Olen aina nauttinut tehdä asioita yksin. Jo yläasteikäisenä kävin säännöllisesti yksin elokuvissa, ja se on edelleen tapani rentoutua. Myös shoppailu on ollut aina mielestäni parasta omassa seurassani ilman häiriötekijöitä. Inhoan sitä tunnetta, jos huomaan toisen turhautuvan hidasteluuni ja fiilistelyyni, ja jos rehellisiä ollaan, niin inhoan myös odotella muita. Siksi minulle on luonnollista myös matkustaa yksin.

Yksin tien päällä tulee keskityttyä enemmän niin niihin suuriin, kuin myös pikkuruisiin asioihin. Nähtävyyksistä voi valita ne kiinnostavimmat, ja sitten tuhlata vaikka koko päivän niitä ihmetellessä. Myös ihan vaan katujen talsiminen tuntuu seikkailulta, kun keskittyy vain omiin fiiliksiinsä, ja on yksin omien aistiensa varassa. Omassa seurassani huomaan keskittymiskykyni olevan terävimmillään. En räplää puhelinta tai uppoudu jatkuvaan höpinän virtaan, vaan täytän "tyhjää" tutkimalla ympäristöä.

Myös toisiin, tuntemattomiin ihmisiin saa yksin palloillessa ihan eri tavalla kontaktin. Olen itse huomannut, että yksin matkustaessani saan auliisti apua, usein sitä pyytämättäkin. Tuntemattomat myös tulevat juttelemaan helposti, ravintoloissa saa erinomaista palvelua ja henkilökunnan erityishuomiota (Ja ei - en ole kertaakaan tuntenut itseäni idiootiksi illallistaessani yksin!)

Tärkeintä minulle yksin olossa on kuitenkin se, että silloin minun on helppo rentoutua. Pystyn pääsemään nopeasti irti siitä velvollisuudentunteesta, että minun pitäisi toimia matkaoppaana tai väsymättömänä viihdyttäjänä, ja saan luvan kanssa tehdä vain "Viivijuttuja". Tuhlata päiväni juuri oman fiiliksen mukaan, huomioimatta ketään muuta. Ehkä olen itsekäs, ehkä hullu. Tai sitten vain ihan pimeä, että nautin tästä yksin puuhastelusta näin kovasti. Tiedä häntä, mutta halusin koota vielä sitä kokemattomille muutaman avuliaan vinkkini!

 

1. Lähde matkaan avoimin mielin

Entä jos tylsistyn? Mitä jos minulle tapahtuu jotain? Keksinkö puuhaa? Jos reissuun lähtee rinkka täynnä pelkoja, on todennäköistä, että osa niistä käy toteen vähintäänkin niin, että kaikkea kohtaamaansa tarkkailee sellaisen filtterin läpi, että kaikki on kuraa. Jos taas pakaasinsa pakkaa ennakkoluulottomalla asenteella, seikkailufiiliksellä ja keskittyy ajattelemaan kaikkia niitä positiivisia puolia, on reissu eittämättä parempi kokemus. Yksin reissatessa pyrin itse pyyhkimään pois kaikki paineet ja ennakko-odotukset yhtään mistään, ja ottamaan jokaisen päivän omanaan. Välillä koko matkan paras hetki voi olla yksin sängyssä löhöämistä karkkipussin ja Snapchat-feedin kanssa, vaikkei siitä varsinaisesti olisikaan etukäteen haaveillut. Yksin lomalla ollessa voit vihdoin toteuttaa kaikki omat halusi ja toiveesi onnistuneesta lomasta, ketään toista huomioimatta. Aina voi vaan nukkua ja lukea kirjaa, eikä kukaan ole todistamassa vaikka söisit uuden kakkupalan jokaisessa vastaantulevassa kuppilassa.

2. Pelko pois, reissunainen!

Älä pelkää turhaan. Maalaisjärki on hyvä olla mukana aina ja kaikkialla, mutta jokainen tuntemattoman ihmisen lähestymisyritys ei ole pahantahtoinen tai uhkaava. Ihmiset tuppaavat olemaan kiinnostuneita yksinäisistä reissaajista, ja useimmiten se on vilpitöntä. Olen reissuillani saanut kokea useita hauskoja keskusteluja ja kohdannut mielenkiintoisia ihmisiä, joita en olisi kaksin tai ryhmässä reissatessa ehkä tavannut. Jokaista lähestyjää ei tarvitse kuitenkaan ottaa juttukaveriksi lapsenomaisella hyväuskoisuudella. Naamakerroin ja vibat kyllä kertovat, kehen luottaa ja kehen ei. En muista koskaan joutuneeni pelkäämään yksin ollessani, kunhan olen pysytellyt yöaikaan poissa pimeimmiltä kujilta ja epämääräisimmiltä alueilta. Olen yksin matkustaessani myös rahtusen tarkempi siitä, lähtisinkö baarista aamujatkoille, tai antaisinko tuntemattoman heittää minua kotiin. Kuitenkin ihan yhtälailla epämääräisiä ja väärillä tarkoitusperillä lähestyviä hyypiöitä löytyy kotimaastakin, että foliorullat voi jättää kodin hattuhyllylle. Kunhan ette maistele mitään epämääräistä matkoillanne.

Kaikenkaikkiaan yksin reissuun lähteminen voi olla ihmistä kasvattava ja itsestä uusia puolia paljastava kokemus, joka minusta jokaisen pitäisi kokea vähintään kerran elämässään. Kuten eräs parhaista ystävistäni kerran osuvasti tokaisi, ihminen, jolla on omassa seurassaan tylsää, on varmasti aika tylsää seuraa. 

Kommentit (8)

Hanna

Yksin matkustamisen makuun olen päässyt nyt täällä Australiassa ollessani ja nautin siitä suuresti! Saa tehdä juuri sitä mitä haluaa ja mennä minne haluaa. Jos haluaa olla yksin, se onnistuu, mutta jos haluaa juttuseuraa niin sitäkin varmasti löytyy hostelleista ja ympäriltä. Juuri heräsin hostellista Adelaidessa ja tämä postaus on kyllä täyttä totta. Oon aupairina Sydneyssä, joten reissut yksin on ihania, kun muuten on niin tiiviisti ihmisten kanssa. Musta tuntuu, että kaikki olettaa ja vähän kummastelee, kun lähden välillä yksin reissuun, mutta epäilen, että ne ei ole koskaan kokeilleet. Vapauttavaa!!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Toikin on NIIN totta, et jos työn tms takia on jatkuvasti ihmisten ympäröimä, on yksin reissaaminen vielä entistä enemmän antoisampaa. Itse ainakin koen niin, että koska niin suuri osa ajasta menee sosiaalisissa ympyröissä, on tärkeää saada vähän myös omaa ikaa irtioton avulla :) Ihanalta kuulostaa sun elämä, kauhea ikävä Australiaan.. <3

Elisa

Jeesss!! Mä ite olen kans luennoinut ihmisille yksin matkaamisen ihanuudesta ja saanut pari ujoakin ystävääni yksin reissuun! Jes! Itse lähdin yksin Dubaiin 19-vuotiaana, samana vuonna sen jälkeen menin yksin Egyptiin lukemaan pääsykokeisiin (PARASTA maata rannalla ja tilata ruokaa ja juomaa aurinkotuolille ja lukea! kukaan ei häiritse.. paitsi innokkaat tarjoilijamiehet). Lensin myös Norjaan parikymppisenä sen jälkeen kun olin hyvin tuhdissa humalassa tutustunut johonkin poikaan Madeiran matkallani, eli tuntematta häntä laisinkaan menin visiitille sinne hahhah! Sen jälkeen vielä, tasan kaksi vuotta sitten tänä päivänä, vietin 21-vuotis syntymäpäiviäni ja lensin yksin Roomaan viikoksi. Nautin siitä matkasta hyvin paljon ja kuinka ollakaan, rakastuin paikalliseen tarjoilijaan! No sen jälkeen tuli vielä kaksi lisävisiittiä Rooman suuntaan. Nyt olen vakaasti Suomen maaperällä ja seurustelen, mutta lämmöllä muistelen noita reissuja ja voisin nimetä ne yhdeksi parhaaksi asiaksi joita olen ikinä tehnyt. Lähtekää ihmiset reissuun, älkää pelätkö! Toki olen matkustanut paljon myös ystävieni ja poikaystäväni kanssa, mutta yksin reissaaminen on oma juttunsa ja PARASTA! Kiitos Vivve tekstistä, toivotaan sen rohkaisevan muitakin. Siksi kerroin oman tarinanikin :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Voi vitsit mitä tarinoita!!! Ihanaa, toivottavasti kaikki aiheesta ujosti kiinnostuneet vois tosiaan ottaa sen pienen askeleen tänne villille puolelle (:D), ja uskoltautua kokemaan jotain ihan erilaista ja uutta! Kiitos kun jaoit sun stoorit, tuli taas vaan enemmän sellanen tunne, et pakko lähteä jonnekin eksoottiseen paikkaan yksin.

Vierailija

kyllä sen tajusin viimeistään kesälomalla, kun vietti lomansa ulkomailla itsekseen. Ei siellä reissussa koskaan yksin tarvitse olla jos ei halua, sitä seuraa kyllä löytyy vaikka jokaiselle sormelle ja varpaalle, mutta ah, kuinka ihanaa on ollakin ihan omassa rauhassa.. <3

Camilla

Yksin lähes aina reissanneena (pisimmillään kolme kuukautta putkeen!) allekirjoitan kaikki nämä pointit kyllä täysin. :> On se kivaa seurassakin, mutta yksin sitä todella pääsee/joutuu kohtaamaan vastaantulevat tilanteet, ihmiset ja paikat jotenkin suoremmin, rohkeammin ja ehkä vähän rehellisemminkin. Myös tuo, että yksin ollessa saa helpommin apua jne pitää ihan paikkansa! Tosin se saattaa myös liittyä omaan sukupuoleen turhankin vahvasti.. (miespuoliset kaverit kun sanovat täysin päinvastaista :D)

Sulla on muuten älyttömän kiva blogi. Vasta vähän aikaa sitten tämän löysin mutta innolla olen postauksiasi selaillut. Kiitos mielenkiintoisista jutuista, näitä on ilo lukea!

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram