niin puhdasta etten löydä kissaani

Maailmassa ei ole montaa asiaa, joita voisin sanoa inhoavani. Sisäelimistä valmistetun ruoan, rintaliivien olkaimien valumisen ja huumorintajuttomien ihmisten lisäksi, siis. Siivoaminen on yksi näistä epämieluisista puuhinta, jota voin todella sanoa inhoavani, ja jota haluaisin vältellä elämäni loppuun saakka. Valitettavasti nautin kuitenkin siisteydestä ja järjestyksestä, eikä siis auta kuin aina tasaisin väliajoin (yleensä  tuo ‘tasainen väliaika’ tarkoittaa sitä hetkeä, kun lattiasta näkyy enemmän pölypalleroita kuin parkettia, ja kun kaikki vaatteet on mytätty tuoleille ja sohvalle, eikä viitsi istuttaa vieraita sängyllekään) tarttua toimeen, ja siivota.

Alkuviikosta rakas landella Savossa asuva serkkuni soitti, ja pyysi kainosti lupaa majoittua luokseni viikonloppuna. Suostuin tietenkin mielelläni – olenhan viettänyt hänen nurkissaan ja passattavanaan useita viikkoja vuosien varrella. Samalla kun kutsuin hänet lämpimästi tervetulleeksi, tajusin sen tarkoittavan käytännössä kahta asiaa:

1. Saan ihanan, maailman parhaalla naurulla ja valloittavalla hymyllä varustetun sukulaiseni luokseni
2. Joudun tekemään suursiivouksen.

Jälkimmäisessä on kyllä sekin hyvä puoli, että lattiasta kattoon huushollin puhtaaksi nuoleminen tuntuu jotenkin vähemmän epämiellyttävältä, tylsältä ja yksinkertaisesti rasittavalta puuhalta, kun sen tekee jotain mukavaa ihmistä varten. En kehtaisi päästää ketään luokseni asumaan ilman perusteellista putsausta ja valmistelua, ellei nyt kyseessä ole sitten sellainen ystävä, joka majailee kämpässäsi tämän tuosta. Sellaisiakin löytyy, noita iloisia kulkijoita, jotka pitävät Casa de Valpuria kuin omana muumitalonaan, jonne voi aina tulla päiväksi tai pariksi pakoon todellisuutta. Sellaiset kaverit kestävät vaatekasat, lattialle levitetyt kynsilakkakokoelmat ja sormenjäljet peilikaapin ovissa. Kunniavieraat ovat sitten oma lukunsa, ja vaativat hieman suurempaa moppiin ja pesuaineeseen paneutumista.

Olen kyllä aina pitänyt siivoamista inhottavana puuhana. Se on niin tylsää, ja tuntuu aina siltä, että olisi varmasti paljon mukavampaa ja hauskempaa ja joskus jopa hyödyllisempää tekemistä, kun kiilloittaa jotain hanoja. Ehkä vanhempani totuttivat liian mukavaan elämään, kun tiskikoneen täyttö ja tyhjennyskin tuntui vuorikiipeilyn kaltaiselta suoritukselta. Meillä on ollut siivooja aina, myös au pair- perheessäni, ja vaikka herranjumala tietenkin osaan siivota - onhan jokaisessa työpaikassa luuttuaminen ja muu näpräys ollut aina jokapäiväistä puuhaa – mutta en vaan osaa nauttia siitä ollenkaan. Töissä siivoaminen vielä menee, koska vaihtoehtoja ei ole, ja johonkin ne tunnit on kuitenkin hyödynnettävä. Töissä on myös tietenkin aina vaikka mitä puhdistusaineita ja vaihtopäitä mopeille ja muuta välineurheilua, mikä tekee siitä puuhailusta ihan miellyttävää.

Ehkä siis ongelma on siinä, etten ole jaksanut investoida kunnolliseen arsenaaliin siivoustarvikkeita kotiini. Enkä ole tehnyt siitä mitään rutiinia, vaan siivoilen vähän milloin ja miten sattuu, ja hyvin harvoin ns. kaikkea kerralla. Sursiivousta pari päivää surkuteltuani päätin ottaa antilooppia sarvista, ja ryhtyä vaan yksinkertaisesti toimeen. Homman jeesaamiseksi jaoin urakan kahdelle päivälle (joo, 30 neliöö on aika ranccaa puuhaa), ja keskiviikkona järjestin vaatehuoneen, pesin vessan ja kylppärin, tyhjensin, pesin ja uudelleenjärjestin peilikaapin, kuurasin keittiön, vaihdoin huonetuoksun tikut, pyyhin pölyt ja järjestin kirja- ja lehtipinot. Torstaille jäi lakanoiden pyykkääminen (pahinta heti roskien viemisen jälkeen, valitettavasti molemmat aika pakollista paskaa, nyyh), imuroiminen ja viimeisenä lattioiden pesu. Haluaisin viedä matot pihalle tampattaviksi ja tuulettumaan, mutten omista mattopiiskaa. Tarkastelin kaappejani, ja löysin kipukoukun – varmaan sillä mäiskimälläkin tulee ihan hyvää jälkeä? 

Viisikymmentäprosenttisen puhtaassa kodissa on aika mukava köllötellä pikkukoira kainalossa, eli perjantaina todennäköisesti voin rinta rottingilla ottaa vastaan reissaavan serkkuni, ja todeta vaatimattomasti kotini näyttävän aina tältä.

ps. Onko jollain kokemusta Cillit bang- puhdistusaineesta? Muitakin megahyper tehokkaita ja nopeita vaihtoehtoja otetaan vastaan! Myös jos joku haluaa mainostaa siivousfirmaansa blogini kautta, niin lämpimästi tervetuloa!

Kommentit (0)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram