Politiikka ei ole mitään blogini vakkarimatskua, vaikka sitä tuleekin ns. siviilissä kohtalaisen aktiivisesti seurattua. Tänään alkoi ennakkoäänestys, ja ajattelin sen kunniaksi ottaa puheeksi nämä vaalit ja äänestämisen ylipäätänsä.

Ensimmäistä kertaa ikinä olen hieman erikoisessa tilanteessa äänestämisen ja ylipäätänsä Suomen politiikan suhteen; olen ulkosuomalainen, jolla ei ole oikeutta Suomen oikeusturvaan. En todennäköisesti muuta synnyinmaahani ainakaan seuraavaan kolmeen vuoteen, ja todennäköisesti sitä ennen haen nykyisen asuinmaani kansalaisuutta, ja mahdollisesti luovun suomalaisestani. Lisäksi asuinkaupungissani ei ole mahdollista äänestää Suomen vaaleissa, vaan joudun matkustamaan toiseen kaupunkiin tulevana lauantaina jättämään oman ääneni kirstuun. Junalipun hintaa ei taideta korvata, ja epäilen Aarhusin konsulaatin edes tarjoavan vaalikahveja muualta matkaaville.

Vaikka jossain määrin tunnen itseni etäytyneeksi Suomen yhteiskunnasta ja politiikasta, täytyy jotain kiinnostusta ja uskoa aiheeseen löytyä, että maksaa tämän vaivan.

Olen käyttänyt äänioikeuttani jokaisissa vaaleissa joissa olen pystynyt, ja itseasiassa olen työskennellyt täysi-ikäistymiseni jälkeen myös vaalilautakunnissa jäsenenä tai puheenjohtajana jokainen kerta. Minulle äänestäminen on aivan itsestäänselvä asia - pikemminkin velvollisuus kuin pelkkä mahdollisuus- enkä ole koskaan tainnut kuulla mielestäni pätevää syytä jättää äänestämättä. On totta, ettei yksittäinen ääni muuta maailmaa, mutta mielestäni pienet purot ja isot valtameret- sanonta pitää paikkansa tässäkin asiassa. Niin pitkään kun parempaa ja tasa-arvoisempaa tapaa demokratian toteuttamiselle ei ole keksitty, koen velvollisuudekseni ottaa vaalien alla ehdokkaista selvää, ja käydä antamassa äänen omasta mielestäni parhaalle ehdokkaalle, ja omia arvojani lähimmälle puolueelle.

Miksi sitten nähdä tällainen vaiva, jos ei edes asu ko. maassa, saati nauti sen tarjoamista eduista? Sanokaa naiiviksi, mutta haluan omalla äänelläni edistää itselleni tärkeitä asioita ja arvoja, ja vaikka olenkin yksi pieni riisinjyvä suuressa sammiossa, haluan olla edes sen verran kiinni rakkaassa synnyinmaassani ja sen tulevaisuudessa. Saan varmaan kiviä niskaani kun ulkosuomalaisena totean tämän, mutta sivustaseuraajana (ja okei - vielä viime kesänä siellä asuneena!) Suomen suunta ei todellakaan ole ollut mairitteleva. On ollut kammottavaa seurata Suomen ajautumista luokkayhteiskunnaksi, jossa vallitsee negatiivinen ja syrjivä ilmapiiri. Työttömyys kasvaa, vanhukset lojuvat yksin, opiskeljat ovat todella tiukilla, ja yrittäjyydestä on tehty byrokratian viidakko, vaikka siihen päinvastoin pitäisi mielestäni tällaisina taantuman aikoina kannustaa. Suomi on muuttunut paljon huonompaan suuntaan, ja eniten turhautumista minussa herättää se perässälaahaaminen mitä Suomessa harjoitetaan. Esimerkiksi ydinvoimaan varojen ja luonnon tuhlaaminen on lyhytnäköistä ja vanhanaikaista. Sääntöviidakko koskettaa jokaisen normaalia elämää tehden siitä naurettavaa hyysäämistä ja on täysin ristiriidassa sen "can do"- asenteen ja maalaisjärjen kanssa, mistä minun mielikuvieni Suomi on rakennettu ja tunnettu.

Ymmärrän kyllä heitä, jotka sanovat politiikan tuntuvat etäiseltä setämieskerholta ja korruptoituneelta paskasakilta. Kyllä vähemmästäkin usko päättäjien kykyihin järkkyy, kun jokainen puolue vuorollaan rypee skandaaleissa. Suurin "nukkuvien puolue" taitaa olla me nuoret, jotka emme jaksa/viitsi olla kovinkaan kiinnostuneita pistämään lusikkaamme soppaan. Kuitenkin vain ME olemme heitä, jotka äänillään saavat nuorempia ja modernimmin ajattelevia edustajia tekemään päätöksiä MEIDÄN jokapäiväisistä asioistamme ja oikeuksistamme. En jaksa lukea uutisista enää yhdenkään tupeepään sekoiluista ja konservatiivisista kommenteista - äänestetään jokainen uutta osaamista rakentamaan liberaalimpaa ja enemmän itsemme näköistä yhteiskuntaa!

Vaikka muutoin ei jaksaisi olla aktiivisesti mukana puolueiden toiminnassa, ja ympärivuotisen kiinnostunut poliittisesta jargonista, on itselle sopivan ehdokkaan ja puolueen löytäminen tehty kohtalaisen helpoksi. Vaalikoneita löytyy jos jonkinlaista, ja niiden täyttäminen on myös noviisille helppoa. Muutaman tehtyään saa varmasti jonkinlaisen käsityksen omasta poliittisesta kannastaan ja potentilaalisista ehdokkaista, joihin voi muutamassa minuutissa tutustua syvällisemmin. Mielestäni Hesarin vaalikone oli todella hyvä, samoin Ylen vaalikoneen vaaligalleria videoineen on loistava! Siinä näkee ehdokkaista parin minuutin videot, jotka antavat varmasti vähän enemmän kuvaa millaisia näkemyksiä heiltä löytyy.

Minulle henkilökohtaisesti ns. vaalisalaisuus ei ole mikään salaisuus. Puolueista Vihreät ja Vasemmistoliitto osuvat lähimmäksi omaa arvomaailmaani ja minulle tärkeitä asioita. Näissä vaaliessa tuntuu olevan useita todella hyviä ehdokkaita, ja tuntuu melkeinpä helpommalta valita koko Arkadianmäen porukka kuin vain yksi yli muiden, haha! Toisina vuosina minulle on ollut tärkeää äänestää naisehdokasta, mutta koska uskon molempien sukupuolien olevan aivan yhtä kyvykkäitä tehtävään, äänestän hekilöä, jonka uskon parhaiten edustavan minulle tärkeitä asioita. Näissä(kin) vaaleissa ääneni saa vihreä ehdokas, joka tuo tuoretta näkemystä ja vankkaa osaamista eduskuntaan. Hän puhuu selkokielellä, jota jokaisen on helppo ymmärtää, ja tuo edustajiemme joukkoon arvoja sekä oikealta että vasemmalta laidalta. Tärkeää minulle on myös se, että joku haluaa ja uskaltaa edistää yrittäjyyttä Suomessa, mutta pitää yhtäläisen tärkeänä luontoa ja eläinten oikeuksia. Lauantain ulkosuomalaisten ennakkoäänestyksessä ääneni saa numero 87, Antero Vartia.

Ottamatta sen enempää kantaa siihen, mitä puoluetta tai ketä kenenkään pitäisi äänestää, haluan postaukseni myötä kannustaa jokaista uhraamaan edes se pari minuuttia ehdokkaan etsimiseen, ja äänestämiseen joko nyt tai vaalisunnuntaina viikon kuluttua. Äänestyspaikkoja kun Suomessa on vaikka kuinka paljon, ja pelkkä henkkari riittää. Sanokaa vanhanaikaiseksi tai naiiviksi, mutta vasta äänestämisen jälkeen voi alkaa ruikuttamaan miten mikään ei koskaan muutu.

Kommentit (43)

kiti

JES!!! ihan huippu teksti!<3 tällaisia lisää:) ja kiitos ettei vaalisalaisuuden ole pakko olla salaisuus, itse meinaan sijoitun samaan kohtaan laatikossa ja vihreät ja vasemmisto on ajatusmaailmaani lähimpänä olevat puolueet ja oma ehdokas periaatteessa vielä puuttuu, tai paria olen miettinyt, mutta nyt katson kyllä vielä sinunkin ehdokastasi:)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Voi miten kiva kuulla, että tykkäsit! Tämä on vaikea, mutta itselleni tärkeä aihe, ja oon ollut tosi positiivisesti yllättynyt miten moni muukin pitää tätä tärkeänä. Nimenomaan kun me nuoret taidetaan herkimmin olla kotona torkkumassa vaaliuurnien sijaan..

Toi Hesarin vaalikone oli siitä tosiaan kiva, että myös visualisoi ton oman kartan arvomaailmastaan! Siitä on sit helppoa poimia samankaltaisia ehdokkaita. Ja kannattaa ehdottomasti tutustua Anteton materiaaleihin ja esim. youtuben vlogeihin! Suomi tarvitsee talouden asiantuntijaa jolla on vihreät arvot, ja jolla on omakohtaista kokemusta pienyrittäjyydestä kotimaassa. :)

annemaris

kiitos kun kirjoitit tästä aiheesta! äänestäminen on tärkeää ja musta on ihan kamalaa lukea kun vaikutusvaltaiset bloggarit kirjoittavat otsikolla "älä muista äänestää". yep, looking at u white trash nata. se nyt vaan ei tue ketään, että ihmisiä kannustetaan olemaan äänestämättä.
vaalisalaisuus on musta kans vähän vanhanaikainen juttu ja edistää vielä enemmän sitä ajatusta, et politiikka ois jotenkin salaista eikä siitä sais puhua. jotenkin se on niin suomalainen juttu et se on salaisuus, jos vaikka vertaa jenkkeihin mis pystytetään pihoille kyltit et kannatetaanko siel demokraatteja vai republikaaneja.
oon ahkerasti tehnyt varmaan jokaisen vaalikoneen kun oon etsinyt just sen täydellisen ehdokkaan mulle. moni muuten aattelee et täydellisen ehdokkaan pitäis olla 100% samaa mieltä sun kanssa. eihän se nyt ihan noin mee. tärkeintä on löytää PUOLUE ja ehdokas, joilla on sama ideologia elämästä sun kanssa. ja oikeastaan itsekin yllätyin kun vaalikoneessa oli ykkösenä RKP ja kokoomus. rkp:tä en aio äänestää, koska oli ihan mahdotonta löytää ehdokkaista tietoa suomen kielellä. ymmärrän nyt entistä paremmin miltä tuntuu olla täysin ruotsinkielinen suomessa. uskon kuitenkin tällä hetkellä enemmän kokoomuksen suunnitelmaan suomen tulevaisuudesta. ja vaasasta löytyi ehdokkaaksi daniel lahti, nro 100.
kylläpä toi vaalisalaisuus painaa mieltä nyttekin, vaikka oonki sitä vastaan. kyllä meidät on kasvatettu niin kieroon täällä suomessa kun ei uskalleta ääneen sanoa mitää! :D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Haha :) Ymmärrän, että joskus muinoin vaalisalaisuus on ollut tärkeä asia, ja voinut suojella ikäviltä lieveilmiöitä mikä toisinajattelijoita on voinut kohdata. Nyt, kun politiikalta ei ainakaan vaalien aikaan voi somessa välttyä, en pidä sitä itselleni tärkeänä asiana.

Tottakai viimekädessä se on jokaisen oma asia käyvätkö he äänestämässä vai eivät, mutta jotta sitä paljon kaivattua muutosta JOSKUS tapahtuisi, en lähtisi kyllä kannustamaan ketään jäämään kotiin. Päinvastoin :)

Veronica

Kiitos postauksestasi. Kovin tärkeää asiaa. Tosiaan minun huono omatuntoni heräsi ja kaivertaa nyt täysillä. Asun itse Tanskassa, ja olenkin asunuy täällä jo vuosikausia, mutta silti en ole vaihtanut Suomen kansalaisuuttani Tanskan kansalaisuuteen tunnesyistä. Tulos on se että en saa äänestettyä Suomen valtiollisissa vaaleissa (konsulaatti on auki työaikana) ja muutenkin olen menettänyt otteen Suomen politiikkaan. Tanskan valtiollisissa vaaleissa en saa äänestää tietenkään. Mutta olen aivan samaa mieltä kanssasi ja kovin huolestunut siitä että synnyinmaassa ei mene hyvin ja politiikka on jäänyt täysin paikoilleen polkemaan. Ehkä pitäisi kuitenkin mennä sinne Kööpenhaminana Suomen konsulaattiin, sinun postauksesi oli todella wake-up call minulle. Muuten tiedäthän että joskus syksyllä voi alkaa hakea kaksoikansalllisuutta (sitten voi harmitella kummankin maan oloja hyvällä syyllä:-).

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Joooo, olen tosi iloinen siitä, että VIHDOIN Tanska sallii kaksoiskansalaisuudet! :)

Ja siis, meidän pitäis ottaa äänestystreffit. Tulis vähän isänmaallisempi fiilis (heh) kun pääsisi tapaamaan muita suomalaisia ja purkamaan näitä fiiliksiä jonkun samassa veneessä olevan kanssa. Kyllä kelpais siinä vaalikahvitella!

varpu

Itse oon aina tähän asti äänestänyt vasemmistoliittoa mut nyt on vähän sellanen fiilis että taidan näissä vaaleissa kallistua vihreisiin. Tää kuulostaa nyt ehkä oudolta mutta olipa helpotus että joku muukin nuori ihminen on enemmän vasemmalla kun oikeella. Oon viime päivinä jotenkin osunut sellasiin kohtaamisiin missä oon kokenut parhaaksi pitää vaan suuni kiinni ja miettinyt että enkö mä oikeesti tunne mitään muuta kun kokoomusnuoria.

Ja muutenkin hyvä teksti, oon 100% samaa mieltä kun kanssa, niinkuin aika monesta muustakin asiasta. Kiitos Vivian tästä blogista, mä en yleensä juuri kommentoi blogi-kirjoituksia, mutta tää taitaa täällä olla jo kolmas (woah!!!) kommentti. Sä oot huikee kirjottaja ja viisas nainen! Keep up the good work :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Voi kuule Varpuseni, mulla on kanssa ollut aika yksinäistä kokoomusnuorten keskellä.. Etenkin kun tietää, että suuri osa (ainakin itse tuntemistani, en halua yleistää) eivät ole viitsineet tutustua asioihin sen millin vertaa, että edes kunnolla tietäisivät mitä asioita äänillään edistävät. Kokoomus on nauttinut sellaisesta illuusiomaisesta "menestyjien maineesta", ja siksi saanut kannattajikseen runsaasti heitä, jotka eivät ole jaksaneet perehtyä asioihin juuri pintaa enempää. Helppoa mennä vaan lampaana muiden mukana.

Tervetuloa vuohien laumaan vaan, haha! #nytjoskoskaan

Emmi1520

Hmmm tämä on kyllä mielenkiintoinen aihe ja ko. postaukset pistävät nykyään eritavalla silmään etenkin WTD:n blogin Natan postauksen jälkeen. Siitäpäs sainkin idean....

"Miksi sitten nähdä tällainen vaiva, jos ei edes asu ko. maassa, saati nauti sen tarjoamista eduista? Sanokaa naiiviksi, mutta haluan omalla äänelläni edistää itselleni tärkeitä asioita ja arvoja, ja vaikka olenkin yksi pieni riisinjyvä suuressa sammiossa, haluan olla edes sen verran kiinni rakkaassa synnyinmaassani ja sen tulevaisuudessa."

Natahan perusteli äänestämättömyyttään muun muassa sillä, ettei hän koe tarvitsevansa tällä hetkellä muutosta oman elämänsä kattavien sektorien osalta. Jo silloin mietin, että, exuse muaaa, voiko noin sanoa ja ovatko ihmiset todella niin lyhytkatseisia? Eikö jengi tajua, että sosiaalipolitiikka ja esimerkiksi jokaisen ihmisen jossain vaiheessa nauttima sosiaaliturva astuvat ihmisten elämään sykleissä? Yhteiskunnan rakentaminen on jatkuvaa, instituutioiden ja järjestelmien kehittyminen vie vuosikymmeniä ja kehitys on sekin aina kumuloituvaa. Toki tämän päivän päätöksillä voi kertalaakista vaikuttaa vuosien päähän tai vastaavasti jokainen poliittinen ajanjakso on vain yksi ajanjakso siihen kuuluvine "trendeineen", mutta eduskunta ja äänestäminen ovat diskursseja, joiden jatkuvuus määrittelee koko yhteiskunnan olemassaoloa. Tuntuu hassulta, että joka vaalien kohdalla edes pohditaan josko äänestää vai ei: niin kauan kuin äänestäminen on politiikkaan kuuluva, ja suurimmalle osalle väestöä se ainut, pääasiallisin vaikuttamisen metodi, äänestämisen pitäisi olla itsestäänselvyys. Tai ainakin kyseenalaistamisen kohteen olisi siirryttävä "äänestääkö vai ei" koko järjestelmän uudistamista koskevaan keskusteluun, toisin sanoen itse poliittiseen systeemiin (äänestäminen, vaalit jne.).

Entä omat lapset ja vastaavasti aiemmat sukupolvet? Äänestäminen on kiitos aiemmasta työstä ja lahja seuraaville sukupolville.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

JES, tiivistit hyvin just sen, mikä on minunkin motivaationi körötellä isompaan kaupunkiin antaakseni ääneni! Vaikken edes asu Suomessa tai tosiaan saa edes sosiaaliturvaa hädän hetkellä, koen kuitenkin asiakseni kantaa vastuuta perheeni ja ystävieni ja hitto IHAN KAIKKIEN PUOLESTA viedä Suomea minusta parempaan suuntaan, edes sen yhden ääneni voimalla. Olen sen velkaa kaikille suomalaisille, sillä kerran olen minäkin saanut nauttia muiden tekemistä, itselleni edullisista valinnoista.

Tosta olen myös samaa mieltä, että äänestämisen kitisijät voisivat vaikka käyttää aikansa ja energiansa kehitelläkseen paremman systeemin demokratian toteuttamiselle.

Kiitos kommentistasi!

Annika

Ulkosuomalaiset saa muuten äänestää ennakkoäänestyksessä Suomessa henkilöllisyyden todistamalla. En itse tiennyt sitä, ehkä joku muukin hyötyy tiedosta, jos sattumalta on 8-14.4 Suomessa.

Venla

Mua vituttaa, miten kaikki ajattelee että vasta äänestämällä on oikeutettu valittamaan. Näinhän meille peruskoulussa opetettiin, mutta ei asia oo niin yksinkertanen eikä ihmisten pitäis niin sinisilmäsiä olla. Ei se ehdokkaan valinta oo helppoa, kun KUKAAN ei ole asioista niin tarpeeksi samaa mieltä itseni kanssa, että kellekään haluaisi äänensä antaa. Jos joku kannattaa tasa-arvoista avioliittoa, mutta ei tue maaseutua, en voi ääneäni tällaiselle henkilölle antaa. Yksikään ehdokkaista ei vaalikoneiden mukaan ole edes 85% samaa mieltä kanssani, joten jopa itselleni sopivin ehdokas on kanssani eri mieltä jostain itselleni hyvin tärkeästä asiasta.

Enhän myöskään voi luottaa siihen nykymeiningillä, että poliitikot pitävät oikeasti sanansa kun tulevat valituksi. Lisäksi, vaikka joku olisikin kanssani tarpeeksi hyvin samaa mieltä, en haluaisi antaa ääntäni millekään puolueelle. Jokaisella puolueella on ainakin pari asiaa puolueohjelmassaan, joita en pystyisi tukemaan.

Näiden syiden vuoksi en äänestä nyt enkä niin kauan, että joku on sekä omien mielipiteidensä, että puolueensa mielipiteiden kanssa lähes identtinen omieni kanssa.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Sun kannattais varmaan itse harkita ehdolle asettumista sitoutumattomana :)

Onhan se totta, että kaikista vaalipiireistä voi olla vaikeaa löytyä liberaalia ehdokasta, joka myös ajaisi esim. mainitsemiasi maaseudun asioita. Vaalikoneisiin ei kuitenkaan kannata aivan sokeasti luottaa, sillä vastauspallukas millinkin siirtäminen saattaa muuttaa sinulle tarjottavan ehdokkaan. Pitäisin niitä itse nimenomaan suuntaa antavina. En ole koskaan saanut kenenkään ehdokkaan kanssa mitään huippupisteitä, vaikka arvomme olisivat tismalleen samanlaisia. Kannattaa tsekata toi Hesarin vaalikone jonka linkkasin - se oli minusta kikista selkein, sekä täsmällisin, sillä siihen pystyi myös painottamaan mitkä kysymykset ovat itselleen erityisen tärkeitä, tai millä ei ole itselleen juuri väliä. Silti - teki minkä vaalikoneen hyvänsä, kannattaa pitää mielessä ettei ehdokkaat itse tee niitä kysymyksiä, eivätkä ne siis todellakaan kerro kaikkea, eikä kaikki ehdokkaalle tärkeät asiat ole eritelty. Siksi tekisin niillä ns. pohjatyön, ja tutustuisin sitten tarjottuihin ehdokkasiin heidän omilla sivuillaan. Kaksissa vaaleissa olen itse myös meilaillut ehdokkaiden kanssa (jep jep - taking it to next level haha) saadakseni tarkemmat vastaukset juuri niihin MINULLE tärkeisiin asioihin ja kantoihin. Suosittelen samaa!

Ymmärrän, että puoluepolitiikka voi tuntua vieraalta, jos puolueen arvomaailmassa on merkittäviä eroavaisuuksia omiesi kanssa. Ehkäpä joku sitoutumaton voisi olla sinulle sopivin..?

Jos nyt ranttaliksi vedetään, niin tässä olisi varmasti jokaiselle sopiva ehdokas: http://olenleinonen.fi/

HannaK

Myös minä ihmettelen tuota lausahdusta, että "vasta äänestämällä on oikeutettu valittamaan". Jos menen ja äänestän - laitan lappuun henkilön nimen, jonka olen valinnut jonkun vaalikoneen perusteella ja muutaman minuutin haastattelun katsoattuani, ja uskottelen itselleni, että nyt on kyllä maailmassa taas kaikki niin paljon paremmin. Ja sittenkö minä olen vapaa valittamaan?

Postauksen otsikkoon viitaten, ei kukaan voi olla niin idiootti, että väittää, että vain idiootit ei äänestä. Joku äänestää joku ei, olematta sen enempää idiootti kuin joku toinenkaan. Se on yhtä lailla jokaisen ihmisen valinta ääneestääkö vai ei, eikä siihen ole kenelläkään mitään sanomista, eikä varsinkaan oikeutta haukkua toisia ihmisiä. Olipa kyseessä kuinka kansalaisvelvollisuus tahansa.

Itse olen jättänyt useamman kerran äänestämättä. Syitä on monia. Välillä sopivaa ehdokasta ei vain ole löytynyt. Välillä taas koko touhu on vaalitenteissä sun muissa mennyt niin lastenleikiksi, että äänestäminen on viimeisimpänä ollut mielessäni. Välillä on ollut muita syitä.

Itse koen, että teen paljon enemmän tämän yhteiskunnan eteen omassa työssäni, jossa päivittäin teen työtä ihmisten hyvinvoinnin eteen. Kannan oman korteni kekoon omalla tavallani, vaikutan ja tuon ääneni kuuluviin muulla tavoin, en välttämättä äänestämällä. On myös muita tapoja vaikuttaa. Usein paljon parempia sellaisia. Ei kaikkien ole pakko äänestää.

Ihmettelen suuresti miten tällaisenkin asian nojalla voidaan nostaa itsensä kuin jalustalle kuuluttamalla kaikille olevansa parempi ihminen kun äänestää. Eikö tätäkin asiaa olisi voinut ilmaista mollaamatta muita - niitä "idiootteja", jotka ei syystä tai toisesta, oman tietoisen valintansa ja perustellun mielipiteensä vuoksi halua äänestää?

Niin kauan kun ihmiset mollaavat toisiaan, tekevät eron toistensa välille, olipa asia mikä hyvänsä, tämä yhteiskunta ei tästä parane mihinkään.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Heippa Hanna!

Pahoittelen provosoivaksi tarkoittamaani otsikkoa. Sen tarkoitus ei ollut mollata muita ja samalla nostaa itseäni jalustalle, vaan pikemminkin herätellä täältä huulikiiltojen ja korkokenkien valtamerestä (viittaan tällä tähän blogiportaaliin) ajattelemaan tätä ajankohtaista asiaa, ja tuoda siihen oma vinkkelini ulkosuomalaisena. Olisin voinut otsikoida tekstini sen sisältöä ja viestiä kuvaavammin.

En tarkoita tuota "vain äänestämässä käytyään saa valittaa" niin mustavalkoisena mitä se lauseena on. Tarkoitin sitä kritiikkinä todella yleiselle "äänestämällä ei vaikuta mitään"- valitusvirrelle, mitä kuulee monen sellaisen suusta, joka ei ole viitsinyt edes perhetyä asiaan. Ihan vilpittömästi haluaisin kuulla sellaisten realistisen näkemyksen siitä, mikä olisi parempi tapa hoitaa tätä asiaa ja demokratiaa? Näen tämän itse niin, että niinsanoakseni niillä korteilla pelataan jotka on jaettu. Nyt se on äänestäminen vaaleissa.

Sinä selkeästi olet, ja ymmärrän kyllä kantaasi vaihtoehtoisia vaikutustapoja kannattavana. Saat varmasti omalla työlläsi parannettua maailmaa juuri sellaisella ruohonjuuritasolla missä sitä muutosta tarvittaisiinkin. En halua väheksyä sitä ollenkaan - päinvastoin. Oma elämäntilanteeni opiskelijana ja osa-aikaista työtä tekevänä ulkosuomalaisena on vaan sellainen, että itselläni ei ole mahdollista muulla tavalla ns. parantaa maailmaa ja kantaa korttani kekoon. Veikkaan aika monella olevan samankaltainen tilanne, ja silloin äänestäminen voi olla juurikin se "vähintäänkin" suoritettava vaivannäkö yhteisten asioiden eteen.

Toivottavasti tämä avasi vähän neutraalimmin oman viestini tarkoitusta. Kiitos kritiikistä ja hyvin kirjoitetusta kommentistasi, se herätti ajatuksia asian toiselta puolelta, mikä on vain hyvästä.

Iira

Jos ei löydä ehdokasta, joka olisi edes sitä 85% samaa mieltä asioista kuin itse on, niin voisi ehkä ajatella asiaa tältä kannalta: Mikä on se suunta, johon kaikista viimeiseksi haluaisin Suomen asioita ajettavan? Ja sitten yksinkertaisesti antaa äänensä jollekin (henkilölle tai puolueelle) joka on tätä X suuntaa vastaan:) Luulisi, että jokainen kykenee nimeämään yhden tai useamman puolueen, joita ei todellakaan toivoisi näkevän hallituksessa/ runsaasti edustettuna eduskunnassa. Sitten vaan äänestää sitä puoluetta, jonka näkee parhaimpana vastavoimana tälle inhokkipuolueelle ;) Ei tämäkään ajatusmalli ole tietenkään näin yksinkertainen, tietty kaikissa puolueissa voi olla ja varmaan monien mielestä onkin jotain huonoa, usein vaan on helpompi löytää jokin iso asia joka on itselle ehdoton ei, kun sellainen ehdokas/puolue joka ajaa juuri tiettyä yhdistelmää asioita josta itse on samaa mieltä. Esimerkiksi: "En todellakaan toivoisi Perussuomalaisten olevan suurimpien puolueiden joukossa, koska puolue edustaa monia asioita joita itse vastustan -> annan ääneni puolueelle, jonka kanssa olen suht samaa mieltä asioista ja jonka uskon saavan enemmän ehdokkaita eduskuntaan kuin persut." Olipas kökkö esimerkki, toivottavasti ajatukseni tästä välittyy edes jotenkin:D

Ja ps itse kyllä äänestän vihreitä myös:D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Todella hyvä pointti ja tekniikka, olen samaa mieltä!
Ja jeeeee, toivon Vihreille ihan vilpittömästi monta monta paikkaa näissä vaaleissa! Jännittävä kisakatsomo mulla tulee olemaan yksin :'D

Vierailija

Koko postaus on asiaa! Mutta mua jäi kaivertamaan, että miksi haluat Suomen kansalaisuudesta? Mä oon nimittäin kanssa asunut muutamaankin otteeseen ulkomailla ja aina miettinyt etten ikinä luopuisi kansalaisuudestani. Saattaisin ottaa toisen rinnalle, mutta haluaisin aina pitää Suomen passin. Tämä siis ihan uteliaisuudesta, ei niin, että niin ei saisi tietää :) Haluaisin vaan ymmärtää.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kiitos, kiva kuulla että oot samoilla linjoilla :)

Todennäköisesti pitäisin kaksi kansalaisuutta jos niin saisin päättää, mutta ei minulle olisi mikään ongelma periaatteessa luopua Suomen kansalaisuudestani, mikäli en siellä asuisi. Sen jälkeen kun menetin sosiaaliturvani, ei minulle juuri Suomen kansalaisuus näy kuin äänestämisen mahdollisuutena. Pohjoismaassa asuvana kun minulle on taattu kaikki muu "käytännän asia", kuten nyt vaikka terveydenhoito.

Tämä on varmaan monelle tunnekysymys, ja ajatus synnyinmaan kansalaisuudesta luopumisesta voi olla radikaali. Minulle suomalaisuus ei merkitse passia tai muuta virallista lappusta - olen ylpeä suomalainen sydämestä, rakkaan äidinkieleni ja kulttuurin vaalimisesta ja tuntemuksesta, käytöstavoista jne. En siis näe mitä se muuttaisi, jos asettuisin vielä tätä hetkeä pysyvämmin ulkomalle. Jos. :)

Noora

Moi,
pakko kysyä et tiedätkö miksi menetit sen oikeuden Suomen sosiaaliturvaan? Opiskelen itsekkin ulkomailla ja menetin sen vuodeks koska olin töissä samassa maassa mutta hain sitten takasin kun työt loppu, sillä perusteella että opiskelu ja näinollen täällä ulkomailla asuminen on väliaikaista (vaikka tod näk tänne jäänkin) ja päsin takasin turvaan

emmi1520

Hmmm kannattaa muistaa myös sosiaaliturvan ja etuuksien kohdalla, että ne ovat paljon muutakin kuin opintotuki! Kelan myöntämä ateriatuki, vr:n opiskelija-alennukset, maksuton koulutus..Ja vaikkei nyt jollekin tietylle tuelle olisikaan "tarvetta", muun muassa sairastumisen tai lapsen saannin hetkellä elämä voi muuttua täysin ja toimeentulo olla lähes riippuvainen valtion sosiaalipolitiikasta. Sen vuoksi jatkuva työ ja tuki haluamalleen politiikan suunnalle on tärkeää. Itsekin asun ulkomailla, mutta en tiedä olisinko valmis luopumaan vielä Suomen kansalaisuudesta juuri em. kaltaisten tilanteiden vuoksi - sillä ainakin vielä luottamus Suomen sospolitiikkaan "pelastusverkkona" on olemassa.

Kiitos vielä postauksesta! Minulta kysyttiin viime viikolla, että miellyttääkö minua asua Suomessa in general. Tajusin sillä hetkellä, että oikeastaan mielipiteeni Suomesta on muuttunut parin viime vuoden aikana rajusti -negatiiviseen suuntaan. Ehkä se johtuu elämäntilanteen ja realityn sopimattomuudesta (opinnot, rahattomuus, elämisen kalleus), mutta koen, että ne asiat joista olen ollut suomalaisena ylpeä, ovat tosi asiassa kohdanneet hallituksen päätösten myötä inflaatiota. Tämä saattaa kuulostaa hassulta, mutta olen tajunnut nyt hyvinkin konservatiivisessa maassa asuessani, että juuri perinteet ja juurista kiinnipitäminen voisivat olla yksi ratkaisu! olen toki iloinen uuden sukupolven poliittisesta heräämisestä ja hienoista(!) uusista lakimuutoksista, mutta samalla jotenkin huolissani oman kansallisen kulttuurin _tuntemisen_ (kattaen abstraktista informatiiviseen) heikentymisestä. Don't get me wrong, ei löydy persujen vaalikirjaa ja vapaus on mun juttu:D mutta joskus jengin olisi hyvä kääntää se katse ihan tänne kotisuomeen globaalien hipsteritrendien sijaan;)

SS

Hei,

Hyvä teksti, olen pitkälti samaa mieltä kanssasi. Äänestämättömyys tuntuu olevan nuorison keskuudessa eräänlainen kapinan ja lievän anarkian muoto - kapinoidaan kapinoimisen ja sen tuoman (negatiivisenkin) statuksen vuoksi eikä niinkään halusta vaikuttaa tai tuoda omaa kantaa esiin. Ihan kuin olisi jotenkin cool olla äänestämättä, olla eri mieltä valtavirran kanssa jne.
Toisaalta, eikö se ole näin aina nuorison kanssa, näin mututuntumalta harvemmassa tuntuvat olevan ne kuusikymppiset jotka ilmoittavat jättävänsä äänestämättä.

Itse myös ulkosuomalaisena koen tärkeäksi osallistua kotimaani politiikkaan, nautinhan useista sen suomista eduista, opintotuesta, sosiaaliturvasta etc. On mielestäni hassua, että odotetaan että omalle kohdalle osuisi joku 'tarve' ennen kuin kokee että on tarpeen osallistua politiikkaan. Voi toki olla että politiikka ei koskaan päätöksillään tule koskettamaan omaa elämääsi sen vahvemmin, mutta eikö jokaiselta riittäisi empatiaa sen verran että tukee jotain muuta ihmisryhmää vaikka itsellä asiat ovatkin hyvin? Yrittäjiä, opiskelijoita, työttömiä, vanhuksia, lapsiperheitä?

Kokoomus tuntuu tosiaan olevan nuorison suosiossa, toki osa varmasti on tietämättömiä mutta uskoisin että suht samoissa 'tietämättömyyden' prosenteissa liikutaan joka puolueessa. Iso osa nuorisosta varmasti äänestää myös oman perheen ja vanhempien kannan mukaan, politiikka ja siihen osallistuminen on osaltaan opittu juttu.

Itse löysin kokoomuksesta nuoren sopivasti liberaalin miehen, jolla itsellenikin tärkeät talouspoliittiset asiat ovat hallussa.
Ville Valkonen, Vaalipiiri 3, numero 29. Toivottavasti menee läpi. :)

Ja hei btw, olet kyllä opiskelijana oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan, Kelan asiointipalvelusta hakemus vaan vetämään. :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

"Iso osa nuorisosta varmasti äänestää myös oman perheen ja vanhempien kannan mukaan, politiikka ja siihen osallistuminen on osaltaan opittu juttu." Ehdottomasti totta! Omassa perheessäni on kasvatettu näihin arvoihin (ilman tuputtamista :) hehe) ja etenkin äänestämisen tärkeyteen, ja uskon saman toistuvan monen kohdalla.

Ja olen samoilla linjoilla sun kanssa tosta nuorten kapinasta! Onhan se joo totta, että tämä tapa hoitaa asiat on ehkä vähän vanhanaikainen, mutta kun uutta parempaakaan ei ole, niin sillä mennään. Myös ajatus siitä, että äänestäminen on ajankohtaista vasta kun källi sattuu omalle kohdalle on käsittämätön - ei ne muutokset niin nopeasti tapahdu kuitenkaan, etteikö itselle tärkeitä arvoja kannattaisi aina käydä tukemassa!

Ja tosiaan, sosiaaliturvani (joka ei kauhean relevantti tai muiden asia ole muutenkaan :D) on evätty koska työskentelen täällä. Verot maksan silti Suomeen, erikoista.

salli

en osaa lisätä tähän enää mitään, sanoit kaiken mitä itse ajattelen aiheesta. täytin viime kesänä 18 ja nyt vaalien aikaan mulle on tullut postissa ainakin neljä erilaista "miten äänestän" -tyylistä esitettä ja lappusta, ja vaikka esitteillä ei mulle mitään sen suurempaa vaikutusta olekaan, niin toivon että ne saisi muita aiemmin välinpitämättömiä nuoria kiinnostumaan äänestämisestä!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

WAU, onpa hienoa että nykyään herätellään nuorisoa noin suuresti! Silloin kun minä olin nuori (hehe) ei moista kannustetta ja pamfletteja tullut. Hyvä että ongelma on tunnistettu ja siihen on tartuttu!

M.X.

Musta vaikein osa "en äänestä koska MINÄ ITSE en tarvitse omiin asioihini tällä hetkellä muutosta"-argumentissa on se että olemme kaikki kuitenkin osa samaa yhteisöä. Muiden hyvinvointi vaikuttaa suoraan omaamme. Oletan että nämä samat ihmiset valittavat myös verojen käytöstä esim. Sosiaaliturvatyössä, koska eivät itse ole vähävaraisia/syrjiintyneitä/päihderiippuvaisia yms yms yms. Musta meillä kaikilla on vastuu pitää omista kansalaisistamme huolta, pystyimme samaistumaan heidän elämäntilanteeseen tai emme. Äänestäessä pitäisi ajatella omaa napaa pidemmälle ja yrittää varmistaa että meitä kaikkia edustaa joukko ammattilaisia joille on KAIKKIEN edut ja hyvinvointi tärkeää. Ei mul muuta.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Ah - osasitpa muotoilla tämän kulman hyvin. Olen IHAN samaa mieltä! Hyvin minäminäminä- keskeistä ajatella, että vain oma ahdinko on vaikuttamisen arvoista. Vähän sama kun täällä asuessani olen työkuvioitteni takia menettänyt tosiaankin tuon sosiaaliturvani, mutta silti olen verovelvollinen Suomeen vielä vuosien ajan, saamatta itse juuri nyt mitään. Mutta valtavastihan minä olen saanut! Nyt on minun vuoroni antaa muiden nauttia niistä eduista ja toimivasta järjestelmästä. Tottakai jokainen ajattelee ensimmäiseksi ja viimeiseksi vain itseään, ja se on ihan luonnollistakin, mutta tosiaan kokonaiskuvaan olisi relevantimpaa puuttua kuin aina siihen omaan pieneen nurkkaansa.

Jatta

Loistava postaus! Itse täytän 18 vuotta juurikin tiistaina 14.4. ja voi sitä ilon määrää, kun tajusin saavani äänestää tämän vuoden vaaleissa! Politiikkaa olen jonkin verran seurannut, ja varsinkin nyt vaalien lähestyessä olen perehtynyt puolueisiin entistäkin enemmän. Mielestäni jokaisen kynnelle kykenevän tulisi äänestää vaaleissa, etenkin nuorien. Siinä on myös hyvä markkinointirako puolueille ja niiden edustajille - valistaa nuoria politiikasta ja saada samalla uusia kannattajia, joilla ei vielä ole sitä vakioehdokasta tai -puoluetta. :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Tää on niiiiiiiin siistiä kuulla! Ihan mahtavaa! :) Onnea ekasta äänestyksestä, käy sit kahvilla ja pullalla, se kuuluu tapoihin ;)

A~

Vivian! Niin hyvä teksti!! Woop woop! Olen sun kanssa ihan samoilla linjoilla. Eniten "omiksi" puolueiksi itse koen SDP:n ja Vasemmistoliiton. :) Joku kommentoija totesikin kyllä hyvin, että ei tunnu löytyvän kuin kokoomusnuoria ympäriltä... Hahha, mä niin ymmärrän ton! Musta tuntuu ihan samalta usein. Poikaystäväni ja hänen kaverinsa edustavat enemmänkin tätä kokoomuslaista näkökantaa (he ovat lähes kaikki kauppiksen/oikiksen kasvatteja). Ennen mun oli vaikeampi "sietää" (voiko näin sanoa, heh) oikeistolaisempia näkemyksiä, nyt minusta on tullut avarakatseisempi - kuitenkin omat poliittiset mielipiteet ovat säilyneet seurustelusta huolimatta aikalailla ennallaan. Paljon tulee myös kotoa; meillä on kotona puhuttu paljon politiikasta (ei tuputtaen, niin kuin ei teilläkään Vivian) ja kyllä vanhempieni arvot ovat siirtyneet minullekin (onhan mulla maailman parhaat ja fiksuimmat porukat!).
Tulipa pitkä kommentti, harvoin vaivaudun edes kommentoimaan... Nyt oli pakko! Sä oot kyllä harvinaislaatuisen terävä ja kaiken lisäksi vielä etevä ilmaisemaan ajatuksesi! Hyviä vaalikahveja Vivian! :)
PS. Oma ehdokkaani on Nasima Razmyar, SDP, kannattaa tutustua!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Olipas kiva ja pirteä kommentti, kiitos!! :) Olen oikeasti niin iloinen miten järkevää ja silti niin monipuolista ajatusta ja kommentointia tää postaus on saanut osakseen, olen toooodelllaaaaaa iloinen siitä, että politiikka kiinnostaa myös muotiblogien valtameressä (tällaisina pieninä annoksina ;))!

Nasima Razmyar on mulle tuttu nainen nimensä ja julkisuutensa puolesta, ei lainkaan huono vaihtoehto!

Mukavat vaalisumpit myös sulle, ja ensi viikon sunnuntaina sitten jännitetään kuinka käy! :)

salde

En vois olla otsikon kaa enemmän samaa mieltä!! Sitäpaitsi tällasia kirjotuksia nyt kaivataan eikä mitää tissilöpinöitä!

opiskelija

Mielenkiintoista, että vasemmisto! Jos yhden asian saisin päättää täälllä, niin työnteko tehtäisiin kannattavammaksi!!! Ja sitä ei kyllä vasemmistopuolueet oo tekemässä.. :D Tai jos on niin mulla todella on mennyt jotain ohi. :) Heiltä olen ainakin kuullut kommentteja, että työttömyysrahaa ja opintotukia pitäisi nostaa??? :D Haloo… :S Sillä tavallako se työnteko tehdään kannattavaksi? :D Eiköhän joidenkin alojen (sairaanhoitajat, lähihoitajat, siivoojat yms.) palkkoja pitäisi ennemmin nostaa tai jotain muuta tehdä, että ihmisillä ois motivaatiota mennä sinne töihin eikä lorvia kotona… ja saada samat rahat tekemättä mitään. Sellaisia ihmisiä tiedän valitettavasti. Aivan eri asia on lomautetut tai sairaslomalla olevat. Kyllähän ihmismieli monella on sellainen, että jos saman rahan saa tekemättä mitään niin se on helpompaa ja kivempaa? Vaikka itselläni ei psyyke sellaista kestäis. :D Mut niitä on paljo kuitenki nykyajan nuorissa! Tykkää pelata pleikkaa ja pitää hauskaa.

Itse olen lähdössä vaihtoon ja siellä en kehtaa melkeen mainitakkaan että saan ilmaista valtion rahaa 500 e/kk +200 e erasmusrahaa/kk….. Et on Suomessa jotkut asiat hyvinkin. :D Kunhan työn tekeminen saataisiin kannattavammaksi ja ihmisiä töihin. Ja lisäksi kaikille koulupaikka, jotka sen haluaa.

Minä oon kans vaalisalaisuutta vastaan jotenkin.. :D Ja siksi kyllä voin kertoa ainakin puolueen ketä haluaisin äänestää. Tällä hetkellä ne on kokoomus, kristillisdemokraatit tai keskusta. Pitäisi enemmän vielä perehtyä puolueen yleisiin kantoihin, sillä puoluettahan me äänestetään, kun äänestetään… Kaikilla noilla puolueilla on jotain hyvää! Ja jotain huonoa. Esim. rattijuopumus lait yms. ois mielestäni hyvällä tolalla kristillisten hoitaessa. Kun taas jotkut asiat osaisi kokoomus tai keskusta hoitaa. Mutta saas nähdä! :D Kaikkien kannattaa ehdottomasti äänestää!!! Silloin nähdään mitä kansa haluaa. Mutta toivon päättäjille myös uskallusta tehdä niitä päätöksiä. Kuuntelin radiota ja siellä joku tietelijä sanoi, että Suomessa kukaan puolueista ei uskalla oikeasti tehdä päätöksiä. Ja se ontodella ärsyttävää. Ja lisäksi se, että kuinka kunnolla ja rehellisesti kansanedustajat ottaa työnsä, niin sitä en tiedä…. MEnnään torstain istuntoon, painetaan paikalla nappi alas ja lähetään vetämään. Niin sekö on sitä oikeeta käytöstä?:(( Olen ollut paikan päällä seuraamassa tilannetta. Ja vielä Veltto Virtanen sielä lakki päässä, nii hyvin menee. :)

Tiia

Niin mahtava lukea tällainen postaus, joka on oikeasti täynnä asiaa ja samoja mielipiteitäkin vielä mitä itsellänikin on! :) Itsekin Vihreitä kannatan ja Antero sai viime vaaleissa ääneni, nyt vaan ikävä kyllä vaalipiirini on väärä! :D Tuntuu lohduttavalta lukea tämä postaus senkin takia että tosiaan itsekin kuullut viime aikoina niin paljon näitä "kokoomusnuorten" näkökulmia ja on tuntunut siltä että poikkean arvomaailmaltani aivan totaalisesti heistä. Jotenkin olen tuntenut oloni jopa ihan luuseriksi, kun en usko tähän "menestyjien puolueeseen" tai jaa samoja aatteita, vaikka turhaahan niin on ajatella. Tämä postaus jotenkin sai mut iloiseksi, kiitos tästä! :D

Marissa

Hui, apua, mä olen ehdottomasti Vihreiden ja Vasemmistoliiton kannalla, eikä mun lähipiiristä tai edes tuttavapiiristä löydy Kokoomuksen kannattajia. Mun mielestä yleinen arvopohja on ihmisessä mielettömän tärkeä asia, enkä kyllä heti näe, että ystävystyisin Kokoomuksen kannattajan kanssa, ihan kylmää ajatuskin.

Jotenkin vielä ymmärrän, että hyvin tienaavat (esim. lääkärit) äänestävät Kokoomusta, ajattelevat siis omasta parastaan ja haluavat kohti tasaveroa jne. Pahinta on sellaiset 1500e kuukaudessa tienaavat Hennesin myyjät, jotka sinisilmäisesti sanovat äänestävänsä Kokkareita, kun haluavat kuulua menestyjiin ja olla hyvännäköisiä. Vituttaa ihmisten tyhmyys ja hyväuskoisuus. Kokoomuksen takana on Suomen etevimmät markkinoijat, koko puolue on brändätty pelottavan hyvin, IHMISET HERÄTKÄÄ.

Elli

Äänestän itekin vihreitä, mutta silti en kyllä koe, että meillä olisi Marissa sun kanssa yhteinen arvomaailma - usko tai älä, muidenkin puolueiden äänestäjissä on hyviä ihmisiä :) Ja poliittisen mielipiteen perusteella tuomitseminen ei musta kuulu vihreiden/vasemmiston arvoihin, aika uskomaton kommentti..

writeyournamehere

en ruikuta siitä että mikään ei koskaan muutu. minkäs teet jos vaaleissa ei ole ihmistä kenelle antaisi äänensä. ollaan vaikka sitten idiootteja, mutta minähän en äänestä jos ei äänestettävää ole.

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram