Ensin videopostaus, sitten päivä Vivven kanssa.. Muutama niinkutsuttu blogiklisee on jäänyt allekirjoittaneelta toteuttamatta, vaikka sen tyyliset postaukset ovat hanakasti toivottuja. Oikeastaan koko blogin olemassaolon ajan olen miettinyt että kohta sen teen, kohta tulee joku päivä kun kamera kulkee mukana, vielä joskus. Ehkä annoin paineen nousta omassa pikku kaalissani liian korkeaksi, sillä tämähän oli oikein kiva tapa saada jotain erilaista materiaalia tänne! Voinkin siis täten luvata, että joku vähän erilainen päivä tullaan myöhemmin näkemään - tämä tiistai oli nimittäis niin kiireellinen eikä mitenkään erityinen päivä, joka tuskin on kovinkaan kiinnostava noin lukijaa ajatellen. Muttamutta, tässä harvinaisen nopealla aikataululla toteutettuna minun tiistaini, 11.11.!

06:40 - Huomenta! Herään ilman herätyskelloa, ja ensitöikseni selaan saapuneet meilit kännykällä. Tunnin aikaero Suomeen on minimaalinen, mutta huomaan kyllä sähköpostin saapumisen "aikaisuudesta" aina sen, että pohjolassa ollaan jo kovaa vauhtia töiden parissa..

06:50 - Ylösnousemus. Joka-aamuiseen rutiiniini kuuluu pikainen aamusuihku sillä aikaa kun kahvivesi keittyy. Naamaan seerumi (juuri nyt Madaran), seuraavaksi paksuun ja lämpöiseen aamutakkiin kääriytyminen, ja aamupalan valmistus. Kahvinkeitin ei kuulu tähän opiskelija-asuntoon, vaan akuutin sumppitarpeen tyydyttää pikakahvipulveri. Normaalisti kiskon ihan mustana kitaan, mutta koska viikonlopun leipomisesta (mokkapaloja, fuck yeah) jäi yli maitoa, lorautan sitä pienen tilkan viilentääkseni tuon bensiinini. Aamiaiseni ravitseva osuus tuli paitsi nappina D-vitamiinia ja magnesiumia, myös hedelmäsmoothien muodossa. Nakkasin blenderiin kreikkalaista jugua, banaanin, trooppiset hedelmät- sekoitusta, ja punajuuri-sellerimehua. Kuulostaa muuten aivan sairaan kuvottavalta, mutta jo kolmatta aamua putkeen tuota latkineena voin suositella.

07:05 - Aamupala ja meikkaus. Jokapäiväinen sotamaalaus vaihtelee kevyestä sipaisusta millilleen huoliteltuun maskiin, riippuen täysin päivän tulevasta ohjelmasta. Kuntosalipäivät ja maanantaiset aamuluennot kuuluvat ensimmäisiin, ja tällaiset pitemmät päivät, noh, jonnekin välimaastoon. Tiedän jo ennakkoon päivän olevan pitkä, ja tulevani tapaamaan ihmisiä paljon - parempi siis tupsutella vähän valokynää luomivärejä lärviin. Tässä kohtaa päivää yleensä on aivot heräilleet jo sen verran, että pystyn käymään läpi päivän ohjelman, ja pakkaamaan laukkuun kaiken tarpeellisen. Tiistaina on kahden eri aineen luentoja aamusta iltapäivään, ja tietokoneen raahaaminen on ehdotonta. Nappaan myös vesipullon, ja puen, ja ampaisen ovesta ulos.

07:50 - Poni tallistaan. Pyörä on Tanskassa niin tärkeä kulkupeli, että ilman toimivaa kaksipyöräistä nostaisi turhaan verenpainettaan. Oma punainen Ponini on alunperin Pyöräkeskuksesta tilattu, joka sittemmin Helsingin kaduilla laukkailtuaan tuli postin siivillä tänne luokseni. En ole varmaan koskaan ollut niin kiitollinen mistään materiasta kuin oman fillarin saapumisesta pitkän odotuksen jälkeen, kun kymmenet aamut menivät ruosteisella ritsalla hikoillessa ja kiroillessa.. Kun joskus blogissa ilmoitin, etten ole kiintynyt mihinkään tavaraan, valehtelin. Rakastan kirkkaanpunaista ratsuani, enkä voisi enää kuvitella elämääni ilman pyöräilyä.

08:10 - Kampuksella. Saavun koululle yleensä yhtä tai kymmentä minuuttia aikaisemmin, jotta ehtisin edes hetken vetää henkeä, juoda vettä, ja sosialisoida luokkakavereiden kanssa. Tämä on myös se hetki, jolloin toisinaan alkaa kiireellä viimeistelemään presentaatioita tai muita tuherruksia.. Hyi hyi. Päivän ensimmäiset luennot ovat Networking'ia, ja oikeastaan nuo tunnit ovat muistuttaneet minua lukion elämänkatsomustiedon tunneista. Luokkamme 24 oppilasta edustavat kuuttatoista eri kansallisuusta, joten jokainen tunti jolla "vain" jutellaan on todella mielenkiintoinen. Tänään aiheena on miten eri maissa hoidetaan konflikteja ja neuvotteluja, ja lisäksi saamme tarkan ohjeistuksen ensi viikolla pidettäviin esitelmiimme. Tykkään koulussani siitä, että erilaisuutta ei peitellä, vaan pikemminkin niistä ollaan hyvin ylpeitä, ja itseäni kiehtoo loputtomiin asti kuunnella esimerkiksi romanialaisten tavoista viettää joulua, tai miksi korealainen luokkakaverini valitsi muuttaa Tanskaan. Ja kyllä - olen luokkani ainoa suomalainen.

11:00 - Lounaalle. Päätämme tunnin hieman normaalia aikaisemmin, ja mikä ilo ja riemu on päästä ensimmäisenä kanttiinimme herkulliseen salaattibaariin kiinni! Jos (ja kun, koska todella harvoin jaksan erityisesti koulupäiviä varten kokata lounasta) syön koululla, valitsen lähes poikkeuksetta monipuolisen ja todella freesin salaattipöydän, ja lappaan itselleni kaikkia mahdollisia tetris-taitojani hyödyntäen komean keon erilaisia kasviksia, juustoja, ja kastikkeita. Kaikki ruoat luonnollisesti valmistetaan paikanpäällä, ja lounaaseen sisältyvä siemenleipä on sekin koululla leivottua, ja taivaallista sellaisenaan. Salaattikulho ja leipä maksaa 28 kruunua, eli n. 3,70€. 45 minuutin lounastaukon vietän parhaiden ystävieni kanssa pyödässä kälättäen, ja keskiviikkoisen jääkiekkoiltamme yksityiskohtia suunnitellen. Tiedossa on ensimmäinen lätkämatsi jonka koskaan näen Tanskassa, ja menemme hyvällä porukalla katsomaan peliä. Olen niiiiin innoissani!

11:40 - Päivän seuraava luento alkaa. Loppupäivän vietän nenä kirjoissa kiinni työstäen Retail'in projektin parissa. Retail ei ole pääaineeni, mutta vahvan kaupallisen alan työkokemukseni ansiosta se on niitä oppiaineita joissa tunnen loistavani. Vähittäiskaupan tutkimus on todella mielenkiintoista, ja markkinoinnin ohella toinen suosikkini ostojen lisäksi. Seuraavat kolme viikkoa olen kädet täynnä töitä BoConcept'in retail profilen ryhmätyössä, jonka aikatauluja hion puoli kolmeen asti koululla.

14:40 - Kohti keskustaa! Kun pitkä koulupäivä on paketissa, hyppään uudelleen pyörän satulaan, ja poljen takaisin down towniin, jossa asun. Pikkukaupungin keskusta on pieni, kompakti, ja todella kotoisa. On ihanaa nähdä tuttuja naamoja, kuulla katusoittajaa, nuuhkia ilmassa Pølsevagn'ista kantautuvaa grillatun makkaran tuoksia, ja kipaista hetkessä mihin tahansa. Jätän pyörän talliin, ja lähden suureen lähikauppaani hakemaan mysteeristä pakettia. Samalla reissulla haen välipalaa, ja tiputan postiin kysymyspostauksessa voittaneiden palkinnot. Lähikaupasta löytyy kaikki viiniputiikista leipomoon ja postiin, ja kaikki pakolliset rastit saa suoritettua hetkessä. Törmään hedelmäosastolla ihanaan ystävääni, jonka kanssa höpötetään pitkät pätkät, kunnes muistan kiireeni. Tiistaisin opiskelen iltatunneilla tanskaa, ja tunnit alkavat jo hieman ennen viittä.

15:30 - Kotona. On kämppikseni syntymäpäivä, ja yhteisvoimin hukutamme tämän hollantilaisen auringonpaisteen halauksiin. Syön toisella kädellä välipalaani, kahta appelsiiniä ja rahkaa, ja avaan mysteeripakettia Suomesta. Kappas - miehentuoksuisia yllätyksiä Lumenelta! Muistan osallistuneeni miesten kosmetiikkatottumuksia käsitelleeseen tutkimukseen, josta lahjaksi tuli miestenpuolen uutuuksia. Vaikka aikaa lepäämiselle ja opiskeluenergian (uudelleen)keräämiselle on vain kolme varttia, keitän itselleni päivän toisen kupillisen kahvia. Mustana. Ehdin hetkeksi avata koneen, ja nollata päätä suunnittelemalla tulevan viikonlopun mahtavaa ohjelmaa, lukemalla pikaisesti uutiset Suomesta, ja riemastumalla Kielitoimiston julkaisemasta nettisanakirjasta - hurraa!

16:20 - Taas pyöräilyä. Mulla on viha-rakkaussuhde tanskantunteihin. On todella turhauttavaa opiskella kieltä, jonka melkein tajuaa, muttei sitten kuitenkaan. Nopeassa ajassa tanskankielen lukemisesta ja kuullunymmärtämisestä on tullut minulle hyvin helppoa, mutta kommunikointini takaisin tökkii pahasti. Kuulostan aivan liian ruotsalaiselta, ja sanavarastoni ei ole lainkaan niin laaja mitä haluaisin itseilmaisuni tason olevan. Tunnit ovat siis suurimmaksi osaksi hyvin helppoja, mutta kyllä nämä jokaviikkoiset kolme tuntia putkeen kieliopin pänttäämiset todella tuntuvat, eivätkä siis pelkästään hyvällä. Toisinaan tuntuu todella uuvuttavalta opiskella paitsi useita aineita, myös uutta kieltä, kaiken muun työn ohella. On kuitenkin uskomattoman hienoa, että Tanska tarjoaa meille maahanmuuttajilleen mahdollisuuden opiskella kieltä maksutta, ja aion kyllä hyödyntää sitä oikeuttani loppuun asti (muistaakseni kaksi vai kolme vuotta?), ja yrittää olla jokaisella tunnilla mahdollisimman aktiivisesti mukana. Tanskan "huono puoli" on se, että samoin kuin Suomessa, täällä puhutaan englantia todella hyvin kaikkialla, ja usein tuntuu siltä, että paikalliset suorastaan haluavat puhua englantia - onhan se jotain erilaista heille. Yritän kuitenkin aina kun mahdollista asioida kaupassa ja kahvilassa ja tuntemattomia ihmisiä kohdatessani selvitä tanskaa puhumalla, sillä ruotsilla hoituu helposti puuttuvat sanat, ja aina on mennyt viesti perille. Ystävien kanssa ja kiireessä puhun kuitenkin mieluummin englantia, koska ilmaisen itseäni huomattavasti rikkaammin, selkeämmin ja nopeammin. Vielä joskus sitten pelkkää tanskaa..

16:45 - Lærdansk! Evääksi nappaamani hedelmäkarkit ja minä yritetään kaivaa sanavaraston uumenista kaikki muistamamme lauserakenteet ja perhesanat, kun tuntiemme ohjelmassa on tällä kertaa ainekirjoitus. Min familie- tekstini melkein itkettää kökköytensä takia, mutta opettaja on onneksi juuri niin tsemppaava mitä pitää, ja hänestä "perheessäni kaikilla on isot jalat" on todella hauska yksityiskohta.

20:15 - Kotona, vihdoinkin. Päivän neljäs pyörälenkki menee sellaista spurttia, ettei yhtään haittaa vaikka salireissu jäi välistä. Ulkona alkaa olla jo niin viileää, etteivät uudet sormattomat sormikkaani ole enää liioittelua. Tylsää. Älyttömän pitkä päivä on vihdoin paketissa siltä osin, että kaikki siitä hetkestä asti kun ulko-ovi paukahtaa kiinni, on vapaaehtoista. Ei rehellisesti sanottuna kiinnosta hittoakaan se, että huoneessa on keskisuuri epäjärjestys, ja että viikonloppuna pesemäni pyykit ovat edelleen lajittelematta. Nyt on NÄLKÄ. Teen itselleni kahden munan munakkaan viikonlopun kemuista ylijääneestä porosta ja juustosta, ja syön aivan liian myöhäisen (ja aivan liian ruman kuvattavaksi, jopa tähän blogiin!) illallisen koneen ääressä. Postaus pitäisi aloittaa, mutta kikatuttavan hauska kissavideo vie voiton.

20:45 - Aika lopettaa netissä seikkailu, ja naputtaa postausta. Siirrän kaikki päviän aikana napsimani kuvat koneelle, kiroan usean rakeisuutta, ja valitsen joukosta kaikki julkaisukelpoiset. Alan kirjoittaa postausta. Facebookin chat on ollut koskemattomana lähes koko päivän, ja käy nyt kuumana. Vaihdan kuulumisia Suomeen muutaman ystävän kanssa, ja yritän sinnikkäästi keskittyä postauksen aloittamiseen.

23:15 - Päivä paketissa. Postaus on vihdoin valmis, ja raahaudun kylpytakkiin kääriytyneenä ja kaikkensa antaneena kylpyhuoneeseen, jossa onneksi ei ole ketään. Meikkien puhdistus ja hammaspesu on illan viimeinen pakkopulla, jonka jälkeen kaadun vihdoin sängyn syleilyyn lukemaan kirjaa.

Normaali tiistai, mutta epänormaalin raskas arkipäivä. Tiistait eivät ole suosikkejani kiireisen aikataulun ja aamusta iltaan hiihtelyn takia, mutta hei - keskiviikko on jo niin lähellä viikonloppua, että yksi pikakelauksella menevä päivä ei ole lainkaan huono asia sitä odotellessa!

Kommentit (10)

hansku

Kiitos ihanasta blogistasi! Olen seurannut blogisi kehitystä aivan ensimmäisestä postauksesta asti ja toivon, että jatkat vielä pitkään. Toivottavasti saisimme vielä jossain vaiheessa hulvattomia maistiaisia australian aikojesi päiväkirjasta :D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

:) Hei tosi kiva kuulla! Varmasti blogi jatkuu, tää on niin mukavaa puuhaa (vaikka välillä stressaa.. :D), ja kirjottaminen on niin tärkeä tapa saada kipattua kaikki ylimääräiset ajatukset päästä.. Ja tää kommunikaatio tuntemattomien, ihanien ihmisten kanssa, on niin parasta!

Aussijuttuja, joo! Tulossa!

kiira

En kestä - heräätkö oikeasti ilman herätystä tohon aikaan? Jos mulla ei oo herätystä nukun kahteen asti :D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Aamuvirkku much.. :D Herään kyllä aina luonnostaan todella aikaisin, viikonloppuisinkin ysi on ihan myöhäisin aika mihin luonnostaan herään. Rytmi on aika helppo muuttaa kun on pakko - ennen kun duunit alkoi kl. 11, saatoin nousta kymmeneltä. Nyt kun kahdeksalta on viimeistään ihan pakko olla ulkona ovesta, tulee herättyä helposti kuuden ja seiskan välillä, väsymyksestä riippuen :D

H

Olipas taas kiva postaus. Pakko sanoa, että kun aloitit cosmon bloggaajalta en aluksi erityisemmin pitänyt blogistasi mutta nyt siitä on kehkeytynyt tosi hauska ja mielenkiintoinen! Olen kans asunut useamman kerran ulkomailla, joten on kiva seurata elämääsi siellä Tanskanmaalla. Tosin mulla on taas tullut älytön hinku ulkomaille asumaan, se on vaan niin paljo jännempää :D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kiva kuulla että tykkäsit! Vielä kivempi kuulla että mielipiteesi on ajan kanssa muuttunut - toi on aina todella mieltä lämmittävää kuultavaa :)

Ulkomailla on kyllä mukavaa asua, todellakin jännittävämpää ja arkisetkin jutut on mielenkiinsoisempia. Ainakin siis vielä hetken ;) Kivaa loppuviikkoa!

m

Nyt on pakko kommentoida kun alkaa sattua silmiin. Pliis, tsekkaa kielitoimiston sanakirjan lisäksi myös kielitoimiston ohje vieraskielisten sanojen taivuttamiseen. Networkingia, retailin, BoConceptin – ilman heittomerkkiä!

Tää kommentti ei ole vittuilumielellä lähetetty ja harvoinpa tällaisesta jaksaisin edes nillittää. Tiedän kuitenkin, että pidät kirjoittamista intohimona ja haluat kehittyä siinä, joten toivon että arvostat ystävällismielistä kielinatsin neuvoa :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Moikka M! En koskaan loukkaantuisi tekstien oikeakielisyyden korjaamisesta, päinvastoin suuret kiitokset sulle! Toi ärsyttävä heittomerkkien viljely on jäänyt Instagramissa päälle, jossa sanat tätytyy taivuttaa "pilkuttamalla". Inhoan myös blogipostauksia joissa sekoitetaan englantia ja suomea sekaisin, mutta esim. juuri nuo kouluaineet on vähän heikosti käännettävissä.. Otan opiksi, kiitos siis vielä muistutuksesta! :)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram