Tällä viikolla MyCosmossa on käynyt keskustelu kuumana, kun kanssabloggaajani Didem julkaisi postauksen omasta naisihanteestaan. Jokainen voi halutessaan tutustua postaukseen ja sen ympärille rakentuneeseen keskusteluun, mutta tiivistetysti hänen viestinsä on se, että jokainen nainen pohjimmiltaan haluaa ja suorastaan TARVITSEE miehen elättämään itseään, ja naiselle paras paikka on kotona käyttäytymässä siivosti ja puunaamassa kotia ja lapsia. Lisäksi postauksessa kerrottiin, että jokaisen naisen olisi syytä käydä "kotirouvakurssi", jotta suoriutuisi näistä naisen roolin tehtävistään moitteetta, ja siten olisi miehelleen ja perheelleen sopiva, ja paikkansa naisena ansainnut.

EI NÄIN! Ei todellakaan näin. Hitto vieköön - menneisyyden siskot, tyttäret ja äidit eivät nousseet barrikaadeille siksi, että palaisimme henkisellä aikakoneella jonnekin vuosisatoja (okei surullista mutta totta - tässä kontekstissa vuosikymmenet riittävät) taaksepäin, jolloin naisilla ei yksinkertaisesti ollut muuta vaihtoehtoa kuin omistaa elämänsä "naisen roolin" toteuttamiselle ja miehen paapomiselle. Ei ollut mahdollisuutta valita. Niin, silloin emme saaneet edes äänestää, saati kouluttautua tai luoda haluamaamme uraa. Miten absurdilta se kuulostaakaan nyt, kun naisilla on länsimaissa periaatteessa mahdollisuus olla ihan mitä vaan. Siksi onkin niin traagista, ettei siitä oikeudesta haluta pitää kiinni - ja pyristellä rivakasti vielä eteenpäin.

Vuosikymmenien kova työ naisten oikeuksien eteen on minusta todella hienoa, eikä nykymaailmassakaan pitäisi ottaa itsestäänselvyytenä sitä, miten hyvin asiat meillä pohjoismaiden naisilla on. Telluksellamme edelleen nimenomaan tytöt ja naiset ovat he, joiden elintasossa ja jokapäiväisessä elämässä sorto ja epäoikeudenmukaisuus näkyy niin kouluttamattomuutena, ympärileikkauksina, ihmiskauppana, laittomina abortteina, prostituutiona, pakkoavioliittoina ja niin edelleen.. Lista on loputon, eikä mitenkään mielialaa nostattava. Vaikka nuo asiat ovat karua totuutta nykyajasta ympäri maailmaa, ei esimerkiksi Suomessa naisiin kohdistuva perheväkivalta ja palkkaerot ole yhtään sen pienempi vääryys, jolta ummistaa silmänsä.

Olen pesunkestävä feministi, ja ylpeä siitä. Olkoon niin, että jostain käsittämättömästä syystä feministit leimataan miesvihaajiksi ja kaikesta nillittäviksi huumorintajuttomiksi takkutukkaisiksi seksuaalivähemmistöjen edustajiksi. Pah! Todellakin olen! Mitä muutakaan voisin olla? Masokisti varmaan. Minulle tasa-arvo (ei vain naisten ja miesten välillä, mutta se olkoon tapetillamme tänään, tässä kyseisessä postauksessa) on ehdottoman tärkeää, ja päämäärä, jota kohti tulisi voimakkaasti pyrkiä. Vanhat stereotypiat "naisten ja miesten rooleista" ovat syvältä, eivätkä mielestäni kuulu moderniin maailmaan. Ei, koska meille on taisteltu oikeus valita, ei alistua.

Oma perhetaustani on sikäli poikkeuksellinen, että olen kaksivuotiaana vanhempieni erottua kasvanut isoveljeni ja yksinhuoltajaisäni kanssa kolmisin, äitini luodessa uraa toisaalla. Olen siis itse kasvanut siihen todellisuuteen, että kotona faija siivoaa, laittaa ruokaa, letittaa joka aamu hiukseni koulua varten, ja tietysti leikkii ja riehuu kanssamme - niin, ja käynyt siinä sivussa töissäkin. Sukupuolineutraalimpaa kotia ei varmaan oltu silloin 90-luvun alussa olemassakaan! Isäni kasvatti meidät molemmat, veljeni ja minut, kohteliaksi ja reippaiksi, tiedonjanoisiksi ja rasavilleiksi lapsiksi - ei pikkupojaksi ja pikkutytöksi. Isäni on hoitanut kaksi "sukupuoliroolia" erinomaisesti, ja olen sanoinkuvaamattoman kiitollinen saamastani kasvatuksesta, jonka ansiosta olen se nainen, joka tänään olen. Huolimatta siitä, että toinen meistä oli tyttö ja toinen poika, meitä kohdeltiin tasavertaisesti, rohkaistiin yhtäläisen fyysisiin tai luoviin harrastuksiin, ja kannustettiin haaveilemaan juuri siitä, mitä halusimme. Sain olla juuri niin tyttö mitä ikinä toivoinkaan, ja minulla oli Barbieita, My little poneja ja röyhelömekkoja siinä missä muillakin. Persoona vaan oli vähän eri, mitä ulkokuoren perusteella leimatusta lapsesta ehkä odotettiin.

Lapsesta asti meille tarjotaan kapeita sukupuolimalleja. Toivon, että tilanne on nykypäivän Suomessa hieman erilainen, mutta omassa lapsuudessani riitti kyllä ihmeteltävää ja selitettävää. Jo lapsesta asti tarhassa ja koulussa ihasteltiin kun se Viivi on sellainen rohkea ja sanavalmis _poikatyttö_, että miten hienoa. Poikatyttö, really? Tänä päivänä vähän sama kuin se, että sanomalehtien syntymäilmoituksessa tyttövauvojen kirjoitetaan olevan säteileviä ja kauniita, ja poikien reippaita ja tomeria. Ihan oikeasti - voidaanko jo luopua siitä ajatusmallista, että tytöt ovat kilttejä ja nättejä hissukoita, ja pojat kovaäänisiä riehuvia mini-insinöörejä heti syntymästään asti? Että eloisuus ja räväkkyys voisivat olla ihmistä, eikä sukupuolta kuvaavia ilmaisuja? Että kauneus ja naisellisuus eivät poissulkisi sitä, että voi olla kiinnostunut "maskuliinisemmista" asioista, ja toisinpäin? Miehen oikeudesta itkeä, ja naisen oikeudesta ilmaista mielipiteensä. Sellaisessa maailmassa minä haluan elää, ja sellaiseen maailmaan haluan omia lapsiani saattaa.

Kun luin Didemin postauksen, olin suorastaan mykistynyt järkytyksestä ja siitä ajatusten tulvasta, mitä tuo eittämättä provosoivaan sävyyn kirjoitettu teksti minussa herätti. Olen aikaisemminkin kirjoittanut siitä, että koen bloggaajilla olevan muitakin vastuita kuin tehdä työnsä laadukkaan ja omintakeisen internetin täytteen luomisen lisäksi. Koen bloggaajilla olevan suuri eettinen vastuu siitä, mitä arvoja ja asioita haluaa omaamallaan julkisuudellaan mainostaa ja edistää. Minun arvomaailmaani vastaan taistelevat esimerkiksi postaukset laihduttamisesta tai syömishäiriöiseen käyttäytymiseen kannustamisesta, syrjinnästä, ihmisten ja eläinten oikeuksien tallomisesta jne. Minusta tällainen sukupuoliroolien kapeuden ihannointi menee samaan kategoriaan. En tarkoita, että esimerkiksi kotiäitiys olisi joku tabu, josta ei saa kirjoittaa kirjavin mielipitein, mutta on syytä pitää mielessä blogin julkisuus ja kohderyhmä ennen kuin painaa julkaise-nappulaa.

Cosmopolitan, jolle itse olen tehnyt töitä yli vuoden verran, kärsii mielestäni "kyseenalaisesta" maineesta. Kyseenalaisella tarkoitan sitä, että vaikka lehti on ottanut jättimäisiä harppauksia eteenpäin saadakseen naisten ääntä kuuluviin sen kliseisen miehen kengänpohjia nuoleskelevan cosmo-stereotypian ohi, edustaa se mediana usealle edelleenkin jotain hieman vanhanaikaista ja kapeaa mallia tarjoavaa julkaisua. En koe Cosmopolitanin olleen enää aikoihin mikään sovinistinen julkaisu, vaan näen sen, miten koko tiimi lehden takana on tehnyt hyvää työtä uudistaakseen sisältöä nykypäivään. Joka kuukausi lehdessä tuodaan esiin inspiroivia ja menestyviä naisia mielenkiintoisilla taustatarinoillaan, kannustetaan pyrkimään uralla eteenpäin ja pyytämään rohkeasti lisää palkkaa omista onnistumisistaan, ja nauttimaan sängyn puolella just siitä mistä itse haluaa. Brändimielikuvien murtaminen on kuitenkin pitkä ja hidas prosessi, eikä ihmisten mieliin porautuneita stereotypioita muuteta aivan hetkessä. Vaikka MyCosmo onkin julkaisuna erilainen ja ehdottomasti vapaamuotoisempi, kiitos keskenään erilaisten sisällöntuottajien (=bloggaajien), tulin surulliseksi siitä, miten tämä postaus veti oman työnantajani kelkkaa vanhoille ja pölyttyneille laduille. Koen itse olevani jotain aivan muuta.

Minulle henkilökohtaisesti Cosmopolitan edustaa juuri päinvastaista mitä sen tyypillinen stereotypia useille kuvastaa. Joojoo - olen kiinnostunut ulkonäöstäni, söpöistä pojista ja niiden iskemisestä, mua itkettää kun lempifarkut hajoaa käsiin, ja jaksan keskustella tuntikaupalla huulikiiltojen ja kynsilakkojen koostumuksista. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettenkö olisi kykenevä elättämään itseäni ja shoppailemaan omilla tuloillani, ettenkö olisi kiinnostunut tieteestä, politiikasta ja jääkiekosta, ja etteikö minulla olisi palleja sanoa silloin, kun ottaa päähän ja koen vääryyttä. Haluan itse olla "Cosmogirlinä" rohkea, itsenäinen, räväkkä, omia haaveitani ja tavoitteitani toteuttava, elämästä täysillä nauttiva nuori nainen, ja se on se viesti, jota haluan välittää muillekin. Olkaa rohkeasti omia itsejänne! En näe minua pikkusievänä sivustanyökyttelijänä, jonka elämän tavoite on näyttää vallitsevaan kauneusmuottiin virheettömästi sopivalta nukelta ja miehen tyydyttäjältä, jolla ei ole omia mielipiteitä tai toiveita elämälle. Päinvastoin. Haluan nostaa muita ylös, en painaa alas. Haluan kehittää itseäni, menestyä, oppia muilta, luoda uutta, mokata välillä, nousta uudelleen, ja kantaa itseni ylpeänä pää pystyssä sinä naisena, joksi olen syntynyt.

Ystäväpiirissäni on runsaasti erilaisia äitejä. Osa elää kotiäitinä huusholliin ja lapsiin keskittyen, osalla mies on kotona ja rouva tekee uraa, osassa jako on tasaisempaa. Meitä mahtuu tänne monenlaisia, ja hyvä niin. Yksikään tapa ei ole minusta toista parempi tai huonompi, enkä lapsettomana 24-vuotiaana sinkkuna ala kenekään toisen valintoja morkkaamaan. En lähde ottamaan kantaa kotiäitiyteen tai muihin Didemin henkilökohtaisen elämän tilanteisiin ja valintoihin, sillä kunnioitan hänen päätöksiään ja häntä ihmisenä, eikä minulla ole tarvetta arvostella hänen valintaansa elämän pelilaudalla. Valintaansa kursiivilla, koska kuten ylempänä kirjoitin, nykypäivänä meistä jokaisella on mahdollisuus valita haluammeko elää miehen siivellä, vai tavoitella omia haaveitamme. Enkä sano, että nuo kaksi asiaa mitenkään sulkisivat toisiaan pois, mutta minun omia tavoitteitani ne eivät vastaa sitten mitenkään.

Sen vaan haluan tekstilläni ilmaista, että oma valintani on toinen, ja olen pirun kiitollinen siitä, että se valinnan mahdollisuus on minulle suotu. Se on arvo, josta pitää kiinni, ja mihin suuntaan pitäisi tyttöjä ja naisia kannustaa.

Tunnemme Didemin kanssa myös ns. oikeassa elämässä, ja voin koko sydämestäni sanoa vilpittömästi että hän on hyvin kultainen ja äärimmäisen ystävällinen tyttö, josta minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa. Vaikka hänen tekstistään en allekirjoita oikeastaan mitään, se ei muuta minun käsitystään hänestä ihmisenä ja ystävänä. Älkää siis kukaan ottako tätä postaustani minään sodanjulistuksena tai henkilökohtaisena kritiikkinä - meitä on täällä moneen junaan, eikä kenenkään ole edes tarkoitus mahtua yhteen malliin. Whatever floats your boat, niinkuin Australian kotona sanottiin.

Kaikilla pitää myös olla oikeus mielipiteeseensä, oli se sitten puolesta ja vastaan. Minusta rakentava kritiikki ja vastapuolen näkemystä kunnioittavasti käyty keskustelu on suurta rikkautta, ja on mahtavaa että sitä syntyy.

Kommentit (128)

pexy

Teksti oli superihana ja sulla on tosi hienoja ajatuksia. Ainoo mikä pisti silmään on tuo otsikko: miksi naisen pitäisi kasvattaa pallit? Oisko se jotenkin parempi kuin se, että niitä ei oo?

Anyways, kuten sanoin, sulla on hienoja ajatuksia! Mahtavaa torstaipäivää, go girl!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

:) ajattelinkin että otsikko saattaa herättää tunteita ja kysymyksiä. EI, naisten ei TODELLAKAAN pitäisi kasvattaa palleja, olemme kaikki täydellisiä tällaisina mitä olemme. Otsikointi oli provosoiva ja sarkastinen mukaelma oman tekstini "inspiraatiosta", eli Didemin kirjoittamasta jokseenkin sovinistisesta postauksesta, jonka samaan tyyliin kirjoitettu otsikko kehotti naisia hankkimaan rikkaan miehen. Pyh.

Kiitos kuitenkin kovasti kauniista sanoistasi <3

Kiitos

Kiitos tästä, erittäin hieno teksti. Juurikin tätä mietin, että eikö Didem ajatellut hetkekään hänen työnantajaansa Cosmoa ja kuinka tekstillään voi vetää cosmon sekä kolleegansa mukanaan pohjalle? Jokaisen ihmisen tulee olla vahva niinkuin sinä kuvailet. Alistuvaisuus ninkuin hän didem kirjoitti on niin suuri heikkous ihmisessä, en ymmärrä didemin kirjoituksessa kuinka hän vielä ylpeänä kehuu alistuvaisuutta. Joka tapauksessa hienoa, että astuit barrikaadeille ja puolustat mediataloasi, itse pidän Cosmopolitania ihan höppänä, mutta muistan kyllä nuoruudessa kuinka sitä todella rakastin lukea ja tosiaan jokaisen bloggaajan kannattaa muistaa juurikin se, että kuinka nuoria ja epävarmoja ihmisiä lukijoissa saattaa olla.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

No, annettakoot se hänelle anteeksi, että yhtenä porukkamme tuoreimpana lisäyksenä ei ole välttämättä tullut ajateltua asiaa :) Enkä tarkoita sitä, etteikö saman blogiportaalin ja lehtitalon alle mahtuisi erilaisia persoonia ja eriäviä mielipiteitä, mutta todella toivon jatkossa pientä pelisilmää brändiä ja kolleegoita ajatellen, vaikka julistaisikin vain _omia_ mielipiteitään :)

Didem ei myöskään ole varmasti ainoa joka noita arvoja kannattaa, mutta hän antoi sille näkemykselle nimen ja naamansa. Nostan siitä hänelle hattua - on rohkeaa olla myös eri mieltä, ja ilmaista oma kantansa. Kuten sanottua, toivoisin itse vain perustellumpaa argumentaatiota, pientä asioiden pohdintaa ennen näppäimistön hakkausta & harkintakykyä ennen tekstien julkaisua, jos "ote" ei ole vielä ihan sillä ammattimaisimmalla tasolla. Mutta kuten sanoin, hän on Cosmon bloggaajana vasta taipaleensa alussa. Mokaaminen on inhimillistä :)

Kiitos paljon fiksusta kommentistasi! Hömppää tarvitaan maailmaan kaiken fiksun tiedostavan ja kurttuotsaisen kaveriksi, mutta kuten kaikissa asioissa - vapauden kanssa käsikkäin kulkee myös vastuu.

H

Munkin silmiin pisti toi "kasvattakaa pallit". Huumoriarvosta huolimatta arvolatautunutta, sillä puheen tavat rakentavat myäs ympäröivää todellisuutta. Mun vastine "kasvattakaa pallit" ja "eikö oo munaa" -lausahduksille on että "KASVATTAKAA MUNASARJAT" (on muuten niitten sporttaaminen jo ihan kivun kestämisen ansiostakin mun mielestä aika bad assia!). Let's reclaim words and our femininity.

Ei mulla muuta moikka, hyvä teksti!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hahaa, mun yksi ystävä yläasteajoilta aina kehotti kasvattamaan munasarjat, se on musta todella hauskasti ja OIKEIN sanottu! :D Onahn niissä nyt hitosti poweria, kivunsietoa ja uutta elämää - ja niin, se naisellisempi klangi. En kuitenkaan ala muuttamaan tuota otsikkoani (tuskin sitä ajoitkaan takaa), mutta täytyy jatkossa julistaa tuota sanomaa! Kiitos kommentistasi H!

E

Tästä tulee nyt väkisin mieleen Lily Allenin lyriikat: "Forget your balls and grow a pair of tits" :)

juha

"Miten absurdilta se kuulostaakaan nyt, kun naisilla on länsimaissa periaatteessa mahdollisuus olla ihan mitä vaan. Siksi onkin niin traagista, ettei siitä oikeudesta haluta pitää kiinni - ja pyristellä rivakasti vielä eteenpäin." Eikö didem just sanonut et jokainen voi olla mitä vaan, oikeus vaikka alistua. Sä pakottaisit kaikki miehiseen/neutraaliin malliin etkä salli vapautta jonka puolesta didem puhuu.

"Koen bloggaajilla olevan suuri eettinen vastuu siitä, mitä arvoja ja asioita haluaa omaamallaan julkisuudellaan mainostaa ja edistää. Minun arvomaailmaani vastaan taistelevat esimerkiksi postaukset laihduttamisesta tai syömishäiriöiseen käyttäytymiseen kannustamisesta, syrjinnästä, ihmisten ja eläinten oikeuksien tallomisesta jne. Minusta tällainen sukupuoliroolien kapeuden ihannointi menee samaan kategoriaan." Eikö didem juuri lavenna sukupuolirooleja, kaikki saa olla mitä vaan ja sinä kavenna, sillä että esim didem ei saa olla sitä mitä haluaa?

"En lähde ottamaan kantaa kotiäitiyteen tai muihin Didemin henkilökohtaisen elämän tilanteisiin ja valintoihin, sillä kunnioitan hänen päätöksiään ja häntä ihmisenä, eikä minulla ole tarvetta arvostella hänen valintaansa elämän pelilaudalla." Sitähän sä teet, ilkeästi.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Dear Juha,

en nyt tiedä haluatko vastavuoroisesti provota minua, vai oletko vain käsittänyt lukemasi erilailla miten sen itse tarkoitin. Vai luitko postauksen vain paikoitellen?

Olen parhaani mukaan tekstissäni painottanut seuraavia asioita:

-kuka tahansa saa olla mitä haluaa. Naiset ovat vuosien saatossa taistelleet meille sen aseman, että meillä on vapaus valita mihin haluamme elämämme käyttää.
-en todellakaan kannusta "kaikkia miehiseen rooliin", todellakaan. Peräänkuulutan vaan sitä, että jokaisella sukupuoleen riippumatta pitäisi olla oikeus saada olla arvostettu ihmisyytensä, ei sukupuolensa kautta. Jos joku haluaa olla "alistunut" ja "perinteisen naisen roolin" mukainen nainen, niin siitä vaan, mutta tällä tekstillä yritin ilmaista _omaa henkilökohtaista kantaani_, että pidän itse hieman harmillisena, että nuorille naisille (=blogin kohderyhmä) tuputetaan alistumista ja ties mitä kodinhoitokurssia pakollisena. Sehän sitä vapautta vasta viekin, eikö totta?
-en arvostele kenenkään yksittäisien henkilön valintoja, kerron vain oman näkemykseni ja mielipiteeni.

Yritin kirjoittaessani keskittyä siihen, että voimakkaista mielipiteistäni huolimatta olisin neutraali ja asiallinen, enkä ilkeä tai henkilökohtaisuuksiin menevä. Jos kuitenkin koet minun tässä epäonnistuneen, olen pahoillani.

Ulpu

KIITOS!! En ole koskaan määritellyt itseäni feministiksi (koska tasa-arvoisuus on minusta aatteena niin luonnollinen, etten osaa kuvitella sille tarvittavan mitään erityistä nimeä, että mielestäni kaikkien kuuluu olla samalla viivalla), mutta Didemin teksti nosti niskavillat pystyyn. "Hankkikaa menestyvä mies", argh!!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

No, ei musta se määrittely tai leimaaminen olekaan mikään olennaisuus, mutta nämä on musta nimenomaan sellaisia perusasioita, että niistä täytyy olla tietoinen :) Kieltämättä se teksti aiheutti minussa saman reaktion, ja ilmeisen monessa toisessakin. Ikävältä tuntuu kuitenkin se, miten henkilökohtaisuuksiin Didemin kommenttiboksissa on menty :/ Vaikka olisi kärkkäästi tai provosoivasti jotain mieltä, on minusta tuomittavaa se negatiivinen paskamyrsky, jonka hän on saanut niskaansa - asiat kun voi myös ilmaista rakentavaan ja asialliseen sävyyn :)

E

Mä koen, että sanana feminismi kunnioittaa jo itsessään, historiansa takia, niitä lukuisia suffragetteja ja rohkeita puolestapuhujia, jotka ovat vaikuttaneet asioiden nykyiseen tilaan. Iso kumarrus heille. :) Nimenomaan sanan välttely leimautumisen pelossa (en siis väitä, että kommentoija Ulpu tekisi näin, vaan yleisesti) kasvattaa myös asian vieroksuntaa. HYVÄ että käytät feminismi-termiä :) :)

Tiia

Word. Eilen luin kyseisen postauksen ja siitä lähtien olen miettinyt kyseistä asiaa. En vaan voi ymmärtää, miksi meidän yhtäkkiä pitäisi palata ajassa takaisin, että päästäisiin takaisin siihen perinteiseen tilanteeseen missä äiti keittää perunoita ja läskisoosia sillä aikaan kun isä on korjaamassa autoa. Olen itse kasvanut kodissa missä äiti on aina omistanut meidän auton, missä ruoan tekee se kuka on ensin kotona, missä äiti hoitaa talousasiat yms, ja sen takia mulle tulee aina olemaan itsestäänselvyys että ei ole olemassa ns. miesten ja naisten hommia, mun maailmassa asiat hoitaa se joka tykkää kyseisestä asiasta ja joka on siinä parempi.
Mua huolestuttaa myös se, että nuorille naisille annetaan sellainen kuva, että jos kaikki menee vikaan, aina voi hankkia rikkaan miehen. EI EI EI EI. Kunnioitan kaikkia kotiäitejä, uraäitejä ja uranaisia, mutta niin kauan kun meillä pysyy tasa-arvo. Tasa-arvoinen maailma, jossa kaikille annetaan lupa valita, lupa myös "alistua" ja "elää siivellä", mutta jossa ei pakoiteta yhtäkään naista millekään kotitalouskurssille.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Niin. Minusta on tärkeää kritiikin ja vastamielipiteiden lisäksi muistaa arvostaa toisen valintoja. Didem vaikuttaa onniselta ja tyytyväiseltä omaan elämäänsä, enkä siksi lähtisi hänelle tuputtamaan jotain koulua ja työtä tai muita asioita, joita ITSE arvostan. Kuten sanottua, kaikkien ei tarvitse haluta samoja asioita tai kannattaa samoja arvoja :) Ihan samalla tavalla irtisanoudun ajatuksesta tuputtaa kanssasisarille kotirouvakursseja pakollisina.

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että tulen surulliseksi nykypäivän rikasta miestä ja julkkisstatusta tavoittelevista elämänarvoista. Toivon enemmän klassista "you can do it"- asennetta - oli se tekeminen sitten mitä ikinä tekee kenetkin onnelliseksi. Taaksepäin ei kuitenkaan pitäisi mielestäni mennä.

Helinä

:) :) :) oot paras. onneks näin just susta unta viime yönä, ja kyllä, unessa oli hysteeristä juuri-oikealla-tavalla-kosteuttavan-shampoon metsästystä. :D

Sade

Luin sekä sinun että Didemin kirjoitukset, enkä siltikään ymmärrä tätä haloon määrää, joka aiheesta on kehkeytynyt. Itse en saanut Didemin tekstistä lainkaan sellaista kuvaa, että hän jotenkin yrittäisi tuputtaa alistumista, kuten itse asian ilmaisit. Hänkin, kuten sinäkin, kertoi vain rehellisesti oman mielipiteensä omiin kokemuksiinsa perustuen, eikä mielestäni tyyli ollut millään tasolla tuputtava tai muutoinkaan minkäänlaisiin vaikutuksiin pyrkivä. Itselleni tuli myös Didemin tekstistä vaikutelma, että kotirouva-kurssi oli enemmänkin pilke silmäkulmassa kirjoitettu, vaikkakaan enhän tietenkään voi olla asiasta varma.

Toisaalta, tämä oma tekstisi tuntuu osaltaan julistavan sitä, että kukaan ei saisi missään nimessä alistua. Vaikka useassa kohtaa painotatkin myös sitä, että jokainen tehköön omat valintansa, syntyy väistämättä sellainen ajatus, että itse haluat nyt tällä tekstilläsi tuputtaa tiettyä näkökantaa: "Sen vaan haluan tekstilläni ilmaista, että oma valintani on toinen, ja olen pirun kiitollinen siitä, että se valinnan mahdollisuus on minulle suotu. Se on arvo, josta pitää kiinni, ja mihin suuntaan pitäisi tyttöjä ja naisia kannustaa". Tässä edellä mainitussa ilmaiset nimenomaan, että tyttöjä ja naisia tulisi mielestäsi kannustaa tiettyyn suuntaan? Eikö se tietyllä tavalla ole tuputtamista, vaikka toki myös vain oma mielipiteesi?

Tämä on aiheena sellainen, ettei oikeaa ja väärää ole, vaan kaikille suotakoon oma mielipiteensä asiasta, kuten niin monessa muussakin asiassa. On hienoa, että ihmiset ilmaisevat rehellisesti oman mielipiteensä asiasta, mutta miksi tehdä taas tästäkin asiasta tällainen tahtojen taisto? Jokainen ihminen itse kuitenkin loppupeleissä tekee sen päätöksen miten hän elämäänsä elää. Aina (kuten historiasta tiedämme) tällainen päätös ei ole ollut mahdollista, mutta kun tänä päivänä asiat ovat toisin, sallittakoon ihmisille vapaus päättää itselleen sopivalla tavalla. Joku kokee, että ennen kaikki oli paremmin, joku taaskin pitää nykypäivän mallia sopivampana. How simple is that?

Tiedän (kuten varmasti moni muukin), että on olemassa lukuisia ihmisiä, joille niin sanottu alistumisen rooli on tietynlainen ihanne. En kuitenkaan itse puhuisi alistumisesta, vaan vain valinnasta tietynlaiseen elämään. Ihmettelin hieman, miksi Didem halusi nimenomaan käyttää alistuminen-sanaa. Mitä hän sillä ajoi takaa? Minusta se ei ole alistumista, jos haluaa elää tietyllä tapaa. Painotus sanalla haluaa. Moni ulkopuolinen, (toisella tapaa ajatteleva ihminen) ehkä näkee sen alistumisena, mutta itse koen, ettei kaikissa tapauksissa alistuminen ole sitä itseään, vaan nimenomaan omaan tahtoon perustuva valinta. Toki on myös tapauksia, jossa alistuminen ei ole valinta. Tässä yhteydessä, jossa Didem alistumisesta puhuu, tuntuu kuitenkin siltä, ettei todellisesta alistumisesta ole kyse.

Siinä missä tästä asiasta on muodostunut taas tällainen oikean ja väärän taistelu (kuten niin monesti yleensäkin, kun kyseessä on mielipide-asiat), niin ihmisten tulisi kuitenkin muistaa se, että tässäkin asiassa ihminen itse on oman elämänsä asiantuntija ja varmasti tietää mikä hänelle on parasta. Toki mielipiteiden ja näkökantojen vaihto ja niistä keskusteleminen on tervetullutta asiassa kuin asiassa, mutta miksi me aina alennumme arvostelemaan toisiamme ja toistemme valintoja ja elämää? Voisimmeko vain kerrankin todeta, että "Hei hieno juttu, kun olet tota mieltä, mutta itse ajattelen asian kyllä näin...".

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Heti alkuun kiitokset asiallisesta ja pohdiskelevasta kommentistasi! Sitä oli ilo lukea :)

Olen kanssasi samoilla linjoilla siitä, että mitään vastakkainasettelun sotaa on turha aloittaa, sillä jokaisella olkoon oikeus olla oman elämänsä ja omien halujensa asiantuntijoita, kuten minusta hyvin asian ilmaisit. Ei ole ollut tarkoitukseni hyökätä mihinkään suuntaan, vaan ilmaista oma mielipiteeni. Jos se vaikuttaa kuitenkin tuputtavalta, olen sanojeni asettelussa epäonnistunut.

Tekstini ajatus oli herätellä keskustelua myös toisesta näkökannasta, ja siinä on mielestäni onnistuttu. Tässä kommenttiboksissa on ollut hyviä pointteja molempiin suuntiin, ja sävy on pääasiassa ollut asiallinen ja suvaitseva - juuri miten itse toivoisinkin sen olevan.

Haloon määrä on kieltämättä valtava, ja on ollut ikävä seurata sivusta selkkausta. On ikävää jos/kun kommentit on menneet paikoin henkilökohtaisuuksiin ja hyvin tuomitseviksi, se tuntuu epäreilulta että toisen valintojen perusteella koko ihminen leimataan mielivaltaisesti.

Kuten ylempänä kirjoitin, Didem vaikuttaa onnelliselta omaan elämäänsä. En minä näe hänen "alistumisessaan" (mitä sillä sanalla haluaakaan tarkoittaa - hänen äidinkielensä ei ole Suomi, joten ymmärrystä annan siitäkin!) silloin mitään pahaa, jos hän itse elämästään pitää. :)

Pauli Sumanen

Ei naisten tarvitse kasvattaa palleja päästäkseen samoille ansioille kuin miehet. Riittää, että naiset kouluttautuvat aloille, joissa saa raskaan, likaisen, vaarallisen ja yötyön lisiä. Ja etenkin se auttaa, jos naiset tekeisivät yhtä paljon vuosityötunteja kuin miehet. Nyt naiset saavat noin 80 % miesten ansioista, mutta tekevät vain noin 80 % miesten työtunneista.
Kun tuntipalkka on miehillä ja naisilla sama, ansiot riippuvat tehdyistä työtunneista ja niiden tekemisessä eivät pallit auta.

tiippa

Tasa-arvon vuoksi, ei naisten täydy kouluttautua miesvaltaisille duunarialoille (esim. naisvaltainen raskas ja yötyötä ja likaa sisältävä ammatti on sairaanhoitaja), vaan koulutuksen ja työuran pitäisi tukea sitä, että naisia nähtäisiin jatkossa enemmän johtajina. Myös työnantajien tulisi panostaa tasavertaisesti naistyöntekijoiden koulutukseen.

Omalla koulutuksellani (ekonomisti) on mahdollista päästä uralla todella pitkälle, niin pitkälle kuin kunnianhimoa riittää, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän arvostan kotiäitejä. He tekevät tärkeää kasvatustyötä, enkä kutsuisi sitä ikinä miehen siivellä elämiseksi. Perhe on suuri voimavara (ja perheellä en tarkoita pelkästään perinteistä, suppeaa käsitystä perheestä :)).

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Tiippa tiivisti omat ajatukseni aika hyvin. Minusta tuo naisen euro on 80 senttiä- juttu on niin monipiippuinen asia, etten lähtisi tässä keskustelussa paneutumaan siihen ja ylityötunteihin. Pikemminkin kyse on mielestäni asenteista.

TA

Respect.

Oon samaa mieltä kanssasi ja yhdyn monessa kohtaa tekstiäsi.
Olen henkilökohtaisesti ja ammatillisesti huomannut ja turhautunut sukupuoliroolitukseen - olisipa ikää sitten 2,10,18,25,45 tai 80 niin pitäisi aina "upota" johonkin luokkaan tai boxiin. Eikä silläkään ole väliä olisitko millainen persoona, kunhan sut voitaisiin luokitella: oletko pissis, oletko hiljainen ja ujo, oletko räväkkä, oletko pihtailija, oletko nörtti, oletko suosittu, oletko kiusattu, oletko kovaääninen kokoushuoneessa, uskallatko sanoa pas*** pomosi kuullen, jne. lista voi vain jatkua...
Olen aina ihmetellyt, miksi pitäisi olla vain johonkin kohtaan lokeroitavissa? Miksi ei voisi olla vähän kaikkea eri tilanteissa ja tilanteeseen sopivalla tavallaa? Astua esiin, kun pitäisi ja pysyä mieluummin hiljaa, jos tilanne niin vaatii.
Erityisesti olen huomannut, että uravalinnoilla on pakko olla nainen tai mies - mitäs sillä väliä meneekö tyttö metallipajalle, jos tykkää siitä tai haluaako poika mennä hoitoalalle. Vieläpä enemmän olen huomannut epäoikeudenmukaisuutta ja tasa-arvottomuutta, jos luoja on suonut sinun rakentavan uraa B2B puolella ja miesvaltaisella alalla? Välillä heitetään ronskimpaa läppää, välillä ei olla kuulevinaankaan ajatuksia ja vaikka niitä kuinka huutelisi niin pomo ei ainakaan lotkauta korviansa sinun puoleesi. - Parhaimillaan esimies kuitenkin toteuttaa ideasi "omanaan" jonkin ajan päästä, kun on saanut itsekseen pureskella ja pohtia asiaa.
On tosi inhottavaa rakentaa naisena uraa, jos heti ensi kättelyssä sinut leimataan naiseksi, nuoreksi (ja tästä syystä tyhmäksi ilmeisesti) ja kokemattomaksi. Minusta mikään leimaaminen ei estä sitä, etteikö työpaikan hiljaisimmalla työntekijällä voisi olla mahtava idea toteuttaa ja joka parantaisi työolosuhteita tai etteikö nainenkin voisi pärjätä "miesten" alalla tai päinvastoin.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

"Olen aina ihmetellyt, miksi pitäisi olla vain johonkin kohtaan lokeroitavissa? Miksi ei voisi olla vähän kaikkea eri tilanteissa ja tilanteeseen sopivalla tavallaa? Astua esiin, kun pitäisi ja pysyä mieluummin hiljaa, jos tilanne niin vaatii."

Olen aivan samaa mieltä. Minusta tuntuu siltä, että lokerointi ja stereotypioiden jatkuva vahvistaminen tekee pelkkää hallaa omalle ja etenkin tuleville sukupolville, joiden potentiaaliset kyvyt ja erikoisuudet jäävät huomaamatta ja vaille tukea. Kaikki tällaiset "tytöt ovat huonoja matematiikassa eikä miehet sovi tehtävään X, Y tai Z" eivät hyödytä ketään.

Kiitos kun kommentoit!

Noora T

Proud of you! Fiksusti kirjoitettu, sina jarkeva, kaunis nainen. Facetime uudestaan ensi viikolla? Xxx

Vierailija

Voi Vivian mikä teksti! En voi taas olla asioista enempää samaa mieltä, ja musta on ihan mahtavaa että kirjoitit tän postauksen. Ja erittäinen iloinen olen tuosta pätkästä, missä kirjoitit Cosmon hieman vanhentuneesta imagosta vs. mitä Cosmo nykyään oikeasti on! Sen verran monta kertaa tuli keskusteltua tuttujen ja jopa tuntemattomien kanssa Cosmon imagosta, jos harjoittelupaikkani jossain keskustelussa nousi esiin - siksi laukusta löytyi melkein aina uusin lehti, jonka pystyin väittelyssä "Cosmo alistaa naisia ja sisältää vain seksijuttuja" nostamaan esiin, ja näyttämään mikä lehden nykyinen sisältö onkaan (;
Vitsit. Enhän mä nyt oikein saa sanoiksi puettua tätä fiilistä mikä tästä tekstistä syntyi, mutta ihanaa että kirjoitit tästä, ja vielä näin hyvin, mutta samalla siten että tekstistä välittyy palo tähän aiheeseen! Ja mahtavaa että ihmiset uskaltaa julkisesti tunnustautua feministiksi, ilman sitä "mä kyllä kannatan tasa-arvoa MUTTA en ole mikään feministi" -lausetta, mitä liian usein näkee!

You go girl!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kiitos Elina kun kommentoit noin ihanan tsemppaavasti! :) Otin ehkä riskin tällä postauksella, ja arvasin herättävän keskustelua aivan kuten siihen innoittanut postauskin teki. Oli sitten mitä mieltä tahansa, niin minusta jokainen kerta kun yhteiskunnan vääryydet ja tärkeät aiheet (tässä feminismi) nousee tapetille, ollaan onnistuttu jossain. Ehkä tämä häivyttää joillekin sitä feminismin negatiivista leimaa, ja toivottavasti tarjoaa myös vähän erilaista näkemystä Cosmopolitanista ja ihmisistä sen takaa.

Kiitos vielä, tästä tuli hyvä mieli <3

Väsynyt kaljaajuova ja jalkapa...

Kiitos paljon tästä kirjoituksesta! Mukava nähdä että myös Cosmon ns. perinteistä naiskulttuuria edustavaan mediakuvaan mahtuu myös feministisempää naisnäkökulmaa.

Didemin aiempi postaus oli vaivaannuttavaa luettavaa. Taantunut, uuskonservatistinen sukupuoliroolitus ei ole uusi juttu ja on usein tulkittu vastauksena sekularisoituvalle nyky-yhteiskunnalle, jossa arvomaailma sirpaloituu ja elämää ohjaavia suuria ajatussuuntauksia (vrt. uskonnollisuus) ei enää ole (tähän puuttuva lähdeviite :D). Tasa-arvolle ja emansipaatiolle on yhä valtava tarve, eikä kodin leikkiminen ole realistinen vaihtoehto minkäänlaisen hyvinvoinnin kasvattamiselle. Naisten itsemääräämisoikeuden kritisoinnissa väitetään olevan esimerkiksi avioliittojen kariutumisen pääsyyllinen - toisaalta nykyiset avioliitot ovat myös onnellisempia kuin koskaan, mikä tuskin on kenestäkään huono asia.

Feminismiä ymmärretään usein väärin ja on positiivista että ylpeästi voit sanoa itseäsi feministiksi ja osoitat ettei kyseessä ole todellakaan mikään miesvihaamisen alalaji. Feminismillä on voima horjuttaa perinteisiä arvoja ja asenteita, jotka ovat pakottaneet ihmiset ahtaisiin muotteihin läpi historian. Tämä pätee myös miehiin. Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa tulee sallia sekä miehille että naisille mahdollisuus olla aidosti itsensä siinä identiteetissä, mikä kellekin tuntuu luontevalta. Tämä tarkoittaa toki myös sitä, että Didemin kaltainen kotirouvakulttuurikin on sallittava - ongelmana siinä vain on, ettei se rohkaise muutokseen jossa myös koti-isyys ja femiinimpää arvomaailmaa arvostava mieskulttuuri olisi sallittua.

Eli lyhyesti - naisten pitää saada kasvattaa mallit ja miesten pitää saada kasvattaa vagina. Tärkeintä on, että jokainen ihminen voi olla omassa elämässään aktiivinen toimija sellaisena kuin on, eikä elää elämäänsä pelkästään miehensä, naisensa tai koiransa (kissansa jne.) oheistuotteena. Meidän pitää osata rohkaista ja samalla antaa tilaa ihmisten arvoille ja mielipiteille. Se tarkoittaa myös vapaaehtoisen kotirouvailun mahdollistamista. Siinä on tosin ongelmana, että on haasteellista muuttaa kulttuuria sallivaan ja avoimeen suuntaan mikäli naisia ja tyttöjä rohkaistaan passiiviseen ja täysin objektina olemiseen painottavaan rooliin.

PS. Vain heikot miehet pelkäävät vahvoja naisia. Rohkeus on sitä, että pystyy antamaan myös toisille oikeuden olla voimakas ja itsenäinen. Minulle ja muille miehille on tärkeää välillä imeä naisen munaa ihan vain paremman maailman nimissä.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

"Minulle ja muille miehille on tärkeää välillä imeä naisen munaa ihan vain paremman maailman nimissä."

^tällaisten kommenttien takia blogia kirjoitetaan, haha!

Kiitos ajatuksia herättävästä kommentistasi. Olen kanssasi samaa mieltä, ja se varmaan näkyy tekstisänikin. Kuten sinäkin totesit, vapautta on todella se, että kaikki saavat valita mitä haluavat olla, kokea olevansa tärkeä ja onnellinen sellaisenaan.

Kiitos paljon kommentistasi ja ihanaa kaljantäyteistä viikonloppua. Kippis!

Väsynyt kaljaajuova ja jalkapa...

Kiitos armas heteromies fiksuimmasta kommentista mitä olen pitkään aikaan lukenut koko internetin ihmemaassa, aamen.

Väsynyt kaljaajuova ja jalkapa...

Eipä kestä. Muistetetaan vaan että sukupuoli ei ole vihollinen ja että meitä on paljon samalla asialla, riippumatta mallastaipumuksista, palloilulajien seurannasta tai vireystilasta :)

kiitos

Älyttömän hyvä teksti, kiitos siitä.
Ongelmallisinta Didemin tekstissä oli lähinnä se, että hän totesi useimpien, ellei jopa kaikkien naisten salaa ajattelevan niin kuin hän.
Vaikea ymmärtää miten Cosmopolitan ylipäätään sallii Didemin kirjoituksen.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Niin. Meille on työsopimuksessa annettu eettinen ohjeistus, ja loput on sitten jokaisen omien arvojen ja moraalin harteilla, hyvässä ja pahassa.

Ymmärrän kyllä huumoria ja tahdon uskoa siihen, että Didem ei tarkoittanut kaikkea sanomaansa aivan niin kärkkäästi ja sananmukaisesti. Silti olisi minusta tärkeää miettiä sitä, mitä arvoja toitottaa julkisesti, etenkään sellaisilla leimoilla kuin "kaikkien pitäisi", "kaikki haluavat" jne..

Iira

Hyvä Vivian! Itsekin olen sitä mieltä, että jokainen päättäköön itse mitä elämällään tekee. Kuitenkin Didemin tekstissä tökkii toi, että toisen elättämänä eläminen olisi jotenkin tavoiteltavaa. Tottakai silloin voi varmasti elää onnellista ja huoletonta elämää, mutta varsinkaan nuorille tytöille ei pitäisi antaa mallia siitä, että elämä on parasta silloin kun ei tarvitse tehdä "oikeita töitä" ja että tähän kannattaa pyrkiä. Tottakai se on ihan fine, jos sellaiseen elämäntilanteeseen päätyy, mutta kyllä musta kaikkien pitäisi lähtökohtaisesti pitäisi rakentaa elämänsä niin että pystyy yksin ollessaan tai yksin jäädessään elättämään itsensä ja nauttimaan myös tällaisesta elämästä.
Joo, ja ehkä kaikista eniten pistää vihaksi tällaisen "perinteisen naismuotin" ylläpito. Ei edelleenkään sillä, etteikö tähän muottiin sopiva nainen olisi yhtään vähemmän arvostettava yksilö. Vaan sillä, että muottiin sopimaton nainen taas ei tunnu olevan "kunnon nainen" ollenkaan. Jos ulkonäköön panostamisesta karsii, kun ohi ajaa esim tällöin duuni/kouluhommien kanssa raataminen, on epänaisellinen.
En nyt tiedä tuliko sanottua mitään järkevää, kun tää tuntuu herättävän itsessä "vähän" tunteita. Ehkä juurikin siks, että itse yliopistossa opiskelevana naisena on tullut törmättyä paskaan, johon ei Suomessa toivoisi enää törmäävän. Esim alan harjoittelupaikassa firmassa, joka ei edes ollut huomattavan miesvaltainen, naispuolisia harjoittelijoita tytöteltiin avoimesti, kun taas miespuolisia hajoittelijoita taputeltiin selkään ja heitettiin "äijäläppää".
Kaikista huvittavin kommentti on (pariin) kertaan ulkona käydessä kuultu: "et saa ikinä miestä kun oot akateeminen nainen"

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Vitsit miten surkeeta luettavaa toi sun kommentin loppuosa on kokonaisuudessaan. Todella, todella ikävää, että vielä tänäpäivänä tuo on se vallitseva ilmapiiri ja stereotypia.

Muutenkin kommenttisi tiivisti aikalailla sen oman ydinajatukseni tästä asiasta :) Kiitos kun kommentoit!

Kristiina

Kiitos. Voin lakata raastamasta naamaani nyt, ja ehkä ohjata tyttäreni sitten aikoinaan MyCosmon ja sinun blogisi pariin. Kaikki naiset, jotka ovat ylpeitä omasta riippuvaisuudestaan taloudellisesti ja kannustavat vieläpä muita tekemään niin, tekevät karhunpalveluksen kaikille niille, jotka pyrkivät elämässä eteenpäin. Lisää tasa-arvoa parisuhteisiin ja perhe-elämään merkitsee lisää tasa-arvoa työelämään ja rakenteisiin. KIITOS!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

"--lakata raastamasta naamaani" hahaha, naurahdin tälle ääneen! Mainiota, että olet tuota mieltä. En lähtisi tuomitsemaan ko. bloggaajaa tuon perusteella, vaikka se minusta onkin täysi farssi ja vastuuttomasti kirjoitettu. Olen täysin samaa mieltä kanssasi, kiitos paljon kun kommentoit!

Riiri

TESTIFY! Ai juma, oot kova mimmi! Erityispropsit siitä, että et dissaa kuitenkaan Didemiä, vituttaa että moni feministi (oon itekin feministi, no worries!) sit kuitenkin tällaisen luettuaan ryhtyy Didemiä haukkumaan tyhmäksi ym. Not fair, vaikka ei juttuja allekirjoittaisikaan. Mut joo. Heitän sulle Tanskaan aika todella kovat yläfemmat nyt. Toivottavasti tulee perille.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Vitsit miten paljon ilahdun siitä, että joku toinenkin näkee metsän puilta, eikä Didemiä minään hirviönä tai melkeimpä roviolle kuuluvana akkana. Hän on symppis ja hyväntahtoinen nainen, joka tekee rohkeasti omaa juttuaan. Se, kannattaako kaikesta kirjoittaa ja etenkin mihin sävyyn on sitten se pääasia.

Mutta joo. Kiitos femmoista, tuntuu lämpimiltä ja sopivalla tavalla voimakkaalta. Kiiiiiiitos ja kumarrus!

Saara

Vau, enpä olis ajatellut, että noin moni ihminen ottaa nokkiinsa otsikosta, joka omasta mielestäni oli ihan loistava :D Mutta kaipa tää aihe nyt otetaan puolin ja toisin niin vakavasti ettei ketään naurata... Eikä siinä, on hyvä ottaakin vakavasti ja aina välillä haastaa omia ajatuksiaan ja mielipiteitään.

Iso kiitos tekstistäsi! Puit todella tarkasti sanoiksi monia ajatuksiani eiliseltä, kun alkuperäistä blogikirjoitusta luin. Ja kuinka ihana oli lukea lapsuudestasi <3 On hienoa kuinka pitkälle 2010-luvulla on jo päästy 1990-luvun ilmapiiristä näissä perheasioissa. Olen kasvanut koko elämäni äitini kanssa kaksin, nähden kuitenkin isääni ja hänen perhettään tasaisin väliajoin. Muistan edelleen kuinka monet päiväkodissa/koulussa hämmästelivät "tilannettani", koska lähes kaikilla muilla oli vielä milleniumin lähestyessä täydellinen ydinperhe.

Silloin tuntui pahalta ja erilaiselta, nyt tuntuu vahvalta. Tiedän, että kaiken mitä en osaa, voin opetella. Olen myös onnellinen, koska olen löytänyt rinnalleni kumppanin, jonka miehisyys ei kärsi, jos minä kokoan huonekalut, ajan autoa tai vaihdan lampun. Kunhan edes joskus pyydän häntä avaamaan hillopurkin, vaikka molemmat tiedämme, että voisin tehdä sen itse. Such a cliché :D Vastapainoksi yritän muistuttaa itselleni, että en tarvitse kotirouvavaimonaiseus-kurssia, vaikka olen suhteellisen mauton ruuanlaittaja. Hehe.

En jotenkin kykene menemään tässä nyt aiheeseen kovin deepisti, tulisi kirjan verran tekstiä. Ja koska kyllähän tämä aihe kuohuttaa. Päällimmäisiksi fiiliksiksi tästä jää kuitenkin mielihyvä siitä, että naiseudesta ja sen merkityksestä ja tärkeydestä keskustellaan. Tavallaan vähän myös harmittaa, että teksti mistä kaikki lähti liikkeelle on niin huonosti kirjoitettu, että sen millään tavalla vakavastiottaminen on (ainakin minulle) hankalaa. Kirjoitusvirheet ymsyms.

Loppukevennyksenä: lempivärini oli jo päiväkodista asti sininen, POIKIEN VÄRI :( Oletettavasti sain siitä jotain palautetta tovereiltani, kun jossain vaiheessa vaihdoin sen violettiin, koska "se on sekoitus tyttöjen ja poikien värejä: punaista ja sinistä". Vasta parikymppisenä olen alkanut ensimmäisen kerran pitämään vaaleanpunaisesta :D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Jos viittaat tässä nyt mun otsikointiin, niin joooo - otin tietoisen riskin koko postauksella sekä sen provosoivalla otsikolla, mutta toivon itse sisällön olevan sanaleikkejä painavampaa tavaraa :)

On totta, että omassa lapsuudessa ja nuoruudessani "rikkonaiset perheet" olivat tabu, ja niitä kummasteltiin usein. Se tuntui pahalta, sillä vaikka vanhempani olivat eronneet, olivat he täydellisen rakastavat äiti ja isä minulle - ja lisäksi hyvissä väleissä. Elämäni ei siis koskaan ole ollut mitään surua ja draamaa, vaikka taustani onkin normeista poikkeava.

Pääasia että tää aihe nostetaan esille, ja kiva, että molemmilta kanteilta! Kuten olen monasti tässä todennut, Didem vaikuttaa omaan elämäänsä tyytyväiseltä, ja se on tärkeintä. Ymmärrän myös häntä siitä, että jos Suomi ei ole oma äidinkieli, voi tolkullinen kirjoittaminen olla haastavaa. Silloin, tosin, on ehkä syytä miettiä kannattaako lähteä ottamaan "riskiä" näin isoista aiheista kirjoittamalla :)

Loppukevennyksenä: mun suosikki oli SÄHKÖNsininen :'D Mä oikeasti diggaan vaaleanpunaisesta väristä tosi paljon, ja muutenkin omaan tyypillisen tyttömäisiä piirteitä. Se ei kuitenkaan saisi leimata vähä-älyiseksi :)

Milpero

Kiitos ihana Vivve kun puhut rehellisesti! Didemin blogi on aivan ihana ja hän on omalla tavallaan upea oman tien kulkija, mutta silti naama alkoi helottaa tuosta postauksesta! Naisten hommat on nimittäin käsitteenäkin ihan perseestä, ja tätä sukupuolia spesifioivaa ajattelumaailmaa ei pidä kenenkään naisen TAI miehen tyytyä uskomaan saatika lähteä lietsomaan... Oon sitä mieltä et joudettaisiin molempien sukupuolten edustajat käytöskurssille jossa opeteltais suvaitsevammiksi jos jollekki käytöskurssille ollaan menossa :D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Olen samaa mieltä, että Didem ja hänen bloginsa on kiva! Ehkä hän tässä vaan ylitti oman argumentaatiotaitonsa tai ulosantinsa rajat, sillä kommenteista päätellen aikamoisen vihan on saanut niskaansa :/

Käytöskurssi molemmille sukupuolten edustajille on muuten jo olemassa, ja sen nimi on kotikasvatus ja sivistys!

Mikaela

Hieno teksti, allekirjoitan ehdottomasti. Hienoa saada lukea ajatuksia, joiden kaltaisia on omassakin päässä pyörinyt ties kuinka paljon. Ymmärrän otsikon sarkastisuuden, mutta haluan silti lisätä: me naiset emme tarvitse mitään miehisiä elimiä tai muitakaan ominaisuuksia. Me olemme hienoja, pärjääviä ja kykeneviä saavuttamaan mitä tahansa - ihan kuten miehetkin - juuri sellaisina kuin olemme - eli naisina. <3

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kuten ekassa tän postauksen kommentissa kirjoitinkin, me kaikki olemme hyviä elimiin tuijottamatta, emmekä tarvitse mitään lisää <3

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Voi Misme! Tällaista palautetta on ollut aivan upeaa saada tänään monilta naisilta (ja muutamalta mieheltä) jota itse katson ylöspäin :) Kiitos paljon tsempistä ja kun kommentoit <3

anonyymi

kaikilla ei todellaakaan ole valinta elää miehen siivellä. Toiset joutuvat painamaan töissä niska limassa, samalla kun myös se mieskin töissä painaa.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Niin, elämä ei ole tasaista tai ennustettavissa. Voihan minullakin tulla vastaan tilanne, että olen riippuvainen mieheni tuloista jonkin aikaa elämästäni, tai toisinpäin. Kuitenkaan koko elintasoni ja tulevaisuuteni ei ole riippuvainen yksinomaan toisesta ihmisestä, enkä rakenna tulevaisuuttani sille "varmuudelle".

Saaga

Elämäni ensimmäinen blogikommentti (vaikka vuosikaudet olenkin blogeja lukenut). Iso kiitos ja Wau Vivian! Oli sen verran vahvaa tekstiä, että oli pakko kommentoida.

T. Äiti, lukenut uranainen, vaimo ja ylpeä mahdollisuudesta olla niitä kaikkia

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Saaga, tämä koskettaa mua oikeasti todella paljon. Vaati paljon rohkeutta kirjoittaa tämä teksti, vielä enemmän julkaista se riepoteltavaksi. Olen mykistynyt ja onnellinen siitä kiitoksen ja kannustuksen määrästä mitä olen saanut osakseni. Kiitos siis sinulle siitä, että valoit entisestään uskoa (ainakin) yhteen nuoreen naiseen siitä, että tässä maailmassa pitää olla tarpeeksi rohkea ilmaistakseen mielipiteensä, ja seisoakseen niiden takana. Kiitos paljon, tämä on kunnia.

Feminism

“Why do people say "grow some balls"? Balls are weak and sensitive. If you wanna be tough, grow a vagina. Those things can take a pounding.”

― Sheng Wang

noora

exactly sister!! luulis että tää olis jo kaikille itsestäänselvää, mutta toisaalta, kunnon voimapuhe on aina paikallaan. #feminism todellakin

Tuija

Minulle tuli todella lämmin ja ylpeä olo tästä kirjoituksestasi! Ajattelen asioista samalla tavalla kuin sinä, mutta kuten naisia kautta aikojen on eri tavoin yritetty alistaa, myös minä saan aika ajoin kuulla sellaista vitsiksi naamioitu v*ttuilua feminismistäni jopa naispuolisilta kavereiltani.

Jotenkin ollaan ajauduttu aika kauas, ihmiset tuntuu luulevan, että kaikki feministit ovat juuri kuvailemiasi miesten vihaajia, jotka kainalokarvat rehottaen mouhoaa. Feminismi on aate, joka ajaa miehille ja naisille yhtäläisiä oikeuksia. Tuon määritelmän perusteella, kuka itseään kunnioittava nainen, ei, kuka itseään kunnioittava IHMINEN ei ole feministi!?

Didemin kirjoitusta lukiessani mietin vain, että joko hän hakee sillä lukijoita, tekstillä on kyllä melkoinen shokki-arvo ja on sillä mitä ilmeisemmin huomiota saanut, tai sitten suomen kielen kenties vajaa osaaminen aiheuttaa väärinymmärrystä, toivon todella, että hän ei ole sitä noin tosissaan tarkoittanut. Vaikka ymmärrän, että se herättää ihmisissä raivoa, ei silti pitäisi mennä henkilökohtaisuuksiin ihmistä kohtaan, niinkuin sanoikin...

Loppukevennykseksi quote (alkuperäisestä esittäjät epäselvyyttä):

Why do people say "grow some balls"? Balls are weak and sensitive. If you wanna be tough, grow a vagina. Those things can take a pounding.

Hyvää loppuviikkoa! :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

THIS! Olen _niin_ samaa mieltä!! Joka tuutista, koko ajan, kuulee miten feminismpi on jotain ällöä ja turhaa ja käytännössä sama asia mitä miesviha. Hohhoijakkaa että oon tympääntynyt siihen asenteeseen.

Villi väite: jos feminismin nimi olis joku muu, kuten nyt vaikka "sukupuolten tasa-arvoistaminen", niin jengi kannattais sitä avoimemmin ja selkä suorana ilman mitään mutkumutku- selittelyä, joka on musta suorastaan _munasarjatonta_. Jos kannattaa jotain arvoja, niin mulla on vaikeuksia ymmärtää et onko oikeasti joku SANA niin voimakkaasti negatiivinen, ettei sen vuoksi pysty seistä arvojensa takana? No, ihmiset on erilaisia, mutta..

Emma

Heippa, kannatan ehdottomasti sanomaasi, mutta muutamat jutut Cosmoon liittyen kuulostivat TODELLA hassuilta. Oletko perillä Cosmopolitanin historiasta? Kyseessä on nimenomaan feministinen lehti, joka on ollut 60-luvulta lähtien tärkeänä osana yhteiskuntaa antamassa naisille äänen ja vapauttamassa heitä seksuaalisesti. Cosmo edustaa siis toista ääripäätä kuin tämä sinunkin vahvasti vastustamasi kotirouvanaisen stereotypia. Itse luin lehteä nuorempana hyvin ahkerasti ja tuolloin se oli ainakin selkeästi suunnattu nimenomaan itsenäisille ja vahvoille naisille, jotka tietävät mitä tahtovat, oli se sitten ura tai kotiäitiys. Mitä pahaa siinä on?

Tuija

Kyllähän Cosmolla kansan keskuudessa on pitkään ollut sellainen "näin miellytät miestäsi"-imago.

Leba

No huh… Nyt oli kyllä pysäyttävä teksti, mikä sai ainakin mun ihon kananlihalle ja kyyneleet silmiin. Mä olen todella herkistynyt ja ylpeä, että tuollaisia ihmisiä kuin sinä on olemassa. Mahtavaa, Vivian! Tätä Suomen blogismaailmaan lisää, kiitos!

Mä olen ikuisesti kiitollinen vanhemmilleni siitä, millaisen kasvatuksen olen saanut. Äiti ja isä ovat kasvattaneet meidät ensisijaisesti lapsinaan, eivät tyttöinä ja poikina. Mua ja sisaruksiani ei ole puettu vaaleanpunaiseen ja -siniseen, laitettu leikkimään nukeilla ja autoilla vain sukupuolen takia. Olen saanut kasvaa aikuiseksi ennen kaikkea ihmisenä, en pelkästään tyttönä, mikä on mun mielestä hemmetin upeaa. Meidän perheessä ei ole ollut miesten ja naisten töitä, vaan kaikki työt kuuluvat kaikille. Äiti on katsonut seikkailuelokuvia lasten kanssa, isä prinsessaelokuvia ja toisinpäin. Tasa-arvo on ollut molemminpuoleista ja tulee aina olemaan.

Olen niin onnellinen, että olen saanut näin upean kasvatuksen, mikä ei todellakaan ole itsestäänselvyys - valitettavasti. Onneksi sain elää elämäni 7 ensimmäistä vuotta vailla minkäänlaista luokittelua, sillä se tuli vastaan heti kouluun mentäessä. Muistan sen hämmennyksen, kun koulussa tehtiin alusta asti selvä jako tyttöjen ja poikien välille. Ei pieni ihminen voinut sellaista ymmärtää. Olin aina ajatellut ihmiset vain ihmisinä, en tyttöinä ja poikina. Kavereina oli ollut kumpaakin sukupuolta. Yhtäkkiä jouduin keskelle tilannetta, jossa tytöt ja pojat jaettiin toisistaan kauas. Tytöt leimattiin kilteiksi, pojat villeiksi. Tytöt ja pojat eivät voineet olla kavereita keskenään. Meidän koulussamme monet opettajat olivat vanhahkoja ja heille nämä roolit olivat surullinen itsestäänselvyys.

Jos en olisi saanut niin upeaa kasvatusta, niin olisin varmasti itsekin alkanut uskoa siihen, että sukupuoli määrittää sen kuka ja minkälainen ihminen on. Eikä mikään ihme, sillä se on tyyli, johon monet ihmiset yleensä kasvatetaan pienestä pitäen. Ei lapsi todellakaan osaa kyseenalaistaa sellaisia asioita. Näiden asioiden kyseenalaistaminen on vanhempien tehtävä.

Joskus on tullut hetkiä, jolloin mä olen suorastaan vihannut naisena oloa. Kesäisin ja baareissa, kun vaatetta on yleensä vähemmän päällä, on kohtelu ollut joskus todella törkeää. Mulla on ollut samanlainen olo kuin kuvittelisin olevan sillä lihatiskin broilerilla. Perseeseen läpsiminen on joidenkin miesten mielestä ilmeisesti täysin hyväksyttävää ja baarissa mua vasten on okei hinkata itseään. Ei todellakaan. Objeksiksi joutuminen ajoi mut toisinaan tilanteeseen, että mä välttelin laittautumasta, etten joutuisi kuuntelemaan kaduilla huutelua, koska se ahdisti mua. Mä lopetin hameiden käytön, värien käytön, meikin käytön.

Tilanne muuttui, kun mä ymmärsin, ettei mun todellakaan tarvitse sietää sellaista käytöstä, mitä sain liikaa miehiltä osakseni. Jos joku läpsäisee mua perseeseen niin minähän läpsäisen kasvoihin, jos joku huutelee mulle jotain niin minähän huudan takaisin. Sen sijaan, että yrittäisin olla näkymätön, niin haluan olla näkyvämpi kuin koskaan ja saada ääneni kuuluviin. Naisten kuuluu pitää yhtä ja näyttää, että meillä on oikeutemme. Jätetään ne vanhat sukupuoliroolit historiaan - me ansaitsemme muutakin kuin kotitöitä.

Enkä nyt todellakaan yleistä miehiä. On olemassa uskomattomia miehiä, joita ihailen paljon. On kuitenkin olemassa yhä niitä miehiä (ja naisia), jotka uskovat tuollaisen kohtelun olevan täysin okei.

Huomenna mä punaan huulet, laitan hameen päälle ja vedän korkokengät jalkaan. En miellyttääkseni miehiä vaan ihan vain itseni takia. Mä olen hitto vie nainen, rohkea sellainen, enkä pelkää sitä näyttää!

PS. Anteeksi täydellisen sekavasta ajatusoksennuksesta. Oli vain pakko päästä kertomaan, että sun teksti osui juuri asian ytimeen!!! Olet paras.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

<3 Kiitos ihanasta ja pitkästä kommentista, tässä oli fiilistä!

Haluan elää maailmassa, jossa kenenkään ei tarvitse tuntea syrjintää, pahaa oloa, häpeää tai vitutusta omaa sukupuoltansa kohtaan. Olen otettu ja iloinen kuullessani että tää kosketti, kiitos hyvän fiiliksen jakamisesta!

Mona

Amen. Itsekin järkytyin lukiessani Didemin tekstin, enkä voi vieläkään käsittää, että tämä nainen oikeasti ajattelee näin. Hänen maailmansa on todella mustavalkoinen ja vääristynyt... surullista.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

No, siitä "ajatteleeko tämä nainen oikeasti näin" ei voi mielestäni täysin vetää johtopäätöksiä vain yhden postauksen perusteella. Kuitenkin on totta, että hänen asettamansa sanat eivät kyllä ilahduttaneet.

pettynyt lukija.....

Voi morjes.... Ei yks Didem voi vaikuttaa koko cosmoon tai jos voi niin sehän kertoo vaan, että daami on hyvä siinä mitä tekee! Oikeesti musta on vähän raukkamaista että täälä kaks bloggaajaa alkaa täysin tyrmätä yhden -henkilökohtaisen- mielipiteen ja kerää sillä ite lukijoita, mitä ilmeisesti ei ole jos tälle linjalle täytyy lähteä. Mun mielestä tää on cosmopolitanin kannalta huolestuttavaa, että täälä tällein "kauniinsuorien" kommentien avulla dissataan yks bloggaaja aivan täysin. Mitä ihmettä oikeesti?! Kaikki saa olla sellasia kun on, mutta mä oon pettynyt enemmän teihin muihin bloggaajiin tällähetkellä kun siihen mitä Didem -itsestään- ja -omista- ajatuksistaan kerto. Että eipä siinä. Sit vois miettiä onks tää feminismi menos oikeeseen suuntaan jos kaikki vähänkään valtavirrasta poikkeavat naiset sitten tyrmätään JULKISESTI! omien mielipiteiden takia.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Moikka pettynyt lukija!

Heti alkuun haluan sanoa olevani sun kanssa samaa mieltä siitä, että tää keissi on musta jo aikaa sitten mennyt aivan yli äyräiden. Ihmiset ovat olleet kommenteissaan kohtuuttoman ilkeitä Didemiä kohtaan, ja menneet henkilökohtaisuuksiin. Itse ymmärrän sen niin, että D ehkä asetteli sanansa hieman väärin, ja melko tuoreena bloggaajana ei osannut varmasti odottaa millaisen paskamyrskyn hänen provosoiva kirjoituksensa saisi aikaan.

Koska minulla ei ole mitään Didemiä vastaan - päinvastoin! - en halunnut omassa tekstissäni keskittyä Didemin kirjoituksen puimiseen ja arvosteluun (mitä en myöskään tehnyt :)), vaan sen inspiroimana kirjoittaa postauksen feminimistä ihan aiheena itsessään, ei minään aggressiivisena vastalauseena. Uskon että moni minun postauksen lukenut myös hoksasi sen, eikä kokenut tekstiäni missään tapauksessa "dissaamisena". En tiedä luitko kommentteja, mutta niistäkin käy kyllä hyvin ilmi, että puolustan Didemiä ja pidän hänestä ihmisenä paljon, vaikka mielipiteemme tästä asiasta eroavat toisistaan. Eihän siinä ole mitään pahaa, tai "tyrmäävää".

Olen puhunut tästä asiasta Didemin itsensä kanssa, ja hän ei koe postaustani henkilökohtaisena hyökkäyksenä tai "raukkamaisena tyrmäyksenä"- jos hän ei sitä niin koe, niin en näe miksi kenenkään muunkaan pitäisi :) Yritin olla postauksessani asiallinen, ja kertoa _itsestäni_ ja _omista ajatuksistani_ arvostelematta ketään yksittäistä heidän ratkaisuistaan. Mikäli kuitenkin koet nimenomaan minun postauksen kuitenkin olleen tyrmäävä ja ilkeä, niin olen epäonnistunut, ja olen siitä silloin pahoillani.

Hyvää viikonloppua!

A

Aamen! Olen todella iloinen, että otit tähän asiaan kantaa. Kieltämättä omassa mielessä kävi ajatus siitä, että en kyseisen julkaisun takia haluaisi kannattaa koko sivustoa edes vierailemalla kenenkään muunkaan bloggaajan omalla palstalla. Kiitos kovasti tästä tekstistä. :) Sinun blogiasi tulen jatkossakin lukemaan, onpa se sitten millä sivustolla tahansa. Keep up the good work!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Todella kiva kuulla tuo loppukaneettisi, tuli tosi hyvä fiilis :) Ymmärrän että D:n postauksen takia joku saattaa leimata koko portaalin, mutta se on ehkä hieman liioittelua yhden postauksen perusteella, joskin jokaisella olkoon oikeus lukea just mitä huvittaa! Kiva kuitenkin että tykkäsit tästä, mahtavaa viikonloppua sulle :)

Nina

Didemin ajattelutapa ei ole mikään uusi juttu blogin vanhemmille lukijoille, tässä esimerkiksi postaus, mikä hyvin kiteyttää Dn ajattelutavan "olen kaunis, pärjään kyllä":
http://bydidem.blogspot.fi/2014/01/kauniit-ja-kiltit-prinsessat-saa.html...

Tuon jälkeen unohdin blogin, ja nyt vasta huomasin että hän oli siirtynyt cosmolle. Huvittavaa, että joillakin se levy ei vain vaihdu, eikä vuodet sivistä.

Kiitos siis tästä sinun kannanotostasi aiheeseen! Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Blogisi on vaan jotain ihan muuta kuin muut, ja se on aivan mielettömän upea juttu. Olet todella fiksu ja upea nainen.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kiitos paljon kehuista, olen ollut tavattoman otettu ja iloinen saamastani tuesta tän ison asian käsittelystä. On hienoa huomata miten monelle tämä asia on näin lähellä sydäntä!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hah, tätä on muutama läheiseni todennut - täytynee siis uskoa, ja jatkossakin ottaa rohkeasti puheeksi tällaisetkin aiheet. Kiitos!

vera

AAMEN! Mahtavaa, kuinka feministien maine on ehkä tässä viime aikoina alkanut "puhdistua" ja tuoda esille sitä ajatusmaailmaa mitä me feministit todella edustamme, esimerkiksi ihanan Emman HeForShe-kampanjan myötä. Keep going girl!!

sdkfjsdkfjskdf

ei naisille palleja! olkoon naiset vaan ylpeitä, vahvoja, rääväsuita, söpöjä, mitä vaan, mutta ihan munasarjoineen/mitä ikinä syntyessä ovat saaneetkaan! tarve samaistua mieheen/toteuttaa miehisen maailman ihannetta vain jatkaa naisen toiseuttamista.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Haha, kuten monessa kommentissa olen selventänyt - ei, en halua naisille palleja. Munasarjoissa on enemmän voimaa!

salla

voi vivve! oot miun idoli! oon niin samoilla linjoilla. i'm an independent woman and damn proud of it!

mie oon vasta viime aikoina löytäny ja oppinu tuntemaan itteni. en tykkää lokeroida, mutta liekkö sisälläni asuisi pieni feministi! uskallan sanoa että oon todella ylpeä että oon opiskellu ittelleni ammatin, elätän itseni työlläni ja rahaa jää elämän lisäks muuhunkin kivaan. se että kaikkea ei saa heti, vaan joutuu tekemään töitä asioiden eteen, tekee niistä entistä parempia, miun mielestä. olin rikkaan perheen vesan kanssa aikani, mutta ei raha tuo onnea. rakas eksäni kertoi ihailevansa ja piti tärkeänä sitä että teen töitä ja oon kunnianhimoinen. ja niin ihailen itekin tänä päivänä. siinä huomas ettei miusta ois elämään toisen siivellä, kun pienistäkin asioista tuntu että on toiselle velkaa jos en itse pystynyt rahallisesti osallistumaan yhtä lailla. huomasin, että kun ihmisen ei tarvi tehdä elantonsa eteen mitään on valinnan vapaus suuri mutta myös hyvin overwhelming (en saa osuvaa sanaa suomeksi päähäni :D), eikä se päättämättömyys ja joutilaisuus käynyt kateeksi.

oot niin upea, rohkea ja vahva nainen et ei nyt sanat riitä kuvailemaan. oon mielenkiinnolla seurannu molempien blogien kommentointia. vaikka ite oon siun kanssa samoilla linjoilla, oon pöyristynyt kuinka nainen on toiselle susi. antaa kaikkien kukkien kukkia, vaikka ei aatteet kohtaiskaan. niin kauan kun itse on onnellinen, niin miksei? toitotetaan että erilaisuus on rikkaus mutta sitä ei kuitenkaan suvaita.

miust ei kirjottajaa saa, sen todistaa tän kommentin sekalaisuus mutta se herättää paljon ajatuksia ja peiliin tuijottelua! :D fist bump sinne tanskaan!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Olen samaa mieltä, että ei todellakaan ole ok tuomita ja mollata toista, etenkään yhden postauksen perusteella. Mielipiteitä saa ja pitää olla, mutta sitä dumaamista on ollut surullista seurata.

Kiitos ihanasta kommentistasi <3

Nad

Ihanaa, että kirjoitit tämän. Ihanaa, että olet ylpeä feministi. Liian paljon kuulee nuorten naisten suusta "en ole mikään feministi".

blanche

Kiitos tekstistäsi, tämä palautti taas uskoni tähän maailman ja siihen, että pääsisimme joskus tilanteesta, jossa edelleen monet naiset ovat pakotettuja pitämään huolta kodista ja miehestään vailla vapautta valita. Yritän olla tuomitsematta siitä, että joku haluaa valita elämän miehen siivellä, mutta se on mulle käsittämätön ajatus. Vapaus ja itsenäisyys ovat tärkeimpiä asioita elämässäni enkä vois kuvitellakaan että mies elättäisi minut. En kyllä myöskää koe, että olisin mitenkään vähemmän rakastava ja huolehtiva, vaikka olisin luonut uran ja olisin korkeasti koulutettu.

Tuohon kotitalouskouluun mulla ei edes riitä sanoja :D toivottavasti se oli provo.

Nelle.

Allekirjoitan näkemyksesi ja arvostan sitä tyyliä, tyylikkyyttä, jolla olet asiasi esittänyt. Rikastat blogosfääriä mahtavalla tavalla, arvostan valtavasti näkemyksiäsi.

Olen tasa-arvon kannattaja, feministikin. Surullista on, miten asenneilmasto tuntuu olevan edelleen ihmeellisen vanhakantainen ja yksinkertaistava. Törmään tähän itse ehkä vähän eri tavalla kuin yleensä mielletään.

Olen juristi ja minulla on vajaan vuoden ikäinen tyttö. Käyn työssä, palasin töihin lapseni ollessa n. 7 kk ikäinen, hänen isänsä jäi kotiin hoitovuoroon. Ulkopuolisten reaktiot ovat olleet monenlaisia, on kauhisteltu, pahastuttu, paheksuttu ja kannustettu. Feministiksi julistautunut ystävä hehkuttaa valintaani "asettaa ura ensisijalle" ja kehuu miten olen esimerkki nuorille naisille.

Mutta minä en ole asettanut uraa perheen edelle. Juristin palkka painoi vaakakupissa perheemme toimeentulon kannalta enemmän kuin äidin oikeus olla lapsen kanssa kotona.

Minä ymmärrän sen, että tietynlainen kategorisointi on jossain määrin tarpeen, jotta maailmaa ja elämää kykenisi hahmottamaan. Tilanteita, yksilöitä ja perheitä on kuitenkin lukuisia, eikä jako urakeskeisiin ja kotiäiteihinkään ole ihan kaikenkattava.

Minua hämmentää se, että tasa-arvo ei ole itsestäänselvä arvo. Se ajatus onnistuu aina yllättämään, kun siihen törmää.

Kiitos, Vivian :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

"Minua hämmentää se, että tasa-arvo ei ole itsestäänselvä arvo. Se ajatus onnistuu aina yllättämään, kun siihen törmää." NIINPÄ! Olen seurannut sitä keskustelua ja "väittelyä" todella hämmentyneenä ja surullisena.

Olet minusta rohkea ja moderni esimerkki siitä, että perseen sisällä on ns. tilannetajua, eikä mennä vain sen mukaan miten asiat perinteisesti on tehty.

Kiitos kovasti ihanasta ja rohkaisevasta kommentistasi. Olen todella otettu saamastani tuesta <3

Kultalintu

Hei Vivian! Ihan mahtava kirjoitus aiheesta, kiitos siitä :)

Mun mielestä feminismi on tavallaan yksipuolinen aate, jossa korostetaan naisten "huonompaa" asemaa. Naisilla on huonompi palkka, naiset eivät etene ns lasikaton takia, naiset sitä naiset tätä.

Mielestäni todellinen feministi ottaa esille myös miesten oikeudet ja aseman; pakollinen armeija (miksi ei naisille pakollinen?), huonommat mahdollisuudet pitää isyysvapaita, miehiin kohdistuva seksuaalinen häirintä sekä huoltajuuskiistat.. Joissakin asioissa miehillä on heikompi asema. Myös se, että Suomen oikeuslaitos ei kykene näkemään naista mielipuolisena murhaajana (tässä: tapaus Auer ja se Oulun vauvasurmaaja). En ole muistaakseni kertaakaan kuullut, että edes miespuolinen feministi olisi ottanut kantaa em. asioihin.

Feminismi on vanhahtava termi, joka pitäisi korvata sanalla, joka kuvaa IHMISTEN välistä tasa-arvoa.

Nainen ja mies ovat eriarvoisessa asemassa vain, jos ihmiset kerran niin ajattelevat - ja vice versa.

Toivottavasti tästä kommentista sai jotain selkoa ja herättää lisää ajatuksia.

PS. #bossladyshit päätyy omaan hashtagvarastoon!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Ymmärrän todella pointtisi siitä, että joissakin asioissa miehillä (myös Suomen kaltaisessa maassa) todellakin on huomattavasti huonompi asia, juuri noissa mainitsemissasi asioissa. Harvemminhan nää tän kaliiberin ongelmat täysin yksipuolisia on, siksi muutokset tuntuu toisinaan tapahtuvan niin hitaasti.. Sekä laissa että ihmisten asenteissa.

Olen myös samaa mieltä, että voisi olla järkevää "yhdistää" feminismi-termi kuvaamaan jotain suurempaa kokonaisuutta - ts. siis juuri tuota tasa-arvoa koko komeudessaan. Kuitenkin ymmärrän sen miksi juuri tuo termi on vakiintunut aikanaan käyttöön, koska juurikin naisten asema on ollut niin heikko ja räikeästi huonompi.

Kiitokset todella mielenkiintoisesta kommentistasi - todellakin herätti ajatuksia!

ps. #bestshit #beyourownqueen #bossladymood247

marjoriikkaa
Liittynyt24.11.2015

Tää on kyllä ihana postaus! Ja voi niin helposti samaistua.. Sitä ei aina edes ymmärrä arvostaa mitä on, tälläkertaa sitä valinnanvaraa. Ei voisi itse edes kuvitella, että olisi voinut sopeuta elämään vuosikymmeniä sitten ''pelkkään'' kotiäidin rooliin. you go girl!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Niinpä! Kotiäitiys varmasti sopii monille enkä väheksy sitä ollenkaan (ties vaikka sitä joskus itsekin jäisi ajaksi X vaan kotiin..) MUTTA se ajatus siitä, että tosiaankaan vaihtoehtoa ei olisi, on puistattava. Pitää siis ylpeästi pitää kiinni oikeuksistaan! Kiitos kun kommentoit :)

__marianne

Kiitos tästä postauksesta!

Tämä aihe herättää vaikka mitä ajatuksia ja niistä saisi kirjoitettua loputtomiin asti... Taidankin tässä vain kiittää äitiäni siitä, että on antanut minun kasvaa, tehdä ja ajatella mitä itse haluan, olla heikko, olla vahva, viisas, hauska, nörtti, tollo ja rasittavakin. Olen oppinut puolustamaan itseäni ja seisomaan omien tekojeni takana; saan olla herttainen, mutta voimakastahtoinen itseni.

Joten todellakin, roolimallien antamisella, olkoon ne äidiltä, isältä, telkkarista tai blogista, on valtavan suuri merkitys. On eri asia puhua alistumisesta kuin hallitsemisesta.

Olet Vivian mahtava! Kiitos!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

:) Kuulostaa että sinulla on ihana ja eittämättä erinomainen äiti. Minäkin pidän paitsi omia vanhempiani ja kouluani, myös mediaa ja kohtaamiani ihmisiä roolimalleina ja elämääni vaikuttavina tekijöinä ja tapahtumina. Siksi en väheksy lainkaan sitä vaikutusta mitä "nykyajan nuorille" (mummeli täällä moii) esimerkiksi blogeilla ja somella on.

Kiitos kauniista sanoistasi!

Paju

HUHHH..... onneksi joku osasi pukea mun ajatukset sanoiksi Didemin postauksen jälkeen. Mulla nousi kieltämättä pienet agret päälle, mutta sun fiksun kirjoituksen luettuani mun poskien laikukas punoitus alkaa pikku hiljaa hävitä :---D KIITOS!

Armi

Kappas, eksyin tänne ihan vahingossa ja hyvä niin. Hieno kirjoitus ja virkistävää huomata, että joku omalla naamallaan uskaltaa tunnustautua feministiksi tai siis tasa-arvon kannattajaksi. Tasa-arvoa tietysti sekin, että ihminen saa jäädä kotiin puolison elätettäväksi niin halutessaan, vaikka ei se kaikille onneksi sovi.

riitta k

Mahtava postaus!!! EN voisi enempää olla samaa mieltä! AInut mikä pisti silmään näin kriisityöntekijän hommia tehneenä, ei Pohjoismaissa ja Suomessa tosiaankaan ole ainoat ongelmat nuo "vain" perheväkivalta yms. vaan täälläkin ikävä kyllä on prostituutiota, nuorten ja lastenkin houkuttelua seksiin vaihdon välineenä esim. ihan vaan cd-levyt sun muut, raiskauksia, ja nälkää...ihan samoja ongelmia täälläkin on, mutta ei tietenkään yhtä laajassa mittakaavassa ja usein todistettuna kuin joissain muissa maissa, mutta yksilötasolla kyllä on liikaa nuoriakin jotka näitä asioita joutuvat näkemään :(

Mutta tosiaan muutoin huippu postaus!! Sukupuoli ei ole sama asia kuin persoona luonne yms.

Minusta sekin on jollain tapaa sairasta että pikkutyttöjen ei joissain perheissä anneta käyttää sinistä yms vaan vaaleanpunaista, miten väritkin muka littyvät sukupuoleen? Sitten monet miehet ja naisetkin väittävät että nyt vaan on naisten vaatteet ja värit yms ja johtuu ihan bilogiasta, no mitenköhän sitten luolamiesaikoina?? Ei esim. korkokenkien käyttö ja meikki kuulu mitenkään biologiaan eikä ole mitään sukupuoleen liittyvää. Tai siis jos olisi, niin eiköhän naiset olisi siis niitä käyttänyt jo luolamiesaikoina?? Hullu on maailma ja ihmiset siinä. Nainen saa olla millainen tahansa ja silti olla nainen, ja mieskin saa olla millainen haluaa, ja silti olla mies

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kiitos hyvästä ja ajatuksia herättävästä kommentista! TOit esille todella tärkeän pointin - kyllä tosiaan täältäkin löytyy paljon muita ongelmia kuin mainitsemani. Surullista :(

jj

"Minun arvomaailmaani vastaan taistelevat esimerkiksi postaukset laihduttamisesta"

Laihdutusvinkit ovat kyllä hyviä sellaisille jotka niitä tarvitsevat, en näe tässä mitään pahaa, päinvastoin, ylipainoisuus on terveysriski ja yhä useampi on lihava

"ihmisten ja eläinten oikeuksien tallomisesta"

toivon että bloggaajat lopettaisivat uusien turkisten oston ja näin loepttaisivat eläinten murhaamiseen kannustamisen. Ostaisivat korkeintaan kirpputorilta käytetyn tai sitten tekoturkiksia

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

""Minun arvomaailmaani vastaan taistelevat esimerkiksi postaukset laihduttamisesta"

Laihdutusvinkit ovat kyllä hyviä sellaisille jotka niitä tarvitsevat, en näe tässä mitään pahaa, päinvastoin, ylipainoisuus on terveysriski ja yhä useampi on lihava"

:) Olet tässä ihan oikeassa, ja olen yhtälailla huolissani kasvavasta liikalihavuudesta. Kuitenkin hain tuossa kommentissani takaa sitä, ettei pitäisi lietsoa normaalipainoisten ja hoikkien ulkonäköpaineita ja jaella sellaisia laihdutukseen kannustavia vinkkejä, jotka sitten taas edesauttaisivat sitä toista ääripäätä, eli syömishäiriöiden lisääntymistä. Ilmaisin tuossa kohdassa itseäni ns. vähän sinnepäin, siksi se oli ehkä ymmärrettävissä väärin.

Olen myös samaa mieltä turkiksista kuin sinäkin.

Mona

Moikka Vivian!

Hahah, täysin nyt aiheen ohi, mun on pakko kommentoida toista mieleenijuolahtanutta juttua ; mä kuulun niihin yksinkertaisiin suomalaisiin, jotka lukevat blogeja(monikossa), eivätkä voi käsittää kuinka niitä voi kutsua työksi, kuinka bloggaus muka voisi olla raskasta, saatika aikaavievää? Rehellisesti, olen kuvitellut kuvien käsittelyn ja aiheen keksimisen olevan bloggaajien arjen raskaimpia juttua.
ihan totta, sorry molouteni.
MUTTA seurattuani nyt tätä episodia(ei sanan siinä riitaisassa merkityksessä) sinun, Didemin ja viimeisempänä Natalien blogista, olen muodostanut käsitykseni bloggaamisesta ihan uudestaan.
Tämä -kieltämättä erittäin reilussa ja rakentavassa hengessä- käyty "palautteenanto" sekä mielipiteidenvaihto osoitti mulle ennenkaikkea sen tosiasian, että kuinka paljon teidän bloggaajien tulee loppuenlopuksi sanojanne varjella! Painotan "sanojanne" ja lisäksi sanavalintojanne, sillä nimenomaan niitähän jengi on copypastennut ja kritisoinut/kyseenalaistanut/kehunut/kommentoinut and so on...
Itse pyrin aina antamaan kommentin asiaan kuin asiaan, mahdollisimman diplomaattisesti( olematta kuitenkaan tylsä??) ja ketään loukkaamatta, koittaen ymmärtää ihan jokaisen kannan, mutta en voi kuvitellakkaan, kuinka vaikeaa olisi edes villasukan kuvaileminen näin monen lukija edessä! Vaikka lukijakuntasi koostuukin ilmeisen näppäristä ja fiksuista ihmisistä, sitä ei ilmeisesti ikinä voi tietää mitä sanottuaan sitä sitten sohaiseekin sitä kuuluisaa kusiaispesää.
Wooh- tykkään kovasti tatsistasi, stailistasi kirjoittaa, kommentoida ja ottaa kantaa.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Haha, voi Mona - et varmasti ole ainoa jolle bloggaaminen työnä on vaikea käsittää. Selitän sitä usein rautalangasta mm. onille vanhemmilleni ja esim. miehille joita tapaan, jotka eivät todellakaan ole kohderyhmää = eivät siis todellakaan tajua mikä on blogien "status ja voima" nykypäivänä.

Olet myös todellakin totuuden äärellä tuossa, miten haastavaa on toisinaan se sanojen ja mielikuvien kanssa tasapainoilu. Joku juttu saattaa omasta mielestäni olla tosi hauska ja oivaltava, mutta todellisuudessa urpo ja loukkaava vastaanottajalle. Kun ei halua värittää tekstejään turhilla hymiöillä, lisää sekin haastetta kierroksiin. On kuitenkin ollut kaikkien näiden vuosien aikana erittäin positiivista huomata miten fiksua porukkaa vaikuttaisi siellä vastaanottajissa olevan! Harvemmin kukaan ymmärtää tahalleen väärin jne.

Olen tosi onnellinen kun saan toteuttaa itseäni ja purkaa verbaalisen ilmaisun intohimoani tähän, ja olen niin vilpittömän kiitollinen jokaisesta rohkaisevasta palautteesta. Kiitos ihan sikana! Tämän takia tätä tekee julkisesti, siis ammattina.

MissB

Mä en ymmärrä miksi D haluaa ottaa tämän aiheen blogiinsa uudestaan käsittelyyn? Hän kirjoitti aiheesta jo vuosi sitten vanhaan blogiinsa. Vaikuttaa sensaationhakuiselta koko hänen postauksensa aiheesta?! Onko seuraavana vuorossa "kuinka iskeä rikas mies?" Minä olen ylpeä siitä että tienaan omat rahani omalla menestykselläni:) mielestäni olet hyvä roolimalli mycosmon lukijoille!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

No kukin kirjoittakoot mistä tykkää, en mä siihen ala puuttumaan sen enempää :) Kiitos kuitenkin tuosta palautteesta, otan sen ilolla ja kunnialla vastaan!

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram