Hysterian hoidosta kännykkäsovellukseksi. Seksilelut ovat kulkeneet pitkän matkan yöpöytäsi laatikkoon.

 

– Luulen, että olen rakastunut, Miranda huokaa Sinkkuelämää-sarjassa.

Tällä kertaa kyseessä ei ole uusi mies vaan vibraattori. Pian myös Charlotte päätyy seksikauppaan ja jää koukkuun samaan hieromasauvaan.

Laite oli 1980-luvulla kehitetty kaninmuotoinen Rabbit. Sarjassa saadun laajan näkyvyyden ansiosta sen myynti räjähti, ja samalla se mursi monta seksileluihin liittynyttä tabua. Rabbit on japanilainen keksintö ja muistuttaa kania siksi, ettei Japanissa saanut tuohon aikaan valmistaa aitoa penistä muistuttavia vibraattoreita.

Kiitos Sinkkuelämää-sarjan, 2000-luvun alun vibraattorihuuma oli niin valtaisa, että voisi luulla niiden olevan tuore keksintö. Seksileluja on kuitenkin ollut olemassa aina. Saksasta on löydetty hiotusta kivestä valmistettu tekopenis, jonka arvioidaan olevan 28 000 vuotta vanha. Moni tutkija uskoo, että sitä käytettiin seksileluna.

Muinaiset roomalaiset ja kreikkalaiset olivat tunnetusti vapaamielisiä. Toreilla kaupiteltiin olisbos-dildoa erityisesti sinkuille ja naisille, joiden miehet olivat sodassa. Antiikin aikoina oltiin myös ilahduttavan innovatiivisia: roomalaiset kehittivät tupladildon, jota saattoi käyttää esimerkiksi ystävän kanssa, ja kreikkalaiset keksivät päällystää kivestä tehdyn esineen nahalla. Liukkarina toimi oliiviöljy. Varakas väki puolestaan osti hopeasta, kullasta ja norsunluusta valmistettuja välineitä. Luksusta oli saatava myös seksileluissa.

Taikasauva hysteerisille naisille

Tarina kertoo, että viettelijänä tunnettua Egyptin faaraota Kleopatraa on kiittäminen vibraattorista. Historiankirjojen mukaan nokkela hallitsija täytti onton kurpitsan vihaisilla ampiaisilla. Kekseliästä mutta melko riskialtista.

Nykyinen hieromasauva kehitettiin 1800-luvun loppupuolella. Silloin keksittiin, että orgasmeilla voidaan hoitaa naisten hysteriaa. Seksinpuutteelle annettiin tuolloin Englannissa lääkärin diagnoosi. Aiemmin lääkärit olivat yrittäneet saada naiset laukeamaan sormin, mutta mekaaninen laite teki operaatiosta nopeamman ja varmemman. Laite arkipäiväistyi nopeasti, ja vuosisadan vaihteessa sen pystyi tilaamaan postimyynnistä kotiin. Vibraattori oli yksi ensimmäisistä sähköllä toimivista kodinkoneista leivänpaahtimen ja ompelukoneen ohella.

Siitä alkaen vibraattorit ovat olleet vuoroin myötä- ja vastatuulessa. 1920-luvulla hieromasauvat alkoivat näkyä eroottisissa elokuvissa ja katosivat sen vuoksi tavallisista kodeista. 1970-luvun taitteessa naisten seksuaalisen vapautumisen myötä keksittiin, että niskahierontalaitteet voivat tuottaa uudenlaista nautintoa. The Magic Wand -hierontalaitteesta tuli yksi maailman myydyimmistä vibraattoreista.

Kuin apteekin hyllyltä

2000-luvulla seksilelut kokivat renessanssin, ja vibraattorit palasivat vihdoin makuuhuoneisiin. Vihdoin ymmärrettiin, että ne parantavat sekä sinkkujen että pariskuntien seksielämää. Jopa 75 prosenttia naisista ei saa seksin aikana orgasmia ilman apuvälineitä. Vibraattori lisää tutkitusti naisten seksuaalista halua ja tuo monelle ensi kertaa huipennuksen sängyssä.

Seksilelujen arkipäiväistymiseen vaikutti myös se, että lelut alkoivat näkyä yhä enemmän populaarikulttuurissa. Vuonna 2011 ilmestyi Hysteria-elokuva, joka kertoo vibraattorien lääketieteellisestä historiasta. Elokuvaa tähditti moni Hollywood-julkkis, kuten Hugh Dancy, Felicity Jones ja Maggie Gyllenhaal, joka paljasti, että rooli oli hänestä todella haastava.

– Vibraattoreissa on jotain noloa. Vaikka monella on sellainen, siitä ei juuri puhuta. On erikoista, että sata vuotta sitten naiset eivät saaneet äänestää, mutta he saivat mennä lääkärin vastaanotolle masturboitaviksi, Maggie sanoi tuolloin The Guardian -lehden haastattelussa.

50 Shades of Grey -kirjasarjan ja -elokuvan myötä sidontavälineiden myynti tuplaantui ja Ben Wa -geishakuulien myynti kolminkertastui. Brändi lanseerasi oman seksilelumalliston, johon kuului muun muassa penisrengas ja hierontaöljyjä.

– Sarja teki rajusta, hieman pikkutuhmasta seksistä trendikästä ja sallittua, Kaalimato.comin Annukka Lavikainen vahvistaa. Hän on koulutukseltaan sairaanhoitaja, seksuaaliterapeutti ja auktorisoitu seksuaalineuvoja.

Monet julkkiksetkin vannovat seksilelujen nimeen: Eva Longoria on kertonut lahjoittavansa pupuvibraattorin kaikille ystävilleen, koska ”orgasmi on paras mahdollinen lahja.” Muun muassa Beyoncé, Kristen Stewart ja Rihanna on bongattu seksikaupassa, ja Jennifer Lawrence hauskuutti Conan O’Brienia kertomalla, kuinka siivooja löysi hänen seksilelulaatikkonsa.

On tultu kauas niistä ajoista, dildon takia piti luikahtaa punastellen hämyiseen seksikauppaan. Vuodesta 2008 niitä on voinut ostaa apteekeista, ja paria vuotta myöhemmin ne tulivat ruokakauppojen hyllyille. Kun ottaa huomioon vielä nettishoppailun helppouden, ei ole ihme, että RFSU:n tekemän tutkimuksen mukaan puolet pohjoismaisista 20–45-vuotiaista naisista ja miehistä omistaa seksilelun. Niiden myynnissä on piikki aina joulun alla ja kesällä, ja vibraattorista on tullut maailman myydyin seksilelu.

Lelujen yleistymisestä huolimatta ne ovat edelleen aihe, josta ei välttämättä mainita edes läheisimmille ystäville.

– Seksi on intiimi asia, josta ei puhuta kovin avoimesti. Se on kuitenkin muuttumassa etenkin nuoren sukupolven keskuudessa. Silloin kun yksi kaveriporukasta uskaltaa mainita vibraattoristaan, muutkin avautuvat aiheesta. Monet pitävät jopa seksilelublogia.

Lelut heräävät henkiin

Nautinnon lisäksi seksileluilla on useita terveyshyötyjä, joita Lavikainenkin korostaa työssään.

– Esimerkiksi naisilla geishakuulat vahvistavat lantionpohjalihaksia, mikä puolestaan vähentää vaikkapa virtsankarkailua.

Tutkimusten mukaan naiset ja miehet, jotka käyttävät seksileluja, pitävät keskivertoa parempaa huolta seksuaaliterveydestään ja käyvät muita useammin lääkärintarkistuksessa. Ilmiön arvellaan johtuvan siitä, että seksilelujen ansiosta oman kropan kanssa tulee sinuiksi.

Tulevaisuudessa lelulaatikosta löytyy yhä monipuolisempaa viihdykettä. Seksileluteollisuus on nykyään miljardibisnestä, ja nopeasti kehittyvä teknologia tulee entistä enemmän osaksi suunnittelua. The Guardian -lehden tiedejutussa arvioitiin, että vuoteen 2050 mennessä robotit korvaavat seksityöläiset ja seksilelut heräävät eloon.

Jo nyt on saatavilla vibraattoreita, joita voi ohjelmoida kännykkään ladattavan sovelluksen avulla. Ne toimivat myös etänä, joten vaikkapa työmatkalla oleva kumppani voi osallistua sooloseksisessioon. Tervetuloa puhelinseksin uudelle aikakaudelle!

– Trendinä on selvästi myös aidon seksin jäljittely. Vibraattorin rinnalle on tullut pulsaattori, joka tekee edestakaista liikettä. Materiaalit muistuttavat enemmän aitoa ihoa, ja esimerkiksi Womanizer-klitoriskiihotin simuloi imemistä, Lavikainen kertoo.

Seksilelujen kirjo on nykyään valtava, ja niiden käyttäminen yleisempää kuin koskaan. Siksi on kulunutta ajatella, että seksilelut kuuluvat vain sinkkujen kuivaan kauteen tai polttarihuvitukseksi.

– Seksileluihin tutustuminen on kuin viinien maistelua. Niissä on eroja, ja joutuu hieman opiskelemaan eri lajeja ennen kuin oppii, mistä tykkää, Lavikainen sanoo. 

Lähteet: The Guardian, Buzzfeed, mic.com, Marie Claire ja kinkly.com.

Stressiä on olemassa kahdenlaista. Hyvä stressi tuo työntekoon draivia ja ajaa parempiin suorituksiin. Useimmat meistä kärsivät kuitenkin juuri siitä toisesta stressistä. Silloin uni ei tule, sydän tykyttää ja kasvot kukkivat. Mikä avuksi?

Tule, uni, tule!

Istun illalla sohvalla ja luulen olevani rentoutunut. Silti huomaan sykkeeni olevan samoissa lukemissa, kun päivällä kiireisessä työympäristössä. Menen sänkyyn ajoissa toivoen saavani riittävän pitkät yöunet, ehkäpä se sykekin siinä samalla laskee. Se osoittautuu turhaksi toiveeksi: uni ei tule ja sydän tykyttää. Aamulla herään jostain unen tapaisesta tilasta pandasilmillä. Help!”

Neurologian professori Risto O. Roine, Aivoliiton ylilääkäri:

”Jos syke nousee stressitilanteissa hetkellisesti, siitä ei ole sen suurempaa haittaa kuin että se kuluttaa energiaa ja rasittaa elimistöä. Kova ja pitkään jatkunut stressi saattaa laukaista sydämessä eteisvärinän, joka taas altistaa aivoverenkiertohäiriölle.

Kun ihminen on stressaantunut, aivot erittävät stressihormoni kortisolia. Äärimmäisessä stressissä hormonin eritys ei lopu yölläkään. Tämä yhdistettynä stressin psyykkisiin vaivoihin aiheuttaa unettomuutta. Usein vähän nukutuista öistä otetaan vielä ylimääräistä stressiä, jolloin oravanpyörä on valmis. Unentarve on yksilöllistä. Jos unet jäävät usein alle kuuden tunnin, silloin unta ja sen mukana tuomaa palautumisaikaa on ollut aivoille liian vähän.”

Kosmetologi ja urheiluhieroja Juulia Raatikainen:

”Ihon hyvinvoinnin kannalta uni on tärkeässä roolissa. Nukkuessa kasvojen iho saa levätä, eikä siihen kohdistu mitään ulkoisia ärsykkeitä – toisin kuin kiireisen päivän aikana.

Vähäinen nukkuminen vaikuttaa suuresti aineenvaihduntaan, ja aineenvaihdunta taas siihen, miten koko keho toimii. Jos aineenvaihdunta toimii hyvin, se poistaa kehoon kertyneet myrkyt eivätkä ne jää elimistöön lymfa- eli imunestekierron kautta. Jos aineenvaihdunta toimii huonosti, kroppaan saattaa tulla turvotusta, joka näkyy ensimmäisenä pohkeissa ja kasvoissa.

Toisin kuin yleisesti luullaan, tummat silmänaluset liittyvät pitkälti perintötekijöihin eivätkä suoranaisesti stressiin. Joillakin ihmisillä silmänympärysalueen iho on perinnöllisesti ohuempaa, jolloin unettomuuden aiheuttamat tummentumat voivat näkyä helpommin.”

Pieniä taukoja ja venyttelyhetkiä

Kaksi viikkoa elämästäni menee hujauksessa. Tuntuu, että teen vain töitä. En ehdi kuntoilla, en muista vastata ystävieni viesteihin, unohdan kummilapseni syntymäpäivän enkä pysty keskittymään yhteiseen leffahetkeen puolisoni kanssa. Syyllisyys painaa, ja alan kohta epäillä, että minulla on dementia.”

Roine: ”Aivot tarvitsevat sopivasti ärsykkeitä toimiakseen. Kuitenkin jos ärsykkeitä on liikaa, aivotoiminta kärsii eli silloin myös keskittymiskyky herpaantuu. Muistin takkuilu taas liittyy unenpuutteeseen. Unen aikana aivot vahvistavat muistijälkeä, joka auttaa meitä painamaan asioita mieleen päivisin. Jos unet jäävät jatkuvasti lyhyeksi, tämä prosessi ei pääse aivoissa kunnolla käyntiin. Silloin muisti heikkenee.

Aivoterveyden kannalta olisi tärkeää saada päivään pieniä taukoja. Kannattaa yrittää vaikkapa torkahtaa vartiksi bussimatkalla töistä kotiin tai pitää pieniä taukoja töiden lomassa. Usein kannattaakin miettiä, onko elämä sillä hetkellä liian stressaavaa ja voisiko unen laatua parantaa. Terveellisillä elämäntavoilla pääsee stressin keskellä jo pitkälle. Niin voi ehkäistä niitä sairauksia, joita pitkittynyt stressi saattaa vakavimmillaan aiheuttaa.”

Raatikainen: ”Jos rentoutuminen ja nukahtaminen on iltaisin vaikeaa, on hyvä luoda itselleen jokin pieni iltarutiini, joka auttaa unen saamisessa. Hetki piikkimatolla stimuloi lihaksia sopivasti, jolloin lihakset rentoutuvat. Myos pieni iltakävely raikkaassa ilmassa rauhoittaa mieltä. Nykyisessä älylaitteiden maailmassa olisi erittäin tärkeää rauhoittaa ilta niin, että kaksi tuntia ennen aiottua nukahtamista kaikki älylaitteet sammuisivat.

Liikuntaa on yleisesti pidetty hyvänä rentouttajana, mutta illalla liikkuessa syke ei saisi nousta kovin korkealle. Sen sijaan kannattaisi miettiä vaikkapa pientä venyttelytuokiota tai kävelyä. Olisi myös tärkeää, että tuosta pienestä rauhoittumishetkestä ei tekisi liian vaikeaa, jotta siitä ei ota stressiä. Lattialla x-asennossa makaaminen raajoja mahdollisimman pitkäksi venyttäen voi jo auttaa.”

Hidasta tahtia

Nipistän työpäivästä hetken taukojumppaan. Olen ihmeissäni, sillä koko kroppani tuntuu yhtä liikkuvalta kuin muovailuvaha jääkaapissa. Illalla kotona huomaan, että ihoni on kuiva ja harmahtava ja otsaani on ilmestynyt kaksi kirkuvaa finniä. Ei ihme, sillä olen elänyt nämä kiireiset viikot lähinnä suklaalla ja kahvilla."

Roine: ”Liiallinen stressi on pääasiallinen lihasjumien aiheuttaja. Kun pään alueen lihasjännitys ei missään vaiheessa laukea, se aiheuttaa ikäviä vaivoja. Tulee päänsärkyä ja huimausta, lihaksistoon voi tulla erilaisia puutumisen tunteita ja migreeni saattaa pahentua. Terveyden kannalta on tärkeää havaita omasta kropasta se, milloin stressi alkaa vaikuttaa elämään negatiivisesti. Sitten voi tarvittaessa hidastaa tahtia. Jatkuva stressi on olotila, jota ihmisen keho tai mieli ei kestä. Jos stressin keskellä yrittää pitää kiinni terveellisistä elämäntavoista eli riittävästä unesta ja hyvälaatuisesta ravinnosta, stressin negatiiviset vaikutukset jäävät pieniksi elimistölle.”

Raatikainen: ”Jos elämässä on kova stressi päällä ja ruokavalio on pitkään huono, kannattaa ottaa käyttöön erilaiset lisäravinteet. Vaikka ihan muutamaksi viikoiksi. Kasviksista ja marjoista saa tärkeitä vitamiineja ja antioksidantteja. Ne auttavat fyysisen kunnon ylläpitämistä ja ehkäisevät tulehduksia.

Jos tietää jo etukäteen milloin stressi iskee, hyvä keino on varata tuolle ajanjaksolle tiettyjä hetkiä, jolloin pakottaa itsensä rentoutumaan. Kannattaa muistaa, että stressin vaikutukset näkyvät ihon lisäksi hiuksissa ja kynsissä. Hiukset saattavat harventua tai harmaantua ja kynnet haurastua.”

Kuva: Matteo Catena

Katso myös:

Cara Delevingnen dekkari ja asiaa masennuksesta – nämä neljä uutuuskirjaa kannattaa lukea nyt

Yleistyneestä ahdistushäiriöstä kärsivä: "Olen aina valmistautunut kuulemaan suru-uutisia"

Näiden naisten ystävyys toimii 56 vuoden ikäerosta huolimatta – samanlainen elämänasenne yhdistää

Plus-malli ihmettelee, miksi Victoria's Secretin kaltaiset muotijätit edustavat edelleen hyvin yksipuolista naiskuvaa. 

Yhdysvaltalaismalli Tabria Majors, 27, kyllästyi monien muiden tavoin siihen, että alusvaatemainoksissa vilisee edelleen lähinnä vain tietyn kokoisia malleja. Sen sijaan, etttä Tabria olisi jäänyt seuraamaan asiaa sivusta, päätti hän julkaista suositulla Instagram-tilillään omat versionsa Victoria's Secretin mainoskuvista.

- Haluan avata keskustelun valtamedian rajoittuneisuudesta, hän kertoi Huffington Postille. 

- Tahdon tietää, miksi Victoria's Secret ja monet muut merkit eivät mainosta tuotteitaan tavallisen kokoisille naisille. 

Tabria kertoo vuosien varrella kuulleensa useita argumentteja suurempien vaatekokokojen valmistamista vastaan.

- Sanotaan, että isompien kokojen valmistaminen on kallista ja aikaavievää tai ettei yrityksillä oli resursseja laajentaa mallistojaan suurempiin kokoihin. Selitykset eivät mene minulle läpi. Plus-mallistoissa liikkuu miljardibisnes, joten voisi kuvitella, että edes taloudellinen hyöty peittoaisi epäilykset.

@tabriamajors

@tabriamajors

@tabriamajors

Hienoa, että moni julkkis hyödyntää vaikutusvaltaansa Instagramissa tärkeiden asioiden edistämisessä. Lokakuussa kerroimme muun muassa australialaisbestiksistä Georgia Gibbsistä ja Kate Weasleysta, joista toinen on kokoa 36 ja toinen 46. Kaksikko käyttää sosiaalista mediaa yhtenä tavoitteenaan muistuttaa muotialan yrityksiä siitä, että mainoksissa voisi ihan oikeasti käyttää eri kokoisia malleja ilman, että sen pitäisi enää olla poikkeuksellista. 


Georgia Gibbs ja Kate Weasley / @any.body_co

Myös esimerkiksi plus-kokoinen brittimalli Iskra Lawrence on jo pitkään rikkonut muotimaailman perinteisiä rajoja anteeksipyytelemättömällä asenteellaan. Iskra antaa kroppansa selluliitin ja muhkuroiden näkyä, eikä esimerkiksi käsittele Insta-tilillään julkaisemiaan kuvia ollenkaan. 

Näitä naisia fanitamme!

Kuvat: Instagram

Katso myös:

Mallibestiksillä, joista toinen on kokoa 36 ja toinen 46, menee lujaa – tähdittävät tulevaa Sports Illustrated -uimapukunumeroa

Kaia Gerber on matkalla mallimaailman huipulle – lue, millainen on muotimaailman uusi tulokas

Juuri sopivasti jouluksi! Japanilainen Muji avaa pop up -myymälän Helsingin keskustaan