Kuten jokaisen tekstini rivien välistä on ollut ehkä luettavissa, tämä tyttö rakastaa ruokaa. 
Rakastaa - ja arvostaa. On vaikeaa käsittää niitä kanssaeläjiä, jotka menvät tässä asiassa siitä mistä aita on matalin, ja jotka päivästä toiseen syövät eineksiä, tai samaa ruokaa, tai huonoa ruokaa joka ei ravitse ruumista eikä mieltä. Tai jotka valitsevat ruokajuomaksi veden viinin sijasta?! Ruoka on maailman ihanin välttämättömyys, ja koska jotain pitää käkättimeen ammentaa päivittäin, miksei se kerralla olisi elämys? 
 
Ruoanlaitto ja normaalin rajoissa häilyvä hifistely on ollut rakas tapa käyttää vapaa-aikaani siitä asti kun isi ja äiti uskoivat veitsen käteeni. Vaikka ruokavalioni ja samalla myös mieltymykseni on vuosien varrella muuttunut kulloistakin tarvetta palvelevaksi, olen aina aidosti nauttinyt keittiössä nyhräämisestä. Kokkaaminen on parasta silloin, jos saa laittaa toiselle ruokaa. Ollessani suhteessa oli minulle itsestäänselvyys yhdistää intohimoni ja sen hyödyllinen sivutuote, ja joka päivä tuli loihdittua mielettömiä dinnereitä. Viikonloppuisin aina leivottua. Niin ihanaa kuin kaksi kertaa valmiiseen pöytään saapuminen raskaan työpäivän päätteeksi olikin, kävi se yksinkertaisesti helpommin niin, että hellan edessä heiluu se, joka siitä nauttii. 
 
Kun suhteeni päättyi ja muutin pitkästä aikaa taas yksin asumaan, tein pyhän lupauksen omalle sielun ja ruumiin terveydelleni laittaa jatkossakin pöytä korkeaksi ihan jo itseäni varten. Hektisen työpäivän jälkeen on maailman paras fiilis mennä kaupan hyllyjen väliin harhailemaan, ja valitsemaan mitä just sinä päivänä tekee eniten mieli syödä. Arki-iltana hyvän illallisen yhdelle saa noin puolessa tunnissa, ja täytyy sanoa sen puuhastelun olevan tehokkain nollaaja työasioiden ja muun moskan kelailusta. En ole koskaan ollut surullinen pilkkoessani sipulia, tai stressaantunut maistellessani hyvää kastiketta. 
 
 
Jaettu ilo on moninkertainen ilo, ja se pätee myös ruokapöydässä. Etenkin sinkkuelämäni 2.0:n alkuvaiheilla maanittelin joka ilta jonkun luokseni syömään, joka samalla lääkitsi sekä sisälläni vellovaa yksinäisyyttä ja tyhjyyttä, että myös toi murua rinnan alle. Yksin mussuttaminen olisi oikein entisestään alleviivannut kurjaa oloa, ja epäilen vahvasti olisiko sellaisessa mielentilassa ollut ihminen jaksava kokkaamaan illasta toiseen dinner for oneja.
 
Ruoka on ollut myös aina perheeni ja ystävieni parissa suuressa arvossa, enkä taida tuntea ainoatakaan einesten ystävää. Päinvastoin, etenkin ystävien kesken "ruokabileissä" on tervehenkistä kilpailuhenkisyyttä, ja joka ikinen kerta on pöperöön panostettu enemmän. Olen onnekas paskiainen monellakin tapaa kun on niin ihania ystäviä, jotka lisäksi jakavat tämän intohimon. Ja kutsuvat usein kylään. 
 Onnekas olen myös asuessani vastapäisessä talossa siskoani ja tämän ällistyttävän lahjakasta kokkimiestä. Jos tuo superpariskunta ei ole toteuttamassa kutsumusammattiaan, ovat he todennäköisesti näpräämässä tsiljoonan ruokalajin ja huippuviinien illallissettejä, järjestämässä ravintolapäivää tai kokeilemassa alan uusia tuulia. Jep - olen hyvin onnekas naapuri, enkä koskaan mistään olosuhteista jätä välistä kutsua illallistamaan. 
Perjantaina kutsu kävi pienen porukan illalliselle, jossa oli luvassa suuren yllätyksen paljastaminen. Ei - kukaan ei ole raskaana. Uteliaana ja vatsa kurnien pakkasin itseni ja pari pientä hyvin hörökorvaista koiranpoikaani, ja läksin naapuriin. Alkupalojen ja viinien jälkeen paljastui illan todellinen kohokohta; vaatimattomasti valkotryffeliä itse valmistetun tuorepastan kera. Italian työmatkalta oli tarttunut mukaan tuollainen arvokas ja syntisen herkullinen matkamuisto, jonka mussutimme aivan täydellisen ihanan pastan kanssa onnenkyyneleet silmäkulmissamme. Miten hyvää joku epämääräinen myökkysieni voi olla?! Miten MIKÄÄN mitä saa maan sisuksista voi maksaa niin monta tonnia kilolta? (haha - heti kirjoittaessani muistin muitakin äiti maan aarteita such as timantit ja helmet ja jalometallit ja laavalamput.. joo ei mitään sittenkään.) 
 
 
 
Sananen vielä viineistä. Mä rakastan viinejä, ja en nyt halua kuulostaa Mervi Tapolalta, mutta voisin 
juoda viiniä joka ikinen päivä niin pitkään kun henki keuhkoissani pihisee. True story. 
Haluaisin opiskella enemmän viineistä, siis vähän muutakin kun parin lajikkeen ominaisuuksia ja hyvää/pahaa- arvosteluasteikon, ja olla sellanen todella pro viiniharrastaja. Niin, nyt olen vain puoliammattilainen hehe. Rakastan hyvien ravintoloiden viinisuosituksia, sillä mikään jälkiruokakaan ei täydennä ateriaa yhtä kauniisti mitä hyvä viini. Ruoka ja viinit on kyllä siitä niin kiva harrastus, että aika pienellä pääsee alkuun (Suomesta saa esimerkiksi kuka vaan mennä poimimaan vähän kaikenlaista tuotetta jos vaan sienikirja pysyy kätösessä ja tuohikoppa toisessa), opiskelu on palkitsevaa, treenaaminen on hauskaa, ja lopputulos on paskimmillaankin parhautta. Tai aina syötettävissä koirille. 

Kommentit (0)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram