17 vuoden ikäeroamme"

Testaa itsesi: Oletko tylsä ystävä?

Kuva: MVPhotos