Treenimotivaatio hukassa? Tsekkaa 10 toimivaa vinkkiä.

 

1. Suunnittele, suunnittele, suunnittele

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty? Valitettavasti tämä ei päde treenaamisen kohdalla. Sixpackia ei ole vielä kukaan onnistunut saamaan pelkällä suunnittelulla.
Jotta pääset tavoitteeseesi, tee joka viikoksi suunnitelma siitä miten, milloin ja missä ehdit treenaamaan riittävästi. Merkkaa treeniajat kalenteriin siinä missä palaveritkin. Jos sunnuntaina suunnittelet treenaavasi kolme kertaa seuraavan viikon aikana, huomaat todennäköisesti torstaina, ettet ole toteuttanut kerroista vielä ensimmäistäkään. Päätä siksi päivät ja kellonajat liikunnalle.

 

 2. Sijoita unelmaasi

Raha on valtaa. Kun liityt jäseneksi salille, joka suoraveloittaa tililtäsi maksun joka kuukausi, treenaat todennäköisesti ahkerammin – jokainen vähätreeninen viikko kun tuntuu rahan haaskaamiselta. Säästä siis salijäsenyyteen, kymmenen kerran korttiin tai personal traineriin.

 

 3. Hyvä minä!

Oli kyseessä sitten pienen voiton tai suuren tavoitteen saavuttaminen, juhlista sitä hankkimalla itsellesi jotain ihanaa. Käy manikyyrissä, kun pystyt tekemään saliohjelmasi isommilla painoilla kuin ennen. Tai osta se haikailemasi laukku, kun jaksat ensimmäistä kertaa juosta kymmenen kilometrin lenkin.

 4. Seuraa edistymistäsi

Kaikille tulee treenaamisessa kyllästymisen kausia. Siksi on tärkeää, että näet edistymisesi. Muista iloita siitä, kun jaksat tehdä hauiskääntöjä 8 kilon painoilla 6 kilon punnusten sijaan.

Yksi menneen vuoden kuumimpia asusteita oli sykemittari. Mittarit lisäävät tehoa treeniisi motivoimalla ja antamalla palautetta. Harjoittelu alkaa tuntua hauskalta peliltä. Tutkimukset osoittavat, että mittari ranteessa lisäät päivittäisiä askeleitasi vähintään puolellatoista kilometrillä.

 

5. Deadline

Aseta aikaraja, mihin mennessä aiot saavuttaa tavoitteesi. ”Haluan näyttää timmiltä” on kiva mutta liian suuri ja epämääräinen tavoite. Hahmottele itsellesi sen sijaan konkreettisempi tavoite, jotta tiedät, mitä oikeastaan haluat. ”Haluan oppia vetämään kahdeksan leukaa”, ”haluan, että käsivarteni lihakset näkyvät” tai ”haluan jaksaa juosta puolimaratonin” ovat hyvin muotoiltuja tavoitteita. Määrittele samalla, milloin sinun pitää päästä tavoitteeseen. Miten ihmiset jaksavat juosta maratonin? Koska he tietävät jo vuosi etukäteen, minä päivänä kyseinen matka on tarkoitus juosta ja harjoittelevat sen mukaan.

 

6. Treenaa kaverin kanssa

Tutkimusten mukaan noudatamme todennäköisemmin suunnitelmiamme, kun olemme luvanneet liikkua ystävän kanssa. Et ikinä jättäisi ystävääsi yksin juhliin, miksi siis tekisit hänelle oharit aamukuuden lenkillä?

 

7. Hyödynnä urheilusovelluksia

NIKE+ seuraa edistymistäsi juoksijana. Sovelluksen lisäksi voit käyttää harjoittelua tukevaa ranneketta tai asentaa lenkkareihisi sirun, joka on yhteydessä sovellukseen.

SPORTSTRACKER tallentaa urheilusuorituksesi keston, matkan ja kalorit. Voit toistaa saman harjoituksen uudelleen ja seurata kehitystäsi. Sovelluksessa voit myös jakaa suoritukseksi muiden käyttäjien nähtäville.


8.  Maanantai ≠ totuus

Mikään ei tukahduta kuntoiluintoasi varmemmin kuin paikalleen jumittunut vaaka. Punnitse itsesi keskiviikkoisin antaaksesi kehollesi aikaa toipua viikon­lopun riennoista.

 

9. Jaa suorituksesi

Onnistumisten jakaminen toimii kahdella tavalla. Se pitää sinut uskollisena tavoitteillesi ja luo ympärillesi tukijoukon, jonka kanssa voit vertailla kokemuksiasi. Ei, lenkkisi kilometrimäärää ja keskisykettä ei tarvitse jakaa joka päivä kaikille Facebook-kavereille. Kokoa porukka kavereita ryhmäksi, jossa raportoitte toisillenne onnistumisistanne ja hyvistä fiiliksistä.

 

10. Näe se pelistä

Tiedätkö, mitä Cosmon toimituksessa shoppaillaan nykyään eniten? Treenivaatteita. Parhaita ovat topit, joiden motivaatiolauseen näkee koko treenin ajan peilin kautta.

Toppi 39 e, Lorna Jane

 

Kuvat: iStock