Tapahtui vuoden 365:nä päivänä mitä ikinä, tiedän aina entuudestaan ainakin kahden päivän olevan erityisen ihana ja tärkeä minulle. Vaikken perustakaan niinkutsutuista pakkojuhlista, niin nuo kaksi päivää ovat parhaiden ystävieni syntymäpäivät, joita olemme viettäneet monta vuotta samoilla, erittäin tomiviksi todetuilla kaavoilla. Kesän lopussa juhlimme saaristossa rapujuhlia, mutta tammikuun kylmyydessä iloa ja riemua tuo hyvälle ruoalle ja häpeilemättömän raivoisalle kreisibailaamiselle omistettu synttäripäivä.

Neljästä tytöstä koostuva ystäväporukkamme sai alkunsa lukiossa, ja on noilta kouluajoilta asti ollut tunnettu Minkkipossena. (Ai mistä se nimi tulee? Luoja tietää, mutta takuulla se ei ole meidän itsemme keksimä, vaikka monella tapaa onkin osuva. Vikkeliä, pieniä petoja kaikki!) Kaikki me minkit olemme niin eri puusta veistettyjä naisia, että on pieni ihme miten löysimme toisemme, ja syvän hengenheimolaisuutemme. Yksi meistä on hyvin boheemi, jota kiinnostaa hippimäisen humaanit asiat, ihmisten aurojen sävyt, ja se, ettei loistavan kasvisruoan kattilasta koskaan näy pohja. Toinen on puoliammattimainen ratsastaja, joka suunnittelee upeita vaatteita, osaa jokaisen Disney-elokuvan ulkoa, ja jonka mielestä jallu on aina hyvä idea. Kolmas on päivisin ahkera joogaaja, loistava kokki, sekä maailman paras löytämään antiikkiesineitä huutonetistä, ja öisin takuulla Stadin pitkäpinnaisin ja ammattitaitoisin kyyppari. Neljäs on se urafokusoitunut näennäisen kiireinen laiska bloggaaja, jonka puoleen loput kääntyvät silloin, kun joku tarvitsee voimasanoja jaksaakseen, uuden työpaikan, tai kun on tilausta räkäiselle naurulle. Onneksi sitä löytyy usein.

Kaikki me olemme niin erilaisia, kaikki ainutlaatuisia yksilöitä. Toiset elävät urheillakseen, toiset nautiskellakseen mukavasti, osalle pukeutuminen ja muut pinnallisuudet ovat rakas harrastus ja iso osa jokaista päivää, toista ei kiinnosta tippaakaan. Yhteistä löytyy kuitenkin enemmän mitä silmä voi nähdä. Kaikki arvostavat hyvää ruokaa, janoavat parhaita juomia, nauttivat viettää aikaa keittiössä. Jokainen on sydämessään seikkailija, eikä halua millonkaan oikein tosissaan juurtua paikoilleen, eikä karttapalloa ole koskaan käännelty riittävästi. Huumori ja itsetunto on kaikilla paikoillaan, ja tietenkin suuri sydän. Ja se avarakatseisuus. Veikkaan, ettei kukaan olisi lukion käytävillä kulkiessaan ajatellut, että tuo nelikko on se, joka on tiiviisti yhdessä vielä monta vuotta koulujen jälkeen, jotka hakkauttavat jengitatskat ikuisen sielunsisaruuden kunniaksi kesän bailuillan päätteeksi, ja jotka ovat pintaa syvemmältä kaikki kuitenkin ihan samanlaisia. No, onhan se jallukin ollut kaikkien meidän mielestä aina hyvä idea. 

Erilaisuutta ja toisaalta sitä samanlaisuutta ei meistä taida ajatella kukaan, sillä yhdessä on vuodesta toiseen aina yhtä mukavaa. En ole koskaan kokenut riittämättömyyden tunnetta, tai että olisin tehnyt elämässäni vääriä päätöksiä, koska ne ovat erilaisia. Eikä kukaan ole koskaan tuntenut kateutta toisten menestyksestä, tai alemmuudentunnetta silloin, kun muilla onkin mennyt paremmin kuin itsellä. Kaikki olemme täydellisen tasa-arvoisia, ja se on ystävyydessä mielestäni äärimmäisen tärkeää. Olen aina tuntenut olevani osa dynaamista nelikkoa, ja myös Aussivuoden jälkeen tuntui siltä, kuin en koskaan olisi ollutkaan poissa viinipiiristämme. Ystäväni eivät ole koskaan arvostelleet minua siitä, että olen käyttänyt nuoruusvuosista saakka suurimman osan ajasta työuralleni omistautuen, tai siitä, että olen valinnut pitää julkista blogia. Päinvastoin, heistä kukaan ei ole koskaan tainnut avata yhtäkään blogia, ei muiden tai omaani, mutta olen saanut heiltä paljon kannustusta minulle tärkeisiin asioihin, ja toisaalta jatkuvasti myös sellaista tervettä maanpinnalle palauttamista. On äärimmäisen kivaa, että yhdessä jauhetaan kaikesta paitsi bloggaamisesta ja sen lieveilmiöistä. Heille en ole koskaan ollut kukaan muu kuin Viivi, -tyttö jolla on henkisesti koko ajan pupunkorvat päässä, kuten yksi heistä kerran osuvasti tokaisi, mitä sillä ikinä tarkoittikaan. 

Uskon nuoruusvuosien muokkaavan meitä ihmisinä paljon. Vaikka nuo kasvamisen vuodet ovat näin jälkikäteen tarkasteltuna paikoin myötähäpeää herättäviä ja paikoin suloisen nostalgisia, en voisi olla kiitollisempi siitä, että sain kasvaa tuollaisessa värikkäässä possessa juuri siksi tyypiksi, kuka olen tänään. Porukan hattaramaailmassa hörhöilevänä ylipositiivinen draamailija, jonka mieltymys kimaltaviin asioihin on saanut osakseen vain lämminhenkistä naljailua sekä rakkaudella kummaksuvia katseita. Matkan varrella on jokaiselle tapahtunut yhtä ja toista, mutta koskaan ei ole ollut riitaa, tai pienentäkään huolta välirikosta, tai siitä, että kukaan loukkaantuisi vaikkei kuukauteen puhuttaisi sanaakaan. Se on se kaikkien välinen syvä arvostus ja kunnioitus, vaikka sopiva annos toisten erikoisuuksille naureskelua onkin aina paikallaan. Jos on kasvanut seurassa, joka kutsuu vuoroin Rööperin hipsteriksi ja vuoroin köyhän miehen Carrie Bradshawiksi, kehittyy pakostakin vaivihkaa erinomainen taito nauraa itselleen, ja oikeastaan koko maailmalle.

Lauantai sujui siis vanhan tradition mukaan pitkän kaavan mukaan nautitun illallisen merkeissä (kävimme Kuurnassa, jota voin suositella sekä palvelun että etenkin herkullisten pikkuruisten sämpylöiden puolesta), josta jatkoimme aikaiseen aamuun asti tamppaamaan, ja verestämään muistia jallun mausta (Äänivallissa - noh, ehdottomasti oli erilaista). Sunnuntaina kylpytakin sisällä täristessä nelikoista reippain soitti, ja kertoi autokyydin olevan ovella vartissa - päivän plääninä oli saman erinomaisen possen kanssa katsoa neljä Disney-leffaa ja hakea järkyttävä määrä take away-kinkkisafkaa. Jallulle on tilausta lauantaisin, mutta ei ole päivää jolloin räkänauru ei tehoaisi kaikkiin.

Vaikka kaikkien kiireet ja niinkutsutut "omat elämät" täyttävätkin kalenterit aina viikoiksi eteenpäin, ovat nuo yhdessä vietetyt hetket paras lääke väsymykseen ja masennukseen, ja paras syy iloita tammikuusta. Hyväsydämisempiä ja aidompia ihmisiä saa hakea, ja olen onnellinen voidessani kutsua kaikkia noita kauniita ja raikkaan erilaisia naisia sydänystävikseni, jotka merkitsevät minulle koko maailmaa. Rakastan teitä eniten maailmassa.

Kommentit (0)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram