Lähes kaksi kuukautta sitten aloitin jotain, mihin en koskaan kuvitellut ryhtyväni ilman asetta ohimolla tai viestä kurkulla, ja lopetin sokerin syömisen. Vuoden 2015 haasteeni oli olla 1,5 kuukautta sokeriherkkulakossa, mikä oli kaltaiselleni suurkuluttajalle todella suuri haaste. Matkalla koettiin sananmukaisesti raivoa ja kyyneliä, mutta myös yllättävän nopeasti normaalin energistä ja hyvää fiilistä. Onnistuin lakossani paremmin mitä olin kuvitellut, eikä sortumisen läheltä piti- tilannetta tullut kertaakaan. En myöskään raivopäissäni kuristanut kämppiksiäni tai hyökännyt lähimarkettini keksihyllyn kimppuun silmät hulluina kiiluen, vaikka ensimmäiset kaksi viikkoa olivatkin yhtä helvettiä.

Kuten sanoin, lakko oli yllättävän helppo. Kun kerran asennoitui siihen, että suosikkiherkkuni ovat nyt väliaikaisesti poissa lautaselta, ei houkutukset valvottaneet öitä tai pilanneet muutoin aurinkoisia päiviä. Vaikeinta lakossa oli ehdottomasti sokerin "sosiaalisuus"; kämppisten kanssa leipomista ja herkuttelua tuli ikävä, ja kakkukahvit ystävien kanssa meni suut kuivana muiden hemmotellessaan itseään makealla. Onneksi sokerittomia vaihtoehtoja oli odottamaani helpompaa ideoida ja toteuttaa, ja itseasiassa nyt lakon päätyttyä on tullut huomattavasti enemmän pyöräytettyä samoja sokerittomia tarjoiltavia mitä lakon aikana. Ne jäävät varmasti ruokavaliooni pysyvästi epäterveellisempien PAKKOSAADAHETINYTMAKEETAKUOLENMUUTEN- hetkien pelastajiksi, eikä niinkään siksi, että sisäinen health freakini olisi vallan nostanut päätään. Ne vaan tuntuvat ravitsevan enemmän, plus taltuttavat ne makeanhimot aivan yhtä tehokkaasti suurimman osan ajasta.

Lakkoni loppuessa eka nauttimani herkku oli ikisuosikkini laskiaispulla. Olen lapsesta asti ollut perso tuolle hiilarit, rasvat ja sokerit yhdistävälle kaloripommileivonnaiselle, ja mussuttelin sen kiduksiini suurella intohimolla.. Mutta kieltämättä petyin. Fiilis ei ollut lainkaan sellainen makusafarin ilotulitus ja orgastinen makunautinto, vaan.. en osaa sanoa, aika perus. En kokenut minkäänlaista "oi tätä onnea"- tunnetta. Kokeilin pullan jälkeen suosikkisuklaatani (Fazerin mansikka&vanilja, ihan siltä varalta että joku haluaa sponssata sitä mulle laatikollisen - myös Tupla käy!) mutta sekään ei aiheuttanut mitään onnellisia väristyksiä. Makuunista roudatut irttaritkin olivat silleen "ihan kiva"- kategorian nautinto, eikä todellakaan mitään elämäni top 5 parhaat hetket- juttuja. Pettymysten pettymys.

No okei - pettymyksen sijaan olen todella tyytyväinen tähän ihmiskokeeseeni. Koen vieroittautuneeni sokeriaddiktiostani, ja katkaisseeni sen nimenomaan tottumuksesta johtuneen karkkihimon. Vaikka nyt saisinkin vetää herkkuja hyvällä fiiliksellä vaikka kaksin käsin, ei oikeasti tee yhtään mieli mitään. Jokapäiväinen päärynä maistuu edelleen yhtä hyvältä, mutta keksit ja suklaa ja salmiakki ei inspiroi sen erikoisemmin, enkä ole ostanut mitään herkkuja kotiin.

Lopetin tupakoinnin 14 kuukautta sitten, ja tämän sokerilakkoni perusteella voin vetää näistä lopettamisen kokemuksista joitain yhteneviä johtopäätöksiä. Molemmat nautintoaineet ovat ainakin omalla kohdallani niin tapakoukkuja mitä vaan olla voi, eikä sen katkaistua tee edes mieli palata vanhoille poluille. Ei tulisi mieleenkään pistää norttia palamaan, ehkä ajan kuluessa ei sitten lainkaan sokeriherkkujakaan. En kyllä pyri sokerisella tielläni mihinkään loppuelämän totaalikieltäytymiseen, vaan sallin jatkossakin itselleni sitä mitä keho ja mieli halajaa, ja nautin tulevana kesänä varmasti oman elopainoni verran jäätelöä, kuten asiaan kuuluukin. Tuntuu hyvältä tietää että tilanne on hallinnassa, enkä juuri nyt koe tarpeelliseksi alkaa kehittämään itselleni uusia sääntöjä, kuten vaikka sitä yhtä karkkipäivää viikossa, mistä aiemmin kirjoitin. Niin pitkään kun tilanne ei mene siihen semi-pakonomaiseen jokapäiväiseen sokerdouppaukseen, mielitekoni kertokoot mitä suuhun pistetään.

Loppukaneettina voisin lämpimästi suositella tällaista "puhdistautumista" ja katkaisuhoitoa kenelle tahansa sokeriin vähän liian tiukasti takertuvalle. Kaksi viikkoa tuntui hankaltalta, mutta ainakin omalla kohdallani lopputulos on niin miellyttävä, etten kadu ainoatakaan sokeritonta päivääni. 

Kommentit (9)

memmi

Noinhan siinä just käy, että kun tarpeeks kauan on syömättä sokeria, niin eipähän se ees maistu niin hyvälle sen jälkeen. Itekin olin tossa pisteessä joku vuosi sitten, kun innostuin näistä kaiken maailman puhtaista ja terveellisistä ruokavalioista :D Sitten jouduin kesän olla mun vanhemmilla ja meni ihan sekasin aiemmin omaksutut syömistavat. Sillä tiellä oon vähän edelleen, harmi sinänsä. En kyllä edelleenkään osta karkkia tms kotiin, mutta esimerkiks meillä on tyttöjen kans tapana tehdä aika usein yhdessä ruokaa, jollon tota sosiaalista en kieltäydy mistään syömistä tulee harrastettua useammin kuin ehkä ois tarpeen. Valkoinen sokeri on sellainen pikku paholainen, kaikki ihan tavan ruuatkin nimittäin maistuu paremmalta jollei oo totuttanu itteensä sokeriin. Ja etenkin ne hedelmät on tuhannesti makeamman makusia sillon!

(Mulle tuli sellanen olo, että oon kommentoinu samat asiat joskus aiemminkin haha.. Toivottovasti en toista itteeni :D)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

:DDD Repsahdukset on ihan ok, mullekin tulee viiknolopuksi vierailijoita ja ajattelin kyllä ottaa ilon irti köpiksen herkuista! Mut ei enää koko kättä ja koko tyttöä sokerille!

Vierailija

Wau! Onnea sokerilakosta selviytymisestä;) Vitsit, sokeri on liiakseen munkin herkkua.. Välillä tulee alotettua sellasia pieniä herkkulakkoja, tai päätän että syön vaan kerran viikossa karkkia ja muuta makeaa.. mutta mutta.. toisin aina käy :D Jotenkin tää sun kirjoitus, ja monet muutkin joissa oot kertonut tästä sun herkku/sokerilakkoilusta, innostais muakin kokeilemaan!! Saa nähdä aloitanko vaiko en.. Mutta ainakin harkitsen sitä syvästi hah!! Ja btw ihan näin loppuun, sulla on ihan älyttömän hauskoja ja sellasia miten nyt sanoisin, no kirjotat silleen että oot ihan oma ittes ja niin rennolla fiiliksellä! Monesti nauran maha kippurassa! En tiiä miksen aiemmin oo saanut kommentoitua, ehkä oon siinä itkunauruhuumassa vaan unohtanut sen totaalisesti :D no nyt sitten vihdoin! Oot huippu<3

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

<3333333 Kiitos tästä, hymyilen täällä kuin joku just pullaa saanut hörhö :) Sanoitpas nätisti!

Toivon todella että saat tästä pontta kokeilla sokerilakkoa, se on nimittäin paljon odottamaani helpompaa, kuten kirjoittelinkin! Sillä tavalla on sitten ehkä helpompi kanssa rakentaa se "sokerirytmi", siis ettei joka päivä tarvis mussuttaa herkkuja, muttei myöskään kieltäisi ihan kaikkea? :) Tsemppiä, kerro sit jos tähän ryhdyit!

Vierailija

Hahaa, kiva jos sain hymyn huulilles :D <3

No nyt kun sanoit, niin pakko lähteä yrittämään! Tykkään kokeilla kaikkea uutta ja laittaa itelle tavoitteita ja tällasia haasteita (tietty näissä herkkulakoissa en oo oikein onnistunut), mutta nyt sitten nähään miten paljon löytyy tahtoa tällaiseen kokeiluun!! Lupaan kertoa miten sitten kävi, kestinkö himot vai repsahdinko heti parin päivän päästä :D:D:D xx

Leba

Wow, onnittelut sokerilakon onnistumisesta!! Mä ajattelin ottaa uuden sokerilakkoyrityksen ylioppilaskirjoitusten jälkeen edellisen epäonnistuttua... Onnistuin olla kaksi viikkoa sokeria syömättä, kunnes tuli kaikkia kissanristiäisiä, joissa sorruin herkuttelemaan. Näin ylppäristressin keskellä en halua edes yrittää selvitä ilman sokeria, koska vieroitusoireet eivät ole kivoja pinnan ollessa muutenkin kireällä.

Summa summarum, kiitos että otit meidät lukijat mukaan tähän ihmiskokeeseen! Mun suhtautuminen sokeriin on ainakin muuttunut tämän seurauksena ja sokerilakko käynnistyy muutaman viikon kuluttua jee!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hei! Mä sokerilakkoni aikana löysin ja kehittelin lukuisia sokerittomia reseptejä! Niitä on netti täynnä, ja suosittelen haastamaan itsensä vaikka kuukauden sokerittomalle lakolle - tai vaikka leipomaan kuukauden ilman sokeria? ;)

Ja joo - kyllä tota kieltämättä kuulee vähän väliä :D

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram