On tullut taas aika jakaa ruokajuttuja nälkäiselle kansalle! Aamupala, tuo sängystä nousemisen suurin motivaattori ja päivän tärkein ravinnonlähde, on minulle pyhä asia. Sen merkitys on suorastaan korostunut nyt, kun heräämisen ja meikkihaulikon naamaan laukaisemisen jälkeen on määrä aina polkea pyörää kovaan vastatuuleen JA mieluiten olla tolpillaan vielä määränpäässäkin. Olen aivan erilailla joutunut (..juuh tosi ikävää tää ruokien kokeilu) testailemaan nopeita, terveellisiä ja paljon energiaa antavia komboja, koska erilaisilla eväillä vaan jaksaa vähän erilailla painaa.. Eron huomaa todellakin niinä päivinä, jolloin syystä tai toisesta vain musta pikakahvi ja vitamiinipillerit on valutettu kiduksiin.

Tämän "reseptin" inspiraationa oli suomalainen ruisleipä, tai siis sen puutos. Täällä Tanskassa leipää kyllä syödään, hyvin runsaastikin, ja vaikka ensisilmäyksellä supermarketista bongaisikin kotoisen tummia leipälaareja, on totuus kuitenkin toinen.. Suurin osa löytämistäni leivistä täällä on kotimaista Real-ruisleipää muistuttavaa siemenleipää. Hyvää toki sekin, täällä suorastaan erinomaista, mutta ei se nyt todellakaan ole sama asia kuin ihanasti purukalustolle vastusta antava jälkiuunileipä, tai aina ja ikuisesti koulumuistoja verestävät Ruispalat.. Oli miten oli, suosikkikauppani leipäosastolta puuttuu se ns. musta aukko, ja kunnes asia joskus toivottavasti korjaantuu, oli joku vaihtoehtoinen täysjyvä löydettävä. Kuivahyllyltä kurkkasi niinikään lapsuusmuistoja herättävä hapankorppu, tuo rapsahteleva ja vakavaa addiktiota herättävä leivänkaltainen! Koska paketin kylki vaikutti lupaavalta, nakkasin sen ostoskärryyni kuumeisesti potentiaalisia fyllejä miettien. Vaikka hapankorppu onkin aika saatanan hyvää ihan pelkästään voihuntuun siveltynä, ei se riitä ravitsemaan skrodea naista jolla on luentoja kökötettävänä. Oli siis saatava jotain tuhtia ylle.

HeVi-hyllyllä muistin ihanan työkaverini Jennin, joka oli lievästi ilmaistuna avokadonarkkari. Nainen, joka olisi varmasti lisännyt mannapuuroonsakin tuota mehukasta ja vehreää palleroa, mikäli olisi voinut välttää tuomitsevat katseeni. Avokado, nehän käy voista! Sen minkä Tanska häviää Suomelle leipäosastolla, voittaa se ylivoimaisesti hedelmissä ja vihanneksissa (ja lihassa ja viinissä ja limussa ja kaljassa ja kaakaossa ja ja ja....). Täällä täydellisen pehmeää avokadoa ei tarvitse odottaa kuin orkidean kukintaa, vaan sellaisen voi napata vihanneshyllystä milloin tahansa. Itseasiassa ostan useimmiten ison säkin niitä ikkunalaudalle odottamaan, sillä niiden monipuolisuus on vailla vertaa.

Avokado kaipaa jotain maustetta päälleen, ja sitten muistin joskus sata vuotta sitten markkinoille tulleen ja kovasti silloin ylistetyn lime-pippurin! Onnekseni sitä löytyi myös paikallisesta puodista, ja nappasin myllyllisen kokeiluun. Koska halusin vetää mielummin överit kuin vajarit - aina hyvä idea kun puhutaan ruoasta, ainakin jos minulta kysytään - ostin myös paketillisen goudaa. Ai miksi? Ei taida olla yhtäkään asiaa maailmassa, mitä juusto ei vielä entisestään parantaisi.

Ja niin sai alkunsa aamupaloista jaloin: hapankorppua, jolle muussattuna avokado. Uusavuttomille tiedoksi: keskikokoisesta avokadosta riittää mukavasti levitettä neljälle hapankorpulle. Päälle limepippuria ja purskaus limeä, jos sellaista sattuu olemaan, ja koko komeuden kruunaa viipale jotain maukasta juustoa. Ai että miten HYVÄÄ! Avokado tekee muuten niin kuivista hapankorpuista mukavan pehmeästi lohkeavan, limepippuri tuo makuihin vähän särmää, ja juusto nyt maistuu aina ihanalta. Ja pitää kylläisenä pitempään. Reseptiä on testattu aamupalan lisäksi myös päivän muille aterioille, ja se toimii erinomaisesti. Suosittelen, 5/5 ja plussia päälle: +++++++++.

Muita avokadonarkkeja?

Kommentit (12)

Oona

Itse harrastan välillä avokadon muussaamista pyhien Ruispalojen päälle ja työkavereiden vääntyneistä naamoista huolimatta se on niin taivaallista! Lime-pippuri siis etsintään ja hapankorput testiin.

Avocadonarkkariforevahh

Aamupalojen aatelia tosiaan!! Tälläsillä ylistyspuheilla saatat päästä ruokablogiini vierailemaan :))))
En tiedä kerroinko kuinka Hawaiilla join harva se päivä allasbaarissa avocadosmoothieta, jotka maistu oikeastaan enemmänkin suussasulavalta avocadopirtelöltä, siinä kyllä kalpeni mansikkapirtelöt vierellä!

Vierailija

Niin hyvää! Vähän turhankin hyvää. Riisikakut on lähtökohtaisesti kevyttä syötävää, samoin kuin näkkäri, mutta viidennen jälkeen sana kevyt on ehkä pakko jättää pois... Toinen 5/5 yhdistelmä on laittaa avokadoleivän päälle halloumia, niin monta plussaa, että oikeastaan jo 6/5.

es

täällä toinen ! Kokeilepa seuraavaa: leivän, mielellään tummaa toki, päälle avokadoa, raejuustoa, mustapippuria, limestä puristettua mehua ja parmesaania. Aijai kun on hyvää! Laiskuudessani kyllä yleensä lime ja parmesaani jää pois, mutta kylläpä maha täyttyy silti :)

pama

Huhhuh, mä ihailen kuuhun ja takaisin sun verbaalisia lahjoja! Miten joku sepustus aamupalasta (joka henk.koht. mieltymykseni tietäen kuulostaa aivan helvetillisen pahalta) voi piristää näin paljon morkkisaamua :D kiitos!

satu

Mun perussetti on ollut jo jonkin aikaa saaristolaisleipä margariinilla, avokadolla ja sitruunapippurilla. Oman keittiöni 5/5 :) Vaihtoehtoisesti tosiaan käy myös muu hieman makea tumma leipä tai juuri tuo hapankorppu (sitä kun aina on jemmassa, koska säilyy paremmin).

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram