Tässä aamiaista naamaan kauhoessani pohdin mistä kirjoittaisin, ja koska olen tullut siihen tulokseen, että pitäisi aina kirjoittaa juuri siitä aiheesta joka on päälimmäisenä mielessä, tänään kirjoitan Tanskasta. Tänään käyntiin pyörähtänyt heinäkuu on viimeinen kokonainen kuukausi Suomessa seuraavaan neljään vuoteen, lomapyrähdyksiä lukuunottamatta. Ajatella - kohta kotikaupunki vaihtuu, ja Helsingistä tulee vain satunnaisten vierailujen kohde. Samaan aikaan tuntuu ihanalta ottaa tuo harppaus tuntemattomaan, haastaa itsensä monen vuoden mukavuusalueella löllöttelyn jälkeen, viedä itseään konkreettisesti lähemmäs unelmiaan, ja kokea jotain ihan uutta.

Kuitenkin pieni ahdistus painaa rintaa juuri nyt. Tuntuu että kaikki asiat ovat enemmän levällään kuin koskaan - enkä nyt puhu noista muuttolaatikoista ja IKEA-kasseista täynnä kirppiskamoja, joihin kompastelen yksiössäni liikkuessani. Minulla ei ole vielä kotia Tanskassa, enkä ole oikeastaan vielä edes päättänyt metsästääkkö nyt Suomesta käsin sitä kivaa yksiötä jossa asua koko opiskeluajan, vai alivuokratakko muutamaksi kuukaudeksi vaihdossa olevilta oppilailta huone kimppakämpässä. Sitten voisi rauhassa katsella kämppiä ja valita omaan budjettiin sopiva ihan oma koti. Kuitenkin kämppiseläminen aika tavalla, sillä olen asunut niin monta vuotta yksin, ja oikeastaan jakanut kotini vain au pairina ollessani ja avoliitossa eläessäni. Jos nyt kauniisti saa asian muotoilla, niin en varsinaisesti kaipaa noita aikoja, haha. Koska minulla on tapana nähdä ystäviäni tai perhettäni päivittäin ja nykyinen päivätyönikin edellyttää sosiaalisuutta ja ihmisten kanssa jatkuvaa höpöttelyä, on koti minulle se pyh, rauhallinen paikka, jossa olen mieluiten yksin. Lisäksi työni Tanskassa ollessani on kirjoittamista, eli tarvitsen omaa tilaa keskittyäkseni siihen. Okei - Stadissakin ollessani menen usein kahviloiden nurkkiin tekemään kovinta keskittymistä vaativat työt, mutta silti. Ymmärrän, että kimppakämpässä pari kuukautta voi olla toisaalta pieni "uhraus" ajatellen kokonaisuutta ja monen vuoden asumista Tanskassa. Siellä voisin myös saada ensimmäiset kontaktit uusiin ihmisiin, ja tutustua potentiaalisesti hyviin tyyppeihin. 

Paperisota on myös ahdistavaa. Kodin etsimisen lisäksi opintotukiasioiden setviminen tuntuu kokopäivätyöltä, ja olen aivan kuutamolla mitkä todistukset ja lappuset ja hyväksymiskirjeet saan milläkin kielellä ja mistä ja ja. Lisäksi vakuutukset, puhelinliittymä, kaikkien Suomessa olevien sopimusten purkaminen yms jne etc - APUA. Onneksi teen nyt heinäkuussa vain osan viikkoa töitä, ja olen rytmittänyt tuota työurakkaa vähän jokaiselle päivälle, etten pääste liikaa repimään hiuksiani. Pala palalta, kuten kaikki isot proggikset olisi syytä hoitaa. Onneksi asunto Stadissa on jo irtisanottu ja uusi kiva asukas löytynyt, ja tavaroiden muutto elokuun muutamaksi ensimmäiseksi viikoksi faijalle on pikkujuttu kaiken muun rinnalla. Sohva on vielä myymättä. Lennot varaamatta. En ole oikeastaan edes vielä päättänyt mitä teen muiden huonekalujen, mattojen ja taulujen kanssa. Todennäköisesti muutan tavarani heinä-elokuussa paku-roadtripillä uuteen kotiini, missä ikinä se sitten onkaan. 

Uskon ehdottomasti siihen kliseeseen, että ihmeet tapahtuvat mukavuusalueen ulkopuolella. Vaikka juuri nyt mielessä pyörii vain ja ainoastaan Tanskaan ja muuttoon liittyvät asiat, jotka ymmärrettävästikin vähän surettavat ja pelottavat, suhtaudun niihin kuitenkin positiivisesti. Saattaa kuulostaa oudolta, mutta minusta pieni ahdistus ja stressi näistä asioista on ihan paikallaan. Sanoin eilen siskolleni, että tulen varmasti muutaman Tanskassa vietetyn kuukauden jälkeen oivaltamaan miten hyvää pieni maisemanvaihdos ja elämänrytmin totaalinen muutos minulle tekee. Tiedän jo nyt saavani paljon enemmän mistä luovun, vaikka alun honeymoonin jälkeen koittaa varmastikin pieni depis uudesta maasta ja kaikista uusista jutuista. Noin ainakin kävi Australiaan muuttaessani; ensin kaikki oli pelkkää ihanaa ja koalat söpöjä ja aurinko lämmin ja imiset niin hymyileväisiä. Sitten alkoi todella vituttamaan oikeastaan ihan kaikki (no ei ehkä aurinko), ja tunsin itseni todella yksinäiseksi ilman ystäviä, joiden kanssa olisin jakanut arkeni. Onneksi se vaihe meni ohi yhtä nopeasti mitä tulikin, heti kun löysin ystäviä ja "paikkani". Lohdullista on se, että Tanskassa menen kouluyhteisöön, eli oletettavasti helpommin tapaan mukavia tyyppejä, ja saan uusia ystäviä. Oman aineen ryhmäni on hyvin pieni, ja sieltä varmasti löytyy saman henkisiä ihmisiä. 

Paljon positiivistakin liittyy muuttoon ja uuteen elämään Tanskassa. Tähän mennessä olen saanut paljon materiaalia koulusta tuleviin aineisiin ja kursseihin liittyen, saanut tietää luentoaikatauluni, ja kirjannut ylös kalenteriini jopa ensimmäisen kouluretkemme! Viiden viikon opiskelun jälkeen kaikki ensimmäisen vuoden opiskelijat lähtevät kolmeksi päiväksi toiseen kaupunkiin reilikouluun, jonka funktio on toisiin tutustuminen. Luin infopakettia hieman ymmälläni -onhan kouluajoistani jo yli viisi vuotta- mutta se on oikeasti varmaan todella hauskaa. Luulen että Tanskassa tulee olemaan hauskaa, ja tämän siirtymävaiheen inhottavuuden JA alun oletettavan tahmeuden jälkeen luulen tulevani viihtymään erinomaisesti uudessa pikkukaupungissani. Eilen ahdisti asuntojahti ja kelan kanssa säätäminen, ja päätin piristää itseäni selaamalla Pinterestistä kuvia tulevasta kotikaupungistani. Se näytti niin suloiselta ja kutsuvalta! Kauniilta ja monipuoliselta. Olen kuullut siitä vain hyvää. 

Vaikka muutaman viime viikon aikana olen yrittänyt sisäistää muuttavani pian, en todellakaan käsitä vielä olevani viikkojen kuluttua poissa kotoani, matkalla tuntemattomaan. Helsinki on näyttänyt erityisen kauniilta harmaudesta ja sateesta huolimatta, ja läheisten seura vielä entistäkin arvokkaammalta. Vaikka kaikki onkin juuri nyt siroteltuna vähän minne sattuu, paljon isoja juttuja vielä lyömättä lukkoon (ööh, esimerkiksi lähtöpäivä), työtä vielä valtavasti edessä, on mieli kuitenkin aika luottavainen ja innostunut. Uskon kyllä kaiken uhrauksen olevan sen arvoista. Odotan lähtöä silti malttamattomana. Pitää vaan painaa mieleensä saavansa aina enemmän mistä luopuu. 

Kommentit (36)

Rosita, siipienhelinaa.blogpot...

Muistan itse kuinka hiki hatussa sitä väänsi vaihtoon liityvien asioiden kanssa, joten en uskalla edes ajatella mikä homma monen vuoden muutossa olisi. Vaikka meinasi järki mennä niin yllättävän nopeasti sen kuitenkin unohti kun oli perillä.. :) Toivottavasti sinullakin käy näin ja voit nyt loputtoman järkkäilyn ohella vielä nauttia ystävien seurasta ennen lähtöä!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Voi kiitos tsempistä Rosita! Kyllä jokaiseen päivään mahtuu onneksi myös iloa ja onnea, vaikka aina koneelle istahtaessaan muistaa 2do-listan, joka ei tunnu kauhen kovaa tahtia lyhenevän.. No, onneksi kiire ja pakko on parhaat motivaattorit, eli loppukiri sit viimestään :D Joka päivä yks homma on myös hyvä taktiikka!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Haa, siskoni muuttaa Lontooseen myös syyskuussa! Saan siis omien huolieni lisäksi kuunnella hänen stressiään, onneksi on tukipilari myös noihin asioihin siis kodin puolesta :D Mitä tuohon tinder-jupakkaan tulee, niin mieluusti luen aiheesta useamman jutun ennen mielipiteen muodostamista. On kyllä todella nasty shit miten missään firmassa -edes hypoteettisesti- voidaan ajatella, että nuori nainen johtavassa asemassa nakertaisi yrityksen uskottavuutta.. Kuvottavaa.

Mari

Tsemppiä Vivian! You will get through that :)
Ajattelin tulla huomenna moikkailemaan Gaudeteen, toivottavasti oot töissä!

edith

ääääh, ahdistava teksti! kohta itsekin muutan ulkomaille, ja nyt en kestä ollenkaan tämmösiä hoidetaanpasasiatnytetukäteenkunnolla- kirjoituksia. Jätän viimetippaan ja hoidan taas kohteessa itkien "miksen tehnyt tätäkin Suomessa!". :D Tsemppiä!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Khahahaha :D Mä olen niitä ihmisiä, jotka hoitaa asiat yleensä niin paljon etukäteen mitä mahdollista, tässä olen jo niiiin myöhässä! Tsemppiä myös sulle - ei tää se kivoin vaike kyllä oo..

Mixu

Tää oli tosi kivasti kirjoitettu, tuli itelleki ihan sellaisen mikrohippusen verran samat fiilikset mitä sulla varmaan isommassa kaavassa on, se sellainen jännäkutina!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hahaha, voi ihana jännäkutina! kiitos myötäelämisestä! Kaikki kyllä varmasti turhautuu hengiltä kun tulee tanska-ahdistus vol 32434240 tässä ennen lähtöä... :D

Vierailija

Oletko muuten maininnut täällä (tai haluatko mainita) mihin kaupunkiin Tanskassa muutat? :) Olen käynyt itse Odensessa ja Herningissä, ja tykkäsin molemmista kaupungeista hirveästi. Ihanaa pikkukaupungin tuntua, vaikka Odensekin on aika suuri.

Vierailija

Oletko töissä koko heinäkuun vielä? Selailin uutta Oliviaa ja siellä oli artikkeli Helsingin keskustan pikkuputiikeista ja myös Gaudete löytyi listalta. Ajattelin poiketa Helsingissä vielä lomien aikana ja olisi hauska tavata sut ihan face to face :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hei Saana! Teen elokuun tokalle viikolle asti puolikasta työviikkoa, ja olen oikeastaan ti-to töissä lähes poikkeuksetta. Lämpimästi tervetuloa - kerro sit heti että olet lukija etten sano tai tee mitään tyhmää! :D

Lilian

moiks! ihan uteliaisuudesta, millainen sohva? itselläni on juuri haussa uuteen kämppään :D

Karou

Moikka! Itse oon tehny kyseisen ihanan rumban niin vaihtoon lähtiessäni sekä sen jälkeen, kun muutin pysyvästi ulkomaille. Voin kertoa, että epätoivon, arkailun, itkujen, tunteiden sekametelisopan ja kaikkien miljoonien järjestelyiden sekä organisointien jälkeen - se on todellakin sen arvosta. Tsemppiä muuttoon! :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kiitos sydämeni pohjasta - juuri näitä sanoja tarvitsee tässä, kun tuntuu vasta vuoren juurella tuskailevalta hiirulaiselta. Toivottavasti tästäkin selviää ilon ja läheisten tuella, ja tietty huimalla päättäväisyydellä selvitä!

Tipsu

Tsemppiä! Tulet varmasti viihtymään täällä, Tanska on ihan huippu maa ja varsinkin meitä suomityttöjä täällä Köpiksen alueella on runsaasti - velkommen :-)

Tipsu

Tottakai, leikkiseura on taattu :-)
Meillä on yhteisö Facebookissa, "Suomitytöt Köpiksessä" - sovitaan siellä aina yhteisistä illanvietoista ja muutenkin voipi kysyä neuvoa/apua jos tulee tarvetta, itsellekin ollut tuki/apu tarpeen moneen otteeseen mutta ehdottomasti kaikki ponnistelu on ollut sen arvoista.

Piu

Mulla oli ihan sama fiilis ennen vaihtoon lähtöä! Mutta tuon tunteen unohtaa kyllä aika pian kun on päässyt uuteen maahan ja ollut siellä muutaman viikon!

ÄnTee

Kyllä se siitä! :) tuo on se mitä itelleni yritän hokea. En oo koskaan muuttanu ulkomaille, mut voin vaa kuvitella millainen rumba kaikkien asioiden hoidossa on. Mä sain just viikko sit tietää, et mun avopuoliso ( ollaan seurusteltu 8 vuotta) on päättäny muuttaa Saksaan työn perässä. Nyt mulla on noin kuukaus aikaa hoitaa itelle uus työpaikka ja koti jostainpäin Suomea. Olin avokilla töissä ja asutaan vielä yhessä, joten alkaa vähä ahistaa, ku edessä on mahdollinen työttömyys, kodittomuus ja poikaystävättömyys..:) mutta eikös se nii menny, et asioilla on tapana järjestyä. Toivotaan ainakii niin, ni sillon kummallakaan ei huolen häivää. ;D
Huoletonta kesää siis toivottelen!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Voi ei! Voin kuvitella että olo voi olla juuri nyt aika, noh, sekava ja "nalli kalliolla". Selviät tuosta kyllä varmasti vahvempana kuin koskaan. Aina kun elämä koettelee, seuraa sen myrskyn jälkeen aina jotain parempaa. Paljon tsemppiä ja halaus, kiitos että jaksat tuollaisella hetkellä vielä kannustaa muita. Todella upeaa!

ssm_

Tätä postausta lukiessa tuli pala kurkkuun ja pari kyyneltä. Rakastan kööpenhaminaa!! Jouduin muuttamaan pienelle paikkakunnalle koulun takia ja suunnitelmissa on muuttaa samantien köpikseen kun koulunpaperit ovat kädessä. Tuntuu kuin olisin vankina täällä landella ja on hassua miten joku paikka voi tuntua niin kodilta vaikka en edes tunne sieltä ketään. Tanska on ihana maa ja rakastut siihen aivan varmasti :)

SiskoSuvi

Huhhuh! olen itse myös muuttamassa ensivuoden alussa Tanskaan Aarhusiin. Mietin jo nyt miten paljon kaikkea tehtävää on ennen sinne muuttoa eikä sun ahdistuspostaus yhtään auta omaan orastavaan ahdistukseen. :D Hauska silti että on niinkin samanlaiset elämäntilanteet edessä samassa maassa ja kivaa lukea sun ajatuksia asiasta. Tsemppiä, kyllä se siitä! :)

Hanna

Vaikka vaan vaihtoon Tanskaan lähdenkin niin stressiä pukkaa kyllä noiden kämppä-vakuutus-puhelin-matkat jne. asioiden kanssa. Vähiin käy päivät Suomessa ja tuntuu että kaikki on vielä ihan levällään. Mutta ilolla odotan tulevaa silti!:)

Randers

Moikka!

Pieni varoituksen sana - itse asuin 2 vuotta Randersissa opiskelemassa (Herningin lähellä, ehka noin 70 km paassa, Herningissakin on siis pari kertaa tullut kaytya) ja noin pikkuisessa kaupungissa tuli tahtomattakin tylsää - jos valitsisin uudelleen, lähtisin suurempaan kaupunkiin! Nykyään asutaan siis Köpiksessä :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Moikka! Onneksi olen hyvissä ajoin alkanut valmistautua henkisesti pikkuriikkiseen kaupunkiin muuttamiseen, ja luulisin että tulen pärjäämään siellä pari vuotta hyvin. Lyhimmilläänhän Herning-visiitti kestäisi kaksi vuotta (AP-degreen pohja), jonka jälkeen voisin muuttaa vaikkapa Köpikseen jos siltä alkaisi tuntua.. Uskon kyllä, että oikealla asenteella pärjää, ja onneksi on tosiaan töitä Suomeen, niin ei pitäisi tekeminen loppua.. Mutta mene ja tiedä! :) Ainakin uusi kokemus elämään

Randers

Ihan oikeessa oot, mutta pk-seudulla koko ikani asuneena (sekä Barcelonassa) tuli shokkina, etta esim. kaupatkin menee arkisin 17 (!!) aikoihin kiinni, ja kaikki hammentyi kun puhuin kaupassa, virastoissa tai muualla englantia :D Mutta hyvia tyyppeja mun koulussakin oli, varmasti siis kavereita ym. saa helposti!

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram