Naisten euroko kahdeksankymmentä senttiä? Ei enää kauaa!

 

Naisten euroko kahdeksankymmentä senttiä? Ei enää kauaa! Lukuisia rekrytointeja ja palkkaneuvotteluita työnantajan roolissa läpikäynyt Aurinkomatkojen kaupallinen johtaja Anna Salmi neuvoo, kuinka voit neuvotella itsellesi enemmän palkkaa.

Tee pohjatyö.

”Hyödynnä olemassa olevat tietolähteet, nämä ovat saataville niin naisille kuin miehille.
Osaava löytää netistä hyvät lähtötiedot, esimerkiksi toteutuneet palkat ja mahdolliset liittojen suosituspalkat (huomiothn, että toteutuneen ja suosituksen väliin sopii monesti iso haitari). Hyödynnä verkostoasi ja hae referenssejä: kysy vastaavissa tehtävissä olevilta, mikä heidän palkkansa on tai mihin palkkaluokkaan kyseisellä alalla voi päästä. Verkostojen kautta voit löytää hyviä kontakteja joiden kanssa sparrata. Tsekkaa esim. www.tiistaiklubi.fi  jos uratoiveesi liittyvät myynnin, markkinoinnin, viestinnän tai mainonnan parissa työskentelyyn."

Unohda suositukset ja keskipalkat.

”Huonoimmat palkkapyynnön perusteet ovat, että joku muu saa tai joku tilasto kertoo. On turha lähteä neuvotteluun sillä perusteella, että ’Keskipalkka tällä työkokemuksella tässä roolissa on tämä tai naapurifirmassa tästä työstä saa tai jopa vanhassa työssäni sain …’. Tällaiset asiat pitää huomioida osana pohjatyötä mutta ne eivät riitä työnantajan kannalta katsottuna hyviksi syiksi palkkatoiveellesi. Palkka määrittelee, millä korvauksella olet valmis antamaan osaamisesi firman käyttöön ja toisaalta, mitä firma on valmis siitä osaamisesta maksamaan. Hyvästä ja vaikeasti korvattavasta osaamisesta yritys on valmis maksamaan enemmän. Mitä yrityksen kannalta tärkeää sinä siis osaat? Jos valinta kohdistuisi sinuun, mitä lisäarvoa toisit työyhteisölle/yritykselle? Mikä osaamisessasi ja persoonassasi tekee sinusta parhaan hakija/tekijän/pyyntöpalkan arvoisen?

Määritä oikea hetki.

”Ajan kuluminen yksinään ei riitä syyksi palkantarkistuspyynnölle. Kun vastuualueesi laajenee, on luonteva hetki pyytää palkankorotusta. Samoin silloin, kun tulokset puhuvat systemaattisesti puolestasi, on luontainen paikka pyytää tilaisuutta palkkakeskusteluun. Katso myös isoa kuvaa: jos yritys on taloudellisessa ahdingossa, ei hetki välttämättä ole paras mahdollinen. Kehityskeskustelu ei myöskään ole oikea paikka palkkaneuvotteluille. ”

Valmistaudu.

”Mieti, miten pyydät palkankorotusta, miten perustelet sen ja miten neuvottelutilanne etenee. Sinun pitää olla täysin valmis perustelemaan, miksi haluat juuri pyyntösi verran ja mihin pyyntösi perustat.”

Kuivaharjoittele.

”Pyydä kaveria, vanhempaasi tai tuttua, jolla on kokemusta palkkaneuvotteluista, sparraamaan itseäsi. Sparrasin itse juuri veljeni tyttöystävää, kun hän kertoi ajatelleensa pyytää palkankorotusta. Kävimme käytännössä  "roolipelillisesti" palkkakeskustelun pariin otteeseen. Itse olen saanut vastaavaa sparrausapua niin mieheltäni kuin isältäni. On hyvä, että joku haastaa sinua miettimään pyyntösi perustat. Helposti luulee, ettei  palkkakeskustelu oikeasti mene perustelun puolelle mutta kyllä se usein menee. Työnatajana haluat, että hakija osaa motivoida toiveensa ja perustaa ne loogiselle ajatuksen juoksulle. Pyyntöäsi haastettaessa, et halua että sinulla menee "jauhot suuhun" ja vastauksesi on epämääräistä muminaa.

Usko siihen.

”Valmistautuminen tuo jo puolet varmuutta. Sinun tulee olla niin hyvin valmistautunut ja varma itsestäsi sekä osaamisestasi. Jo pelkkä olemuksesi huokuu, että ansaitset palkan, jota pyydät. Tiukassa neuvottelutilanteessa epävarmuus ja epäröinti voi kostautua. Hyvin valmisteltu ja perusteltu pyyntö ei kärsi siitä, että tilanne jännittää sinua ja jännitys saattaa näkyä.”Kuva: Heli Blåfield