En voi olla ainoa ihminen, jolla on viha/rakkaussuhde sunnuntaipäiviin.

Okei, heti aluksi todettakoot sunnuntain eduksi se, että arkipäivistä poiketen sunnuntaille harvoin tulee sovittua menoa. Ainakaan mitään kovin formaalia ja raskasta - pipo syvällä päässä ja koko olemus vähän sinnepäin on univormuni. Myös pitkään nukkumisen optio, joka tosin harvoin jää unirutiinsä tottuneelta työmyyrältä hyödyntämättä, lohduttaa etenkin silloin, kun maailmaa on pitänyt vielä olla parantamassa jatkojen jatkoilla. Pisteet kotiin sunnuntai vetää myös sillä, että viikon viimeisenä päivänä jaksaa laittaa sellaisiakin aterioita, joiden piipertämiseen menee yli kolme tuntia. Aamupalaksi sängynpohjalta MTV:n laatuohjelmien kanssa nautiskeltu suklaalevyn jämä tai jääkaappikylmä pizza antaa energiaa tuollaisille pitkäjänteisyyttä vaativille kulinaristisille kokemuksille.

Malin+Goetzin tuoksukynttilät ovat ainoat joista ei seuraa välitön päänsärky. Suosikkini Cannabis, Dark rum ja Mojito ovat tuoksuiltaan erikoisia ja syviä, ja mikä parasta, ne eivät pala loppuun millään. 


Toisaalta sunnuntai on viikonpäivistä juuuuri se, jolloin ei pitäisi edes ajatella kaupassa kärryjen kanssa krapulaisiin kanssaeläjiin törmäämistä. Sunnuntai on kuin tehty ravintoloissa syömiseen; jos lempipaikka on tupatensa täynnä, ei maailma kaadu vaikka joutuisikin vaeltamaan seuraavaan suosikkiin. Ja ainakin itselläni joka sunnuntai  päivä on cheat day, ja hyvällä omatunnolla voi valita tukevan pastan. Ja jälkkärin.

Jos joskus sattuukin käymään niin, että edellisyötä ei ole vietetty tappiin asti riekkuen ja Big Mamasissa yöruokaillen, voi sunnuntain viettää myös vähän aktiivisemmin. Freesinä herääminen ja kaupungin parhaasta brunssista nauttiminen (postaus tulossa ehdottomasti!), ja kävelylenkki kirpsakassa ilmassa on myös optimaalinen vaihtoehto ilman vakavaa sydänkohtauksen vaaraa. Olenhyväjareipasihminen-pisteiden varma kohottaja, kuntoilu olkoon sivuseikka. Siivoaminenkin on kivempaa sunnuntaisin, olettaen siis ettei kumartelu aiheuta välitöntä oksennusreaktiota. Viikko on ihanaa aloittaa freesiksi laitetussa kämpässä, ja juuri pestyistä lakanoista noustessa maanantaikaan ei ole ihan niin kamalaa ihmisrääkkäystä.

Sunnuntai on myös päivistä sosiaalisin. Oli mielentila väsynyt, herkkä ja kohmeloinen tai ei, on lepopäivä autuasta pyhittää ystävien ja perheen seuralla. Myös ne usean tunnin keittiössä näpertelyt ovat vaivattomampia, tai ainakin hauskempia, seuralaisten kanssa - ja vähintäänkin työn hedelmästä nauttiminen on makoisampaa kera rakkaiden. Kukapa muukaan Instaisi kuvia kättesi jäljistä, elleivät vatsat täysinä kiittävät ystävät.
Viimeviikon sunnuntaina vietimme erään ystäväporukkani kanssa apertiivien ja hyvän ruoan (kotitekoista sushia ja oman pihan omenista tehtyä piirasta) merkeissä "sunnuntaiseuroja", jossa ylistimme tätä viikon viimeistä päivää. Hurraahuuto hyvälle ruoalle, tasureille (jos tilanne sitä vaatii, silloin vaati) sekä aikuisen ihmisen oikeudelle vuokrata kasa Disneyn klassikkoja joita tuijottaa useampi peräjälkeen sohvalla retkottaen. Allekirjoittanut edelleen herkistyi Pienelle merenneidolle, isin tyttö kun olen. 

Mutta ne sunnuntain huonot puolet?
Heh - ne päättyy joskus? Välillä päätä särkee koko päivä? Et kykene nousta sängystä ja pelkäät nälkäkuoleman iskevän hetkenä minä hyvänsä? Ehkä et taaskaan saanut aikaiseksi siivota asuntoasi, tai edes vietyä roskia? Toisinaan iskee myös depis maanantain töihinpaluusta, etenkin jos tietää tulevan viikon olemaan kiireinen ja tavallista raskaampi. Myöskään uni ei tule illalla niin tehokkaasti mitä raskaamman arkipäivän jälkeen - kävit sitten rauhallisella iltakävelyllä, löhösit kylpyammeessa tai meditoit tuikkumeren äärellä. Se ei silti tarkoita, etteikö nuo kolme olisi loistavia tapoja päättää viikko.

Kuten hyvä ystäväni kerran erittäin osuvasti minulle totesi, sunnuntai on vain kerran viikossa, ja siitä pitää voida nauttia sen ansaitsemalla antaumuksella.
Siksi - oodi hitaille aamuille, nautiskelulle, ja sille, ettei kenelläkään kerrankin ole kiire johonkin.

Kommentit (0)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram