Teetkö työtä elääksesi vai elätkö tehdäksesi töitä? Kummin vain, siihen liittyy pelottavia sivuvaikutuksia.

 

1. Sairastut

 Kun Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa selvisi että jopa 26 prosenttia tekee töitä sairaanakin, vaikka oikea paikka olisi olla peiton alla lepäämässä. 34 prosenttia vastanneista kertoi odottavansa, että esimerkiksi flunssa on ensimmäisten oireiden sijaan täydessä tohinassa ennen kuin he jäävät kotiin.

Työpaikat ovat myös todellisia bakteeripesäkkeitä. Mietipä vaikka milloin tietokoneesi näppäimistö on viimeksi desinfoitu? Vieressä köhisevä työkaveri yhtään paranna oloasi. On todennäköistä, että kohta köhit itsekin.

 

Puhutaan myös niin sanotusta sairaan rakennuksen syndroomasta. Se tarkoittaa sitä, että monet työntekijät valittavat samantyyppisistä oireista, kuten päänsärystä, kuivasta kurkusta ja uupumuksesta, vaikkei oireiden todellista aiheuttajaa pystytä paikantamaan. Mutta ainakin voit ajatella, että työporukkanne on yhteisöllinen, kun koette samat mysteerioireet yhtenä rintamana.

 

 2. Lihoat 

Australiassa tehdään parhaillaan tutkimusta, joka osoittaa että istuminen monen tunnin ajan päivässä vaikuttaa aineenvaihduntaan. Toisin sanoen, poltat vähemmän kaloreita istuessasi kuin seisoessasi. Tämä tarkoittaa sitä, että lihoat samalla kuin istut. Jos istut toimistossa päivät pitkät, muttet harrasta liikuntaa muuten, on todennäköistä että painoa kertyy vuosien mukana sen verran reippaasti, että riskit sairastua diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin ovat täyttä totta.

 

 3. Menet rikki

 Vaikka istuminen on pahasta, ei seisominenkaan ole vaaratonta. Ne, jotka joutuvat työssään seisomaan pitkiä aikoja kärsivät tutkimusten mukaan muita useammin ongelmista verenkierrossa ja piinaavista nivelkivuista.

Myös selkäkivut ovat kaksi kertaa yhtä yleisiä niillä, jotka seisovat kuin niillä, joiden työ hoidetaan pääosin istuen.

Tietokoneen äärellä kyyhöttäminen saa usein ajan kuluessa aikaiseksi kroonisia selkä-, olkapää-, kaula ja rannekipuja. Pidä siis huolta, että työpisteesi on säädetty mahdollisimman ergonomiseksi.

 

4. Näkö huononee

 Oletko koskaan kuullut puhuttavan tietokoneen tuijottamissyndroomasta? Se on vaiva, joka johtuu pitkään jatkuneesta tietokoneen käyttämisestä. Sen oireet vaihtelevat kivuliaista kuivista silmistä ja pääkivusta niska- ja hartakipuihin sekä jopa näön heikentymiseen. Onneksi vaivat ovat yleensä väliaikaisia, mutta yritä silti katsoa muutaman minuutin ajan pois tietokoneen ruudulta ainakin kerran tunnissa.

 

 5. Stressaannut

Amerikkalaisten psykologien järjestön APA:n mukaan kolme neljäsosaa amerikkalaista listaa työnsä stressinsä pääaiheuttajaksi. Järjestön tutkimuksissa kävi ilmi, että yleensä ne, jotka kokivat työstään stressiä kärsivät myös fyysistä oireista kuten päänsärystä, uupumuksesta ja pahoinvoinnista. Stressi aiheutti monelle myös hankalasti käsiteltäviä vihantunteita. Toinen puolikas tutkimukseen osallistuneista sanoi stressin vaikuttavan negatiivisesti heidän tuottavuuteensa.

Tutkimukset osoittavat myös, että stressaantunut ihminen sairastuu tai loukkaantuu tervettä helpommin.

 

6. Työ vahingoittaa ihmissuhteitasi

APA:n tutkimuksessa kävi ilmi, että 61 prosenttia naisista sanoi että heidän stressaavilla töillään on negatiivinen vaikutus ihmissuhteisiin sekä toimiston sisällä että ulkopuolella. Kun miehiltä kysyttiin samaa, tulos oli jopa 79 prosenttia.

 

Lähde: Cosmopolitan.com 

Kuva: Alamy