Dodii, vihdoin yömyöhään oli aikaa nipistettäväksi ensimmäisen vastauspostauksen rustaamiselle! Julkaisen tällä viikolla toisenkin puoliskon, jonka yhteydessä ilmoitan myös kysymysten kunkun, eli ylläripalkinnon voittajan. Kylläpä teitä Tanska-aihe kiinnosti! Jos jäi jotain vielä mieltä askarruttamaan tästä aiheesta, niin kysykää kommenteissa - pyrin vastailemaan niihin normaaliin tahtiin, vaikka Helsinkireissu onkin osoittautunut odotettua kiireellisemmäksi visiitiksi. Muttamutta, varmasi ymmärrätte miten ihanaa kaikki on juuri nyt, lomalla (ex)kotimaassaan.. <3


Oliko sulle vaikeeta tehdä päätös että muutat suomesta pois? Ootko koskaan katunu että jätit kaverit, perheen ym?
- Ei ollut kovinkaan vaikeaa jos rehellisiä ollaan. Olen niin pitkään tiedostamatta sekä tiedostaen kaivannut jotain ihan uutta elämään, ja kyllä siellä selkäytimessä on jyskyttänyt myös se tieto, että joku tutkinto pitäisi hoitaa. Mua ei ole oikein inspannut opiskelu Suomessa, joten koulupaikan aukeaminen Tanskaan oli kuin lottovoitto. Tietenkin oli suorastaan raastava tunne jättää työ, perhe, ystävät ym., mutta terve itsekkyys vei tässä voiton. Ei se olisi lykkäämällä parantunut, vähän sellainen "now or never"- juttu itselleni.
 
Mitä sulle kuuluu sinne Tanskaan?
- No nyt olen tosiaan Suomessa, heh, mutta Tanskaan kuuluu todella hyvää. Kiirettä pitää, kun eri aineiden projektejen deadlinet puskee kaikki päälle tietenkin samaan aikaan, ja myös harrastuksia olis kiva ehtiä puuhastella töiden ohessa. Oletin ehkä ruusuisissa mielikuvissani, että elämä Tanskassa olisi vähän "tylsempää", mutta kiireistä on ainakin toistaiseksi ollut - maanantait tuntuvat muuttuvan sunnuntaiksi yhdessä hetkessä! Kaikki on kuitenkin todella jees, viihdyn erinomaisesti.
 
Oliko sulla muita maavaihtoehtoja kuin Tanska opiskelun suhteen?
- Lyhyen aikaa pohdin kaikkea Ranskan ja Britannian ja Hollannin välillä, mutta kyllä se Tanska oli vaan aina mielessäni ykkönen. Suomen läheisyys, samanlainen kulttuuri, hyvä (ja ilmainen) koulu, sekä tietysti muotialan vankka osaaminen tekivät päätöksestä helpon.
 
Oudoin tanskalainen tapa/eroavaisuus Suomen kanssa?
- Hmmm... Tähän on ehkä pakko vastata se kaakaon juominen! Tanskalaiset rakastaa kaakaota, en tajua..
 
Mitä rakastat eniten Tanskassa?
- Rentoutta. Kun tulee takakireästä Suomesta, jossa joka toinen asia on kielletty ja holhous on muutenkin enemmän sääntö kuin poikkeus, tuntuu Tanska todella vapaalta valtiolta. Siellä on sellainen meininki, että kaikki kyllä järjestyy, ei stressiä. Rakastan myös ruokakauppojen laatua, pyöräteitä, kotikaupunkini kirjastoa, tanskalaista muotoilua ja iloisia ihmisiä.  
 
Minkä takia valitsit juuri Tanskan uudeksi kodiksesi?
- Heh, ks. edelliset! Ilmainen, hyvä koulu, kotimaista muistuttava kulttuuri & hygge meininki.
 
Mitkä ovat sinun mielestäsi Tanskan "must see and feel" jutut?
- Kaikki tykkää tietty eri asioista, mutta mun mielestä Nørrebro Köpiksessä putiikkeine ja pienine kuppiloineen, Tivoli iltahämärässä, yleinen harhailu kaupungilla, pyöräilyn helppouden kokeminen, ja se ruoka. Danish pastryt ja muut kauppahallin herkut, ah! Lähtisin myös ehdottomasti bailaamaan tennarit jalassa, ja seuraavana aamuna syömään jonkun gourmet-burgerin jossain lukuisista kivoista rafloista.
 
Australia vs Tanska? Kummasta pidät enemmän? Kumpi on lähempänä sydäntäsi?
- PAHA! Australia edustaa mulle aikuistumisen vuotta, ja sillä tulee aina olemaan erityinen paikka mielessäni. Odotan malttamattomana sitä päivää, jolloin pääsen palaamaan Sydneyhin - että tuleeko sellainen olo, että tätäkö olen todella kaipaillut kaikki vuodet, vai tuleeko heti sellainen kotiinpaluun tunne. Asuinmaana pitkällä tähtäimellä valintani on ehdottomasti Tanska! Aussit on parempi lomakohde, pohjoismainen kulttuuri ja tottumukset ovat kotoisampia.
 
Kysyisin vinkkiä...top kolme kohdetta Köpiksessä jotka sopii sekä 45 v että 16 v naisille ?!
- 1. Tivoli. Tivoli on paikkana ja "puistona" jo niin kaunis ja erinomaisesti hoidettu, että vaikkei laitteissa kiljumisesta nauttisikaan, niin se on varmasti mukava kokemus. Tivolista löytyy myös hyviä ravintoloita ja JÄTTIKOKOISIA hattaroita!
2. Christiania. Vapaa kaupunki on mainettaan parempi, ja hyvällä säällä todella mukava paikka kävellä rantaa, katsella erikoisen kauniita pikkuisia hökkelitaloja ja taidetta, ja muutenkin kokea tuo ainutlaatuinen ja historiallinen "kaupunginosa".
3. Nyhavnin rantastrippi, jonka värikkäät talot ja kutsuvat terassit koristaa varmasti jokaista postikorttia ko. kaupungista. Todella kaunis alue, jonne käppäilee helposti ostoskatuja pitkin ihmettelemään merellistä fiilistä ja kauniita rakennuksia.

Minkälainen on koulusi ja mitä olet pitänyt uudesta asuinmaastasi?
- Apua, miten laaja kysymys! Lyhyesti vastattuna kouluni on skandinavian suurin muotialan korkeakoulu, jossa voi opiskella kaikkea pattern designistä markkinointiin ja brändäykseen, itse tosiaan opiskelen pääaineenani muodin sisäänoston kandiksi. Koulu sijaitsee suurella kampuksella, josta löytyy kaikkea laajasta kirjastosta eri tekstiilialan laboratorioihin. Koulussa on sekä tanskankielinen että kansainvälinen puoli, ja ulkomaalaisia opiskelijoita on oppilaista neljäsosa. Mitähän muuta voisin kertoa? Koulussa on todella kivaa? Uusi asuinmaani on myös kotoisa, viihdyn erinomaisesti.

Onko Tanska "täysin uusi maa" tai omaatko kenties sukujuuria sinne, onko maa sinulle ennestään jotenkin tuttu?
- Tanska on minulle täysin uusi maa, ja vierailin siellä ensimmäistä kertaa vasta silloin, kun jo tiesin muuttavani ko. maahan. Minulla ei ole siis mitään sen syvällisempää suhdetta Tanskaan, sukuni on suomalainen.

Puhutko siellä tanskaa vai esim. englantia, pärjääkö esim. turistit Tanskassa englannin kielellä?
- Puhun Tanskassa sekaisin englantia, tanskaa, ruotsia ja suomea - riippuu kenen kanssa ja millaisia asioita hoitaessa. Tanskankielen opetteluni on vasta alkutekijöissä, mutta esim. kaupassa ja ravintoloissa asiointi sujuu tanskaksi. Ongelmatilanteissa puhun ruotsia, jota paikalliset ymmärtävät hyvin. Englanti on kuitenkin etenkin kouluympäristössä se eniten käytetty, ja sitä tulee puhuttua suurimman osan ajasta.

Minkälaisia tanskalaiset ihmiset ovat?
- Yksilökohtaisia asioitahan tällaiset ovat, mutta saamani yleisvaikutelman mukaan dansket ovat rentoja, ystävällisiä, iloisia, luonnonläheisiä ja hauskoja ihmisiä. Tanskalaisissa on tiettyä ujoutta mitä suomalaisissakin (verrattuna esim. vaikka Australiaan), mutta hyvin lämpimiä, avuliaita ja jotenkin "helppoja" tyyppejä on tullut itselleni vastaan. Ja tanskalaiset tykkäävät laulaa, etenkin pienessä simassa - joka muuten todellakin paikallisille maistuu!

Suunnitteilla olisi innostua muuttamaan minunkin johonkin pohjoismaahan (ollut jo vuoden tavoitteena hakea opiskelemaan pohjoismaahan), kauankohan menee oppia kieli sujuvasti jos osaa vain alkeet? Osaatko sinä esim. hyvin entuudestaan ruotsia? (tiedän että tanska on tosi erin kuuloista mutta kirjoitettu kieli aika samanlaista). Minä menisin ehkä opiskelemaan sellaista jossa tutkinto tulisi tehdä ruotsiksi, pystyisiköhän kielen oppimaan tarpeeksi jotta voisi opiskella kielellä...sinulla varmaan englanniksi opinnot?
- Vastaan näihin kaikkiin samassa möykyssä, kas näin; kielen oppiminen on varmasti täysin riippuvainen siitä, kuinka paljon aikaa ja eforttia on valmis kieliopinnoilleen antamaan, ja kuinka paljon itseään pakottaa uutta kieltä puhumaan heti kättelyssä. Tykkään itse esim. siitä, että minulle puhutaan ja kirjoitetaan tanskaksi, ja että voin sitten vastata tanska-ruotsi-englannilla, ja yrittää siten oppia vähän lisää pala palalta.. Olin aika huono kouluruotsissa, sillä se ei oikein kiinnostanut, eikä ruotsia muutenkaan tullut koskaan käytettyä Suomessa. Nyt on ollut aika kiva huomata osaavansa sitä yllättävän hyvin, ja keskusteleminen ruotsiksi on täysin mahdollista, ja lukeminen helppoa. En osaa ottaa kantaan voiko kieltä oppia niin hyvin että voisi suorittaa opintonsa niin, mutta eiköhän mikä tahansa ole mahdollista jos oikein haluaa ja yrittää.. Omat opintoni ovat englanniksi.

Oletko miettinyt sitä vaihtoehtoa, että jäisit opiskelujen jälkeen asumaan samaan kaupunkiin?
- En varmasti samaan. Tykkään Herningistä kovasti, mutta se on vähän turhan pieni paikka loppuelämäksi. Aarhus tai Köpis kiinnostaa enemmän, ja näkisin itseni asumassa siellä.  

Tuntuuko "lopullinen" Suomesta poismuutto mahdolliselta edes ajatustasolla?
- Tämä oli jännä kysymys - pikemminkin että tuntuuko edes mahdollisesta ajatella palaavansa Suomeen! No ei, sellaiset asiat riippuvat niiiin paljon diipeimmistä asioista mitä minkään kaupungin/maan kivuus. Kaikki riippuu työstä ja perheestä ja ja ja. Juuri nyt tuntuu siltä, että tuleva asuinmaa tulee olemaan Tanska. Tunnen itseni vapaammaksi siellä, vaikka Helsinkiä niin rakastankin.

Miltä näyttää Tanskan tilanne irttareiden osalta, onks Makuunin korvaajaa?
- Ah, Tanska on kyllä erinomainen herkkumaa! Irttarikauppoja on TODELLA paljon, ja joka marketissakin on kiitettävä valikoima karkkia. Ainoa mikä puuttuu on ne autokarkit...

Mikä on sun lemppari herkku/karkki siellä Tanskassa? Entä lempparein ruoka?
- Herkuista parasta on jäätelö, salmiakit, Ritter sportin kookos tai Maraboun tuc-levy, tai sit aina hyvät merisuolasipsit! Kaikkia noita ikisuosikkejani löytyy erinomaiset valikoimat Tanskasta. Lempparein ruoka, hmmmm. En syö sikaa, eli tyypilliset tanskalaiset pølset jää aina multa nautiskelematta, mutta paahtopaisti-smørrebrød on suosikkini paikallisista ruoista. Voisin syödä niitä joka päivä!

Montako uutta tinder matchia tullut siellä Tanskassa?
- Hahaha, en ole laskenut. Varmaan about sata.

Miten päädyit opiskelemaan Tanskaan?
- Googlasin ahkerasti eri vaihtoehtoja ulkomailla muotibisnes-alan opiskeluun, ja aika nopeasti Tanska valikoitui houkuttelevimmaksi paikaksi asua ja opiskella. Koulu vaikutti hyvältä, samoin opiskelulinja.

Mitä koulunhaku prosessiin kuului?
- Koulutodistusten ja työtodistusten lähettäminen, personal letter ja määrättyihin kysymyksiin vastaaminen. Seuraavaan vaiheeseen päästyä oli Skype-haastattelu, jonka perusteella oppilasvalinta tehtiin. Haku ja koulupaikan saaminen tapahtui huhtikuu-kesäkuu- välillä.

Oliko kouluusi pääsykokeita?
- Ks. edellinen! Omalle linjalleni ei ollut kuin kirjallisia tehtäviä sekä haastattelu, mutta design-linjoille on kokeet/ennakkotehtävät.

Vertaa suomalaisia ja tanskalaisia miehiä. Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä?
- Tanskalaiset ovat komeita ja pitkiä, suorapuheisia, äärimmäisen kohteliaita, avoimempia ja jotenkin sellaisia vähän veijarimaisempia. Suomalaisissa miehissä ihaninta on se, että jos joku on hauska, niin sitten hän on TODELLA hauska. Kai se on kielimuurikin, mutta itseeni vetoaa niin sysimusta huumori, että se ei ihan niin hyvin toimi käännettynä.

Elämää suurempia kysymyksiä:Onko helpompaa olla nainen Tanskassa kuin oma maa mansikka Suomessa?
- Millä tapaa helpompaa..? Jos tarkoitat sitä, onko esim. vientiä enemmän mitä Suomessa, niin en osaa oikein sanoa.. Tietenkin kaikkien mielestä on niin eksoottista ja jännää, että joku suomalainen asuu Tanskassa ja ymmärtää tanskaa ja ääntää hassunsöpösti jotain sanoja. Mutta en oikeasti osaa vastata.

Mitä suomalaisia asioita kaipasit Tanskassa ?
- No niitä autokarkkeja, laajaa osastoa jogurtteja ja maitorahkaa, makuvissyjä, Aino lumoava lakritsi- jäätelöä, tiskinkuivaustelineitä, kiroilua, tiede-lehteä. Joitain tiettyjä kahviloita ja baareja. Suomalainen kahvi on myös usein parempaa.

Mitä hyvää löytyy Suomesta muttei Tanskasta?
- Rakkaimmat ihmiset, raitiovaunut, maailman huonoimmat reality-tvsarjat, maitorahkavalikoima.

Kommentit (3)

Meikä

Okei joo tää oli aika Tanska-painotteinen :D jos vaan sopii kysyä tässä niin mitä mieltä oot Acnen verkkokaupasta? Tuleeko paketit himaan vai postiin ja kuinkahan nopeasti? :)

xod

Heippa, mulla olis vähän lisäkysymyksiä :D Oon ite miettiny että lähtis myös mahdollisesti vuoden päästä ulkomaille opiskelemaan, Eurooppaan siis :) Oon jo valmistunut amkista täältä mutta haluaisin ehkä opiskella vielä jotain täysin eri alaakin :) Joten kerro vähän vinkkejä, mistä löysit tietoa? :D Esim. mitä koulutuksia missäkin on, mitä maksaa, miten ja milloin haetaan, yms, mistä löysit kaiken tiedon :D Oon koittanut jo alustavasti googlailla mutta välillä tuntuu aika hankalalta.

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram