Kiinteämmät lihakset ja pirteämpi meno lenkkipolulla – olisiko ne mahdollista saada pillereitä ja jauheita napsimalla? Selvitimme, mistä ravintolisistä on tutkitusti hyötyä.

Ravintolisiin pätee yksi helposti muistettava fakta: jos ruokavaliosi on terveellinen ja monipuolinen, purkista otettavista lisäravinteista ei todennäköisesti ole hyötyä terveydellesi. Tiettyjen ravintoaineiden riittävä saanti voi kuitenkin olla haastavaa, joten on muutamia ravintolisiä, joiden purkista ottamista kannattaa harkita, jos huomaa kuuluvansa tiettyyn riskiryhmään. Myös kestävyys- ja voimaharjoittelijoille joistain ravintolisistä on tutkitusti hyötyä.

Ravitsemustutkija Jaakko Mursu muistuttaa, ettei ravintolisien napsimista varmuuden vuoksi suositella.

– Niiden hyödyistä ei ole olemassa tutkimusnäyttöä. Lisäksi useimpien valmisteiden pitkäaikaisvaikutuksia ei tiedetä, joten periaatteessa mikä tahansa yhdiste suurina annoksina ja pitkän aikaa nautittuna voi olla haitallinen.

Itselleen tarpeellisten ravintolisien löytämisestä tekee haastavaa se, että olotilan muutoksista ei voi vetää suoraa syy-seuraus-yhteyttä mihinkään yksittäiseen ravintoaineeseen. Syitä vaikkapa väsymykseen tai vetämättömyyteen voi olla monia, ja ensisijaisesti apua kannattaa lähteä etsimään elintapojen korjaamisesta. Unirytmi, terveellinen ruokavalio ja liikunta auttavat varmasti tehokkaammin kuin yksikään pilleri. Oireiden takana voi olla myös jokin sairaus, jolloin on tärkeää hakeutua lääkäriin.

– Monien ravintoaineiden puutokset eivät aiheuta oireita lyhyellä aikavälillä, vaan vasta useiden kuukausien, vuosien tai jopa vuosikymmenien jälkeen, Mursu kertoo.

Helpoin tapa pysyä terveenä onkin siis tsekata lautasen sisältö kuntoon ja huolehtia, että oma ruokavalio on terveellinen ja siinä on oikea määrä tarvittavia ravintoaineita.

Hyvinvoinnin ylläpitämiseksi: 

Folaatti

Puoli kiloa päivässä – tuttu rallatus, mutta sisältää asiaa. Folaattia saa erityisesti vihreistä kasviksista ja palkokasviksista, joten jos kasvisten käyttö jää alle suositellun puolen kilon, folaatin saanti voi olla vaarassa. Folaatin puute voi johtaa anemiaan ja raskaana olevilla sikiövaurioihin. Ravintolisissä folaattia on foolihappona. Sen käyttö kannattaa, jos saanti jää muuten vähäiseksi tai jos suunnitelmissa on raskaaksi tuleminen.

D-vitamiini

D-vitamiinin vaikutuksia terveyteen on tutkittu paljon, ja sen puutos on yhdistetty moniin sairauksiin, kuten infektioihin, diabetekseen, syöpään ja verenkiertotauteihin. Riittävästä D-vitamiinin saannista kannattaa siis huolehtia terveyden ylläpitämiseksi. Merkittävimpiä lähteitä ovat kala ja vitaminoidut maitotuotteet sekä auringonvalo. Suomessa auringosta saa riittävästi D-vitamiinia vain kesäkuukausina. Pillerinä otettava lisä-D on siis suositeltavaa etenkin talvella. Jatkuvassa käytössä 100 mikrogramman annos päivässä on todettu turvallisen D-vitamiiniannoksen ylärajaksi aikuisilla. Suositeltava annos on kuitenkin huomattavasti pienempi 7,5–20 mikrogrammaa iästä riippuen.

Jodi

Jodia tarvitaan kilpirauhashormonien tuotantoon, jotka puolestaan säätelevät aineenvaihduntaa. Puutos aiheuttaa kilpirauhasen laajentumista eli struumaa. Jodia saa maidosta, maitovalmisteista ja jodioidusta ruokasuolasta. Jos niiden käyttö on niukkaa, jodia voi ottaa ravintolisänä.

Sali- ja kestävyystreenin tueksi:

Kreatiini

Kreatiinilla on tärkeä rooli lihasten energiataloudessa, ja se parantaa suorituskykyä korkean intensiteetin lihastreenissä. Sen puute ei aiheuta terveysongelmia, mutta se voi hidastaa kehitystä salilla. Kreatiini onkin yksi ainoista ravintolisistä, josta on todistetusti hyötyä voima- ja fitness-harrastajille. Kreatiinia saa lähinnä lihasta ja kalasta, ja sitä muodostuu myös ihmisen sisäelimissä. Erityisesti kasvissyöjille kreatiinin saanti ravinnosta on haasteellista. Lihansyöjienkin pitäisi syödä lihaa ja kalaa yllättävän paljon, jotta kreatiinivarastot saisi täyteen. Varastoja voi täydentää kuureittain nautitulla kreatiiniravintolisällä. Tutkimusten mukaan turvallinen lisäkreatiinin päiväannos on noin 3 g.

Kofeiini

Vanha tuttu kofeiini on hyödyksi erityisesti kestävyysurheilijoille, sillä se parantaa kestävyyttä. Voit nauttia ennen treeniä esimerkiksi kofeiinia sisältävän latausjuoman. Jos kofeiinia saa runsaasti jo valmiiksi, lisäannoksesta ei välttämättä ole hyötyä. Maksimaalisen hyödyn saavuttamiseksi kahvinjuontia tulee hetkellisesti vähentää. Usein hyödyt saavutetaan vähentämällä kahvinjuontia päivän tai parin ajaksi.

Hiilihydraatti

Kestävyyslajien harrastajat voivat hyötyä myös erilaisista hiilihydraattivalmisteista, jotka parantavat kestävyyttä. Elimistön hiilihydraattivarastot ovat nimittäin rajalliset ja riittävät vain noin 1,5–2 tuntia kestävään suoritukseen. Hiilihydraattien nauttiminen treenin jälkeen täydentää varannot ja nopeuttaa palautumista. Hiilihydraattiravintolisät ovat käteviä antamaan riittävästi energiaa oikeaan aikaan, mutta saman hyödyn saa toki ihan oikeastakin ruuasta.

Vegaaneille:

B12-vitamiini

Vegaanit tarvitsevat B12-vitamiinia ravintolisänä, sillä sitä saa käytännössä ainoastaan eläinkunnan tuotteista: maksasta, kalasta, lihasta ja maidosta. Puutosoireet eivät aina ole näkyviä, ja toisilla oireiden ilmaantuminen voi kestää hyvinkin pitkään. Puutosoireita ovat muun muassa raajojen pistely tai kihelmöinti sekä väsymys. Vakava puutos voi aiheuttaa anemiaa sekä vaurioittaa hermostoa. 

Lähteinä jutussa: Ravitsemustutkija Jaakko Mursu, FT (ravitsemusepidemiologia), laillistettu ravitsemusterapeutti, akatemiatutkija, dosentti ja liikuntatieteiden tohtori Juha Hulmi sekä ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen, Duodecim Terveyskirjasto.

Kuva: iStock

Stressiä on olemassa kahdenlaista. Hyvä stressi tuo työntekoon draivia ja ajaa parempiin suorituksiin. Useimmat meistä kärsivät kuitenkin juuri siitä toisesta stressistä. Silloin uni ei tule, sydän tykyttää ja kasvot kukkivat. Mikä avuksi?

Tule, uni, tule!

Istun illalla sohvalla ja luulen olevani rentoutunut. Silti huomaan sykkeeni olevan samoissa lukemissa, kun päivällä kiireisessä työympäristössä. Menen sänkyyn ajoissa toivoen saavani riittävän pitkät yöunet, ehkäpä se sykekin siinä samalla laskee. Se osoittautuu turhaksi toiveeksi: uni ei tule ja sydän tykyttää. Aamulla herään jostain unen tapaisesta tilasta pandasilmillä. Help!”

Neurologian professori Risto O. Roine, Aivoliiton ylilääkäri:

”Jos syke nousee stressitilanteissa hetkellisesti, siitä ei ole sen suurempaa haittaa kuin että se kuluttaa energiaa ja rasittaa elimistöä. Kova ja pitkään jatkunut stressi saattaa laukaista sydämessä eteisvärinän, joka taas altistaa aivoverenkiertohäiriölle.

Kun ihminen on stressaantunut, aivot erittävät stressihormoni kortisolia. Äärimmäisessä stressissä hormonin eritys ei lopu yölläkään. Tämä yhdistettynä stressin psyykkisiin vaivoihin aiheuttaa unettomuutta. Usein vähän nukutuista öistä otetaan vielä ylimääräistä stressiä, jolloin oravanpyörä on valmis. Unentarve on yksilöllistä. Jos unet jäävät usein alle kuuden tunnin, silloin unta ja sen mukana tuomaa palautumisaikaa on ollut aivoille liian vähän.”

Kosmetologi ja urheiluhieroja Juulia Raatikainen:

”Ihon hyvinvoinnin kannalta uni on tärkeässä roolissa. Nukkuessa kasvojen iho saa levätä, eikä siihen kohdistu mitään ulkoisia ärsykkeitä – toisin kuin kiireisen päivän aikana.

Vähäinen nukkuminen vaikuttaa suuresti aineenvaihduntaan, ja aineenvaihdunta taas siihen, miten koko keho toimii. Jos aineenvaihdunta toimii hyvin, se poistaa kehoon kertyneet myrkyt eivätkä ne jää elimistöön lymfa- eli imunestekierron kautta. Jos aineenvaihdunta toimii huonosti, kroppaan saattaa tulla turvotusta, joka näkyy ensimmäisenä pohkeissa ja kasvoissa.

Toisin kuin yleisesti luullaan, tummat silmänaluset liittyvät pitkälti perintötekijöihin eivätkä suoranaisesti stressiin. Joillakin ihmisillä silmänympärysalueen iho on perinnöllisesti ohuempaa, jolloin unettomuuden aiheuttamat tummentumat voivat näkyä helpommin.”

Pieniä taukoja ja venyttelyhetkiä

Kaksi viikkoa elämästäni menee hujauksessa. Tuntuu, että teen vain töitä. En ehdi kuntoilla, en muista vastata ystävieni viesteihin, unohdan kummilapseni syntymäpäivän enkä pysty keskittymään yhteiseen leffahetkeen puolisoni kanssa. Syyllisyys painaa, ja alan kohta epäillä, että minulla on dementia.”

Roine: ”Aivot tarvitsevat sopivasti ärsykkeitä toimiakseen. Kuitenkin jos ärsykkeitä on liikaa, aivotoiminta kärsii eli silloin myös keskittymiskyky herpaantuu. Muistin takkuilu taas liittyy unenpuutteeseen. Unen aikana aivot vahvistavat muistijälkeä, joka auttaa meitä painamaan asioita mieleen päivisin. Jos unet jäävät jatkuvasti lyhyeksi, tämä prosessi ei pääse aivoissa kunnolla käyntiin. Silloin muisti heikkenee.

Aivoterveyden kannalta olisi tärkeää saada päivään pieniä taukoja. Kannattaa yrittää vaikkapa torkahtaa vartiksi bussimatkalla töistä kotiin tai pitää pieniä taukoja töiden lomassa. Usein kannattaakin miettiä, onko elämä sillä hetkellä liian stressaavaa ja voisiko unen laatua parantaa. Terveellisillä elämäntavoilla pääsee stressin keskellä jo pitkälle. Niin voi ehkäistä niitä sairauksia, joita pitkittynyt stressi saattaa vakavimmillaan aiheuttaa.”

Raatikainen: ”Jos rentoutuminen ja nukahtaminen on iltaisin vaikeaa, on hyvä luoda itselleen jokin pieni iltarutiini, joka auttaa unen saamisessa. Hetki piikkimatolla stimuloi lihaksia sopivasti, jolloin lihakset rentoutuvat. Myos pieni iltakävely raikkaassa ilmassa rauhoittaa mieltä. Nykyisessä älylaitteiden maailmassa olisi erittäin tärkeää rauhoittaa ilta niin, että kaksi tuntia ennen aiottua nukahtamista kaikki älylaitteet sammuisivat.

Liikuntaa on yleisesti pidetty hyvänä rentouttajana, mutta illalla liikkuessa syke ei saisi nousta kovin korkealle. Sen sijaan kannattaisi miettiä vaikkapa pientä venyttelytuokiota tai kävelyä. Olisi myös tärkeää, että tuosta pienestä rauhoittumishetkestä ei tekisi liian vaikeaa, jotta siitä ei ota stressiä. Lattialla x-asennossa makaaminen raajoja mahdollisimman pitkäksi venyttäen voi jo auttaa.”

Hidasta tahtia

Nipistän työpäivästä hetken taukojumppaan. Olen ihmeissäni, sillä koko kroppani tuntuu yhtä liikkuvalta kuin muovailuvaha jääkaapissa. Illalla kotona huomaan, että ihoni on kuiva ja harmahtava ja otsaani on ilmestynyt kaksi kirkuvaa finniä. Ei ihme, sillä olen elänyt nämä kiireiset viikot lähinnä suklaalla ja kahvilla."

Roine: ”Liiallinen stressi on pääasiallinen lihasjumien aiheuttaja. Kun pään alueen lihasjännitys ei missään vaiheessa laukea, se aiheuttaa ikäviä vaivoja. Tulee päänsärkyä ja huimausta, lihaksistoon voi tulla erilaisia puutumisen tunteita ja migreeni saattaa pahentua. Terveyden kannalta on tärkeää havaita omasta kropasta se, milloin stressi alkaa vaikuttaa elämään negatiivisesti. Sitten voi tarvittaessa hidastaa tahtia. Jatkuva stressi on olotila, jota ihmisen keho tai mieli ei kestä. Jos stressin keskellä yrittää pitää kiinni terveellisistä elämäntavoista eli riittävästä unesta ja hyvälaatuisesta ravinnosta, stressin negatiiviset vaikutukset jäävät pieniksi elimistölle.”

Raatikainen: ”Jos elämässä on kova stressi päällä ja ruokavalio on pitkään huono, kannattaa ottaa käyttöön erilaiset lisäravinteet. Vaikka ihan muutamaksi viikoiksi. Kasviksista ja marjoista saa tärkeitä vitamiineja ja antioksidantteja. Ne auttavat fyysisen kunnon ylläpitämistä ja ehkäisevät tulehduksia.

Jos tietää jo etukäteen milloin stressi iskee, hyvä keino on varata tuolle ajanjaksolle tiettyjä hetkiä, jolloin pakottaa itsensä rentoutumaan. Kannattaa muistaa, että stressin vaikutukset näkyvät ihon lisäksi hiuksissa ja kynsissä. Hiukset saattavat harventua tai harmaantua ja kynnet haurastua.”

Kuva: Matteo Catena

Katso myös:

Cara Delevingnen dekkari ja asiaa masennuksesta – nämä neljä uutuuskirjaa kannattaa lukea nyt

Yleistyneestä ahdistushäiriöstä kärsivä: "Olen aina valmistautunut kuulemaan suru-uutisia"

Näiden naisten ystävyys toimii 56 vuoden ikäerosta huolimatta – samanlainen elämänasenne yhdistää

Plus-malli ihmettelee, miksi Victoria's Secretin kaltaiset muotijätit edustavat edelleen hyvin yksipuolista naiskuvaa. 

Yhdysvaltalaismalli Tabria Majors, 27, kyllästyi monien muiden tavoin siihen, että alusvaatemainoksissa vilisee edelleen lähinnä vain tietyn kokoisia malleja. Sen sijaan, etttä Tabria olisi jäänyt seuraamaan asiaa sivusta, päätti hän julkaista suositulla Instagram-tilillään omat versionsa Victoria's Secretin mainoskuvista.

- Haluan avata keskustelun valtamedian rajoittuneisuudesta, hän kertoi Huffington Postille. 

- Tahdon tietää, miksi Victoria's Secret ja monet muut merkit eivät mainosta tuotteitaan tavallisen kokoisille naisille. 

Tabria kertoo vuosien varrella kuulleensa useita argumentteja suurempien vaatekokokojen valmistamista vastaan.

- Sanotaan, että isompien kokojen valmistaminen on kallista ja aikaavievää tai ettei yrityksillä oli resursseja laajentaa mallistojaan suurempiin kokoihin. Selitykset eivät mene minulle läpi. Plus-mallistoissa liikkuu miljardibisnes, joten voisi kuvitella, että edes taloudellinen hyöty peittoaisi epäilykset.

@tabriamajors

@tabriamajors

@tabriamajors

Hienoa, että moni julkkis hyödyntää vaikutusvaltaansa Instagramissa tärkeiden asioiden edistämisessä. Lokakuussa kerroimme muun muassa australialaisbestiksistä Georgia Gibbsistä ja Kate Weasleysta, joista toinen on kokoa 36 ja toinen 46. Kaksikko käyttää sosiaalista mediaa yhtenä tavoitteenaan muistuttaa muotialan yrityksiä siitä, että mainoksissa voisi ihan oikeasti käyttää eri kokoisia malleja ilman, että sen pitäisi enää olla poikkeuksellista. 


Georgia Gibbs ja Kate Weasley / @any.body_co

Myös esimerkiksi plus-kokoinen brittimalli Iskra Lawrence on jo pitkään rikkonut muotimaailman perinteisiä rajoja anteeksipyytelemättömällä asenteellaan. Iskra antaa kroppansa selluliitin ja muhkuroiden näkyä, eikä esimerkiksi käsittele Insta-tilillään julkaisemiaan kuvia ollenkaan. 

Näitä naisia fanitamme!

Kuvat: Instagram

Katso myös:

Mallibestiksillä, joista toinen on kokoa 36 ja toinen 46, menee lujaa – tähdittävät tulevaa Sports Illustrated -uimapukunumeroa

Kaia Gerber on matkalla mallimaailman huipulle – lue, millainen on muotimaailman uusi tulokas

Juuri sopivasti jouluksi! Japanilainen Muji avaa pop up -myymälän Helsingin keskustaan