Suomen itsenäisyyspäivän muistaa oikein kahden kantapään kautta jokaisen joulukuun kuudentena päivänä, kun herää railakkaasti juhlittuaan jääkaappi tyhjänä. Aina sitä suunnittelee, että täytyypä käydä ostamassa jotain ihania juhlaherkkuja ja joulutorttuja ja poronkäristystä ja muuta suomiruokaa, että voi sitten koko päivän syödä ja fiilistellä, mutta ei. Koska Kampin 247-jättikauppaan kävely menisi liian sporttaamiseksi, pelastui aamuni kun rakas pikkusiskoni soitti, ja kertoi varanneensa meille illaksi pöydän uudesta raflasta. JEE! Ei siis hätää, en kuole nälkään ja blogini nousujohteinen historia pääty aivan liian lyhyeen.

Ajattelin suoda pienen hetken ajastani rakkaan kotimaani itsenäisyyden arvostamiselle, laitoin Finlandia-hyminin soimaan taustalle (olenhan kertonut kuinka paljon rakastan klassista musiikkia? Miley Cyrus ja Tsaikowski sulassa sovussa.) ja fiilistelen. Suomi on maailman paras paikka asua. Jokainen toista väittävä ei ole varmaan kamalan pitkiä aikoja viettänyt poissa täältä. Niin, minulle kävi kuten niin monelle toisellekin elävälle esimerkille; rakkaus ja arvostus kotimaataan kohtaan nousi aivan erityiseksi käsitteeksi silloin kun asuin vuoden ulkomailla.

Sydneyn kailtaisen suurkaupungin tomussa sitä kaipasi kotoisien havumetsien raikasta tuoksua, ja maisemia johon ihmiskädet eivät ole kajonneet rakentamaan. Maitorahkan lisäksi valehtelematta jokainen päivä ajattelin vähintään kerran miten puhdasta ja hyvää vettä sain kotimaassani valuttaa ja jolla huuhdella vessani. Ja miten jokainen asia - oli kyseessä sitten joku nettiliittymän avaus, äänestäminen tai työterveydenhuolto - sujui kotoisessa Pohjolassa niin, niin paljon sutjakkaammin. Australiassa oli aina niin järkyttävää paperisotaa jokainen virallinen ja epävirallinen asia, että hyvin monta kertaa pohdin hiljaa päässäni miten on mahdollista hoitaa samat asiat kotimaassa minuutissa.

Australiassa monelle koko kaukainen ja pieni Suomi oli kärpäsenpaska kartassa jossain tosi pohjoisessa, mahdollisesti jossain Venäjän lähimailla. Kukaan ei tiennyt Suomesta yhtään mitään, korkeintaan maantieteellisen sijainnin vähän sinne suuntaan, Mika Häkkisen ja nörteimmät Nokian. Silti jokainen jonka kanssa eksoottisesta kotimaastani keskustelin oli todella vaikuttunut miten hyvällä tolalla asiat täällä pienessä tuhannen järven jääkaapissamme ovat. Ylpeänä esittelin kuvia kotoisista Saimaan järvimaisemista, sukujuurieni maisemista Lapista sekä kotikaupunkini Helsingin upeista rakennuksista. Näytin kuvia kauniista suomalaisista julkkiksista ("hot finnish celebrity"- googlauksella taisi silloin löytyä Karita Tuomolaa ja jotain Tomi Metsäketoa hahahaha), kerroin ainutlaatuisesta kauniista kielestämme (kerran erään viini-illan päätteeksi lauloin Päivänsäde ja menninkäinen- biisiä silmät kyyneliin liikuttuneena miten ihana se on) ja erinomaisista jääkiekkoilijoistamme. Syötätin ystävilleni salmiakkia huonoin tuloksin, mutta he arvostivat suuresti innovaattisuuttamme erilaisten karkkien viinaan sulattamisessa sekä Angry birds- pelin luomisessa.

Arvostan itse suomalaisissa eniten täsmällisyyttä ja rehellisyyttä, ja noita kahta erinomaista ominaisuutta opin todella arvostamaan ulkomailla. Joo, olihan se kivaa että jokaista kadulla kulkijaa näennäisesti kiinnosti moikkailla ja lätistä jotain kepeitä kuulumisia, ja kaltaiseni ylisosiaalinen papattaja kyllä siitä pitikin. Silti, siinä missä siellä luvattiin vaikka kuu taivaalta ja mitä ikinä, niin tiesin ettei se koskaan tulisi tapahtumaan. Suomalaiset eivät ehkä moikkaa, harva edes katsoo silmiin, mutta jos jotain luvataan niin se pitää. Aivan varmasti. Kukaan ei myöskään tule täällä taputtelemaan selkään tai kyselemään kuulumisia ellei kiinnosta oikeasti.

Yksi absurdein asia mihin Australiassa törmäsin oli tuo täsmällisyys, tai siis se hiton epätäsmällisyys. Mä olen ehkä vähän kontrollifriikki taipuvainen suunnitteleemaan ja aikatauluttamaan ja listaamaan asioita, enkä voi sietää myöhästymistä. Monen mutkan kautta Aussimaassa sain kutsun työhaastatteluun johonkin promotyöhön. Samaan haastatteluun oli tulossa minun lisäksi kuusi tyttöä, ja meidän kaikkien oli määrä tavata keskustassa olevassa suuressa kahvilassa aikaan X. Kuten työasioissa -vähintäänkin- sopii, tulin hyvissä ajoin paikalle haastattelupaikalle, jossa ehdin jutella mukavia kahden haastattelijadaamin kanssa. Kun tarkasta tapaamisajastamme oli mennyt kymmenen minuuttia eikä ketään muita haastatteluun päässeistä näkynyt missään, kysyin vienosti että onkohan jotain sattunut tai onkohan joku suuronnettomuus jossain vai mitä helvettiä, ei kukaan tule työhaastatteluun kymmentä minuuttia myöhässä! Saati että kaikki kuusi muuta. Haastattelijat olivat tyynen rauhallisia, ja kertoivat että ei tällaisetkaan asiat -siis työhaastettelut- ole mitään mikä mielletään tapahtumaksi jossa on syytä olla sovittuna aikana. Olin todella, todella tyrmistynyt. Vartin jälkeen muita tyttöjä tuli paikalle sen suuremmin selittelemättä tai pahoittelematta, ja viimeinen haastatteluun kutsuttu tuli 35 minuuttia (!!) myöhässä. Ei tulisi todellakaan mieleen että Suomessa missään olosuhteissa koskaan milloinkaan kukaan tulisi ilmoittamatta ja syvästi pahoittelematta paikalle työtilaisuuteen, ja odotuttaisi muita niin itsekkäästi. Turha varmaan edes mainita, mutta sain paikan. 

Tietenkään asiat eivät ole aivan niin mustavalkoisia, ja Australiassa on moni asia todella hyvin ja kadehdittavan toimivaa. Sellaiseksi eristysvaltioksi ja maanosaksi usein tuntui siellä olevan hyvinkin edistyksekkäästi asiat; siellä asuessani (nykyisestä tilanteesta en tiedä niin tarkasti) Victorian osavaltion suurin puolue oli Vihreät, ja muutenkin ekologisuus ja siihen liittyvät innovaatiot tuntuivat olevan valovuosia pientä takapajulaamme ja kireitä vanhoillisia asenteitamme edellä. Pidän hyvin todennäköisenä että tulen vielä elämäni aikana viettämään pitkiä aikoja poissa kotimaastani, mutta aina tänne kaikesta huolimatta niin onnellisena palaa. Vaikka Suomessa ja suomalaisissa ihmisissä moni asia kiristää hampaita aina toisinaan, tänä merkkipäivänä emme mene niihin sen syvällisemmin. Joojoo, onhan tämä vähintääkin absurdia että kolmelta iltapäivällä on jo pimeää ja tätä "poikkeustilaa" kestääkin todellisuudessa yli puoli vuotta, mutta toisaalta missään muualla kesä ei tunnu yhtä suloiselta ja kukkealta mitä rakkaan kotimaani kamaralla.

Olen hyvin ylpeä voidessani ulkomailla kertoa olevani eksoottisesta ja kauniista Suomesta, jossa presidentti käy luovuttamassa verta ja dyykkaa roskalavoja sille päälle sattuessaan, ja jossa olen itse saanut hyvin etuoikeutetusti opiskella korkeatasoisissa kouluissa ja saada parasta mahdollista hoitoa ilmaisissa terveyskeskuskissamme. Jossa on rauhallista ja vehreää luontoa jokaiselle kulkijalle tutkittavaksi ja nautittavaksi, mutta vastapainoksi myös korkeaa teknologiaa ja osaamista. Railakasta juhlimiskulttuuria unohtamatta. Ei ne aussit osaa oikeasti dokata ollenkaan. Olen kiitollinen siitä, että olen syntynyt valtioon jossa naisten oikeudet ovat keskivertoa paremmalla tolalla ja siitä, ettei minun ole koskaan tarvinnut pelätä henkeni puolesta näillä kaduilla yksin kulkiessani.

..Ja koska tähän samaan syssyyn voisin vielä liittää ah-niin-kovasti-rakastamani top 5- listan, niin tässä vielä loppukevennyksenä lista Suomen Parhaista Asioista:


  1. Mökkielämä järven rannalla. Uiminen, saunominen, grillaaminen ja kalastaminen. Se hiljaisuus. Yötön yö kesällä, ihanan kutkuttavan kamala avantouinti talvella. Myös faijan siirtolapuutarhamökki ajaa samaa asiaa vaikkei olekaan veden äärellä - alkeellista elämää, kaikki ruoka omasta maasta, vanhojen Historia-lehtien lukeminen auringossa. Parasta. Tytön voi viedä Savosta, muttei Savoa tytöstä. 
  2. Mämmi. Kertoo todella paljon kansasta joka keskii mörssätä mallasta ja siirappia ja mitäikinä johonkin tuohitötsään. Vittu mä rakastan mämmiä, se on mun keväinen Kinderi! Aina ostettava pakkanen täyteen. 
  3. Jääkiekko. SM-liigan seuraaminen on mun rakas, säännöllisen epäsäännöllinen harrastukseni, johon liittyy suomalaisten miesten karskin olemuksen vaivihkainen rapistuminen sillä hetkellä kun se yksi ja ainoa oikea joukkue vie mestaruuden, ja spontaanisti syleilee vierustoveria. Ah, suomalaiset miehet on ihania. Tuomo Ruutu on myös todella ok. 
  4. Kieli. Jokainen joka uskaltaa väittää etteikö suomen kieli olisi kaunis, sävyrikas ja ainutlaatuisen upea, on vain laiska käyttäjä. Tai kotimaiseen kaunokirjallisuuteen tutustumaton. Ja haloo, miten älyvapaita sanoja suomessa on! Kaikki gangstarapbling-biisit myös paranevat heti kun ne kääntää suomeksi, suosittelen kokeilemaan esimerkiksi 50 Centin hittejä. 
  5. Makuunin karkit. 


Syvä kumarrus, yhden naisen aalto ja kättä lippaan kaikille ukeille ja mummeille jotka taistelitte upean kotimaamme itsenäisyyden puolesta. Itsenäisyys ei ole tässä maailmassa vielä tänäkään päivänä itsestäänselvyys, ja olemme etuoikeutettuja lähes sata vuotta itsenäisenä seisseestä maastamme. Täällä on mun todella hyvä olla.

Rentouttavaa itsenäisyyspäivää ja pitkää viikonloppua kaikille! Eikä jooko liikaa keskitytä sitten arvostelemaan niitä illan isojen bileiden kolttuja, tai ainakaan niitä kantajia siellä sisällä. 

Kommentit (0)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram