Moikkamoi vaan kaikille, ja heti alkuun suuret pahoittelut että tähän postaukseen ei tuu mitään relevanttia kuvitusta. Kaikki Istanbulin kuvat on purkamatta koneelle, ja ei kyllä todellakaan nappaa alkaa siirrellä satoja kuvia just nyt.. Mikä siinä onkin, että a. kotioloissa ja arkena on MAHDOTONTA kantaa kameraa mukana ja käyttää sitä b. lomalla tulee kuvattua kaikkea ja kaikkia ja loputtomasti SEKÄ BONUS c. miksei sitä jaksa tyhjentää muistikorttia joka kuvailupäivän päätteeksi, vaan pitää olla niin vitun valitutpalat-eläkeläinen, että sitten 45394502940 kuvan siirtämistä lykkää ja lykkää… Ehkä sitten joululomalla!

Eilen ilmestyi toukokuun Cosmopolitan, jossa on tuttuun tapaan (heheZ jo tokaa kertaa) meikämandoliinin kolumni. Toimituksesta tuli vieno toive, että voisin kirjoittaa jotain rohkaisevaa näin kesäkauden kynnyksellä, ja päädyin kirjoittamaan vartalokomplekseista. Tiedättehän – sellasta akuuttia selluliittiä ikävästi takareisissä ja kyljissä ja ehkä silmäpusseissakin, mikä aina ilmestyy paskana itsetuntopäivänä, mutta jota kukaan muu ei pysty paljaalla silmällä havaitsemaan. Niin. Itsetunto on niin mielenkiintoinen ja monisäikeinen aihe, että sille voin blogin puolella omistaa tekstin poikineen, mutta koin Istanbulissa jotain, mikä sai minut moneksi päiväksi pohdiskelemaan nimenomaan ulkonäköön keskittyvää itsetunnon osa-aluetta.

Matkavinkkejä kaivatessani vinkkasi joku ahkerasti idän Pariisia kolunnut lukija (kiitokset vinkeistä! sydänsydän!) hamamista, eli niinkutsutusta turkkilaisesta saunasta. Spa-hoidoista nautiskelevana lomamuijana päätin viimeisen päiväni kunniaksi poiketa paikalliseen Arlaan, ja kieltämättä aikamoinen reissu siitä tuli – vähintäänkin omien rajojen ja itsetutkiskelun kannalta.

Hamam lyhyesti selitettynä on vanha turkkilainen ja hyvin perinteinen höyrysauna, jossa on erikseen omat tilat naisille ja miehille, ja joissa yleensä on henkilökuntaa suorittamassa pesuprosessin. Poikkesin minulle suositeltuun hamamiin ilman sen suurempia odotuksia tai tietoa tulevasta, tilasin luksushamamin pesulla, kuorinnalla ja öljyhieronnalla, ja sain pienet alushousut, pyyhkeet, ja kuorintakintaan. Kömpelöissä feikki-crockseissa tepastelin englantia puhumattoman pesijärouvan perässä suureen kylpemistilaan, joka mullisti käsitykseni kehostani, komplekseistani ja itsetunto-ongelmistani ennen kuin kerkesi baklavaakaan sanoa.

Suuressa “sauna”tilassa oli valtava, pyöreä marmoripöytä, syvennyksiä joissa oli marmoriset istuimet sekä pienet vesihanat, ja katossa olevista monisakaraisten tähtien muotoisista ikkunoista tihkui sisään valoa muuten himmeään tilaan. Marmoripöydällä makasi ympyrän muodossa pötköttäviä eri kokoisia, ikäisiä ja värisiä naisia, kaikilla samat mustat hamam-pikkarit jalassaan, ryntäät vapaana velloen. Alusvaatteisillaan pesukintaat kädessä heiluvat turkkilaiset naiset hoitivat kukin omia asiakkaitaan – pesivät marmorituolilla istuvien naisten hiuksia, jynssäsivät alastomia selkiä, heittivät vettä marmoripöydän pinnalle pienistä sammioista. Huomasin saapuneeni tilaan, jossa noin neljäkymmentä naista hengailivat yläosattomissa. Meikittä, hiukset pesuvedestä ja öljystä liruina selkää pitkin valuen, kaikki lihat höllyen. Härregyyd.

Minua kuurannut daami edusti minun kokemukseni mukaista tyypillistä turkkilaista naisvartaloa; hän oli hyvin, hyvin lyhyt, todella tanakka, ja hänellä oli lempeän kauniit silmät. Aina kun en keskittynyt painamaan silmiäni kiinni välttääkseni päälleni heitetyn veden kirvelyä, tarkkailin hänen hyllyviä vatsamakkaroitaan ja niissä näkyviä vaaleita viiruja, voimakkaiden käsien tarkkaa työtä, ja hänen ystävällistä ilmettään. Tuntui sananmukaisesti riisutulta olla täysin tuntemattoman naisen edessä ilman meikin tai vaatteiden suojaa, mutta samaan aikaan niin hämmentävän normaalilta.

Voi olla erikoista lukea kirjoitusta siitä, miten vapauttava ja omia normeja ravisteleva kokemus on hengata ison naisjoukon keskellä hinkit vapaina hilluen, mutta sitä se todella oli. Virkistävää. Heti kun mieleni rauhoittui panikoivasta WOUUUU TÄMÄ EI OLE NORMAALIA WAT IS DIS- ensireaktiosta, ajattelin oudointa todellisuudessa olevan se itsekriittisyyden määrä, oman napaansa negatiivisesti tuijottelu, ja voimakas itsensä peittelyn tarve. Hitto soikoon, kaikki me siellä marmorin keskellä vesihöyryssä ilkosillaan heiluvina oltiin ihan samanlaisia! Osa pitempiä, vaaleita, hoikkia, osa upean kurvikkaita, yksi nainen pyörätuolissa. Kaikkia meitä kuitenkin yhdisti ne muutamat normaaliakin normaalit yhtäläisyydet; kaikilla oli tissit, perseet, selkäläskit, kaksi kättä ja kaksi jalkaa, nätit hymyt ja pikkuisen hämmentyneet, ujot ilmeet. Miksi ihmeessä siis surkuttelisin sitä, että baklavakuuri tuntui tehonneen vatsamakkaroiden ilmestymiseen, pedikyyri oli lohkeillut jo kauan sitten, tai miksei peffani sittenkään ole se ihanteellinen palleroinen, jossa sopivassa suhteessa tiukkaa lihasta ja ponnahtelevaa läskiä? Siellä lähes alasti kivipöydällä maatessani puistelin päätäni uskomattoman typerälle ja pinnalliselle stressaamiselleni, ja päätin vastedes muistuttaa itseäni siitä, että kun meiltä otetaan kauan asetellut kampauksemme, taidokkaasti loihditut meikkimme, omaa kroppaa imartelevat vaatteemme, upeat kenkämme ja laukkumme ja nokkelan verbaliikkamme tuoma itsevarmuus, olemme kaikki samanlaisia. Uniikkeja, ja erilaisia kuin kukaan toinen, mutta perussetiltämme samat raajat ja päät ja kymmenen sormea ja varpaitakin monta ja hiuksiakin monella. Alastomat apinat, hölmöine huolinemme.

Enempää kolumnin sisältöä referoimattani, olennaisinta vartalokomplekseja surressamme on oivaltaa muutama pieni asia: 1. Kaikki me murehdimme samanlaisia “ongelmia” 2. Kukaan toinen ei kritisoi meitä rujommin mitä itse itsejämme. Hamamissa pyöriessäni näin toki kymmeniä erinäköisiä ja -kokoisia naisia, mutten yhtä ainoaa rumaa ihmistä tai rumaa ulkoista kohtaa  - ainoastaan erilaisia kokonaisuuksia.

Hamamissa rentoutumisen jälkeen käärin jälleen pyyhkeen tiukasti ympärilleni, ja siirryin viileään huoneeseen nautiskelemaan virkistävää juotavaa, enkä voinut olla hymähtelemättä minua ympäröivälle naisjoukolle. Minuutti aikaisemmin makoilimme kaikki nahkapuvuissamme tunteja toisten naisten pestävinä, naamojamme toisten varpaisiin kolhien. Seuraavassa hetkessä korjailin pyyhkeeni asentoa, ettei kukaan muu vain vahingossakaan näkisi kyljessäni olevia rumia naarmuja, ja jemmasin rumat pitkät varpaani takaisin crocksien suojaan. Ettei vaan kukaan näe, että tämmöinen epätäydellinen kummajainen minä oikeasti olen.

Naiset! Ottakaa tämä kummallinen, mutta takuulla elämänlaatuanne parantava vinkkini vastaan! Seuraavan kerran kun syystä tai toisesta päädytte tekemisiin ison riisutun joukon kanssa, tarkastelkaa lähiympäristöänne, ja todetkaa itse olevamme kaikki oikeastaan aika typerän näköistä porukkaa. Muistakaamme silti katsoa peilikuvaamme, vaakamme lukemia, ja filtteröimättömiä Insta-kuviamme samalla lempeydellä, jolla katsomme intoa pulppuavia lapsia, vanhoja hymyileviä mummoja, sekä kaikkia meille rakkaita ihmisiä. Epätäydellisyys on täydellistä.

Kommentit (0)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram