Moni pitää hyvää huolta hiuksistaan, mutta hiuspohja jää usein huomiotta. Näin korjaat tilanteen.

Suihkun jälkeen viemärin tukkeeksi jäävät hiukset saattavat säikäyttää. Miksi niitä on niin paljon? Hiuksia irtoaa päivittäin yli sata, joten suihkussa lähtevistä hiuksista ei tarvitse välttämättä huolestua. Hiuspohjasta tulisi kuitenkin huolehtia yhtä hyvin kuin hiuksista.
– Hiuspohjan yleisimpiä ongelmia ovat hiusten lähtö, hiuspohjan rasvoittuminen ja hilseily. Ongelmia voi välttää valitsemalla oikeat tuotteet ammattilaisen avulla. Hiukset kannattaa huuhdella aina runsaalla vedellä, jottei hiuspohjaan jää ärsyttäviä tuotejäämiä, kertoo Kimmo Alarotu, Kérastasen kouluttaja ja Hair Garage Kérastase Instituten omistaja .
Hiuspohjasta ja hiuksista voi huolehtia myös terveellisten elämäntapojen avulla. Monipuolinen ravinto pitää kehon kuosissa ja hiuspohjan toimivana. Stressi pysyy loitolla liikunnan ja rentoutumisen avulla.
– Stressi ja puutteet ravinnossa ovatkin sairauksien, lääkityksen ja perintötekijöiden ohella suurimpia hiustenlähdön aiheuttajia. Liika rasvoittuminen johtuu hormoneista, jotka vaikuttavat hiuspohjan talirauhasiin. Hilseilyä taas syntyy hiuspohjan tulehduksesta, Alarotu selittää.

Eroon hilseilystä

Hilseily on päänahan ongelmista todennäköisesti yleisin ja tunnetuin. Sitä pidetään yleensä miesten ongelmana, mutta hilsettä esiintyy myös naisilla.
– Hilseily johtuu hiuspohjan luonnollisten mikro-orgasmien äkillisestä lisääntymisestä. Tästä aiheutuu tulehdus, joka kiihdyttää hiuspohjan uusiutumista ja liiallista kesimistä. Hilsettä voi olla niin rasvoittuvassa kuin kuivassa hiuspohjassa.
Pientä hilseilyä ja päänahan ärsyyntymistä voi hoitaa myös kotikeinoin, mutta pahemmissa ongelmissa kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen. Kampaajan tekemässä analyysissa selviää, mitä ongelmia hiuksissa ja hiuspohjalla esiintyy.

Kesää kohti mentäessä meikkivoiteen voi vaihtaa kevyempään. Cosmo testasi sävyttävät päivävoiteet.

Uusi luottotuote: Origins GinZing Energy-Boosting Tinted Moisturizer, 35,50 e.

Tätä luvattiin: Kofeiinia sisältävä päivävoide herättää väsyneen ihon. Kosteuttaa, virkistää ja heleyttää.

Näin se toimi: Harmaa sävy ihmetytti aluksi, mutta voide sekottui ihon omaan väriin todella kauniisti. Tasainen, kosteutetun ja terveen näköinen lopputulos. Energisoiva vaikutus tuntui iholla kevyenä, joskaan ei häiritsevänä pistelynä. Ehdottomasti uusi arkisuosikki!

4.5/5

Luomuilijalle: Mossa Skin Perfector Tinting Moisturizer, 16,90 e.

Tätä luvattiin: Jättää ihon mattaiseksi ja häivyttää juonteita, ryppyjä ja ihohuokosia.

Näin se toimi: Päivävoide tasoitti ihon pintaa, mutta sisälsi vain vähän pigmenttiä. Ei riittänyt meikkivoiteen korvikkeeksi, mutta voisi toimia hyvin pohjustustuotteena. Eniten tavallista kosteusvoidetta muistuttava ja todella luonnollinen lopputulos. Sopii sille, joka haluaa välttämättä meikata salille. 

 2/5 

Pohjustajalle: Mádara Sun Flower/Moon Flower -sävyttävä päivävoide, 27,80 e.

Tätä luvattiin: Luontaiset mineraalit tuovat kasvoille sävyä, valoa ja kosteutusta.

Näin se toimi: Toi kasvoille selkeästi valoa ja hehkua. Tuntui kuitenkin enemmän primerilta kuin meikkivoiteen korvikkeelta eikä riittänyt peittämään esimerkiksi silmänalusia. Mádaralle tyypillinen kasvimainen tuoksu. Kaksi sävyä: tummempi Sun Flower ja roosaan taittava Moon Flower.

2.5/5

Kuin pikameikki: Clarins HydraQuench Tinder Moisturizer, 38 e.

Tätä luvattiin: Kosteuttaa ja antaa kauniin tasaisen ihonvärin. Suojaa ilmansaasteilta ja vapailta happiradikaaleilta.

Näin se toimi: Aah, mikä luksusvoide! Unelmankevyt ja kosteuttava, mutta hyväihoiselle riittävän peittävä arjen ainoaksi meikkipohjatuotteeksi. Vaaleimmatkin sävyt näyttivät kämmenellä yllättävän tummilta, mutta ne asettuivat talvikalpealle iholle todella hyvin. Tuloksena hehkuva, jopa päivettyneen näköinen tasainen iho.

 5/5 

Helmiäishoitoa: Bare Minerals Complexion Rescue Tinted Hydrating Gel Cream, 45 e.

Tätä luvattiin: Monivaikuttainen, sävyttävä geelivoide yhdistää BB- ja CC-voiteiden hyödyt. Kerrostettuna toimii myös meikkivoiteena.

Näin se toimi: Moussemainen koostumus, joka ensikosketuksella vaikutti yllättävän paksulta. Levitettynä päivävoide oli kuitenkin kevyt, ja sävyssä oli mukana kaunista helmiäistä. Kerrostui erinomaisesti esimerkiksi silmänalusiholla ja nenänpielissä. Erittäin hyvä, mutta melko hintava tuote. 

4/5

K-Beautyn faneille: Shiseido WASO Color Smart Day Moisturizer 39,50 e. 

Tätä luvattiin: Erityisesti nuorelle iholle kehitetty päivävoide mukautuu ihon sävyyn ja tuo kasvoille pitkävaikutteista kosteutusta.

Näin se toimi: Väriltään valkoinen voide todella sulautui ihon omaan sävyyn ja teki sille kauniin, tasaisen pinnan. Laadukas ja hyvä tuote, mutta tuli olo, että voide pääsisi suomalaisen talvinaaman sijan paremmin oikeuksiinsa täydelliselle korealaiselle posliini-iholle levitettynä.

3.5/5

Kuvat: Valmistajat ja Imaxtree

Laura Väinölä, 35, on Duotonen creative director ja muotoilija, joka järjestää Pre Helsinki -muoti-tapahtumaa ja tekee Flora & Laura -yrityksessään  kukkastailauksia.
Laura Väinölä, 35, on Duotonen creative director ja muotoilija, joka järjestää Pre Helsinki -muoti-tapahtumaa ja tekee Flora & Laura -yrityksessään kukkastailauksia.

Muotoilija Laura Väinölä etsii jatkuvasti uusia visuaalisia inspiraationlähteitä, mutta meikkaa yksinkertaisesti. Ihonhoidossa haasteena on pitää atooppinen iho riittävän kosteutettuna. 

Laura suosii luonnonmukaisia sampoita. Nyt käytössä on The Body Shopin Ginger Shampoo, joka rauhoittaa päänahkaa. ”Suihkutan tuuheutta hiuksiini Balmainin suolasuihkeella. Kiireessä taas pelastaa Kloranen kuivasampoo.”
Laura suosii luonnonmukaisia sampoita. Nyt käytössä on The Body Shopin Ginger Shampoo, joka rauhoittaa päänahkaa. ”Suihkutan tuuheutta hiuksiini Balmainin suolasuihkeella. Kiireessä taas pelastaa Kloranen kuivasampoo.”

Luonnolliset, värjäämättömät hiukset

”En ole käynyt läpi erilaisia hiusvärejä tai muutenkaan ollut hiusteni suhteen kreisi kokeilija. Puolet elämästä minulla oli polkkatukka ja otsatukka, puolet taas tällainen hippimäisempi leikkaus. En värjää hiuksiani enää ollenkaan. Blondasin monta vuotta. Värin kasvattaminen pois kesti pitkään, mutta se ei haitannut minua. Joku kaveri tosin taisi kommentoida, että ehkä tuolle juurikasvulle kannattaisi tehdä jotain. Aion ainakin toistaiseksi pitäytyä luonnollisessa värissäni, vaikka värjääminen yhä toisinaan houkuttaa. 

 

”Hiuslaatuni on aika hieno ja lättänä, joten yrittää kuohkeuttaa sitä eri konstein.”


Hiuslaatuni on aika hieno ja lättänä, joten yrittää kuohkeuttaa sitä eri konstein. Haluaisin oppia pesemään hiuksiani harvemmin. Jossain vaiheessa pesin niitä päivittäin, nyt joka toinen päivä. Se on jo edistystä. Kuivasampoo pelastaa etenkin kiireisinä päivinä. 

Pidän hiukset usein auki, ja kampausta muutan korkeintaan siten, että vaihdan jakauksen paikkaa. Talvella hiukseni sähköistyvät, ja käytän sähköisyyttä vähentävää suihketta. Olen tykästynyt suolasuihkeeseen ja käytän sitä ympäri vuoden tuomaan rakennetta. Harrastin joskus tanssia, ja lindy hopia tanssiessa kokeilin heittokampauksia. Ja on minulla tanssiajoiltani kuvakin, jossa olen Cheekin kanssa pikkuletit päässä.” 

Atooppisen ihon hoidossa kosteutus on tärkeää, etenkin talvisin ja matkustaessa. ”Käytän Essen rasvaa ja Dr. Hauschkan ampulleja. Suihkuttelen Avène Thermal Spring Wateria kasvoilleni pitkin päivää, etenkin jos iho tuntuu kuivalta ja väsyneeltä.”
Atooppisen ihon hoidossa kosteutus on tärkeää, etenkin talvisin ja matkustaessa. ”Käytän Essen rasvaa ja Dr. Hauschkan ampulleja. Suihkuttelen Avène Thermal Spring Wateria kasvoilleni pitkin päivää, etenkin jos iho tuntuu kuivalta ja väsyneeltä.”

Kokonaisvaltainen ihonhoitaja

”Ihoni on herkkä ja kuivuu helposti. Olen joskus miettinyt, että ihon kannalta minun olisi parasta asua talvet jossain muualla kuin Suomessa. Ilmastoidut tilat, auringottomuus ja pakkanen rasittavat. Lisäksi matkustan paljon. Lentojen aikana suihkuttelen iholle kosteutta, ettei se mene aivan paperimaiseksi. Pesen kasvoni päivittäin puhdistusaineella ja huolehdin etenkin kosteuttamista. Pitkän etsinnän jälkeen olen löytänyt suosikkirasvan Essen valikoimista, ja sitä kuluu runsaasti talven aikana. Käytän toisinaan kuuriluontoisesti myös Dr. Hauschkan ampulleja. Ne auttavat kausina, jolloin iho kuivuu niin paljon, ettei rasvakaan enää auta. 

 

”Uskon, että kaikki mitä suuhun laittaa, vaikuttaa ruuansulatukseen ja sitä kautta myös ihoon. Yritän syödä mahdollisimman puhtaasti. Välttelen maitotuotteita ja rasvaisia ruokia enkä juo kahvia.”


Pahimpiin iho-ongelmiini olen saanut apua ihonhoitajalta. Käyn helsinkiläisessä ihohoitola Lupauksessa pari kolme kertaa talvessa. Se ei ole perinteinen kosmetologi, vaan suhtautuminen ihmiseen on kokonaisvaltaisempaa. Olen muutenkin kiinnostunut puhtaista aineksista ja monipuolisesta hyvinvointiajattelusta. Olen siirtynyt pikkuhiljaa koko ajan enemmän luonnonkosmetiikan käyttäjäksi. En ole kuitenkaan ehdoton kemikaalien välttelijä.

Jos löydän hyvän tuotteen, pitäydyn siinä, oli kyse perinteisestä tai luonnonkosmetiikasta. Myös luonnonkosmetiikassa voi olla ainesosia, jotka ärsyttävät herkkää ihoa. Esimerkiksi hyvää deodoranttia en ole vielä onnistunut löytämään.

Uskon, että kaikki mitä suuhun laittaa, vaikuttaa ruuansulatukseen ja sitä kautta myös ihoon. Yritän syödä mahdollisimman puhtaasti. Välttelen maitotuotteita ja rasvaisia ruokia, koska ne näkyvät heti ihossa. En juo kahvia, vaan piristän itseäni matchalla, teellä ja kurkumalla. Koitan myös muistaa syödä B12-vitamiinia, etteivät huulet ala halkeilla.”

Diorin huulipunia löytyy Lauralta useissa sävyissä. ”Olen mieltynyt klasssiseen pakkausdesigniin. Hylsyssä on luksusfiilistä.”
Diorin huulipunia löytyy Lauralta useissa sävyissä. ”Olen mieltynyt klasssiseen pakkausdesigniin. Hylsyssä on luksusfiilistä.”

Huulipunalla piristäjä

”Meikkaan lähes päivittäin, mutta teen sen nopeasti ja helposti. Käytän mahdollisimman vähän eri tuotteita. Silmiin riittää ripsiväri, mutta huuliin keskityn sekä arki- että juhlameikissä. Voimakkaanvärinen huulipuna virkistää huomattavasti etenkin kiireisinä ja väsyneinä päivinä, kun huomion saa siirrettyä pois silmistä. Suosin Diorin huulipunia. Minulla on sellainen nytkin taskussani.

 

”En usko, että innostun koskaan tekemään kunnianhimoisia meikkilookeja. Elämässäni on muita prioriteetteja.”


Arkimeikissä kuluu eniten aikaa peittämiseen. Minulla on herkkä ja atooppinen iho, joka muuttuu riesaksi etenkin talvisin. Silloin suun ja silmien ympärille voi muodostua ihottumaa. Olen etsinyt hyvää meikkivoidetta pitkään ja löytänyt Chanelin meikkivoiteen, joka ei kuivu tai paakkuunnu. Tällä hetkellä kuitenkin välttelen meikkivoiteen käyttöä, ettei iho ärsyyntyisi. Kesäisin iho voi paremmin ja saatan olla kokonaan ilman meikkiä. 

Tykkään kyllä rohkeammistakin lookeista ja kerään kiinnostavia meikkityylejä talteen Pinterestistä. Se on mahtava paikka kaiken visuaalisen ideointiin! Juhlatilaisuuksissa kokeilen välillä hullumpia silmämeikkejä, etenkin, jos meikkaajakaverini Karo Kangas tai Jenny Jansson laittavat minut. Taitavilta meikkaajilta voisi kysyä vinkkejä, mutta toistaiseksi olen keskittynyt meikkaustilanteessa nauttimaan hetkestä ja lopputuloksesta. 

Olisi hauskaa, jos minulla olisi hurja meikkimenneisyys, mutta aloin meikata vasta lukioikäisenä ja tyylini on aina pysynyt yksinkertaisena. En usko, että innostun koskaan tekemään kunnianhimoisia meikkilookeja. Elämässäni on muita prioriteetteja.” 

Kuvat: Liisa Valonen