Kuten teistä stalkkereimmat pisimpään mukana roikkuneimmat lukijat ovat tuhat kertaa kyllästymiseen asti kuulleet, muutin lakituksen jälkeen vuodenvaihteessa 2009 asumaan Australiaan. 
Olin edellisenä kesänä saanut hyvin spontaanin idean pitkään mieltäni kaivertaneeseen kysymykseen mihin ryhtyä ylioppilaaksi pääsemisen jälkeen. Olin paahtanut töissä koko lukion ajan, eli pelkkä "työmarkkinoille" urautuminen ei todellakaan kiinnostanut, vaan halusin kokea jotain ihan erilaista. Elin noina vuosina ehkä mukavinta elämää mitä koskaan - asuin ihanassa Kulosaaren kodissa äidin ja koiran kanssa, tienasin koululaismittakaavassa paljon rahaa rennossa kahviladuunissa, ystäväpiirini oli laajin, kovaäänisin ja rankasti klubittavin ikinä, ja elin oikeaa yhdeksäntoistavuotiaan itseni unelmaelämää, koko maailma hyppysissäni - ainakin siis omissa silmissäni. 

Näin vanhana ja viisaana ja elämän lujasti kylkiluihin potkineena tunnen syvää kiitollisuutta menneisyyden Vivianille päätöksestä jättää Stadin lintukoto ja easylife, ja ottaa hyppy tuntemattomaan. Au pairiksi lähteminen aivan vieraaseen maahan ja perheeseen ja kulttuuriin oli todella kasvattava ja kypsentävä vuosi, ja tulin takaisin hyvin erilaisena ihmisenä joka sinne lähti. Vuoden yksin viettänyt Vivve palasi Helsinki-Vantaalle paitsi ruskettuneena, myös rinkka täynnä nöyryyttä, kiitollisuutta ja kunnioitusta muita ihmisiä, omaa itseään sekä maailmankaikkeutta kohtaan. Jos olisin jäänyt Stadiin egoilemaan mukavuusalueelleni, olisin nyt täysin erilainen ihminen. 

Työ au pairina oli äärimmäisen rankkaa. Yksityisyyttään oppi todella arvostamaan kun asui käytännössä tuntemattomien ihmisten kodissa, lapset kiukutteli ja sylki omat ongelmansa niskaan, ystäviä ei tullut sormia napsauttamalla ainoatakaan, ja kaikki raha piti tienata itse. Hankin nopeasti auppariduunin lisäksi muita töitä, ja päädyin maailman kauneimpaan rantakahvilaan, jossa kapusin nopeasti ravintolapäälliköksi. Tein aivan järjettömän määrän duunia, jonka ansioista elin todella rentoa ja huolentonta elämää reissaillen viikonlopuiksi milloin surffaamaan, ja milloin suosikkikaupunkiini Melbourneen. Hienot ravintolat olivat jokaviikkoinen itsestäänselvyys, lähettelin rakkaimmilleni Suomeen Australian erikoisuuksia lahjoina, ajelin taksilla, hemmottelin itseäni milloin jalkahoidoilla ja milloin shoppailemalla. Olin totaalitäärisen rakastunut erään naapurikahvilan surffaribaristakundeihin, ja vietin pitkiä päiviä vain kahvilassa norkoillen, kirjoittaen ja listaa läpi tilaillen. Ehkä aika kultaa muistot, mutten muista koskaan rahasta olleen pulaa, ja sen hassaaminen mukavuuksiin varmasti kompensoi minulle ikävää rakkaimpieni luokse, sekä tietenkin ylipitkiä työviikkoja. Mainittakoot, että palkkataso Australiassa oli tuntuvasti täkäläistä korkeampi ainakin palvelualla, ja että luonnollisestikaan en joutunut maksamaan hulppeasta merenranta-asumuksestani penniäkään. 

Muistan usein ajatelleeni, että pitäisikö säästää aussitaaloja taskuun, mutta joka kerta päädyin päätökseen ottaa ilon irti yhdestä ja ainokaisesta vuodesta toisella puolella maailmaa, ja tavallaan viimeisestä huolettomasta vuodesta ennen paluuta Suomeen, jossa pitäisi joko hakea opiskelemaan, tai alkaa luoda jotain "uraa". 
Olen tyytyväinen silloisesta päätöksestäni antaa vaan palaa, sillä edelleen muistelen todella lämpimästi tuota vuotta toisella puolella palloa, jolloin löysin oman persoonani, tyylini, harkitumman tapani kuluttaa, mutta kaikkein tärkeimpänä henkisen tasapainoni. 

Pohjustaakseni valitsemaani menneisyyden Vivianin blogipostausta, HÄRREMIGYYDEN että jaksoin kirjoittaa pitkiä tekstejä! Luin tuota postausta sellainen nostalginen liikutus-kyynel silmäkulmassa, vaikka olisihan nuo kaikki pikkuiset tarinani voinut vaikka pilkkoa omiksi tarinoikseen sanaoksennuksen sijaan. Moni on kysellyt aussiblogini perään, mutta harmiksenne täytyy kertoa sen olevan vain itselleni piilotettu. Jos kuitenkin nämä nostalgiset muistelot aiheuttavat muitakin positiivisia tuntemuksia kuin myötähäpeä, niin voin mahdollisesti pistää laajemmankin muistelon tänne vanhojen lukijoiden iloksi.

On ihanaa huomata, että vaikka tuostakin päivästä on hurjat kolme vuotta aikaa, on elämässäni säilynyt edelleen täysin samat tärkeät asiat; isoveli, hetkittäinen työnarkomania, kynsilakat, punaviini sekä rakkaus laadukkaisiin t-paitoihin. 


 


Vivve, Australia - 26.10.2010 - Aivan kuin valssaisi halvassa kuppilassa

Huomenta! Mä olen taas ankkuroinut itseni Bronteen mun vakkarikahvilaan tekemään ei-mitään ei-kenenkään kanssa. Vaihtoehtoisesti voisin olla himassa pesemässä pyykkiä ja korjaamassa viikonlopun vaatekriisi-tornadon jäljet, myös mahdollisesti lukemassa kemiaa ja ratkomassa mun asumis-ja työpaikkaratkaisuja, mutta äh. Muhun on iskenyt ihana, autuas laiskuus. Ei sitä aina jaksa siivota ja kiirehtiä ja hoitaa velvollisuuksiaan - mun viikon kaksi vapaapäivää antavat mulle paljon enemmän, jos vaan katselen ympärilleni, kävelen ilman sen suurempaa missiota katsellen ihmisiä ja haistellen ilmaa. Notkun kahvilassa söpön baristan lellittävänä, levitän aurinkorasvaa, makaan rannalla, ostan mehua, makaan rannalla lisää. Välillä, kuten tänään, muhun pakkautuneet tarinat ja ideat ja ajatukset ovat muhineet rauhassa, ja mulla on tunne, että haluan kirjoittaa, sen sijaan, että mun täytyy kirjoittaa. Tällaisina päivinä mä herään puoli tuntia tavallista aikaisemmin, tsekkaan meilit ja meikkaan, etsin puhtaan paidan vaatetornadon raunioilta, ja tulen läpperin kanssa notkumaan. Rakastan näitä päiviä. 

Sunnuntai oli myös samankaltainen rakkauspäivä. Heti aamusta oli kaikki elementit kohdillaan; ei krapulasta tietoakaan, ulkona oli harmaata ja tihutti vettä. Täydellinen päivä lähteä yksin johonkin tekemään ei-mitään ei-kenenkään kanssa. Kävin suihkussa etanavauhtia, ja annoin hiusteni kuivua vapaana parin tunnin ajan, mitä skypetin veljeni kanssa. Anteeksi, maailma, että toistan itseäni jatkuvasti, mutta mulla on siis todella maailman paras isoveli. Niin paras, että taidan näpäyttää rivinvaihtoa, ja kirjoittaa S:lle oman kappaleen. 
S on ollut pienestä asti mulle se asia, se henkilö, joka ei ole lähtenyt minnekkään. Siinä missä faija ja äiti nyt ovat aina vähän tulleet ja menneet -ensin asutaan tuolla ja sitten asutaan täällä, äidin koti ja isin koti, plaaplaaplaa - S on ollut aina mun mukana, aina mun seurana ja ilona ja tukena. Vaikka S onkin mun isoveli, ja sillätavalla velvoitettu katsomaan mun perään ja huolehtimaan musta, ei musta ole koskaan tuntunut siltä, etteikö me oltaisi täysin yhdenvertaisia. Niin omissa, kuin myös vanhempiemme silmissä. Itseasiassa, varmaan kaikkien silmissä. 
Eikä musta ole koskaan tuntunut siltä, että S tuntisi mun kanssa hengailun velvotteena. Me ollaan ihan aina ihan oikeasti tykätty toistemme seurasta tosi tosi paljon. Musta on aina vähän itsekeskeisen kuuloista sanoa, että mä tykkään jostain ihmisestä siksi, että ne on niin samalaisia mitä minä, mutta me nyt vaan ollaan, ja se on myös S:ssä parasta. Kukaan muu ihminen koko maapallolla ei tunne mua yhtä hyvin mitä S, ei edes lähimmät ja pitkäaikaisimmat tyttökaverit, joiden kanssa on koettu vaikka mitä typeryyksiä, mistä veljellä ei -luojan kiitos- ole tietoakaan. 
Mun ei tarvitse kuin katsoa S:ää, ja mä tiedän mitä se ajattelee. Ja mä ajattelen samoin. 

S on mulle myös ehkä se suurin auktoriteetti, ja S:n mielipide painaa mulle aina viimekädessä eniten. Joo, isi ja äiti, olette tekin fiksuja ja tunnette mut hyvin ja mietitte aina mun parasta pitkällä tähtäimellä ja laadidaa, mutta S ei näe mua lapsenaan, vaan yhdenvertaisena ääliönä. 
Ihminen tarvitsee ympärilleen yhdenvertaisia ääliöitä. Sen mä olen huomannut myös erityisen voimakkaasti tällä puolella tellusta, kun suurimman ikävän ja surun ja epätoivon kourissa painan pikavalinnoista S:n numeron. Muistan vuoden alusta erään esimerkkitapauksen. 

Olin käynyt kampaajalla lellimässä itseäni, ostamassa lehtipaupasta uusimman ja paksuimman ja kiiltävimmän muotilehden, ja yritin löytää jotain kivaa ruokapaikkaa. Aussiperheeni oli jossain lomalla, ja olin enemmän yksin mitä koskaan elämässäni. Mulla ei ollut yhtä ainoatakaan ystävää, ei ketään kenen kanssa puhua mistään, enkä edes onnistunut löytämään yhtäkään vitun ravintolaa, missä syödä surullinen illallinen yksin lehteni kanssa. Kotikadun kulmassa oleva surkea pizzapaikka oli ainoa avoinna oleva rafla, ja vaikken pizzasta välitäkään, mun oli pakko saada syötyä. Kun sain tilattua ja istuttua yksinäiseen pöytääni, purskahdin niin lohduttomaan ja loppumattomaan Victorian putous-itkuun, jota en ole ehkä elämässäni koskaan kokenut. Ja sitten mä soitin S:lle. Mä en muista keskustelusta mitään muuta kuin sen nyyhkytyksen ja kirosanojen määrän, ja sen miten surulliselta S kuulosti mun puolesta. Sitten se sanoi jonkun meidän ikivanhan, aivan liian monta kertaa toistetun inside-vitsin, ja taas nauratti. Niin, S ei ehkä osaa analysoida mun kriisejä yhtä hyvin mitä tyttökaverit, ei ehkä pidä muhun yhteyttä yhtä tiiviisti miten M Englannista, ei ehkä järkeile ja etsi ratkaisuja kaikkeen kuten äiti ja faija, mutta S kyllä tietää miten mut saa taas nauramaan. Ja tuntemaan oloni turvalliseksi, rakastetuksi ja tärkeäksi. 

Ihailen S:ssä sitä, miten hieno ihminen hän on. S ei ehkä ole ollut menneisyydessään se mallikelpoisin opiskelija, tai supermotivoitunut uraohjus, mutta S on niin paljon muuta. S on ystävistään ja muista ihmisistä loputtomasti välittävä, diplomaattinen ja karismaattinen tyyppi. S saa aina kaikki nauramaan. S tietää aina mitä sanoa. S tutustuu varmaan sataan uuteen ihmiseen joka ikinen päivä. S seikkailee yksin, eikä varmaan ole koskaan pelännyt mitään. Siinä missä meidän yhteisellä matkallamme Berliiniin minä ja syssepuolikkaat pyörittiin ja shoppailtiin ja biletettiin yhdessä, S kulki yksinään, meni istuskelemaan hetkeksi johonkin, ja tsäm! Vartissa se oli tutustunut toinen toistaan mielenkiintoisempiin ja mukavempiin ihmisiin. Kaikki ihmiset jotka tunnen rakastavat S:ää. Minne ikinä menen, joku on kertomassa miten hauska ja supliikki ja karismaattinen ja älykäs tyyppi se on, ja enkai mä voi muuta kuin nyökytellä. Mä toivon, että joskus mustakin tulee samanlainen, yhtä rohkea ja pelkäämätön ja reilu mitä S on, ja että ihmiset muistelisivat mua yhtä kauniilla sanoilla. 

Sille, joka miettii missä päin Aussimaata on kivoin asua.. Tai vähintään tokaksi kivointa.

Ja vielä siitä, mitä tulee S:n opiskeluintoon ja työuraan - vaikka sisarusta on ihanaa mollata ihan kaikessa missä vaan pystyy, kuten siinä, että S on AINA myöhässä meidän sunnuntaipäivälliseltä, lainaa multa aina rahaa ja mun mielestä faija ja mutsi lellii S:ää paljon enemmän mitä mua, on mun pakko tunnustaa näin julkisesti, että S menestyy ja onnistuu kyllä aina kaikessa, jossa päättää haluta menestyä. S on parhaillaan harjoittelussa yhdellä radiokanavalla ja tekee sinne ohjelmaa (pitäiskin etsiä linkki ja mainostaa sitä täällä tai jotain, se on niin hyvä puhumaan), ja olin niiiiiiiin ylpeä, kun kuulin hänet palkanneelta ystävältäni, että S pärjää aivan loistavasti kaikissa tehtävissään. No, ei kyllä yllättänyt yhtään. 
   Heinäkuussa, ensimmäisen kerran meidän kahdenkymmenen yhteisen vuotemme taipaleella, S sanoi mulle puhelimessa rakastavansa mua tosi paljon. Kyllä mä sen tiesin, olen aina tiennyt, mutta sanoiksi puettuna se merkitsi mulle erityisen paljon. Vaikka S ei ymmärräkkään mun blogini päälle (..itseasiassa S sanoo "haluavansa pitää  sen mulle yksityisenä ja henkilökohtaisena". Just joo, tietäisitpä vaan.), lähetän sulle erityisen rakastavia terveisiä. 

Noniin, avautumisesta takaisin sunnuntaihin. Skypesessarit keskeytti vain ilouutinen mun pomolta - ei tarvitse tulla töihin koko päivänä, kiitos harmaan taivaan ja sadekuurojen! TÄYDELLISTÄ. Harjasin hiukseni, punasin huuleni (aina hyvä trikki jos ei millään jaksa meikata), nappasin Scar tissuen kainalooni, ja lähdin kävelemään. Pienen hetken kävelyn jälkeen mun kotinurkilla mua käveli vastaan vimmatusi vilkuttava hyvin vanha papparainen. Mun aivolohkoni pohtivat asiaa hetkisen (tiedättekö sen tunteen, kun tsekkaa selkänsä taa että vilkuttaako se nyt teille vai ei?), ja sitten hiffasin hänen olevan yksi kahvilamme vakkariasiakas, jonka vaimo inhoaa mua jokaisella solullaan. Tiesin tämän papparaisen olevan lokaali, 82-vuotias miljonääri tai muuta vastaavaa, ja aina tavattoman aurinkoinen. Siinä me vaihdettiin kuulumiset hänen sateenvarjon allaan(missä lienee omani ollut, hyvä kysymys), ja mä vaan tuijotin hänen silmälasiensa massiivisia Versacen logoja. Grandpa' haz style. 
Toivotettiin kaunista päivää toisillemme, ja mä jatkoin tihkusateessa kipittämistä. 
Mä tulen joka kerta tosi onnelliseksi kun tapaan täällä kulkiessani jonkun, jonka tunnistan, tai joka tunnistaa minut. Siinä missä kotona Stadissa ei saanut käydä Kulosaaren alepassakaan ilman tuttuihin törmäämistä, Sydneyn vilinässä saa kulkea aika anonyyminä. Poikkeuksen tekee tämä kaupunginosa, jossa kahvilan ja paikallisten pubien kautta tekemäni tuttavuudet moikkailee bussipysäkeillä ja kaduilla. Ihana tunne, sellainen, ettei ole ihan yksin tässä suuressa maailmassa

Koska sateisena päivällä rannalla lekottelu ei oikein toimi, otin 378-bussin Paddingtoniin päin. Päätin, että American apparel voisi olla mun päivän missio - mulla oli suuri mielihalu ostaa pari t-paitaa. Mä en ole vuosiin ollut "farkut ja t-paita"-ihminen, mutta muhun on ihan viimeaikoina iskenyt tunne, että olis kivaa välillä pukeutua johonkin simppeliin ainaisten kreisien vaatekokonaisuuksieni sijaan, ja kyllähän sitä aina voisi silmppelin t-paidan siihen tyllihameeseenkin yhdistää. Balleriina goes Kiasma tai jotain, ahhahhah. AA:lla on maailman pehmoisimmat t-paidat, näin mulle on puhuttu, ja ainakin värivaihtoehdoissa ja malleissa oli valikoimaa. Otin ihan huvikseni myös noin kaksikymmentä muuta toinen toistaan kreisimpää mekkoa ja housua ja hametta kokeiltavaksi, koska eipä mulla ollut muutakaan tekemistä kuin hikoilla epäimartelevien valojen loisteessa. Vaikka muutama iiiiiiiiiiiihana mekko sieltä löytyikin, päädyin vaan kahteen super V-aukkoiseen ja sopivan löllöön t-paitaan (valkoinen ja kylmän sävyinen vaaleanpunainen, taidan olla aivan helvetin tylsä ihminen), ja mintunvihreään kynsilakkaan. Mintunvihreä on varmaan siis jo niin passée kynsitrendien kirjoissa, mutta se nyt vaan näyttää niin söpöltä. Etenkin kun on aina niin musta-harmaa-valkoiseen pukeutunut. 

American apparelin ainoa Sydneyn liike sijaitsee aivan Oxford streetin cityn päässä, ja vaikka citystä olisikin saanut mukavasti 339-bussin suoraan kotikulmalle, päätin kävellä koko kadun Bondi junctionille asti. Kuuntelin uutta soittolistaani (kiitos Scar tissuen, mä olen haksahtanut kuuntelemaan vanhaa RHCP:tä jatkuvalla syötöllä. Se on tykki bändi se.), katselin ohikulkevaa sunnuntaikansaa, hain jostain pikkuruisesta coffee shopista vahvaa kahvia, ja vaan kävelin. Koska sillä puolella kaupunkia olin, käytin tilanteen hyväkseni ja kahlasin läpi kaikki pikkuruiset ja vähän oudotkin kaupat ostamatta mitään. Yhdessä vintagekaupassa pääsin taas syvien kysymysten äärelle, sillä siellä oli myynnissä aivan sairaaaan hieno valkaistu kettuturkki. Just sellainen pitkäkarvainen ja pörröinen ja pitkä ja kaunis. Puolet musta kuolasi sitä, ja puolet heristivät sormea että turkis nyt vaan on murha. Toinen puoli perusteli ihkutustaan sillä, että se on ikivanha ja jo kuollut, mutta toinen muistutti mua siitä, että äitini ampuisi mua nilkkaan jos näkisi mut kettuturkki päällä. Huokaisu. Sinne se jäi, ihana pörrö. 

Ajelin bussilla kotinurkille, päätin jäädä yhden pysäkin myöhemmin vain siitä ilosta, että saatoin kävellä lempikahvilani ohi (ei näin) ja ihailla mun lempparibaristaa kaksi ja puoli sekuntia, ja sitten kävellä puolet pitemmän matkan kotiin. Sateessa. Kävellessäni kotiin mä tunsin itseni rentoutuneeksi, vapaaksi ja onnelliseksi. Mä elin ihanassa kaupungissa vailla murheista, mä olin täysin vapaa tekemään mitä vaan ja kulkemaan missä vaan je puhumaan kenen kanssa vaan ja ostamaan ihan mitä vaan ja sanomaan ihan mitä vaan, eikä kukaan ollut kysymässä mun tekemisistä mitään. Mä voisin vaikka tykittää heroiiniä silmääni jos musta siltä tuntuisi, eikä kukaan tietäisi siitä mitään. Voisin lentää toiselle puolelle koko maanosaa niin halutessani, eikä kellekkään tarvitsisi selitellä mitään. Älkää käsittäkö väärin - rakastan tuntea olevani rakastettu ja ympäröity ihmisillä, mutta niin ainutlaatuista on olla niin vapaa, mitä täällä olen. Ei siksi, että tekisin ikinä mitään radikaalia, mutta ihan vaan saadakseni olla yksin omien ajatuksieni ja toiveitteni kanssa. Sellainen olo ei välttämättä tule kotimaassa ihan heti paluun jälkeen. 

Tää näyttää ihan rippikoulukuvalta. Näin hyvin mä osaan poseerata itselleni. Huom. kylppärin matto kuivumassa. Rakkautta.

Loppuilta meni naapureitteni sohvalla. Tyttö-naapurini K oli uuden ääliöpoikaystävänsä luona hengaamassa, ja mä vietin hyvin pitkän tauon jälkeen aikaa ihan vaan mun poikien kanssa. Vietiin tämä paljon hehkuttamani laiskuus ihan uudelle levelille, ja ei jaksettu kävellä kymmentä metriä nurkan taakse olevaan vakkarithaikkuumme, vaan tilattiin kotiinkuljetuksella vihreää curryä ja kevätrullia. Sitten me katsottiin poliisikoiraohjelmaa toisiimme nojaillin, sitten hyvännäköinennaapurini lähti johonkin illanviettoon, ja minä ja A katsottiin Fight club. Fight club oli jollain tavalla kaunis, visuaalisesti hieno, ja jollakin tapaa vaan ihan älyttömän häiritsevä. Sitten me siivottiin keittiötä yhdessä, puhuttiin kirjoista (A:lla ei ollut yhtä ainoatakaan kirjaa, mitä mä olisin halunnut lukea. Pelkkää bisnes-self help osastoa, ei yhtään jänniä stooreja tai mitään.), ja sitten mä lähdin kotiin nukkumaan. 

Maanantaina mä en tehnyt mitään - luin kirjaa, luin lukemattomat lehdet viikonlopulta, söin, nukuin päiväunet, meikkasin, makoilin ja mietin asioita. Pääsin pohdiskelussani siihen, että mun täytyy tehdä jotain poikkeavaa pian. Lähteä lomalle. Lentää Melbourneen tekemään ei-mitään ja surffaamaan ja katsomaan niitä miniatyyripingviinejä sinne rannikolle. Joo, lomalle. Varaisin lennot ja lainaisin isompaa matkalaukkua ja lähtisin viikoksi vaan ajattelemaan ja nauttimmaan ja kirjoittamaan. Voi elämä - mä kuulostan ihan mun faijalta! 
Melbournessa asuu sitäpaitsi mun tuttavani Stadista, naapureitteni kautta tapaama hullu ja ihana saksalainen tyttö - ja se Miltonissa tapaavani poika, jonka halusin viedä ruokkimaan lehmiä kanssani. T. Joo, enää pitäisi soittaa T:lle, ja sanoa jotain älykästä, ja sitten lentää sinne. Lennot Melbsiin ovat niin älyttömän halvat -noin kolkyt dollaria/suunta-, että majoitukseenkin voisi tarvittaessa käyttää rahaa ihan kuinka paljon vaan. 
Joulukuun eka viikonloppu, here I come! Kaiken tän mun hektisen kiireen ja stressaavan elämäntyylin keskellä sitä ihminen kaipaa vaan sitä lomaa. Ja T voi viedä mut joka päivä surffaamaan. Ja sitten me voidaan kirjoittaa yhdessä. 

Mä en muista että kirjoitinko mä silloin Milton-reissuni jälkeen, miten T pyysi mua lähtemään kanssaan ajamaan ympäri Australian itärannikkoa hippipakullaan. Ja miten kovasti mä haluisin lähteä. Ja miten paljon mua ärsytti ja masensi se, että olin niin sidottu typeriin töihini, etten voisi lähteä tosta noin vaan pariksi viikoksi - vaikka mulla pitämättömiä lomia onkin neljä viikkoa. Tämä tuleva lomani Melbourneen tulee korjaamaan mun ikuisesti tulehtuneet haavat siitä, miten ällöttävän sidottu mä olen voinut olla. Ihmisen pitää saada lähteä ja mennä ja tulla miten huvittaa, siis mun utopistisessa maailmassani ainakin. Hippipakuretki olisi ollut maailman kivointa. Pitäisi olla spontaanimpi ihminen. 


Viimeviikon spontaanein teko oli kyllä se, miten lähdin uuden tyttöystäväni N:n kanssa ulos perjantaina, jälleen raskaimman työpäiväni ikinä. Olin iltavuorossa yksin, ja meille ilmestyi tyhjästä 48 asiakasta, jotka kaikki tarvitsivat mua jatkuvasti. Keittiössä oli kaksi ihmistä duunissa, eli kaikkien joka ikinen annos kesti ikuisuuden valmistaa ja tarjoilla, ja mun itseasiassa aika pitkä pinnani oli koetuksella. Korjaan, todella koetuksella. Osa asiakkaista kerkesi jopa purkamaan omaa perjantai-angstiaan minuun, jolla ei luonnollisesti ole osaa eikä arpaa hitaassa ruoanvalmistuksessa, saatika liian pienestä miehityksestä niin isolle illalle. Tein kuitenkin parhaani, sananmukaisesti juoksin pöydästä toiseen, hymyilin kuin viimeistä päivää, kiitin ja pyysin anteeksi niin kauniilla sanoilla mitä vain osasin muodostaa, annoin ilmaisia lasillisia viinejä, tein kaniita kahveja, koristelin kaikki jälkiruoat niin vimosenpäälle mitä vaan pystyin, ja silti se ei ollut tarpeeksi. Mä aloin itkeä. Mä pääsin stressissäni siihen tilaan, että läpsin itseäni naamaan, ja toistin itselleni pystyväni parempaan, enkä saisi vaan ikinä koskaan luovuttaa. Takaisin sinne kaatamaan viiniä ja hymyilemään, nainen, ja niin mä tein. Suurin osa asiakkaista oli kyllä ihanan ymmärtäväisiä ja kehuivat ja tsemppasivat mua, mutta osalla oli selkeästi tähtikartat solmussa, ja kuuntelin ruikutusta suu pakotettuna hymyyn, mutta alahuuli väpättäen. Vitun ihmiset ihan oikeasti välillä saatana. Mä olen meillä tarjoilijana/baristana/whatever tunnettu siitä, että mä hymyilen aina ja mua ei saa suututettua millään, mutta voi pyhä sylvi - perjantai sai mut kyllä todella vihaiseksi.

Kun suurin osa pöydistä oli lähtenyt, huomasin mun pomoni mulle jättäneen soittopyynnön. Keittiö oli tekstannut pomolle, että Vivve on ihan henkihievereissä ja niska limassa ja käsivarret nuudeleina kaikesta rehaamisesta, ja varmaan vetää kohta ranteet auki kahvikoneen takana. Pomo puhui mulle kauniisti ja pehmeästi ja näteillä sanoilla, sanoi, että mä teen kyllä varmasti työni todella hyvin, ja varmasi hymyilen kauniisti kaikille, että ei mulla ole mitään hätää feilaamisesta. Että ota nyt hyvä nainen iisisti, hengittele syvään, jätä paikka illan päätteeksi ihan minkä näköiseksi tahansa, ja ota ihan mitä viinejä ikinä haluat. Mä istuin kahvikoneen takana lattialla ja itkin, mutta viini kuulosti sen verran hyvältä ratkaisulta, että nousin ylös ja tunsin oloni heti vähän paremmaksi. Ja otin aika ison lasin punaviiniä. 

Jossain vaiheessa ihana N tuli mua tsemppaamaan ja auttamaan lasien ja muiden astioiden keräämisessä, ja mä rauhoituin, ja sain enemmän sitä toivottua bilefiilistä päälle. Mä olen tehnyt keskiviikosta asti yli kymmenentuntisia työpäiviä joka ikinen päivä, eikä ollut siis ihme, että olin aika lopussa. Oli ihana tunne lähteä duunista N:n piristävän pälätyksen seurassa, saadaa purkaa kaikki viha ja väsy ja turhautuminen kotikielellään kenenkään muun ymmärtämättä, ja saada Bondilla käteensä lasillinen. Tai pari. Muutamia. Kyllä se iloksi muuttui, vaikka illasta ei kyllä ole mitään julkaisukelpoista tahi järkevää kerrottavaa.

Kolme tuntia nukahtamisesta puhelin alkoi soida, ja ensin soitti N, sitten naapurini K, sitten C, sitten duunikaverini M. Aaaaargh. Mulla oli ehkä vuosituhannen eniten oksu olo, kiitos ihan yleisen väsymyksen ja viinien miksailun, mutta taistelin itseni ylös, ulos, ja biitsille. Lauantai oli aivan liian aurinkoinen darrassa sisällä makaamiseen tuhlattavaksi. Laitoin bikinit päälle, pakkasin mukaani hajamielisesti jotain meikkejä illan duunivuoroa ajatellen, ja laitoin juomapullooni jäävettä ja pari nappia beroccaa. Näillä eväillä lähdin tallustamaan K:n kanssa Bronteen, ja matkalla meinasin jäädä auton alle kahdesti. Ei-enää-koskaan-kiitos jne etc yms. Makasin rannalla kuin harpuunan lävistämä kuutti, ja uikutin pahaa oloani. Muutama tunti myöhemmin kuumat ranskikset ja berocca alkoivat toimia, ja kävin sutimassa jotain mukaani arpomia kosmetiikkatuotteitani naamaani, ja lähdin duuniin. 

En ymmärrä miten, mutta työkenkäni olivat menneet rikki pohjasta. Paikkasin niitä sinitarralla sen minkä kykenin, ja ryhdyin sitten reippaasti työskentelemään. Meillä oli helvetin kiire, mutta koska tarpeeksi väkeä oli duunissa, se ei tuntunut miltään verrattuna edelliseen iltaan. Sitten me suljettiin tunniksi, mä tilasin keittiöstä itselleni ison punajuuri & kurpitsasalaatin, ja jumitin merta tuijottaen keskellä tyhjää kahvilaa. Tunnin tauko lounaan ja illallisen välillä oli maailman parasta, sillä ehdin juuri sopivasti palautua ja reipastua aamupäivän pahasta olostani. M, tuo hullu uusi-seelantilainen työkaverini, tuli jossain vaiheessa auttamaan mua kattamaan pöytiä ja lakaisemaan lattian kaikesta hiekasta ja aamupalaliasta, ja sitten me vaan hengattiin. Pöytiä tuli muutamia, kaikki täynnä todella mukavia ihmisiä, ja itseasiassa loppulauantai oli ihana ja rento - tosi nopeasti ohi. Ja sitten pääsin kotiin nukkumaan, ja päättämään superkiireisen työviikkoni.

Eilisen ainoa reippailu oli äidille synttärilahjan keksiminen, ostaminen ja postittaminen, mikä oli kyllä ihan oma haasteensa. Ihmiselle, jolla ihan todellakin ON aivan kaikkea, ja joka ei myöskään epäröi ostaa itse itselleen kaikkea, on todella vaikeaa ostaa mitään veretseisauttavaa. Sori äiti tämä pieni spoilaus, mutta mä päätin panostaa ostamalla kaikkea tämänhetkisen olinpaikkani antimia, ja postitin koko roskan myös samaan syssyyn tosi reippaana. Illalla jaksoin jopa avata blogini ja auttaa neitoa hädässä, sekä värjäillä hiukseni.

En oikein tiedä mistä koko tämä kotivärjäys-juttu oikein on lähtenyt, mutta tämän vuoden aikana mulle on vaan ollut niin itsestäänselvää, että värjään omat hiukseni aina.  Kai se on se yleinen kiinnostuneisuus koko roskaan (..ei kyllä hiusasiat kiinnosta lainkaan, olen surkea laittamaan omia hiuksiani), ja säästäähän se myös rahaa paljon olennaisempiin juttuihin, kuten esimerkiksi täällä kahvilassa koko päivän istumiseen. Nyt hiukset ovat taas kastanjanruskeat ja hyvin tummat - ihan mun lempparit. Varmaan koko alkuvuoden värjäsin niitä kerta toisensa jälkeen samalla superkylmällä tummanruskealla, mutta C:n ylipuhumana olen ihastunut tän pikkuriikkisen verran suklaaseen/kastanjaan/ihansama taittavaan sävyyn. Kivan luonnollinen, ja kiitos sen mysteerin, että mulle ei kasva tyvikasvua, kukaan ei edes tiedä mun värjäävän hiuksiani. Se on aika optimaali lopputulos - värjätyn näköiset hiukset on niinkun so last season jos Vivveltä kysytään. 
Hitto, jos mulla olisi parempi kamera ja joku ottamassa kuvia, muuttaisin tän blogin varmaan full-on itsekeskeiseksi galleriaksi, täyteen kuvia musta ja mun hiuksista ja mun uusista t-paidoista ja mun kynsistä ja mun koruista ja meikeistä ja ja ja. Ehkä mä ostan itselleni seuraavalla kerralla kameran, joka ei ehkä näytä yhtä naurettavan pinkiltä ja söpöltä mitä tämänhetkiseni, mutta joka ottaisi tarkkoja ja hienoja kuvia. Nykyinen kuin skulaa nätisti oikeastaan vain supervaloisalla säällä ulkona maisemakuvia ottaessa. Erityisen kade olen C:n omistamalle vedenkestävälle kameralle, jolla otetaan aina aivan ääliömäisiä sukeltelukuvia, vaikka kumpikaan ei uskalla pitää silmiä auki veden alla. 

Jaahas, kylläpä taas tuli eksyttyä aiheesta, ja vuodatettua kilometri. Ehkä mä voisin päättää tän kertomalla, että tämä kahvila on edelleen parasta mitä mun kotikulmille on ikinä sattunut, ja mä olen aika varma, että  mun lempibaristan mielestä mä olen aika erityisen ihana asiakas. Enkä ehkä vähiten siksi, että kolmituntisen istuskeluni aikana olen juonut kolme valtavaa kuppia rasvatonta ja extravahvaa kahvia, syönyt ison kulhon mysliä, jugurttia ja mustikoita, ja juonut ikisuosikkilempparimehuni inkivääri-vesimeloni-ananas-omena-appelsiini. Jäillä. Valitettavasti mun lempparibaristani ei ole noteerannut mun keskittyneen näköistä läpperin nakuttamista mitenkään (siis kuinka coolio olisi kertoa siitä, että mulla on ihan vitun siisti blogi jossa mä kerron ihan liian pitkäveteisesti siitä, etten ole tehnyt enkä halua tehdä oikeastaan mitään, ja että toistan itseäni joka toinen päivä, eikä mulle oikeastaan kommentoi kukaan mun neljästäsadasta päivittäisestä katselijasta koskaan mitään, mutta saleen ne kaikki rakastaa mua ja kelaa että oon tosi lahjakas eli talented. Se olisi varmasti, siis aivan varmasti super kiinnostunut kuulemaan lisää mun kiehtovasta elämästä, ja ehkä haluisi viedä mun treffeille kuulemaan lisää...) , ja näin kolmen tunnin ja kolmen kahvin aiheuttaman kovan asteen kofeiinitärinän päätteeksi voisin pikkuhiljaa lähteä kotiini täältä kerjäämästä huomiota eli plokkaamassa pöytää uusilta ja mielenkiintoisilta asiakkailta. 
Ainoa mikä haittaa mun kahvilassa norkoilua on työnteko, ja valitettavasti seuraavan kerran pääsen tänne norkoilemaan VASTA perjantaina. Ellen sitten huomenna ja ylihuomenna käy työmatkallani/töistä tullessani hakemassa take away-kaffetta, mikä on kyllä merkki epätoivoisuudesta, silkkaa rahantuhlausta, ja muutenkin aika läpinäkyvää. Huokaisu. 

On tää vaan silti niin kivaa tää elämä. 


XX

ps. Mainittakoot vielä siitä, miten viimeyönä joskus aivan luvattoman myöhään puhelin soi, ja soittajana oli ylläripylläri faija. Faija kertoi liikuttuneensa tosi suuresti mun hänelle meilaamastaan Anthony Kiedis/Scar tissue- lainauksestani, ja mä tulin tosi iloiseksi. Puhuttiin muistaakseni jotain muutakin, en oikein muista mitää muuta kuin toistaneeni että mä rakastan sua mä rakastan sua mä rakastan sua. Ihmisten pitäis useamminkin soittaa mulle keskellä yötä ja herättää mut keskeltä syvää untani, niin ainakin saisivat pehmeitä sanoja ja Vivveä parhaimmillaan. Lämpimänä.

Kommentit (1)

M

Hei Vivian!

En tiedä saatko ilmoituksia näin vanhojen postauksen kommenteista, mutta inspiroiduin kuitenkin kommentoimaan ekaa kertaa ikinä just tähän australiakirjoitukseen. :) Oon lukenut sun blogia ja seuraillut menoa useemman vuoden, jostain syystä kuitenkin aika hiljaa. Oot huikea kirjoittaja ja aika usein oon ollut jopa kyynel silmässä sun tekstien äärellä!

Etin tällä hetkellä omaan elämään jotain kadonnutta innostusta, ja takaraivossa on kytenyt koko ajan jollain tasolla ajatus vuodesta Australiassa. Työelämästä irrottautuminen ei pelota, matkustellut oon paljon ja osaan kyllä englantia, jokin vaan pidättelee lähtemästä. Ehkä ajatus siitä, pärjäisinkö yksin. Loppuisko rahat ja saisinko töitä ja pärjäisinkö. Asiat on kuitenkin mulla nyt tosi tasaisesti ja hyvin: mulla on kiva työ, ihana avomies ja vahva kaveriverkosto. Olisko sulla mitään hyviä tsemppisanoja että saisin nyt repäistyä ja ostettua sen lentolipun?mistä sä itse löydät rohkeutta tehdä ratkaisuja elämässä?

Kiitos vielä mahtavasta blogista!

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram