Elävät mikrobit eli probiootit ovat saaneet kosmetiikkamaailman sekaisin. Ne parantavat ihon vastustuskykyä ja ovat uusi toivonpilkahdus esimerkiksi akneihon kanssa kamppaileville.

Probioottinen kosmetiikka on muutaman vuoden ajan koukuttanut ihoasiantuntijoita ympäri maailman, ja nyt myös Suomessa probiootit ja prebiootit ovat pulpahdelleet esiin kosmetiikkakeskusteluissa. Näiden hyvien mikrobien hyödyllisyys sisäisesti nautittuna esimerkiksi suoliston hoidossa on tiedetty jo kauan, mutta parin vuoden sisällä keskustelu on siirtynyt siihen, voisiko probiooteilla olla terveysvaikutuksia myös ulkoisesti käytettynä.

Probiootti on elävä, terveysvaikutuksia omaava mikrobi eli todella tehokas hyvisbakteeri, joka pyrkii pitämään ihon, suoliston ja kehon mahdollisimman hyvässä kunnossa. Usein kyseessä on maitohappobakteeri, mutta kaikki maitohappobakteerit eivät täytä probiootin määritelmää, sillä hyvää tekevä vaikutus täytyy todistaa tieteellisesti. Prebiootit taas ovat probioottien ravintoa, yleensä sulamattomia hiilihydraatteja, jotka edesauttavat hyvien bakteerien kasvua. Prebiootteja on muun muassa kasviksissa, juureksissa ja kaurapuurossa, mutta niitä voidaan myös lisätä ruoka- tai kosmetiikkatuotteisiin, jotta probiootit voivat tehdä työnsä mahdollisimman hyvin ravittuina.

Vuonna 2008 lanseerattiin ihmisen mikrobiomia tutkiva The Human Microbiome -projekti, joka keskittyi juuri mikrobeihin. Sen, sekä muiden mikrobitutkimusten avulla selvisi, että probiooteilla voi vaikuttaa myös ulkoisesti ihoon ja sen mikrobiomiin. Vaikka tutkimusaihe on uusi, ovat tähän mennessä tehdyt tutkimukset näyttäneet laajalti vihreää valoa: probioottien on huomattu auttavan muun muassa aknen, psoriasiksen, punoituksen sekä muiden ihovaurioiden hoidossa selkeästi paremmin kuin verrokkituotteet. Esimerkiksi akneiholla, jossa ihon mikrobiomin tasapaino on heikentynyt, probioottipitoinen kosmetiikka alkaa kamppailla pahisbakteereja vastaan iholla jo valmiiksi olevien hyvien bakteerien kanssa. Tuotteessa mukana olevat prebiootit taas antavat ravintoa näille hyvispuolen kamppailijoille.

Probiooteilla on myös yksi erittäin hyvä puoli verrattuna melkein mihin tahansa kosmetiikan raaka-aineeseen. Siinä missä monia kosmetiikassa vaikuttavia aineita on vaikea saada imeytymään tarpeeksi syvälle ihoon, probiootteilla on oma supervoimansa: niiden ei tarvitse imeytyä niin syvälle, sillä probiootit pystyvät kommunikoimaan iholla jo valmiina olevien hyvismikrobien kanssa ja aktivoimaan niitä. Siksi probiootit ovat kuin mielenosoituksen vetäjiä: he kertovat muille mitä tehdä ja saavat valjastettua mikrobit tehokkaampaan ja koordinoidumpaan työskentelyyn.

Haastava raaka-aine

Uusien supersankareiden hyödyntäminen kosmetiikassa on kuitenkin hidas ja työläs prosessi. Vaikka probiootit ovat todistaneet tehonsa eri tutkimuksissa, kaikki kosmetiikkamerkit eivät pysty ottamaan niitä vielä valikoimiinsa.

– Probiootit eivät ole niitä helpoimpia kosmetiikan raaka-aineita: suurin osa kosmetiikkatuotteista sisältää vettä ja vahvoja säilöntäaineita, jotka taas tappavat elävät probiootit. Vaatii pitkällistä tuotekehittelyä luoda oikeanlainen tuotekoostumus, jossa probiootit pystyvät säilymään, mutta myös aktivoitumaan kostealle iholle levitettäessä, maahantuontiyritys Natcos Oy:n asiantuntija, probioottikosmetiikkaan perehtynyt Maria Nykänen kertoo.

Siksi osa kosmetiikkamerkeistä käyttää probioottikosmetiikassaan jotain muunnosta elävistä probiooteista. Esimerkiksi kokonaisia probiootteja käytetään kuumentamisen jälkeen, jolloin ne eivät kykene jakaantumaan, lisääntymään tai kommunikoimaan muiden mikrobien kanssa, mutta kykenevät silti kiinnittymään ihosoluihin ja lisäämään hyvää bakteerikantaa. Tämä on elävien probioottien jälkeen tehokkain keino hyödyntää niiden hyvät ominaisuudet.

Maailmasta löytyy tällä hetkellä ainoastaan kaksi kosmetiikkamerkkiä, jotka käyttävät tuotteissaan eläviä probiootteja: yhdysvaltalainen Mother Dirt sekä etelä-afrikkalainen hoitolasarja Esse, joka on keskittynyt ihonhoitoon. Se on kehittänyt muun muassa maailman ensimmäisen eläviä probiootteja sisältävän seerumin.

Nykänen kuitenkin muistuttaa, että vaikka elävät probiootit pystyvät vaikuttamaan ihon mikrobiomiin tehokkaasti, ihmiskeho on laaja kokonaisuus. Bakteerikannan epätasapaino saattaa olla aiheutunut esimerkiksi antibioottikuurista, tai ihoreaktiot voivat olla kytköksissä ruokavalioon.

– Siksi probioottikosmetiikkaa käytettäessä kannattaa muistaa kokonaisvaltaisuus. Esimerkiksi vähähiilihydraattisen ruokavalion ja sisäisesti nautittujen probioottivalmisteiden on huomattu yhdessä probioottikosmetiikan kanssa auttavan iho-ongelmien hoidossa. Tällöin ongelman perimmäistä syytä eli mikrobien epätasapainoa hoidetaan sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Probiootit eivät siis haastavan tuotekehittelynsä takia nouse heti jokaisen kosmetiikkabrändin repertuaariin, ja vaikka yhden tuotteen saisi kehitettyä probiooteille otolliseksi, laajempi kuva tuottaa ongelmia. Esimerkiksi muut kasvoille levitettävät meikki- ja ihonhoitotuotteet, jotka sisältävät vahvoja säilöntäaineita, heikentävät iholle lisättyjen probioottien elinmahdollisuuksia. Onneksi kuitenkin niille, jotka kamppailevat psoriasiksen, atooppisen ihon tai aknen kanssa ja haluavat pitää ihonsa mikrobiomin mahdollisimman tasapainoisena, probioottinen kosmetiikka on melkoinen valonpilkahdus ja mahdollisuus. Niiden avulla esimerkiksi pahasta aknesta kärsivä voi saada helpotuksen ongelmaansa ilman vahvaa antibioottikuuria, joka pahimmassa tapauksessa sekoittaa koko kehon mikrobitasapainon ja vastustuskyvyn vuosiksi. 

Lähteet: The Human Microbiome Project, Teknokemian yhdistys ry, American Academy of Dermatology, Harvard Health Publications, BioMed Central ja Dermatology Times.

Kokeile näitä


Hellävarainen Clinique Redness Solutions Daily Relief Cream -kosteusvoide rauhoittaa ihoa ja vähentää punaisuutta ja läikikkyyttä. Clinique hyödyntää tuotteessa probioottiteknologiaa, joka parantaa ihon suojakerroksen tasapainoa. 65 e. 


Esse Sensitive Serum sopii erityisen herkälle iholle tai akneiholle. Se sisältää yli miljardi elävää probioottimikrobia millilitraa kohden. 77,20 e. 


Elizabeth Arden Superstart Skin Renewal Booster on kosteusvoiteen ja seerumin alla käytettävä tuote, joka tehostaa muiden hoitotuotteiden vaikutuksia. 59 e. 

Kuvat: MVPhotos, valmistajat

Kesää kohti mentäessä meikkivoiteen voi vaihtaa kevyempään. Cosmo testasi sävyttävät päivävoiteet.

Uusi luottotuote: Origins GinZing Energy-Boosting Tinted Moisturizer, 35,50 e.

Tätä luvattiin: Kofeiinia sisältävä päivävoide herättää väsyneen ihon. Kosteuttaa, virkistää ja heleyttää.

Näin se toimi: Harmaa sävy ihmetytti aluksi, mutta voide sekottui ihon omaan väriin todella kauniisti. Tasainen, kosteutetun ja terveen näköinen lopputulos. Energisoiva vaikutus tuntui iholla kevyenä, joskaan ei häiritsevänä pistelynä. Ehdottomasti uusi arkisuosikki!

4.5/5

Luomuilijalle: Mossa Skin Perfector Tinting Moisturizer, 16,90 e.

Tätä luvattiin: Jättää ihon mattaiseksi ja häivyttää juonteita, ryppyjä ja ihohuokosia.

Näin se toimi: Päivävoide tasoitti ihon pintaa, mutta sisälsi vain vähän pigmenttiä. Ei riittänyt meikkivoiteen korvikkeeksi, mutta voisi toimia hyvin pohjustustuotteena. Eniten tavallista kosteusvoidetta muistuttava ja todella luonnollinen lopputulos. Sopii sille, joka haluaa välttämättä meikata salille. 

 2/5 

Pohjustajalle: Mádara Sun Flower/Moon Flower -sävyttävä päivävoide, 27,80 e.

Tätä luvattiin: Luontaiset mineraalit tuovat kasvoille sävyä, valoa ja kosteutusta.

Näin se toimi: Toi kasvoille selkeästi valoa ja hehkua. Tuntui kuitenkin enemmän primerilta kuin meikkivoiteen korvikkeelta eikä riittänyt peittämään esimerkiksi silmänalusia. Mádaralle tyypillinen kasvimainen tuoksu. Kaksi sävyä: tummempi Sun Flower ja roosaan taittava Moon Flower.

2.5/5

Kuin pikameikki: Clarins HydraQuench Tinder Moisturizer, 38 e.

Tätä luvattiin: Kosteuttaa ja antaa kauniin tasaisen ihonvärin. Suojaa ilmansaasteilta ja vapailta happiradikaaleilta.

Näin se toimi: Aah, mikä luksusvoide! Unelmankevyt ja kosteuttava, mutta hyväihoiselle riittävän peittävä arjen ainoaksi meikkipohjatuotteeksi. Vaaleimmatkin sävyt näyttivät kämmenellä yllättävän tummilta, mutta ne asettuivat talvikalpealle iholle todella hyvin. Tuloksena hehkuva, jopa päivettyneen näköinen tasainen iho.

 5/5 

Helmiäishoitoa: Bare Minerals Complexion Rescue Tinted Hydrating Gel Cream, 45 e.

Tätä luvattiin: Monivaikuttainen, sävyttävä geelivoide yhdistää BB- ja CC-voiteiden hyödyt. Kerrostettuna toimii myös meikkivoiteena.

Näin se toimi: Moussemainen koostumus, joka ensikosketuksella vaikutti yllättävän paksulta. Levitettynä päivävoide oli kuitenkin kevyt, ja sävyssä oli mukana kaunista helmiäistä. Kerrostui erinomaisesti esimerkiksi silmänalusiholla ja nenänpielissä. Erittäin hyvä, mutta melko hintava tuote. 

4/5

K-Beautyn faneille: Shiseido WASO Color Smart Day Moisturizer 39,50 e. 

Tätä luvattiin: Erityisesti nuorelle iholle kehitetty päivävoide mukautuu ihon sävyyn ja tuo kasvoille pitkävaikutteista kosteutusta.

Näin se toimi: Väriltään valkoinen voide todella sulautui ihon omaan sävyyn ja teki sille kauniin, tasaisen pinnan. Laadukas ja hyvä tuote, mutta tuli olo, että voide pääsisi suomalaisen talvinaaman sijan paremmin oikeuksiinsa täydelliselle korealaiselle posliini-iholle levitettynä.

3.5/5

Kuvat: Valmistajat ja Imaxtree

Laura Väinölä, 35, on Duotonen creative director ja muotoilija, joka järjestää Pre Helsinki -muoti-tapahtumaa ja tekee Flora & Laura -yrityksessään  kukkastailauksia.
Laura Väinölä, 35, on Duotonen creative director ja muotoilija, joka järjestää Pre Helsinki -muoti-tapahtumaa ja tekee Flora & Laura -yrityksessään kukkastailauksia.

Muotoilija Laura Väinölä etsii jatkuvasti uusia visuaalisia inspiraationlähteitä, mutta meikkaa yksinkertaisesti. Ihonhoidossa haasteena on pitää atooppinen iho riittävän kosteutettuna. 

Laura suosii luonnonmukaisia sampoita. Nyt käytössä on The Body Shopin Ginger Shampoo, joka rauhoittaa päänahkaa. ”Suihkutan tuuheutta hiuksiini Balmainin suolasuihkeella. Kiireessä taas pelastaa Kloranen kuivasampoo.”
Laura suosii luonnonmukaisia sampoita. Nyt käytössä on The Body Shopin Ginger Shampoo, joka rauhoittaa päänahkaa. ”Suihkutan tuuheutta hiuksiini Balmainin suolasuihkeella. Kiireessä taas pelastaa Kloranen kuivasampoo.”

Luonnolliset, värjäämättömät hiukset

”En ole käynyt läpi erilaisia hiusvärejä tai muutenkaan ollut hiusteni suhteen kreisi kokeilija. Puolet elämästä minulla oli polkkatukka ja otsatukka, puolet taas tällainen hippimäisempi leikkaus. En värjää hiuksiani enää ollenkaan. Blondasin monta vuotta. Värin kasvattaminen pois kesti pitkään, mutta se ei haitannut minua. Joku kaveri tosin taisi kommentoida, että ehkä tuolle juurikasvulle kannattaisi tehdä jotain. Aion ainakin toistaiseksi pitäytyä luonnollisessa värissäni, vaikka värjääminen yhä toisinaan houkuttaa. 

 

”Hiuslaatuni on aika hieno ja lättänä, joten yrittää kuohkeuttaa sitä eri konstein.”


Hiuslaatuni on aika hieno ja lättänä, joten yrittää kuohkeuttaa sitä eri konstein. Haluaisin oppia pesemään hiuksiani harvemmin. Jossain vaiheessa pesin niitä päivittäin, nyt joka toinen päivä. Se on jo edistystä. Kuivasampoo pelastaa etenkin kiireisinä päivinä. 

Pidän hiukset usein auki, ja kampausta muutan korkeintaan siten, että vaihdan jakauksen paikkaa. Talvella hiukseni sähköistyvät, ja käytän sähköisyyttä vähentävää suihketta. Olen tykästynyt suolasuihkeeseen ja käytän sitä ympäri vuoden tuomaan rakennetta. Harrastin joskus tanssia, ja lindy hopia tanssiessa kokeilin heittokampauksia. Ja on minulla tanssiajoiltani kuvakin, jossa olen Cheekin kanssa pikkuletit päässä.” 

Atooppisen ihon hoidossa kosteutus on tärkeää, etenkin talvisin ja matkustaessa. ”Käytän Essen rasvaa ja Dr. Hauschkan ampulleja. Suihkuttelen Avène Thermal Spring Wateria kasvoilleni pitkin päivää, etenkin jos iho tuntuu kuivalta ja väsyneeltä.”
Atooppisen ihon hoidossa kosteutus on tärkeää, etenkin talvisin ja matkustaessa. ”Käytän Essen rasvaa ja Dr. Hauschkan ampulleja. Suihkuttelen Avène Thermal Spring Wateria kasvoilleni pitkin päivää, etenkin jos iho tuntuu kuivalta ja väsyneeltä.”

Kokonaisvaltainen ihonhoitaja

”Ihoni on herkkä ja kuivuu helposti. Olen joskus miettinyt, että ihon kannalta minun olisi parasta asua talvet jossain muualla kuin Suomessa. Ilmastoidut tilat, auringottomuus ja pakkanen rasittavat. Lisäksi matkustan paljon. Lentojen aikana suihkuttelen iholle kosteutta, ettei se mene aivan paperimaiseksi. Pesen kasvoni päivittäin puhdistusaineella ja huolehdin etenkin kosteuttamista. Pitkän etsinnän jälkeen olen löytänyt suosikkirasvan Essen valikoimista, ja sitä kuluu runsaasti talven aikana. Käytän toisinaan kuuriluontoisesti myös Dr. Hauschkan ampulleja. Ne auttavat kausina, jolloin iho kuivuu niin paljon, ettei rasvakaan enää auta. 

 

”Uskon, että kaikki mitä suuhun laittaa, vaikuttaa ruuansulatukseen ja sitä kautta myös ihoon. Yritän syödä mahdollisimman puhtaasti. Välttelen maitotuotteita ja rasvaisia ruokia enkä juo kahvia.”


Pahimpiin iho-ongelmiini olen saanut apua ihonhoitajalta. Käyn helsinkiläisessä ihohoitola Lupauksessa pari kolme kertaa talvessa. Se ei ole perinteinen kosmetologi, vaan suhtautuminen ihmiseen on kokonaisvaltaisempaa. Olen muutenkin kiinnostunut puhtaista aineksista ja monipuolisesta hyvinvointiajattelusta. Olen siirtynyt pikkuhiljaa koko ajan enemmän luonnonkosmetiikan käyttäjäksi. En ole kuitenkaan ehdoton kemikaalien välttelijä.

Jos löydän hyvän tuotteen, pitäydyn siinä, oli kyse perinteisestä tai luonnonkosmetiikasta. Myös luonnonkosmetiikassa voi olla ainesosia, jotka ärsyttävät herkkää ihoa. Esimerkiksi hyvää deodoranttia en ole vielä onnistunut löytämään.

Uskon, että kaikki mitä suuhun laittaa, vaikuttaa ruuansulatukseen ja sitä kautta myös ihoon. Yritän syödä mahdollisimman puhtaasti. Välttelen maitotuotteita ja rasvaisia ruokia, koska ne näkyvät heti ihossa. En juo kahvia, vaan piristän itseäni matchalla, teellä ja kurkumalla. Koitan myös muistaa syödä B12-vitamiinia, etteivät huulet ala halkeilla.”

Diorin huulipunia löytyy Lauralta useissa sävyissä. ”Olen mieltynyt klasssiseen pakkausdesigniin. Hylsyssä on luksusfiilistä.”
Diorin huulipunia löytyy Lauralta useissa sävyissä. ”Olen mieltynyt klasssiseen pakkausdesigniin. Hylsyssä on luksusfiilistä.”

Huulipunalla piristäjä

”Meikkaan lähes päivittäin, mutta teen sen nopeasti ja helposti. Käytän mahdollisimman vähän eri tuotteita. Silmiin riittää ripsiväri, mutta huuliin keskityn sekä arki- että juhlameikissä. Voimakkaanvärinen huulipuna virkistää huomattavasti etenkin kiireisinä ja väsyneinä päivinä, kun huomion saa siirrettyä pois silmistä. Suosin Diorin huulipunia. Minulla on sellainen nytkin taskussani.

 

”En usko, että innostun koskaan tekemään kunnianhimoisia meikkilookeja. Elämässäni on muita prioriteetteja.”


Arkimeikissä kuluu eniten aikaa peittämiseen. Minulla on herkkä ja atooppinen iho, joka muuttuu riesaksi etenkin talvisin. Silloin suun ja silmien ympärille voi muodostua ihottumaa. Olen etsinyt hyvää meikkivoidetta pitkään ja löytänyt Chanelin meikkivoiteen, joka ei kuivu tai paakkuunnu. Tällä hetkellä kuitenkin välttelen meikkivoiteen käyttöä, ettei iho ärsyyntyisi. Kesäisin iho voi paremmin ja saatan olla kokonaan ilman meikkiä. 

Tykkään kyllä rohkeammistakin lookeista ja kerään kiinnostavia meikkityylejä talteen Pinterestistä. Se on mahtava paikka kaiken visuaalisen ideointiin! Juhlatilaisuuksissa kokeilen välillä hullumpia silmämeikkejä, etenkin, jos meikkaajakaverini Karo Kangas tai Jenny Jansson laittavat minut. Taitavilta meikkaajilta voisi kysyä vinkkejä, mutta toistaiseksi olen keskittynyt meikkaustilanteessa nauttimaan hetkestä ja lopputuloksesta. 

Olisi hauskaa, jos minulla olisi hurja meikkimenneisyys, mutta aloin meikata vasta lukioikäisenä ja tyylini on aina pysynyt yksinkertaisena. En usko, että innostun koskaan tekemään kunnianhimoisia meikkilookeja. Elämässäni on muita prioriteetteja.” 

Kuvat: Liisa Valonen