Noniin, nyt on aika ensimmäiseen Tanskassa opiskelua käsittelevään info-postaukseen! Kysymyksiä saa ja pitää edelleenkin jättää joho tähän postaukseen, tai sitten tähän aikaisempaan ketjuun. Ensimmäisessä osassa paneudun kouluun hakemiseen ja kaikkeen mitä se piti sisällään, seuraava postaus tulee käsittelemään itse koulutuslinjaani & mitä kannattaa miettiä opiskelulinjaa valitessa, ja opiskelua iloine ja suruineen. Kolmas postaus käsittelee muuttamista ja elämän aloittamista Tanskassa Why to choose Denmark- henkisesti.

Koska omakohtaiset kokemukseni ulkomailla opiskelusta ovat nimenomaan Tanskasta, käsittelen kaikkia aiheita siitä vinkkelistä. Uskaltaisin kuitenkin väittää niistä olevan hyötyä myös muihin maihin/ toisen tyyppisiin koulutusohjelmiin hakeville - tai ainakin toivon niin! Disclaimerina sanottakoot myös se jo tässä vaiheessa, että tällaiset asiat voivat usein herättää ihmisissä voimakkaastikin eriäviä mielipiteitä omista kokemuksista ja näkemyksistä riippuen, ja haluankin vielä kerran painottaa sitä, että kaikki kirjoittamani on minun oma henkilökohtainen mielipiteeni, ja omiin kokemuksiini pohjautuva näkemykseni. Uskon kuitenkin mahdollista ulkomaille opiskelua harkitsevien hyötyvän myös niistä toisenlaisista kokemuksista, ja kommenttiboksi olkoon vapaa omien kokemuksien ja fiilisten jakamiselle lisäkysymysten lisäksi. Kun tämä on nyt sanottu, eiköhän mennä itse asiaan!

Keväällä 2013 pyörin sängyssäni potien minulle tyypillistä "mihin ryhdyn seuraavaksi" ja "mikä minusta tulee isona"- kriisiä. Lukiosta valmistumisesta oli kulunut jo reilusti vuosia, välivuosi Australiassa oli koettu, ja muotialan työkokemusta takana jo useampi vuosi. Vaikken koskaan tuntenut varsinaista painetta jatkokouluttautumisesta, tiesin haaveilevani jostain myymäläpäällikön pestiä haastavammasta ammatista. Kun uni ei tullut silmään, avasin tietokoneen ja aloin päämäärättömästi googlailla erilaisia muotialan koulutusohjelmia. Koska Suomessa tarvottavista opinnoista vain kauppis ja AMK:n myyntityön koulutusohjelma olivat ainoat edes teoriassa itselleni hyödylliset koulut, siirryin suosiolla tutkimaan ulkomaiden valikoimaa. Suomessa asuminen ei ole koskaan ollut itselleni mikään erityinen arvo, ja ymmärsin heti "oman alani" kiinnostavien työtehtävien olevan kiven alla, ja työllistyvyyden muutenkin olevan koto-Suomessa hyvin pientä. Ja vaikka synnyinmaan työt joskus alkaisivatkin houkutella maailmanmatkaajaa, olisi ulkomailta haettu koulutus ja kokemus myös siellä validia.

Googlaillessani meinasin pökertyä informaatiotulvaan, ja yliopistojen ja korkeakoulujen nettisivut olivat toinen toistaan sekavampia.. Olenkin siitä lähtien todennut, että sen viidakon selvittäminen taitaa olla ensimmäinen osa pääsykoetta, haha! Löysin kuitenkin muutaman näppärän nettisivun jonka kautta syvennyin tarkastelemaan vaihtoehtoja, ja etsimään sitä itselleni sopivinta koulua. Löysin kiinnostavia ja varteenotettavia kouluja niin Ranskasta, Englannista, Tanskasta kuin Hollannistakin, mutta Tanska herätti välittömästi kiinnostukseni. Päätökseni syntyyn vaikutti eniten Suomen läheisyys sekä sijainnin että kulttuurin perusteella, todella hyvä maine ja markkinatilanne tällä alalla, sekä koulujen hinta - Tanskassa opiskelu on suomalaisille ilmaista. Tuolloin koulujen hakuajat olivat sen vuoden osalta päättyneet, mutta säästin koulujen tiedot välilehdissäni, ja muhittelin päässäni ajatusta opiskelujen perässä muuttamisesta seuraavaan vuoteen asti. Vuoden 2014 alussa olin heti skarppina, ja käytin sata tuntia lisää koulumahdollisuuksien tutkimiseen.

Relevantteja linkkejä kiinnostavien opinahjojen löytämiseen:

Bachelorsportal.eu - Selkeä, helppokäyttöinen ja nopea nettisivu kiinnostavien koulujen ja koulutusohjelmien löytämiseen koko Telluksen kattavasti. 

Studyindenmark.dk - Jos Tanska kiinnostaa, löytyy tältä sivulta selkeä listaus kaikista mahdollisista opintomahdollisuuksista Tanskassa.

Studystart.eu - Toinen tanskalainen nettisivu, josta löytyy selkeällä jaottelulla Tanskassa tarjottavat koulutusohjelmat.

Ministery of Higher education and science - Virallinen nettisivu täynnä tietoa opintomahdollisuuksista Tanskassa.

Molemmilta sivuilta on helppoa navigoida kiinnostavien koulujen omille nettisivuille, josta myös löytyy up to date- tietoa koulutusohjelmista ja kaikesta muusta.

Kouluun hakemiseen liittyi kaikkea hämmentävää. Ensinnäkin, Tanskassa koulut eivät ole yhtä selkeästi jaoteltuja AMKkeiin ja yliopistoihin mitä vaikka Suomessa, vaan "samaan lopputulokseen" voi kouluttautua kahdella eri polulla. Yliopistojen lisäksi Tanskasta löytyy useita University Collegeita, joissa on sekä "perinteisiä" 3-3,5 vuotta kestävieä koulutusohjelmia, sekä paikallisia erikoisuuksia, eli AP-degree (2-2,5v.) ja BA-top up (1-1,5v.) yhdisteleviä vaihtoehtoja. Sanoisin oman kokemukseni perusteella Academic Profession- tutkintojen olevan käytännönläheisempiä ja enemmän ns. valmiiseen ammattiin tähtääviä koulutuksia mitä akateemisemmat siskonsa, ja suomalaisten onkin ollut helpompaa käsittää tuo koulutyyppi ylempänä AMK-tutkintona.

Opiskelen itse AP-tutkintoa VIA University College TEKO Design+Business- nimisessä koulussa(..lisätietoa seuraavassa postauksessa, mutta malttamattomille TÄSTÄ ja TÄSTÄ linkistä), ja tällä hetkellä suorittamani Academic Profession- tutkinto on kestoltaan 2 vuotta, ja joka pitää sisällään 120 ECTS- pistettä. Pääaineeni on Purchasing Managemet - Fashion, ja tämän koulun päätettyä voin hakea Bachelor Top-up- koulutukseen, joka kestää 1,5 vuotta (90 ECTS). On toki mahdollista käydä vain tuo "pohjakoulutus", ja moni muotialalla jättääkin opintonsa tuolle tasolle mikäli esimerkiksi työharjoittelun kautta saadut kontaktit vievät täysillä työelämään. Muotiala kun on yksi niistä luovista ammateista joissa akateemisuus ja korkealle kouluttautuminen ei ole työllistymisen edellytys, eikä samalla savalla relevanttia mitä monessa muussa ammatissa. 

AP & BA- tapa on minusta todella hyödyllinen siksi, koska sen monipuolistaminen on tehty helpoksi. Sen lisäksi että tutkintoni sisältää valinnaisia oppiaineita ja työharjoittelujakson, voin hakea Bachelor Top-up:iin toisen pääaineen pariin, ja näinollen vaikuttaa itse siihen, millaisia työmahdollisuuksia voin opintojeni antamalla osaamisella saavuttaa. Olen esimerkiksi harkinnut opiskelevani viimeiset puolitoista vuotta brändäystä ja markkinointia, mutta kaikki tämä on vielä omaa luonnosteluani, ja päätös syntyy sitten kun jatkoon hakeminen on ajankohtaista. Palataan tarkemmin pääaineeseen, opiskeluun ja tulevaisuuden näkymiin seuraavassa postauksessa!

Toinen kouluunhaussa hämmentänyt juttu oli pääsyvaatimukset. Pääsyvaatimukset vaihtelevat NIIN paljon eri kouluista ja pääaineista riippuen, että suosittelen heti kättelyssä olemaan kiinnostavaan kouluun yhteydessä, ja kysymään asiaa suoraan, jotta mahdollisiin pääsykokeisiin tai ennakkotehtäviin pysytyisi mahdollisimman ajoissa valmistautumaan.

Omaan kouluuni piti lähettää motivaatiokirje ja koulutodistukset, jonka lisäksi piti täyttää hakemus Tanskan virallisesta kouluhakukanavasta, Optagelsessta. Optagelseen piti syöttää kouluvalintansa, kaikki mahdollinen virallinen tietoitsestään, ja skannaukset todistuksista, ja myös täyttää pitkät pätkät työhistoriasta, ja liittää mukaan työtodistuksensa. Itseasiassa se vaihe kouluun hakemisesta oli yksi selkein, ja haastavimmaksi koin

  1. oikeiden päivämäärien löytämisen
  2. motivaatiokirjeen kirjoittamisen
  3. tanskalaisten arvosanavaatimusten ymmärtämisen.

1. Niin helpolta kuin se voikin kuulostaa, oli oikeiden hakupäivien ja takarajojen löytäminen vaikeaa. Koulujen nettisivuille tuli tieto tarkoista hakuajoista mielestäni myöhään - muistaakseni helmikuussa? -, ja otinkin heti ohjat omiin käsiini, ja meilasin muutamaan kiinnostavaan kouluun, ja kysyin tietoa heiltä suoraan. On mielestäni parempi olla ajoissa kartalla tarvittavista asioista, kuin antaa tilaisuuksien lipua ohi. Meilasin kouluuni varmaan kuusi kertaa koko hakuprosessin aikana, ja välillä pelkäsin oikeasti että se vaikuttaisi jotenkin negatiivisesti mahdollisuuksiini saada opiskelupaikka, haha! Kouluista vastattiin kuitenkin aina asiallisesti, nopeasti, ja moni asia selkeni minulle heti, kun joku puki sen ymmärrettäviksi sanoiksi. Suosittelen siis rohkeasti näpyttelemään koulujen opoille yms. kysymyksistä - sitä varten he siellä ovat!

2. Motivaatiokirjeeni "ohjeeksi" oltiin annettu suuntaa-antavia kysymyksiä (tyyliin mitkä ominaisuudet minussa antaisivat edellytyksiä menestyö koulutusohjelmassa X), joten sen jäsentely oli kohtuullisen helppoa. Mietin vastauksia pitkään, sillä halusin niiden olevan paitsi kieliopillisesti oikein ja hyvällä englannilla kirjoitettuja, pyrin myös saamaan niihin sekä persoonaani että ammattitaitoani rivien välistä esille. Aika moni varmaan vastaa haluavansa opiskelupaikan koska niinq rakastaa vaatteita ja muoti on aina ollut lähellä sydäntäni ja jo pienenä tyttönä suunnittelin barbieilleni vaatteita ja lauloin henkariin.. Joo ei. Kirjoittamisen suurin haaste olikin pitää teksti asiallisena, mutta kiinnostavana ja motivaatiota puhkuvana. Suosittelen siis jokaisella oikeasti "avaamaan" kysymyksiä vähän sitä itsestäänselvyyttä (=rakkaus lajiin) syvemmälle, ja tuomaan hakukirjeeseen myös sitä omaa kulmaa. Mind mapit ja luontevan lukemis-flown ajattelu kirjoitusta suunnitellessa on myös hyvä vinkki. Jos oma kielitaito tai omien vahvuuksien pukeminen sanoiksi epäilyttää, on myös hyvä antaa teksti ennakkoon luettavaksi toiselle. Itse pidin aivoriiheä aiheesta oman äitini kanssa, ja toiselta henkilöltä tullut mielipide oli kultaakin kalliimpaa.

3. Joku kysyikin kommenttiboksissa että mitä hittoa "Danish Level A" tai "Danish Level B" tarkoittaa.. Noh, Tanskassa koulumenestystä arvotetaan opiskeltujen tuntien perusteella. Oma pääaineeni edellytti esimerkiksi Danish Level B:n matematiikan taitoa (..muistaakseni oli B, älkää ampuko jos en muista oikein), mikä kuumotti itseäni aivan hitosti - olen käynyt lyhyen matematiikan huonoimmilla mahdollisilla arvosanoilla. Koska kuitenkin, kiitos Suomalaisen opintosuunnitelman, olen opiskellut ainetta XXX tunnin verran (oli arvosana mikä tahansa), täyttyi tuo tarvittava taso helposti. Sama päti myös englantiin.  Nuo tarkat tuntimäärät ja muuta tietoa noista omien arvosanojen muuntamisesta löytää tältä viralliselta nettisivulta. Tärkeää tietoa on myös se, että useimpiin tanskalaisiin kouluihin ei vaadita virallista kielikoetta suomalaisilta! Tämä tietenkin vaihtelee koulukohtaisesti, mutta omaan kouluuni riitti se, että olin käynyt kouluni suomessa, ja että pystyin todistamaan opiskelleeni englantia XXX tuntia.

Kun kaikki materiaali oli toimitettu oikeaan aikaan koululle, alkoi kuumeinen odottelu. Seuraava vaihe pääsykokeitani oli skype-haastattelu, jonka tarkoitus oli tarkistaa hakijan kielitaito sekä motivaatio. Oi sitä onnea, kun sain sähköpostiini onnitteluviestin seuraavalle pääsykoetasolle pääsystä! Skype-haastis jännitti ihan älyttömän paljon, sillä koin siihen valmistautumisen aikalailla mahdottomaksi. Koetta ennen yritin hioa englannintaitoani mahdollisimman sulavaksi, ja lukea motivaatiokirjeeseen kirjoittamiani vastauksia uudelleen ja uudelleen.. Kun haastatteluaamu vihdoin tuli, kaikki menikin paremmin mitä osasin odottaa. Minut haastatellut nainen oli todella mukava, ja kahden minuutin säästä puhumisen jälkeen olin todella rentoutunut ja heitin vitsiä milloin mistäkin.. Haastattelun oli määrä kestää muistaakseni 20 tai 30 minuuttia, ja kymmenen minuutin jälkeen haastattelijani totesi olevan varma siitä, että saan opiskelupaikan heidän koulustaan, ja kehotti ystävällisesti alkaa asunnonmetsästykseen. Olin aivan palikalla päähän kopautettu hänen sanoistaan, sillä en todellakaan uskonut pääseväni haluamaani kouluun. Purchasing management on kaikista koulutusohjelmista pienin oppilasmäärältään, ja spesifistisyytensä takia yksi vaikeiten päästävä opiskelulinja. En siis todellakaan pitänyt kouluun pääsemistä todennäköisenä, ja seuraavat 1,5 kuukautta toivoin vaan niin hiton kovaa, että oikeasti pääsisin.

Ja niin - kesäkuun toisena päivänä se kilahti sähköpostiini, tuo tämänhetkisen elämäni heittämällä paras uutinen, paljon toivottu koulupaikka. Yli vuoden vireillä ollut haave oli toteutunut, ja siitä alkoi kova rumba kaikkien mahdollisten järjestelyjen kanssa.. Ihan tajutonta, melkein jopa herkistävää haha, että kaiken tämän prosessin lopputuloksena kirjoittelen tätä postausta ensi viikon perjantaina olevan ekan lukukauden päättökoetta vaille ekan neljänneksen suorittaneena, uudesta ja rakastamastani kotimaastani.. Pitkä matka on tultu, ja vielä pitempi edessä. Jokainen byrokratiaraivari ja tautatietoon uhrattu tunti on ollut todellakin sen arvoinen. Päivääkään en vaihtaisi pois!

Lopuksi vielä vastaus tätä aihepiiriä koskeviin kysymyksiinne:

1. Olen itse hakemassa samaiseen opinahjoon sinne Tanskaan ja pää täynnä kysymyksiä. Aion hakea ensimmäisenä vaihtoehtona opiskelemaan Retail Design & Management - fashion and furniture. Mua kuitenkin askarruttaa tuo All students are required to have obtained mathematics/economics corresponding to a Danish level C. Osaatko sanoa mitä arvosanaa tuo C vastaa ? En ole kirjoittanut matikkaa ylppäreissä ja muistaakseni aivan paska 6 keskiarvo päättötodistuksessa.

- Tervetuloa vaan Herningiin! :) Kuten yltä ehkä selvisi, tanskalaiset arvosanat eivät ole muuntokelpoisia suomalaisiksi arvosanoiksi, vaan määräytyvät opiskeltuina tunteita. Nopealla googlauksella selvisi, että Danish Level C:n matematiikkaan vaaditaan 125 opiskelutuntia - sen ei omaan kokemukseeni nojaten pitäisi olla ongelma suomalaisen lukion käyneelle! Tiedot omista opiskeltujen tuntien määrästä löytää lukion päättötodistuksesta.

2. Opiskelupaikan vastaanottaminen kiinnostaa! Miten toimit kun sait paikan?

- Hmm.. Taisin toimittaa koululle englanniksi käännätetyn lukion päättötodistuksen & yo-todistuksen, sekä vahvistin muistaakseni sähköpostitse ottavani paikan vastaan. Ja hahaa, tietty juhlin railakasti ja ostin koululaukun! :D

3. Miten itse hakuprosessi meni? Mitä sun tarvi tehdä/kirjoittaa/toimittaa koululle? Mitä sun kouluun/sun koulutusohjelmaan vaadittiin? Tiedätkö ketään, joka olisi ilman ylioppilastutkintoa päässyt vaikkapa sinne teidän kouluun?

- Toivottavasti suurimpaan osaan kyssäreistäsi löydät vastauksen yläpuolelta. Koulutusohjelmaani vaadittiin tiettyä tasoa englannista ja matematiikasta, pääsykoetta tai ennakkotehtäviä ei ollut. En tiedä, voiko kouluuni/ muihin Tanskan kouluihin päästä ilman yo-tutkintoa - kannattaa olla yhteydessä suoraan kiinnostavaan kouluun!

4. Mistä ylipäätään saa tietoa eri oppilaitoksista ja mahdollisuuksista ulkomailla? Pääseekö alkuun työkkärissä tai amk:n neuvonnassa tms vai onko omatoimigooglailu ainoa tepsivä menetelmä?

- Yllä löytyy muutamia loistavia linkkejä taustatutkimuksen tekemiseen! Työkkärissä tm ollaan varmaan oikeasti aika kujalla ulkomaisten koulujen tilanteesta - uskon parhaiten tietoa löytyvän em. nettisivuilta ja sitten googlaamalla, SEKÄ tietty koululta suoraan. Ehdottomasti vaan sähköpostia jos joku asia askarruttaa ja nettisivujen tietotulvasta ei löydä vastausta! Bloggaajaa saa myös häiritä, mutta suosittelen ensisijaisesti noita kolmea tapaa - itse autan mielelläni sellaisissa "henkilökohtaisemmissa" jutuissa, kun kaikki noi numerot ja päivämäärät on myös itse googlailtavissa :)

5. a. Onko opiskelut koulussasi ilmaisia? Hain itse Englantiin yliopistoon, mutta etukäteen jo hermostuttaa (vaikka en vielä kouluun ole päässyt) ne lukukausi maksut, yääk. b. Millaisia muut opintoalat ovat käytännössä koulussasi? Hankala vastaus, mutta sinun näkökulmastasi.

- a. Kyllä - kouluni lukukausimaksut ovat 0 euroa. Tanska ei kuitenkaan ole ainoa paikka jossa ilmaisia kouluja löytyy, myös Ruotsissa ja Skotlannissa on ilmaisia koulutusohjelmia, muutamia mainitakseni. b. En ymmärrä kysymystä ehkä ihan oikein, voisitko tarkentaa mitä tarkoitat tällä? :) Jos tarkoitat että ovatko muut pääaineet mielestäni kiinnostavia/hyviä, niin niihin lupaan paneutua seuraavassa postauksessa!

6. Muistan lukeneeni että pohdit myös hakevasi Hollantiin. Miksi kuitenkin päädyit lopulta hakemaan Tanskaan? Onko kaikki yliopisto linjat siis täysin ilmaisia? Osaatko sanoa kuinka vaikea on ylipäätään päästä Tanskaan yliopistoon sisälle(en puhu mistään tietystä yliopistosta vaan yleisesti, mikä mahdollisesti helpoin/vaikein?)

- Kuten postauksessa sivuutin, oli Tanska sijaintinsa ja kulttuurinsa, sekä muotialan statuksensa takia minulle se oikein valinta. Hollanti oli pitkään "kakkosvaihtoehto" siksi, koska se on maana kotoisa ja mukava, mutta myös henkilökohtaisista syistä, sillä siellä siellä asuu sukulaisiani. Perhe olisi tuonut sellaista tiettyä turvaa, mikä nyt sitten syntyy siitä, että perheeni käy vierailemassa täällä Suomen eteläisessa naapurissa :) En osaa luvata sinulle, että KAIKKI yliopistolinjat ovat Tanskassa ilmaisia, mutta käsitykseni mukaan kyllä näin on, ja ainakin kaikki koulut, joista itse tein taustatutkimusta potentiaalisina vaihtoehtoina, olivat ilmaisia. En osaa sanoa mikä on helpoin tai vaikein koulu päästä sisälle, riippuu varmaan ihan hakijasta ja haettavasta linjasta, haha! :D Koen kuitenkin kouluun pääsemisen olevan Tanskassa helpompaa mitä Suomessa, sillä 1. kouluja on huomattavasti enemmän, samoin aloituspaikkoja 2. kouluja ja opetettavia linjoja on paljon laajempi kattaus 3. suomalainen koulujärjestelmä on sen verran kovatasoinen, ja se korreloituu positiivisesti esim. juuri siinä, että "Danish Level"it ym. vaatimukset ovat helppo täyttää.

7. Sun koulutus kestää 2 vuotta, haitko kumpaankin (AP degree ja BA Top-up degree) vai haitko vain AP Degree linjalla ja miksi?

- Näihin kahteen koulutusohjelmaan pitää hakea erikseen - siis ensin suorittaa AP, ja sitten hakea BA top-uppiin. Siksi siis hain "vain" tuohon AP:hen :) Joissain tanskalaisissa kouluissa nuo on automaattisesti yhdistetty (kuten postauksen havainnollistavasta kuvastakin näkyy), mutta omassa koulussani ne suoritetaan paloina siitä syystä, että luovalla alalla monelle riittää työllistymiseen tuo 120 opintopisteen puristus, ja alempi tutkinto.

KIITOS KAIKILLE KYSYMYKSISTÄ!

 

 

Kommentit (19)

Vierailija

Asiaan mitenkään liittymättömästi, sun tän kuukauden kirjoitus cosmossa oli ihan paras! Luin sen

never

Joo edellinen kommentti lähti vahingossa kesken. Niin siis sun kirjoitus tän kuun cosmossa oli ihan paras! Luin sen monta kertaa koska se on niin viihdyttävä. Innolla jään odottamaan ens kuuta :-)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Heiii kiitos ihan valtavasti! Rakastan saada palautetta kolumneista, koska ne on mun "silmäterä", joihin on aivan parasta vuodattaa.. On siis enemmän kuin SUPERKIVAA kuulla, jos osui ja upposi! Ja haha - hyvä nyt yrittää keksiä jotain vielä nasevampaa maaliskuulle, o-ou ;) Pistä hei kommenttiboksiin tai emt vaikka meilillä viestiä jos tulee mieleen joku aihe, mistä olisi kivaa lukea?

vilma

moikka! kiitos paljon vastauksistasi ! helpotti ! aah kivi vierähti sydämeltä kun tuli armahdus tosta matikasta :D
sellaista vielä, että olen itse hakenut dreamfoundationin kautta? ja sä hait ton optagelsen kautta mitämitämitäää apua! voiko hakea siis montaa eri reittiä samaan kouluun?

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

En ole koskaan kuullutkaan mistään dreamfoundationista! :D Toi Optagelse on Tanskan "virallinen" hakukanava, mistä sekä tanskalaiset että me mamut hakee koulutuksiin. Jos epäilyttää, niin kuten tekstissäkin sata kertaa sanoin - KYSYKÄÄ KOULULTA SUORAAN! :D Hahaha. Tsekkasin äsken ton dreamfoundationin ja sekin kyllä ihan #legitiltä paikalta näyttää, mut tosiaan, jos oikeasti mikään NOIN iso ja virallinen asia mietityttää, niin siksi noissa kouluissa henkilökuntaa hengailee, jotta kysymyksiin saisi vastauksia :)

Elle

Hyvä infopaketti! Itsekin ulkomailla opiskelleena naurattaa välillä ihmisten saamattomuus ja laiskuus asioiden selvittämiseen :D itselläni on tapana hakea tietoa ja kysyä asioita suoraan kouluta, jos joku epäilyttää. Sitten joku samassa tilanteessa oleva haluaa sinulta kaikki vaivalla hankkimasi tiedot, koska ei itse jaksa selvittää... Se on välillä raivostuttavaa! Olen sitä mieltä, että jos jotain tarpeeksi haluaa, niin kyllä sen eteen asioita viitsii selvittääkin :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Joooo, oon samaa mieltä sun kanssa :D Vaikka olisin itse vuosi sitten arvostanut NIIIIIN paljon esim- tän tyylistä postausta, niin kyllä musta osa koko hakuprosessia on myös se itsenäinen tiedonhaku. Saattaa tulla koulussa aika hankalaa jos kaikki pitää saada valmiina, hehe. Mutta kokemuksia on kiva jakaa ja uskon niistä olevan monille hyötyä, mutta en itse ainakaan uskaltaisi jättää ns. bloggaajan hartioille mitään oikeasti hakemisen kannalta olennaisia tietoja!

vilma

Eikö tän postauksen idea ollut että KYSYMYKSIÄ SAA JA PITÄÄ ESITTÄÄ? Ei varmaan mene kaikilla saamattomuuden ja laiskuuden piikkiin jos tälläisen tilaisuuden tullessa kysyykin sitten jotakin? Jos on vaivalla hankkinut informaatiota, jota ei haluakaan jakaa niin ei varmaan kannata tehdä asiasta kysy-postausta. Tottakai voin jatkaa tiedon selvittämistä ihan muitakin väyliä, niinkuin olen tätä ennenkin tehnyt.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Ehdottomasti oli ja on nytkin! :) On vaan eri asia kysyä "mikä on hakuaika tänä vuonna?" kuin "millaiset tekijät vaikuttivat oman pääaineesi valintaan?". Ensimmäisen kun löytää virallisesta ja pätevästä lähteestä, ja jälkimmäistä ei osaa varmaan kertoa kuin saman asian aikaisemmin läpikäynyt, jos käsität eron? :) Minusta tyhmiä tai "laiskoja" kysymyksia ei olekaan (etenkään jos itse olen tarjoutunut auttamaan!), mutta tarkoitan siis sitä, että en ole varmastikaan se paras antamaan tietoa tuollaisista "tarkoista" asioista, joita en voi itse tietää. Käykö tämä nyt yhtään järkeen..? :D Anteeksi jos vaikutti epäystävälliseltä, ei ole ollut tarkoitus.

Ella

Wow, tulipas kattavasti tietoa, siistii että oot jaksanu panostaa!! Yks juttu vaan pisti silmään, toi ap + ba vastaa varmaan enemmän ihan normi-amk-tutkintoa, eikä ylempää, joka on amk-puolen "maisteri". :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Myönnän täysin tietämöttömyyteni Suomalaisista kouluista ja tutkintonimikkeistä! :) Erityisen vaikeaa on tuo "kääntäminen" myös siksi, koska vastaavaa koulutusta ei Suomessa tarjota - olennaisimman kertonee varmaan tuo opintopisteiden (120/90=210) määrä - ne kun on kaikkialla samat :) Kiitos korjauksesta!

Julia

Miten käytännön asiat, esimerkiksi oletko puolen vuoden kämppisasumisen jälkeen alkanut kaivata yksin asumista? Oliko kämppiselämä aluksi vaikeaa (omantilan/rauhan tarve jne)?

Oletko hakenut Tanskalaista sosiaalitunnista tai pankkitiliä/pankkikorttia? Olen kuullut varsinkin jälkimmäisen olevan hankalaa joskus...

Mites ne tanskalaiset miehet? Onko tinder edelleen käytössä? :D

Utelias

miksi et jäänyt Australiaan? mistä et siellä pitänyt?? aurinkoa on ainakin enemmän

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

En tiedä kuinka perillä olet Austraalian viisumi ym. asioista, mutta sinne on todella haastavaa, lähes mahdotonta saada pysyvää oleskelu & työlupaa. Etenkin kouluttamattomalla ei-australialaisen kanssa seurustelevalla ei juuri ole mahdollisuuksia jäädä Aussimaahan, korkeintaan yhdeksi lisävuodeksi working holiday- viisumilla, jota sitäkään ei takuuvarmasti voi saada. Ei siis juuri ollut vaihtoehtoa. Lisäksi en pitkässä juoksussa uskoisi viihtyväni Australiassa niin hyvin mitä Euroopassa, ja nyt Skandinaviassa.

Lisäksi koin silloin 20-vuotiaana haluavani vielä asua Suomessa, olla perheeni kanssa, kokeilla eri työpaikkoja, pohtia jatko-opintoja... Olen todella tyytyväinen että palasin Suomeen, se oli minulle ehdottomasti oikea ratkaisu silloin! :) Kaipaan kyllä edelleenkin vähän väliä ystäviäni, herkullista ruokaa, ja tietysti sitä aurinkoa.

Mebs

Hei mites sitten kun on käyny suomessa ammattikoulussa ja haluaisi lähteä Tanskaan opiskelemaan? Pakko kyllä sanoa että on hankalaa katsella sivuja ja lukea sian saksaa :D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Pakko sanoa ihan suoraan ettei harmainta aavistustakaan! Kannattaa ottaa suoraan yhteyttä kiinnostavaan kouluun, he osaavat kyllä neuvoa :)

Mebs

Niin, helpointahan se on ottaa suoraan yhteyttä kouluun. Olen viime viikkojen aikana lukenut niin paljon kaikkea Tanskasta että nyt on vain pakko päästä sinne! Onnekseni pääsen Aalborgiin kesäkuussa viikonlopuksi ;)

kempsutin

Moi! Missä käännätit yo todistuksesi (englanniksi?)? Pitikö sun vielä erikseen ilmoittaa käymiesi kurssien määrä täyttääksesi nuo Danish level X tasot, vai katsoiko oppilaitos sen vain yo-todistuksestasi? :)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram