Toimittaja Sanna Kekin Instagram täyttyi sporttimimmeistä ja treenikuvista. Aluksi se inspiroi, sitten belfiet ja sixpackit tekivät liian tietoiseksi omista valinnoista.  SANNA KEKKI

Liityin Instagramiin syksyllä 2013. Innostuin heti ja miksipä en olisi. Instagramin myötä kännykkäni täyttyi kauniista kuvista, joissa oli kissanpentuja ja iltoja ystävien kanssa. Klikkailin ahkerasti seuraa-nappia. Pian huomioni kiinnittivät myös toinen toistaan sporttisemmat naiset ja heidän profiilinsa.

Ihailin salilla otettuja selfieitä, treenattuja vatsalihaksia, komeita hauiksia ja ennen aamukahdeksaa juostuja lenkkejä. Kun katselin kuvia, ajattelin, että huomenna minäkin lähden salille ja treenaan kesään mennessä sixpackin. Pian kuvavirta alkoi kuitenkin turruttaa. En aluksi edes tajunnut, miksi. Lopulta oivalsin: Kuvat tekivät minut liian tietoiseksi itsestäni ja valinnoistani. Faktasta, että en taaskaan jaksanut lähteä salille. Tosiasiasta, että söin mieluummin kakkua kuin nostin puntteja.

En myöskään ole treenaajana pitkäjänteinen. Urheilen, mutta en niin, että ehtisin koskaan saavuttaa kiinteitä reisiä tai pyöreää takamusta. Mieluummin istun brunssilla läheisteni kanssa.

Älkääkä käsittäkö väärin. Tiedän monia, joille Instagramin kuvat toimivat kannustajina. Eräs ystäväni kertoo saavansa sporttikuvista voimaa. Jos hänkin pystyy, minäkin pystyn, ystäväni ajattelee ja kiskoo lenkkarit jalkaansa. Ihailen sitä. Minun kohdallani some ei vain toimi niin. Minulle toimii se, että menen ystäväni kanssa verkkareissa hatha-joogaan ja sen jälkeen syömään mysliä.

Muutaman kuukauden jälkeen ratkaisin tilanteen poistamalla Instagramistani henkilöt, joita en tuntenut ja joiden profiilit keskittyvät suurimmaksi osaksi treenaamiseen ja sporttisiin selfieihin. Kun kerroin tästä ystävilleni, muutama kertoi tehneensä saman.

Psykoterapeutti Maaret Kallio sanoo, että on luonnollista, että vertaamme itseämme muihin, myös somessa. Vertaaminen on kuitenkin helppo tapa saada itsensä kokemaan huonoa oloa. Kun toista ja hänen elämäänsä ei tunne, on helppo ottaa vertailuun vain pieni alue, vaikka keho, ja ajatella, etten onnistunut tuossakaan. Seuraavaksi mietteemme lipuvat jo toisen täydellisiltä näyttäviin hiuksiin, parisuhteeseen, lomaan, vaatekaappiin ja kodin sisustukseen.

– Vertaileminen kaventaa näkökulmia. Tärkeintä olisi etsiä sitkeästi itsestään puolia, jotka kokee arvokkaiksi, Kallio sanoo.


Suojele mieltäsi

Hyvinvointibloggaaja Vilma Peltonen on samaa mieltä. Tilejä, joista tulee huono fiilis, ei kannata seurata. Peltonen kannustaa sulkemaan silloin puhelimen ja keskittymään omaan hyvinvointiin esimerkiksi kirjan tai joogan avulla. Kymmenen vuotta mallina työskennellyt Peltonen muistuttaa myös, että todellisuus on aina kuvia rosoisempi. Peltonenkin on työssään kokenut, miten hänen sääriinsä on lisätty pituutta ja hiuksiinsa volyymia. Oikealla valolla ja asennolla on korostettu vatsalihaksia.

– Instagramiinkin laitetaan jo järjestelmäkameralla otettuja kuvia, jotka on käsitelty tietokoneella. Se kannattaa muistaa, Peltonen toteaa.

Muutakin kuin somea

Mutta mielenkiintoista on sekin, miksi lataamme someen kuvia, jotka esittelevät meidät vähissä vaatteissa punttisalilla. Kulttuuriantropologi Taina Kinnusen mielestä se kertoo ajasta, jossa elämme. Vartalosta on tullut yksi tärkeimmistä projekteistamme. Viritämme, kehitämme, huollamme ja esittelemme sitä. Hiomme sen äärimmilleen ja nautimme, kun lopputulos kerää tykkäyksiä. Saatamme tuntea, että tulemme nähdyiksi vasta, kun lataamme kuvamme someen.

– Some on verrattavissa samaan hyväksyvään katseeseen, jota lapsi hakee äidiltään. Tykätäänkö tästä? Kuinka monta peukkua kuva saa? Vasta sitten se on ikään kuin totta, Kinnunen pohtii.

Hänen mielestään nykyään on jo latteaa todeta, että identiteettimme on visualisoitunut. Se on selvää. Tulevaisuudessa visuaalisuus korostuu entisestään. Siksi olisi tärkeää, että jokainen löytäisi itselleen parhaan ja turvallisimman tavan käyttää sosiaalista mediaa. Kinnunen kehottaa myös miettimään, mitä muuta vapaa-aika voi tarjota kuin somea. Hän kannustaa aloittamaan vapaaehtoistyön lasten tai vanhusten parissa, kokeilemaan kontakti-improvisaatiota tai harrastajateatteria.

– Maailmassa on liian paljon mielenkiintoisia asioita tuhlattavaksi.

Samasta muistuttaa Kallio. Omaa mieltään on suojeltava. Joskus se vaatii, että uutisvirroistaan vähentää tai poistaa ihmiset, joiden kuvat saavat olon tukalaksi. Se on ihan ok.

Onneksi some on laaja ja sieltä löytyy jokaiselle jotakin. Minä keskityn jatkossakin raakakakkuihin ja kukka-asetelmiin. Punttisalit jätän heille, joille ne sopivat paremmin. 

Katso myös:

Martina Aitolehti: "Ulkonäkö on huono motivaattori liikkumiselle"

Eka kerta salilla? Tee näin

Helppo ruokaohje: Täyteläinen kookospuuro

Kuva: MVPhotos

Stressiä on olemassa kahdenlaista. Hyvä stressi tuo työntekoon draivia ja ajaa parempiin suorituksiin. Useimmat meistä kärsivät kuitenkin juuri siitä toisesta stressistä. Silloin uni ei tule, sydän tykyttää ja kasvot kukkivat. Mikä avuksi?

Tule, uni, tule!

Istun illalla sohvalla ja luulen olevani rentoutunut. Silti huomaan sykkeeni olevan samoissa lukemissa, kun päivällä kiireisessä työympäristössä. Menen sänkyyn ajoissa toivoen saavani riittävän pitkät yöunet, ehkäpä se sykekin siinä samalla laskee. Se osoittautuu turhaksi toiveeksi: uni ei tule ja sydän tykyttää. Aamulla herään jostain unen tapaisesta tilasta pandasilmillä. Help!”

Neurologian professori Risto O. Roine, Aivoliiton ylilääkäri:

”Jos syke nousee stressitilanteissa hetkellisesti, siitä ei ole sen suurempaa haittaa kuin että se kuluttaa energiaa ja rasittaa elimistöä. Kova ja pitkään jatkunut stressi saattaa laukaista sydämessä eteisvärinän, joka taas altistaa aivoverenkiertohäiriölle.

Kun ihminen on stressaantunut, aivot erittävät stressihormoni kortisolia. Äärimmäisessä stressissä hormonin eritys ei lopu yölläkään. Tämä yhdistettynä stressin psyykkisiin vaivoihin aiheuttaa unettomuutta. Usein vähän nukutuista öistä otetaan vielä ylimääräistä stressiä, jolloin oravanpyörä on valmis. Unentarve on yksilöllistä. Jos unet jäävät usein alle kuuden tunnin, silloin unta ja sen mukana tuomaa palautumisaikaa on ollut aivoille liian vähän.”

Kosmetologi ja urheiluhieroja Juulia Raatikainen:

”Ihon hyvinvoinnin kannalta uni on tärkeässä roolissa. Nukkuessa kasvojen iho saa levätä, eikä siihen kohdistu mitään ulkoisia ärsykkeitä – toisin kuin kiireisen päivän aikana.

Vähäinen nukkuminen vaikuttaa suuresti aineenvaihduntaan, ja aineenvaihdunta taas siihen, miten koko keho toimii. Jos aineenvaihdunta toimii hyvin, se poistaa kehoon kertyneet myrkyt eivätkä ne jää elimistöön lymfa- eli imunestekierron kautta. Jos aineenvaihdunta toimii huonosti, kroppaan saattaa tulla turvotusta, joka näkyy ensimmäisenä pohkeissa ja kasvoissa.

Toisin kuin yleisesti luullaan, tummat silmänaluset liittyvät pitkälti perintötekijöihin eivätkä suoranaisesti stressiin. Joillakin ihmisillä silmänympärysalueen iho on perinnöllisesti ohuempaa, jolloin unettomuuden aiheuttamat tummentumat voivat näkyä helpommin.”

Pieniä taukoja ja venyttelyhetkiä

Kaksi viikkoa elämästäni menee hujauksessa. Tuntuu, että teen vain töitä. En ehdi kuntoilla, en muista vastata ystävieni viesteihin, unohdan kummilapseni syntymäpäivän enkä pysty keskittymään yhteiseen leffahetkeen puolisoni kanssa. Syyllisyys painaa, ja alan kohta epäillä, että minulla on dementia.”

Roine: ”Aivot tarvitsevat sopivasti ärsykkeitä toimiakseen. Kuitenkin jos ärsykkeitä on liikaa, aivotoiminta kärsii eli silloin myös keskittymiskyky herpaantuu. Muistin takkuilu taas liittyy unenpuutteeseen. Unen aikana aivot vahvistavat muistijälkeä, joka auttaa meitä painamaan asioita mieleen päivisin. Jos unet jäävät jatkuvasti lyhyeksi, tämä prosessi ei pääse aivoissa kunnolla käyntiin. Silloin muisti heikkenee.

Aivoterveyden kannalta olisi tärkeää saada päivään pieniä taukoja. Kannattaa yrittää vaikkapa torkahtaa vartiksi bussimatkalla töistä kotiin tai pitää pieniä taukoja töiden lomassa. Usein kannattaakin miettiä, onko elämä sillä hetkellä liian stressaavaa ja voisiko unen laatua parantaa. Terveellisillä elämäntavoilla pääsee stressin keskellä jo pitkälle. Niin voi ehkäistä niitä sairauksia, joita pitkittynyt stressi saattaa vakavimmillaan aiheuttaa.”

Raatikainen: ”Jos rentoutuminen ja nukahtaminen on iltaisin vaikeaa, on hyvä luoda itselleen jokin pieni iltarutiini, joka auttaa unen saamisessa. Hetki piikkimatolla stimuloi lihaksia sopivasti, jolloin lihakset rentoutuvat. Myos pieni iltakävely raikkaassa ilmassa rauhoittaa mieltä. Nykyisessä älylaitteiden maailmassa olisi erittäin tärkeää rauhoittaa ilta niin, että kaksi tuntia ennen aiottua nukahtamista kaikki älylaitteet sammuisivat.

Liikuntaa on yleisesti pidetty hyvänä rentouttajana, mutta illalla liikkuessa syke ei saisi nousta kovin korkealle. Sen sijaan kannattaisi miettiä vaikkapa pientä venyttelytuokiota tai kävelyä. Olisi myös tärkeää, että tuosta pienestä rauhoittumishetkestä ei tekisi liian vaikeaa, jotta siitä ei ota stressiä. Lattialla x-asennossa makaaminen raajoja mahdollisimman pitkäksi venyttäen voi jo auttaa.”

Hidasta tahtia

Nipistän työpäivästä hetken taukojumppaan. Olen ihmeissäni, sillä koko kroppani tuntuu yhtä liikkuvalta kuin muovailuvaha jääkaapissa. Illalla kotona huomaan, että ihoni on kuiva ja harmahtava ja otsaani on ilmestynyt kaksi kirkuvaa finniä. Ei ihme, sillä olen elänyt nämä kiireiset viikot lähinnä suklaalla ja kahvilla."

Roine: ”Liiallinen stressi on pääasiallinen lihasjumien aiheuttaja. Kun pään alueen lihasjännitys ei missään vaiheessa laukea, se aiheuttaa ikäviä vaivoja. Tulee päänsärkyä ja huimausta, lihaksistoon voi tulla erilaisia puutumisen tunteita ja migreeni saattaa pahentua. Terveyden kannalta on tärkeää havaita omasta kropasta se, milloin stressi alkaa vaikuttaa elämään negatiivisesti. Sitten voi tarvittaessa hidastaa tahtia. Jatkuva stressi on olotila, jota ihmisen keho tai mieli ei kestä. Jos stressin keskellä yrittää pitää kiinni terveellisistä elämäntavoista eli riittävästä unesta ja hyvälaatuisesta ravinnosta, stressin negatiiviset vaikutukset jäävät pieniksi elimistölle.”

Raatikainen: ”Jos elämässä on kova stressi päällä ja ruokavalio on pitkään huono, kannattaa ottaa käyttöön erilaiset lisäravinteet. Vaikka ihan muutamaksi viikoiksi. Kasviksista ja marjoista saa tärkeitä vitamiineja ja antioksidantteja. Ne auttavat fyysisen kunnon ylläpitämistä ja ehkäisevät tulehduksia.

Jos tietää jo etukäteen milloin stressi iskee, hyvä keino on varata tuolle ajanjaksolle tiettyjä hetkiä, jolloin pakottaa itsensä rentoutumaan. Kannattaa muistaa, että stressin vaikutukset näkyvät ihon lisäksi hiuksissa ja kynsissä. Hiukset saattavat harventua tai harmaantua ja kynnet haurastua.”

Kuva: Matteo Catena

Katso myös:

Cara Delevingnen dekkari ja asiaa masennuksesta – nämä neljä uutuuskirjaa kannattaa lukea nyt

Yleistyneestä ahdistushäiriöstä kärsivä: "Olen aina valmistautunut kuulemaan suru-uutisia"

Näiden naisten ystävyys toimii 56 vuoden ikäerosta huolimatta – samanlainen elämänasenne yhdistää

Plus-malli ihmettelee, miksi Victoria's Secretin kaltaiset muotijätit edustavat edelleen hyvin yksipuolista naiskuvaa. 

Yhdysvaltalaismalli Tabria Majors, 27, kyllästyi monien muiden tavoin siihen, että alusvaatemainoksissa vilisee edelleen lähinnä vain tietyn kokoisia malleja. Sen sijaan, etttä Tabria olisi jäänyt seuraamaan asiaa sivusta, päätti hän julkaista suositulla Instagram-tilillään omat versionsa Victoria's Secretin mainoskuvista.

- Haluan avata keskustelun valtamedian rajoittuneisuudesta, hän kertoi Huffington Postille. 

- Tahdon tietää, miksi Victoria's Secret ja monet muut merkit eivät mainosta tuotteitaan tavallisen kokoisille naisille. 

Tabria kertoo vuosien varrella kuulleensa useita argumentteja suurempien vaatekokokojen valmistamista vastaan.

- Sanotaan, että isompien kokojen valmistaminen on kallista ja aikaavievää tai ettei yrityksillä oli resursseja laajentaa mallistojaan suurempiin kokoihin. Selitykset eivät mene minulle läpi. Plus-mallistoissa liikkuu miljardibisnes, joten voisi kuvitella, että edes taloudellinen hyöty peittoaisi epäilykset.

@tabriamajors

@tabriamajors

@tabriamajors

Hienoa, että moni julkkis hyödyntää vaikutusvaltaansa Instagramissa tärkeiden asioiden edistämisessä. Lokakuussa kerroimme muun muassa australialaisbestiksistä Georgia Gibbsistä ja Kate Weasleysta, joista toinen on kokoa 36 ja toinen 46. Kaksikko käyttää sosiaalista mediaa yhtenä tavoitteenaan muistuttaa muotialan yrityksiä siitä, että mainoksissa voisi ihan oikeasti käyttää eri kokoisia malleja ilman, että sen pitäisi enää olla poikkeuksellista. 


Georgia Gibbs ja Kate Weasley / @any.body_co

Myös esimerkiksi plus-kokoinen brittimalli Iskra Lawrence on jo pitkään rikkonut muotimaailman perinteisiä rajoja anteeksipyytelemättömällä asenteellaan. Iskra antaa kroppansa selluliitin ja muhkuroiden näkyä, eikä esimerkiksi käsittele Insta-tilillään julkaisemiaan kuvia ollenkaan. 

Näitä naisia fanitamme!

Kuvat: Instagram

Katso myös:

Mallibestiksillä, joista toinen on kokoa 36 ja toinen 46, menee lujaa – tähdittävät tulevaa Sports Illustrated -uimapukunumeroa

Kaia Gerber on matkalla mallimaailman huipulle – lue, millainen on muotimaailman uusi tulokas

Juuri sopivasti jouluksi! Japanilainen Muji avaa pop up -myymälän Helsingin keskustaan