Jos koskaan kirjakauppojen hyllyille ilmestyisi sellainen tyylikkään mattakantinen opus nimeltään 'Kuinka Vivian Valpuri hurmataan', niin sen merkittävin luku olisi aamupalat. Unohtakaa kynttiläillalliset ja kaviaarit, rakastan aamupaloja. Itsetehtyjä, toisen tekemiä, sängyssä nautittuja, palaverin muodossa herkuteltuja, terveellisiä, epäterveellisiä, pieniä tai suuria. Vaikka kyseessä olisi kiireellä blenderiin heitetty sekoitus vähän kaikkea, joka porsliinikuppien sijaan nautittaisiin kantakapakasta pöllitystä muovituopista samalla kiireisesti meikkaillen, on aamupala minulle ehdottomasti päivän tärkein ruoka.


Parasta kaikista on toisen tekemä aamupala. Koska valitettavasti elän yksin, enkä aivan jokaisena viikonloppuna saa herätä keittiöstä kantautuvaan kahvin ja muiden herkkujen tuoksuun, olen ahkera hyödyntämään kotikulmieni kahviloita tässä asiassa. Vakiopaikkani oli pitkään Viiskulman Sis.Deli, jonka kympin kustantava arkiaamiainen kuului jokaiseen viikkooni - edes kerran. Aamuvirkkuna on suurinta luksusta saada kävellä valmiiseen pöytään, ja aloittaa päivä ahmimalla tuoretta leipää, marjoja, myslejä, jugurtteja ja pähkinöitä. Aamukahvia toisella kädellä kippaamalla voi samalla keskittyä vaihtamaan kuulumisia ystävän kanssa, tai naputtaa konetta kirjoituksiin uppoutuneena. Ah. Kotioloissa paras aamupala on kiireettömästi nautittu, rakkaudella valmistettu ja runsaskahvinen. Lasillinen kuohuvaakin on toisinaan paikallaan. Koska välillä elämässä täytyy ottaa kohtalonsa omiin käsiin, oli tällä viikolla saatava yksi ihana aamupalahetki. Fillaroin Vanhaan Kauppahalliin ravintola Storyyn, ja valtasin aurinkoisen loossin itselleni. Koska en osannut päättää listan herkullisista vaihtoehdoista vain yhtä houkuttelevinta, päädyin kokeilemaan yhden kaikkea. Onneksi oli toinen suu jakamassa tätä kattausta! 


Eggs Benedict on yksi aamupalasuosikkini amerikkalaisten pannukakkujen ohella, ja sellainen oli tietenkin kokeiltava. Valitsin pekonin sijasta savulohen, ja voi miten oli sekä kaunis että erittäin kuolavanat laukaiseva setti! Hollandaise ei varsinaisesti ole mitään terveysruokaa, mutta mielestäni oikeaoppiseen aamupalahetkeen (tai as a matter of fact, ei yhteenkään ruokailuhetkeen) ei sovi kaloritaulukon tuijotus. Kuulun niihin ihmisiin, joille maistuu makea myös aamupalana, ja minun oli siis ehdottomasti saatava uunissa valmistettu ohrapuuro marjoilla JA itsetehty granola jugurtilla ja marjoilla. Molemmat aivan taivaallisia, etenkin kermaisen täyteläinen puuro oli ihanin makuelämys aikoihin. Kaupungin parasta puuroa, väitän. Kaksi tuntia uunissa muhinut paksu puuro olisi yksinkertaista ja helppoa tehdä myös itse, mutta hei. Kaksi tuntia. Aamulla. Voisikohan sellaisen laittaa uunin tekeytymään kun saapuu baarista himaan, vai olisiko se liian suuri riski koko talon polttamiselle? Storyn aamupala osoittautui ehdottomasti pyörälenkin arvoiseksi ruokailukokemukseksi. Miljöö oli kaikessa hektisyydessään rauhoittava - kun ympärillä ravaa turisteja kartat rapisten, kauppahallin vitriinejä täytetään jatkuvasti, ja eläväinen puheensorina käy taustamusiikista, pääsee omassa mielessään seesteiseen zen-tilaan ikkunasta merelle tuijotellessa. Ja taas se on todettava: aamupala tekee päivän. Loistava aamupala loistavan päivän.

Kommentit (7)

Jossutii

Oih hitsi alkoi tekemään mieli puuroa kun näitä kuvia katselee :D Aamupala ON päivän tärkein ja paras ateria, enkä tajua miten joku voi jättää sen välistä tai vetäistä sen naamariin jonkun ällömakean danonejugun muodossa parissa sekunnissa.. Nounou, nautintoa kehiin niin päivä alkaa hymyillen :) Vielä kun alkaisi oman elämänsä Martja Stewartiksi ja tekisi granolat itse.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Haha, todellakin! Tossa tavoitetta, et jos jaksais sen verran ryhtyy "meal preppaajaksi", ja vaikka kerran viikossa-parissa duunais just vaikka jotkut myslisetit itse.. Tavoitteita Tanskaan! :D

Unelmaharakka

Minä myös rakastan aamupalaa ja hauskaa lukea sellaista, mikä olisi voinut tulla hyvin omasta suusta! Sun blogisi on muutenkin mun lempi blogi tällähetkellä, nautin todella sun hauskasti kirjotetuista teksteistä sekä mietteistä. Kaikkea hyvää Tanskaa ja mielenkiinnolla odotan tarinoita kuumista tanskalaisista miehistä! Lycka till! :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Voi kiitos, piristää niin mieltä ja stressiä saada lukea näin paljon tsemppiviestejä <3 Ihanaa syksyä ja kaikkea hyvää myös sulle!

Myy

Hei käy testaamassa siellä Köpiksessä paikka nimeltä Cafe Dyrehaven. Paras eggs benedict mitä olen syönyt :) Ja viihtyisä retropaikka muutenkin!

nj

Tiedoksi että puuron voi ihan hyvin valmistaa yön yli uunissa. Isäni laittaa usein illalla uunipuuron n. 100 asteiseen uuniin ja aamulla avot! Voi herätä valmiiseen uunipuuroon :P''

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram