1. Naisten äänioikeuden eteen on tehty TODELLA paljon töitä.

"Äänestäminen ei ole pelkästään oikeus, se on velvollisuus. Varsinkin naisten äänioikeuden eteen on tehty mielettömästi töitä. Mitä enemmän ääniä menee fiksuille tyypeille, sitä parempia päätöksiä syntyy. Itse annan ääneni sellaiselle ehdokkaalle, joka edustaa kanssani samoja arvoja ja on sen lisäksi perehtynyt asioihin minua enemmän. Esimerkiksi hyvinvointipalveluiden leikkaukset ovat mielestäni huolestuttavia, mutta en tiedä taloudesta tarpeeksi, jotta voisin sanella, mitä asialle pitäisi tarkalleen tehdä. Siksi haluan äänestää ehdokasta, joka on miettinyt minulle tärkeisiin asioihin järkeviä ratkaisuja", kertoo vapaa kirjoittaja ja Naisasialiitto Unionin varapuheenjohtaja Maryan Abdulkarim.

2. Politiikka vaikuttaa (lähes) kaikkeen. 

"Mieti omasta elämästäsi kolme tärkeintä asiaa. Minä väitän, että niihin kaikkiin liittyy jotenkin politiikka. Tuliko mieleesi esimerkiksi perhe, työura ja opiskelu? Eduskunta päättää opiskeluun liittyen esimerkiksi sen, paljonko saat opintotukea tai pitääkö koulussa opiskella ruotsia. Työhön liittyen eduskunta päättää esimerkiksi sen, paljonko palkastasi menee veroja ja kuinka pitkä on koeaika mennessäsi uuteen työpaikkaan. Perheeseen liittyen tällä vaalikaudella eduskunnassa päätettiin esimerkiksi tasa-arvoisesta avioliittolaista eli siitä saavatko samaa sukupuolta olevat parit mennä naimisiin ja adoptoida lapsia. Äänestää siis kannattaa itselle tärkeiden asioiden vuoksi, " sanoo Mari Haavisto, MTV uutisten politiikan toimittaja ja Politiikan toimittajat ry:n puheenjohtaja. 

3. Aina löytyy jotain, mikä voisi olla paremmin. 

"Mielestäni riittävä syy äänestämiselle on se, että pystyy luettelemaan kolme epäkohtaa yhteiskunnasta. Tällöin asiat eivät ole vielä valmiita. Ihmisoikeuksissa on korjattavaa: esimerkiksi tämänhetkinen translaki pakottaa sukupuolensa korjaavan ihmisen sterilisoimaan itsensä. Entä oletko tyytyväinen vanhuspalveluihin ja siihen, että meillä on kasvava joukko yksinäisiä ihmisiä? Entä ympäristökriisi? Aina löytyy jotain, mikä voisi olla paremmin. Siksi jokaisen kannattaa vaikuttaa", muistuttaa Vasemmistonuorten puheenjohtaja, eduskuntavaaliehdokas Li Andersson.

4. Äänestäminen laittaa miettimään myös omia arvoja.

"Äänestäminen on mielestäni tärkeää, koska pystyn sen kautta kannattamaan niitä arvoja ja asioita jotka koen tärkeiksi maamme kehityksen kannalta. Olen työni takia reissun päällä suurimman osan vuodesta ja olen tajunnut nähdessäni erilaisia kulttuureja kuinka onnekkaita suomalaiset voivat olla monestakin asiasta mutta nyt ajankohtaisena asiana erityisesti siitä, että meillä kaikilla on oikeus äänestämiseen - myös naisilla. Myös nuorten kannattaisi käydä äänestämässä, koska meillä sellainen mahdollisuus on ja äänestämällä pääsee vaikuttamaan itselle tärkeisiin asioihin. Meidän ei tarvitse olla asiantuntijoita poliittisissa kysymyksissä, riittää jos on omia mielipiteitä ja asioita joita haluaa edistää", sanoo huippumalli Saara Sihvonen. 

5. Muuten joku muu päättää puolestasi. 

"Jos nuoret eivät pidä vaalien alla puoliaan, niin sitä ei tee kukaan. Tunnollisesti äänestävät eläkeläiset osaavat kyllä valita itselleen sopivat ehdokkaat. Politiikalla vaikutetaan enemmän tulevaisuuteen kuin tähän päivään. Siksi ei kannata antaa valtaa niille, jotka eivät tulevaisuudesta välitä. Äänestäkää!", sanoo Vihreiden eduskuntavaaliehdokas Antero Vartia.

6. Vaalipäivään liittyy juhlavuutta.

Äänestäminen on vaikuttamista enkä näe syytä, miksi joku ei haluaisi vaikuttaa. Olen itseasiassa juuri menossa juontamaan keskustelutilaisuutta, jossa puhutaan aktiivisuudesta, kannustetaan osallistumaan asioihin. Vaikka kyse ei ole ainoastaan vaaleista, niin noista asioistahan äänestämisessäkin on kyse. Ehdokkaan valinta pakottaa myös miettimään tarkoin omia käsityksiään ja mielipiteitä ja usein löytää itsensä mielenkiintoisten keskusteluiden ääreltä. Minulle varsinaiseen äänestyspäivään liittyy myös tietynlaista juhlavuutta. En ole koskaan äänestänyt ennakkoon. Vaalisunnuntaina käydään hoitamassa velvollisuudet ja sitten nautiskellaan vaalikahvit. Illalla katson aina vaalilähetyksen", kertoo NRJ:n juontaja Tuija Pehkonen.

7. Äänestämällä sijoitat tulevaisuuteen.

”Vaikka et kaipaisikaan muutosta mihinkään juuri tällä hetkellä, koskettavat päätökset sinua todennäköisesti myöhemmin.  Esimerkiksi lapsiperheiden edut saattavat tuntua hyvinkin ajankohtaiselta muutaman vuoden sisällä. Aloita vaikuttaminen jo nyt", kommentoi Cosmopolitanin vt. päätoimittaja Annaleena Jalava

Eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 19.4.

Kuva MVPhotos

Katso myös:

Vain idiootti ei äänestä

Drinkkejä vai politiikkaa?

Miksi kannattaa äänestää?