Maa aikojen alussa kun muuan Vichy aloitti päiväkirjansa, oli sen sisällön kantavinta voimaa nuoren naisen elämän kiinnostavimmat aiheet. Teksteissä ruodittiin monin sanoin “taas” liian pitkiksi venähtäneet bailuillat, tuskasteltiin kun koulu vei liikaa aikaa ystäviltä ja shoppailulta, ja aina toisinaan muistettiin hetken verran yrittää kirjoittaa jotain fiksun ja pohdiskelevan kuuloista. Kaikkein mehukkainta materiaalia – sekä kirjoittajalle että lukijallekin, uskaltaisin veikata – oli kuitenkin loputtomat ihmissuhdehuolet, ihastumiset, ihastumisien tyrimiset sekä muu draamailu. Deittailukuvioita tilitettiin teksteissä yksityiskohtaisesti, superlatiiveja ja kirosanoja kaihtamatta, ja moni niitä juttuja seurannut osaa varmasti nimetä muutaman tapauksen – muistaako joku vielä noppamiehen tai herra X:n? 

Sama hyväksi todettu kaava jatkui Australiassa asuessa, jolloin tuntui vapauttavan anonyymiltä naputella sydänveriset tekstit kaikista fiiliksiä herättäneistä tyypeistä, kun toisella puolella maapalloa kirjatut tapahtumat eivät tuntuneet niin todellisilta, eikä teksteissä esiintyneitä ihmisiä voitu selvittää lukijoiden toimesta.

Vietin jälleen varsin viihteellisen keskiviikkoillan vanhojen blogimerkintöjeni parissa, ja tahattomasta komiikasta huolimatta näin jälkiviisaana olen aika kiitollinen menneisyyden itselleni siitä, etten säästellyt sanoissani tai tunteissani tekstejä hakatessani. Vanhojen merkintöjen kautta on ollut huikeaa elää uudelleen ne ekstaasimaiset ihastumishetket, katastrofitreffien kuvailut minuutti minuutilta, ja muistaa kaikki erikoiset kulkija jotka olen matkani varrella saanut tavata ja pussailla. En vaan enää jakaisi niitä fiiliksiä tai kertomuksia julkisesti.

En juuri koskaan bloggaillessani ylianalysoi omia tekstejäni tai mitä niistä on mahdollisesti rivien välistä tulkittavissa, sillä se herkästi tukahduttaisi luovuuden. Tekstien pitää voida kuvastaa aidosti ja feikkaamatta aitoja fiiliksiä ja kulloistakin mielentilaa, vaikka jälkikäteen toivoisikin ehkä ilmaisseensa jotain asiaa toisella tavalla. Omasta elämästä kirjoittaessa pistää itsensä leukaa myöten likoon, ja minun on vaikeaa kuvitella todeksi sitä, että tuhannet ja taas tuhannet ihmiset lukevat juttujani. Siksi onkin ollut tietoinen päätös jättää ihmissuhteet blogin aiheiden ulkopuolelle, ja sivuuttaa niitä hillityllä volyymillä muiden juttujen joukossa. Yksityisyydestä on tullut aina vain tärkeämpi, arvokkaampi asia minulle, enkä osaa kuvitella jakavani deittikuvioitani tai parisuhdetta suuren yleisön kanssa. Ne asiat ovat siviili-Valpurin omia pieniä salaisuuksia.

Mutta ei hätää! Onneksi yhdeksän vuoden blogiuralla on tullut tarinoitua ja ruodittua jos jonkinmoisista sankareista ja kohtaamisista, ja niiden rikosten voinee kaikilla asteikoilla katsoa vanhentuneiksi. Siispä tänään, menneiden aikojen torstain kunniaksi, jaan kanssanne yhden hölmön ja suloisen siirappisen tarinan Aussiajoilta. Toivottavasti siitä välittyy sellaista “kevättä rinnassa”- asennetta ja kaikki on mahdollista- meininkiä, joka on lähes yhtä voimauttavaa ja kutkuttelevaa mitä tämä kukoistava vuodenaikakin. Taidan olla kevätpäissäni.

Kuvan mies ei liity tarinaan. 

30.9.2010 – Vivve, Australia – Kerrankin jotain jännää

Siis apua, mun täytyy nyt kertoa teille jotain ihan HUIKEETA.
Heräsin aamulla pitkästä aikaa töihin, mikä ei kerrankin ole sarkastisesti sanottu – tyttöjen koululoman takia olen ollut himassa duunissa jokainen päivä, ja saanut viettää “lomaa” kahvilasta, mikä on ollut rentouttavaa. Olen puuhaillut paljon kaikkea rentoa ja siidee ja kivaa, mutta niistä myöhemmin. Mä olen nyt liian innoissani.Aamupalan (paahdettua muka-ruisleipää juustolla ja omenamehua, aah!)  ja meikkailun lomassa otin ensivilkaisun päivän lehtiin, ja laittelin itseäni muutenkin duunikuntoon. Työpaita löytyi puhtaana pyykkikasasta, matalavartiset converset ja shortsit seuraksi. Hiuksia nutturalle väännellessäni muistelin, että onkohan mulla essu duunissa, vai pitäiskö ottaa vastapesty messiin. En ottanut.Duunimatkakin oli parin piiitkän päivän tauon jälkeen oikein mukava hetki omassa hiljaisuudessani, aurinkolasien läpi lähiympäristöä tiiraillen. Brontessa tehdään edelleenkin tietöitä, huudan työmiehille aina huomenet. Pomo olikin jo siellä, sanoi muka-vitsillä ikävöineeni minua suuresti, ja kipsutin officeen hakemaan essua ja jättämään laukun hyllylle. En löytänyt essuani, joten otin jonkun mainosessun, mikä nyt sattu olemaan siinä, ja joka oli mukavasti suuritaskuinen ja sopivan pituinen. Pomo esitteli mulle silmät loistaen uusia pirtelölaseja (just tätä mä tarkoitan, kun viittaan sen muistuttavan ihan Mr. Krabsiä Spongebobista!), ja juteltiin vähän kahvikoneesta ja uusista työntekijöistä. Pomo muistutti mua haikeana siitä, että nii-in Vivi, kohta sä lähdetkin jo kotiin ja me menetetään meidän tiimin aurinko. Söpösti sanottu, mutta tuli aika haikea olo. Mihin tämä vuosi on kadonnut, ihan totta mitä ihmettä?! Nojoo, se ei ole tämä jännä pointti.

Jännä pointti tuli lihan muodossa (..anteeksi kuinka?) kaksikymmentä vaille kaksitoista meidän ovesta sisään. Mä olin juuri parhaillani opastamassa uutta sikakivaa työntekijä-tyttöstämme appelsiinien oikeaoppisessa kuorinnassa, kun tunsin selässäni katseen, ja pyörähdin ympäri. Ja sitten maailma pysähtyi hetkeksi. Joku osa mun pääkopasta tajusi sen ennen toista, ja mun pääni heilutti häntää vimmatusti kuin innostunut koira, ja sitten vasta sain pääkopaltani vastauksen, kuka se oli.

Mun Melbourne-rakkaus! Siis se valokuvaaja-asiakas! Apua! Mun koko naama, ei vaan siis suupielet, venähti valtavaan hymyyn paljastaen joka ikisen hampaan mun kidassa, ja sitten mun ajatukset oikeastaan heitti kärrynpyörää ja flippasi, en mä enää oikein muista. Se käveli mun luokse, myös hyvin innostuneen näköisenä, ja puhuttiin kuin vanhat tuttavat siitä, miten se oli just känyt valokuvausreissulla jossain päin Japania, ja mitä mulle kuuluu, ja onko meillä vielä listalla puuroa. Kerroin sille pitkät tarinat siitä, miten ei enää oikeestaan oo, mutta me silti tehdään sitä vielä erikoistilauksena kivoille, ja koska mä oot musta kiva niin voin pyytää parhaani mukaan hihihihihih……….. Joo. Kysyin, että haluuko se myös sen tupla-macciatonsa, ja ehkä myös appelsiinimehun, ja se vinkkasi mulle silmää ja sanoi että mä olen paras. Sitten mä keitin sille kahvia kädet täristen.

Mä olin maailman onnesta ja ihastuksesta sekaisin oleva pieni chinchilla siinä appelsiinejä paloitellessani, aina syrjäsilmällä katsoin sen pöytään, ja se aina hymyili mulle takaisin. Voi apua.
Sitten se oli syönyt puuronsa (en KEHDANNUT mennä kesken sen aamupalahetken kyselemään että miltä maistuu ja haluisko se vaikka vettä, koska olen nössö ja ujo ihminen.), ja tuli kahvikoneelle hengaamaan. Mä yritin peittää hermostuneisuuttani puuhaamalla kaikkea pientä ja tärkeää hyvin asiantuntevan näköisenä, ja sitten se kysyi mitä mä teen huomenna. Mun aivot vaan jumitti ja korvein välikössä kuului pelkkää helinää, ja selitin jotain…jostain, ja vastaanotin kehuja kahvista, ja puhuttiin puurosta vähän lisää. Se kertoi sen tänään olleen erityisen ihanaa, ja mä hymisin tyytyväisenä. Sitten se kysyi uudelleen, mitä mä teen huomenna, ja kertoi olevansa täällä taas työasioissa, ja että huomenna olis taas avajaiset. Ja olis tosi, tosi kivaa, jos sä tulisit kanssa. Minä, edelleen vähän humisten ja huojuen, olin ihan innoissani ja wauuu ja kuinka siidee ja ain missä galleriassa ai siellä Surry Hillsin kulmilla aijaa kiva juttu. Sitten muistin, että mä olen lähdössä huomenna pitkäksi viikonlopuksi landelle Mimmin ja J:n kanssa. Voi rähmä. Sanoin sille, että mä en ole kaupungissa, että mä lähden Miltoniin. Se oli ihan innoissaan, että ooh Milton onkin ihana paikka, onnentyttö kun lähden sinne! Selitin jotain muuta hermostuksissani, ja sitten se silleen suhteellisen tönkösti sanoi, että olis kivaa jos pääsisin, mutta, noh, öö, toivottavasti nähdään pian. Sanoin sille samoin, ja toivotin onnea. Ja hauskaa päivänjatkoa.

Kymmenen sekuntia myöhemmin, tasan, mä tajusin, et ei helvetti, en mä nyt lähde mökille. En mä nyt millään voi lähteä, en huomenna! Apua, siis se just _niin_ kysy mut sinne, mun on pakko mennä, MÄ HALUAN MENNÄ! Ei, ei kyllä mun täytyy sinne mennä. Sitten piinasin mainitsemattoman pitkän hetken sekä uutta työkaveriani sekä pomoani, kunnes uusi työkaverini totesi, että jospa mä nyt vaan vedän syvään henkeä, menen valitsemaan kivoja vaateita, ja kävelen huomenillalla kääntämään sen kortin, jonka mä haluan kääntää.
Samaan aikaan Mimmi soitti, ja selitin puoliksi huutaen ja suu vaahdoten kuin rabiesrakki, että plaaplaa ihanin asiakas ikinä – avajaiset – en pääse menemään ku lähdetään pöndelle – yhyy – mä en kestä mä en kestä mä en kestä. Ihana Mimmi oli pettymyksen sijaan aivan fiiliksissä, toisteli vaan “ooh!” ja “ihanaa!”, ja sanoi, että mun täytyy mennä. Ihan välttämättä. Viikonloppu on kuitenkin pitkä maanantain pyhäpäivän takia, joten mulla olisi kyllä aikaa olla landella. Ja ei mua käy joka ikinen päivä kaikki hyvännäköiset ja ihkufantsut asiakkaat pyytämässä niiden avajaisiin. Ja mieti nyt, kuinka paljon äsryttäisi ja kaduttaisi koko viikonlopun, ja oikeastaan loppuelämänikin, jos jättäisin menemättä.

Tää on nyt ihan selvä peli, lähdettävä on.

Tän tapahtuman jälkeen kaikki muu pikkusälä muutamalta viimepäivältä on aika irrelevanttia – mä olen maannut rannalla, maannut maauimalassa, maannut rannalla, vienyt tytöt leffaan, nukkunut itse koko leffan ajan, vienyt tytöt jäätelölle, siivonnut tyttöjen kanssa, katsonut sohvalla viltin käärössä Gleetä, istunut C:n ja B:n kanssa pihvillä ja drinkkikannulla alkuillasta myöhään, viettänyt laatuaikaa naapurissa, surrut välillä kotiinlähtöä, vuoroin ikävää. Päällystin tyttöjen koulun kirjastoon 58 kirjaa hyväntekeväisyytenä, ja tajusin miten paljon pidän kirjojen päällystämisestä. M seisoi hetken sitä askartelua tuijottaen, leuka lattiassa. Olen kuulemma yhden ruuvin vajaa, kun jaksan jotain niin nuijaa puuhaa trallatellen ja vihellellen. Se oli kyllä mukavaa puuhaa se.

Ainiin, ollaan me myös leivottu mansikkacupcakeja, tein kolminkertaisen annoksen kuorrutetta, ja syötiin niitä tyttöjen kesken jälkiruoaksi piparminttuteen kanssa. Minä ja M ollaan vietetty aikaa kahdestaan tyttöjen mentyä nukkumaan (ja D:n ollessa ulkona lakimies-possensa kanssa), ja meillä on ollut naurun- ja kyyneleiden sekaisia keskusteluja. En osaa kuvitella, millaista mun yhdeksän kuukautta olisivat olleet (ja loppuvuosi myös), jos mulla ei olisi ollut samanhenkistä ja kotimaisella kielellä itseään ilmaisevaa seuraa. Puhutaan toisillemme finglantia, eikä kumpaakaan takuulla ärsytä – päinvastoin autetaan toisiamme “vaikeiden” sanojen muistamisessa, ja sanonnoissa! Suomeksi on niin hyviä sanontoja ja ilmaisuja. Mulla on niitä toisinaan vähän ikävä.

Tänään töistä kotiin tallustaessa huomasin puhelimen vilkkuvan uudesta vastaajaviestistä, joka oli faijalta. Faija kertoi kaikkia ihan hölmöjä ei-liity-mihinkään- juttuja, ja mä nauroin ääneen, ja vahingossa juttelin takaisin. Faijalla ei ole sellaista puhelinvastaajaääntä, joka jättää vaan sellaisia semiasiallisia ja lyhyitä “hei, yritimpä soittaa mutten saa kiinni, soitteleppa kun saat tän, pus moikka”- viestejä, jollaisia minä ainakin jätän, ihan oudon tasaisella äänellä. Faija vaan selitti ja selitti kaikkea, kommentoi mun puhelinvastaajan kuulostavan siltä, että mä oikeasti vastaan puhelimeen, mutta sitten hän pettyykin kun se onkin vaan se vastaaja. Tulin hyvälle tuulelle, mutten vielä ole soittanut takaisin. Nänä olkoon siis terveiset sulle, faija. Sori, että oli tosi kiire himaan googlaamaan mun asikakasihastumista.

Hitto, mä olen kyllä aika jännittynyt huomisesta. Avajaisiin on musta tosi kivaa mennä, koska

  1. mua kiinnostaa valokuvataide, ja oikeastaan aika pitkälti taide muutenkin

 

  1. avajaisissa on ilmaista viinaa  virvokkeita

 

  1. en ole ikinä ollut näin fiiliksissä puolituntemattomasta ihmisestä

 

  1. ..jotka tulee mun työpaikalle toistuvasti, ja pyytää mua niiden avajaisiin

 

  1. avajaisissa voi vaan velloa, jutella tuntemattomille, juoda paljon, lukea vieraskirjasta muiden jättämiä terveisiä

 

  1.  se on niiiiiiiiiiiin söpö se valokuvaaja.

 


Mun suuri suunnitelma on laittaa huippukivat ei-kahvilahenkiset vaatteet (jotain, mitä? _________) vähän niinkuin Alicia Keys You don’t know my name- musavideossa, mennä sinne avajaisiin myöhään, eli vähän alle tunti sulkemista ennen, ottaa K mukaan mun esiliinaksi, jutella velokuvaajan kanssa mukavia, ja viitata tosi monta kertaa meidän heittämiin “läppiin”, ja toivoa hartaasti, että se kutsuu mut avajaiskaronkkaan, eli siis drinksuttelemaan itse tapahtuman jälkeen. Ja jos ei, niin ainakin saan rauhan mun sielulle, ja voin lähteä Miltoniin lomailemaan tietäen, että minä olen tyttö, joka uskaltaa kääntää kortit, jotka hänelle nätisti nenän eteen tarjoillaan.

Ei tarvitse erikseen mainita, että vaikutan 15-vuotiaalta ja vajakilta, mutta kotimatkalla tapahtumia läpi rullatessani mulle tuli kaikennäköisiä ajatuksia kohtalosta ja tapahtumien merkityksistä. Ajatella, kaikista näistä päivistä kun olen ottanut vapaata duunista, kaikista ajankohdista, se tuli tänään takaisin mun vuorollani.
Ja koko mökkireissu, ja tapahtumien päällekkäisyys vaan vahvistaa mun sisäistä kutinaa siitä, että tää kortti on pakko kääntää ; eihän koskaan ikinä mitkään jännät ja kiikkustuoliin asti päätyvät jutut ala silleen, että hei kiva juttu, mulla onkin huominen ilta just tyhjää ja kiireetöntä, nähdään siis kello kuusi! Ei, aina pitää olla se juonenkäänne.

Ja jos ei mitään muuta, niin ainakin mulla on jotain kirjoitettavaa lauantaina.

XX

 

Ei nääkään

Tästä postauksesta tulisi lähes sinivalaan pituinen mikäli liittäisin tähän vielä postauksen itse avajais-deitieistä, eli joko jatko-osa ilmestyy joku torstai, tai sitten saatte tyytyä arvailemaan.

Vaikka omia kirjoituksia lukee aina niin kriittisesti ja tuskaillen, niin tämän eeppoksen innostuneisuus oli omiinkin korviin niin naiivin suloista, että voisin ihan mielelläni teleportata itseni hetkeksi 20-vuotiaaksi hölmöksi tytöksi Sydneyn rantakahvilaan. Etenkin, jos siellä edelleen päivystäisi valokuvaajia ja surffareita vailla puuroa.

Kommentit (0)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram