Tanskassa opiskelusta ja ulkomaille muuttamisesta kysellään aina kommenttiboksissa eniten, ja päätinkin nyt alkaa työstämään teille perinpohjaista lukupakettia siitä, miten löysin nykyisen opinahjoni, miten hakuprosessi toimi ja mitä se piti sisällään, ja millaista tämä opiskelu nyt ulkomailla onkaan. Toki kysyä voi myös siitä, miten vieraaseen maahan sopeutuminen sujuu, miten saada uusia ystäviä, ja mitä kielenopiskelu-appeja kannattaa ladata - siis IHAN mitä tahansa aiheeseen liittyvää! Jotta postaussarja olisi mahdollisimman monelle mahdollisimman hyödyllinen, toivoisin nyt teiltä kommenttiboksiin toiveita siitä, millaisiin kysymyksiin haluaisitte vastauksia! :)

Jättäkää siis mieltänne askarruttavia kysymyksiä ahkerasti - pyrin koostamaan sekä omiin Tanskan kokemuksiini että netin syövereistä löytyvään faktatietoon pohjautuvan setin, joka toivottavasti hyödyttää mahdollisimman monta samojen kysymyksien parissa pyöriskelevää. Oma kokemukseni vuoden takaa kun todellakin oli se, että kysymyksiä oli mielessä miljoona, ja se tiedonhaku oli kyllä sellaista nuppineulan kaivamista suosta.. Pyrin saamaan kaiken materiaalin tänne vielä tammikuun aikana, sillä helmi-maaliskuu on sitten se h-hetki kouluihin hakemiseen useimmissa paikoissa!

 

Ystävällisin terveisin,

 

Tukari 4 life

 

Kommentit (19)

Elisa

Eikö sua jännittänyt ihan hirveesti, kun lähdit maahan, josta et tuntenut yhtään ketään? Ku mietin itseäni ja korkeakouluhakuja niin jo toiseen kaupunkiin muuttaminen tuntuu tosi pelottavalta, vaikka aionkin varmaan hakea juuri pois täältä rakkaasta kotikaupungista :-D
Ja vielä samaan liittyen - millaisia olivat ekat päivät tanskassa, kun koulu ei ollut vielä alkanut, ja et ollut (tietääkseni) tutustunut vielä kehenkään, oliko sulla tosi yksinäinen olo silloin, vai niin paljon asioita hoidettavana, ettei tullut sitä tunnetta?

Kiitos jos vastaat näihin <3

Vilma

Moikka ! Ihan mahtavaa, että jaksat tehdä tietopaketin aiheesta! Olen itse hakemassa samaiseen opinahjoon sinne Tanskaan ja pää täynnä kysymyksiä. Aion hakea ensimmäisenä vaihtoehtona opiskelemaan Retail Design & Management - fashion and furniture. Mua kuitenkin askarruttaa tuo All students are required to have obtained mathematics/economics corresponding to a Danish level C. Osaatko sanoa mitä arvosanaa tuo C vastaa ? En ole kirjoittanut matikkaa ylppäreissä ja muistaakseni aivan paska 6 keskiarvo päättötodistuksessa. Iso apu jos vastaat tähän ! :) Kiitos!

Sanni

Moi! Ensinnäkin megaisovaltava kiitos kun jaksat ja viitsit tehdä postauksen aiheesta. Kuten muualla sulle mainitsinkin, että mieluusti luen ulkomaille opiskelemaan -infopaketin elävästi kirjoitettuna ja kirjoittajan omiin kokemuksiin perustuvana kuin byrokraattisilta jäykiltä yliopistosivuilta. Tosin niitäkin on ollut pakko lukea aivan kuin pänttäisi tenttiin..

- Liittyikö sun hakemukseen Letter of Intent tai vastaava motivaatiokirje? Jos liittyi, voisitko kuvailla miten tartuit hommaan (esim. netistä pohja, teitkö alkuun mindmappeja jne.)? Musta tuntuu että itse lähden aina harhailemaan aiheesta tällaisissa esseissä ja kirjeissä... punainen lanka karkaa..

- Oliko sulla skype-haastattelu koulutusohjelmaan? Toi olis niin extreme mulle, apua..

- Ihan mitä vain infoa rahoitusasioista? Ei tarvitse välttämättä olla omakohtaista kokemusta, mielestäni sulla on tosi hyvä tilanne tämän etätyön kanssa. Mua kiinnostaisi että onko ne scollarshipit jotain "myyttejä" vai onko niitä mahdollista saada hakemalla (esim sun tuttu tai kämppis joka olisi saanut sellasen)? Tuntuu että säädökset suomalaisten opiskelijoiden oikeudesta opintotukeen muuttuu koko ajan.. Voiko opintotukea saada Suomesta jos lähtee muihin Pohjoismaihin opiskelemaan?

- Opiskelupaikan vastaanottaminen kiinnostaa! Miten toimit kun sait paikan?

- Ensimmäiset päivät Tanskassa? Mua etukäteen jännittää kaikki papereiden toimittamiset yliopistolle, asuntoasiat, pankkitilin hommaamiset, puhelinliittymät, nettiliittymät, no näköjään kaikki asioiden hoitamiset :D

Kiitos paljon jos vastaat näihin, tai käsittelet ainakin osittain postauksessa!

m

Minkä ajattelit etukäteen olevan kamalinta mitä voisi tapahtua uuteen maahaan muuttamisen/asumisen yhteydessä? Tapahtuiko mitään lähellekään sen kaltaista?

Luovuitko ns. kaikista huonekkaluistasi yms. muuton yhteydessä eli että kuinka paljon tavara boxeja sait raahata mukanasi Tanskaan? Onko jtn tavaroitasi säilytyksessä Suomessa?

Miten jatkaisit lausetta: Sinun täytyy hakea vaihtoon koska...

Uskotko että mikäli koet kehittyneesi (varmasti oletkin) ihmisenä ulkomailla asumisen myötä, että olisiko samanlainen kehityskaari ollut mahdollinen jos olisit jäänyt Suomeen? Mitä eroja ehkä löytäisit näiden kahden vaihtoehdon väliltä, että millainen minä kuvasi /elämänkatsomuksesi olisi? Itse koen että vaihtoaika kehitti itseäni ihmisenä niin paljon ettei osaa sanoiksi pukea:D

Kiitos ihanasta blogistasi, vielä muuten. Sinusta on välittynyt todella ammattimainen ja lämmin kuva ihmisenä ja monia ajatuksiasi on ollut palkitsevaa lukea ja saanut ahaa-elämyksiä itsekin. Ihanaa kevättä sinulle!

Henrika

Just tosta hakuprosessista ois kiinnostava kuulla! Ja mitä opiskelu on pitänyt sisällään, onko jotain tiettyä ammattia johon se valmistaa/antaa valmiuksia? Miten asunnon etsintä eteni? Kauanko koulu kestää? Onko rakenteeltaan samankaltainen kuin suomalainen yliopisto-opiskelu?

Julia

Miten itse hakuprosessi meni? Mitä sun tarvi tehdä/kirjoittaa/toimittaa koululle? Mitä sun kouluun/sun koulutusohjelmaan vaadittiin? Tiedätkö ketään, joka olisi ilman ylioppilastutkintoa päässyt vaikkapa sinne teidän kouluun? Kaikki nämä hakuun liittyvät jutut kiinnostaa!

Larppa

Elikkäs itse olen muuttamassa Köpikseen tässä pian kohta, ja olen käynyt Kelan tätien kanssa jutustelemmassa mahdollisesta tuesta. Empä ymmärtänyt mitään, eli suora kysymys. Paljonko sitä pätäkkää saa Suomesta kun muuttaa Tanskaan? Siis yliopistossa kun opiskelee. Eikä ois duunia. Ja koko opiskeluajan asuu siellä. Paljon ite saat?

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Tähän on pakko heti kommentoida, että itse en nosta opintotukea Suomesta enkä Tanskasta, eli luottaisin tarkoissa luvuissa ihan Kelan antamaan tietoon :) Opintotuki ulkomaille on tosiaan korotettu, ja asumistukeakin saat varmaankin :) Sori, etten osaa tähän sanoa muuta!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kysyin suomalaiselta ystävältäni, ja hän sanoi että opintotuki + asumislisä oli meidän aloittaessa opinnot 511€! Siihen päälle sit opintolainaa jos haluaa, ja tienata sais jotain 600€-700€/kk ilman että vaikuttaa tukiin.

Julia

Millaiset työskentelymahdollisuudet opintojen ohella on paikallisesti? Onko sinulla tutuissa ketään esim. Köpiksessä, joka työskentelisi yliopisto-opintojen ohella? Pienemmillä paikkakunnilla työnhaku on varmasti haastavaa, mutta lähinnä suurempien kaupunkien tarjonta kiinnostaa...

Kuinka se Tanskan kieli sujuu, näin pidemmän ajan kuluttua?

Suurimma erot tanskalaisessa kulttuurissa verrattuna suomalaiseen? :)

Larppa

Kiitos vastauksesta. Enhän mä osaa tohon sun kommenttiin enää vastata. Mutta kiitos siis! :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

:) Ei kestä kiittää, mukava olla avuksi. Ja tervetuloa Tanskaan! Toivottavasti viihdyt yhtä hyvin mitä minä!

Ano

Mistä ylipäätään saa tietoa eri oppilaitoksista ja mahdollisuuksista ulkomailla? Pääseekö alkuun työkkärissä tai amk:n neuvonnassa tms vai onko omatoimigooglailu ainoa tepsivä menetelmä? Pelkään että jotain jää huomaamatta omin päin...

Anni

Mahtavaa, kun teet tällaisen postauksen! Ja nyt niihin kysymyksiin;
1. Minkä sivun kautta Tanskaan haetaa kouluun?
2. Jännittikö, että saatko (siis sellaisia kunnon) ystäviä koulusta yms?
3. Onko opiskelut koulussasi ilmaisia? Hain itse Englantiin yliopistoon, mutta etukäteen jo hermostuttaa (vaikka en vielä kouluun ole päässyt) ne lukukausi maksut, yääk.
4. Millaisia muut opintoalat ovat käytännössä koulussasi? Hankala vastaus, mutta sinun näkökulmastasi.
5. Asiat, jotka pitää hoitaa ennen muuttoa ja mitä kautta on paras etsiä asuntoa? Kiitoksia hurjasti jo etukäteen! Huikeeat viikon alkua sinne Tanskaan! :-)

fanny

Super paljon kiitoksia tästä kysymyspostauksesta jo etukäteen!! Aikomuksena hakea juuri Tanskaan siis opiskelemaan ensimmäisenä vaihtoehtona. Muistan lukeneeni että pohdit myös hakevasi Hollantiin. Miksi kuitenkin päädyit lopulta hakemaan Tanskaan? Onko kaikki yliopisto linjat siis täysin ilmaisia? Osaatko sanoa kuinka vaikea on ylipäätään päästä Tanskaan yliopistoon sisälle(en puhu mistään tietystä yliopistosta vaan yleisesti, mikä mahdollisesti helpoin/vaikein?) oletko kohdannut jotain asioita opiskeluun liittyen siellä, mitä et ollut aikaisemmin tullut ajatelleeksi?

KIITOS

Annika

Mukava, kun teet tälläisen! Sun koulutus kestää 2 vuotta, haitko kumpaankin (AP degree ja BA Top-up degree) vai haitko vain AP Degree linjalla ja miksi?
Millaista Tanskan opiskeleminen on ollut (esim. onko kokeita ja testejä minkä verran, millaisia opettajia opettajat on ) ja onko sulla Ruotsi kuinka hallussa? Sillä vaan kysyn, kun itselle Ruotsi ei millään vaan tartu, Englanti taas on erinomainen ja mietityttää, että jos Tanskaan haen niin miten kielen oppii.
Voitko avata koulutehtäviä mitä on syksyllä ollut ja nyt keväällä tulee olemaan ja onko harjoitteluita yms. Kiitos! :-)

Jenni

Minkä hintaista Tanskassa on ruoka, vuokra, puhelin liittymä jne. keskimäärin? Tuleeko kouluun liittyen kustannuksia; opintomateriaalit ja opintomatkat? Hyvää uutta vuotta näin myöhässä! :)

Hanna

Vähän aihetta sivuten, musta olis kauheen kiva kuulla sun Aussivuodesta, joka on mulle aika hämärän peitossa. Viettelen just abivuotta koulussa. Tulevasta ei ole muuta tietoa kuin se, että ulkomaille on päästävä ja maisemanvaihdos on se mitä tarvitsen! Oon pohtinu opiskeluja, au pair-vuotta ja vapaaehtoistyötä. Joten musta olis huippua jos voisit kertoa aussivuodestasi! Ja ootko aina haaveillu ulkomaille lähöstä vai lähitkö Tanskaan vaan, koska koulu sattui olemaan siellä? Suositteletko ulkomaille lähtöä jos on vähän tai vähän enemmön hukassa elämän kanssa? :D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Moikka Hanna! Kirjoitan tästä ihan oman postauksen noiden ulkomaille opiskelemaan- postausten päätteeksi, jos maltat viikon-pari odottaan sen ilmestymistä? :)

Lyhyesti voin sanoa, että lähtisin ehdottomasti suosittelemaan ulkomailla siipien kokeilemista mikäli se yhätän houkottelee, ja au pair vuosi (kuten siis itse tein) on siihen helppo ja turvallinen tapa. aupairword.net (tms) nettisivu on aivan paras sopivan perheen löytämiseksi ja/tai oman ilmoituksen jättämiseksi - suosittelen lämmöllä skippaamaan järjestöjen kautta tehtävät diilit, kun tuollainenkin tapa on olemassa :)

Mä olen aina kokenut Suomen itselleni sopimattomaksi, joskin ihanaksi maaksi, eikä Suomessa asuminen ollut koskaan oma haaveeni.. En kuitenkaan TODELLAKAAN muuttaisi pitemmäksi ajaksi (esim opiskelemaan jne) jos en olisi varma siitä, mitä haluan tehdä ja missä haluan asua.. Sellaisia kokemuksia varten on minusta juuri noi välivuodet ja working holiday- viisumit, sekä vaikkapa vaihtoon lähtö korkeakoulusta!
Minut siis ajoi Tanskautumaan yksinkertaisesti se, ettei minulle sopivaa koulutusohjelmaa tarkota Suomessa, ja päätöstä sitten toissijaisesti helpotti se, etten ole ikinä kokenut Suomea sataprosenttisesti "omaksi paikaksi", jos ymmärrät mitä tarkoitan? :)

Jos on hukassa elämässä, niin... Joo, palataan siihen sit siinä ulkomaille opiskelemaan vol neljä - postauksessa, jos sopii? :)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram