...Älkääkä vaan sanoko, että olen ainoa. Viimeiset päivät/viikot/kuukaudet on menneet sellaisessa puoliunessa, ja päiväunille on tullut vaivuttua joko tarkoituksella tai vahingossa. Jep jep, eilenkin oli mahtavaa herätä yhdeksältä illalla nokkaunilta siihen, että kämppikseni tuli moikkaamaan mua huoneeseeni. Olin nukahtanut jättiläissänkyni keskelle pieneksi mytyksi jumppavaatteet päällä, dokumenttisarja Netflixistä taustalla pyörien. Hienoa.

En tajua mistä tämä ylitsepääsemätön väsymys tulee? Olen elellyt normaalia päivärytmiä - herännyt aikaisin aamulla kouluun, syönyt kunnolla, käynyt salilla, lagaillut kotona, käynyt kielitunneilla.. Ruokailtua on tullut säännöllisesti ja pääasiassa hyvin - herkkujahan tekisi mieli kiskoa huiviin kaksin käsin taukoamatta, mutta toistaiseksi itsehillintäni viimeiset säikeet ovat riittäneet estämään minua hankkimaan itselleni kakkostyypin diabeteksen. Toissapäivänä tein viikon uroteon ja siivosin, jonka palkkioksi hain pussillisen irttareita, ja niiden kiskominen ei tuntunut mitenkään jeesaavan. Vaikka mulla olisi vaahterasiirappia injektoituna suoneen, en varmaan saisi tarpeekseni.. Mutta tämä väsymys on pahin. Luennoilla on vaikeaa edes tarkentaa katsetta, silmiä vaan kirvelee, ja ne punottaa kaiken tihrustamisen ja kylmässä ulkoilmassa pyöräilyn jäljiltä myös kauniisti. Hyi.

Muistelin juuri, että onko jokainen loppusyksy ollut näin saatanan inhottaa kivireen vetämistä tervassa, ja niin kamalaa kun se onkin sanoa, niin ei tämä mikään ainutkertainen kokemus taida olla. Eiköhän tästä hengissä selvitä, on vaan niin pirun rasittavaa kun kaikki päivät tuntuu menevän "hukkaan", kun ei oikeasti ole energiaa tehdä kuin yllämainitut pakollisuudet. Onneksi eilen starttasi vihoviimeinen kouluproggis, ja minulle todella mieluisa markkinoinnin ryhmätyö, jonka parissa painamme seuraavat kaksi viikkoa intensiivisesti. Ryhmätyössä parasta on se, ettei jokapäivä ole pakko sotkea pyörällä kampukselle asti, vaan on ihan ok nukkua pitempään, ja raahautua omaan tahtiin kirjastoon. Toivoa siis on.

Tunnelin päässä on onneksi valoa - tasan kymmenen koulupäivää jäljellä, ja ensimmäinen lukukausi on paketissa. Ihan älytöntä!! Vastahan eilen mä muutin tänne, haha. Niinä hetkinä joina en voivottele väsymystäni/syö/nuku huopamuumiona, olen suunnitellut mitä tuomisia sitä pakkaisi matkaansa Suomeen. Vaikka koti-ikävästä ei ole tullut kärsittyä, ajatus perheen luokse pääsemisestä on maailman paras. Tai no, tokaparas. Päikkärit on juuri nyt prioriteettilistan horjumaton kunkku.

Missä siis vika? Joojoo - päikkärit ei varsinaisesti edistä yöunia, mutta tuntuu siltä, etten kestäisi ilman. Ruokavalio on minusta kohdallaan, D3:sta tulee kiskottua tuplasti Suomen saantisuositusten verran, ja liikuttua tulee joka päivä tunti-kaksi. Onko vain tyydyttävä kohtaloonsa, että pohjoisessa -siis myös täällä nynny-pohjoisessa Tanskassa- on vaan yksi horrosvuodenaika, ja sen kanssa täytyy vaan elää? ONNEKSI ON PERJANTAI, wohooooo! Huomenna nukun pitkään (siis ainakin kahdeksaan), vastailen kommentteihin, ja kokkaan karjalanpaistia linnanjuhlien kisakatsomolle evääksi.

Kommentit (12)

väsynyt kans

Saathan myös tarpeeksi rautaa ? Mulla ainakin tähän aikaan vuodesta kun muutenkin tuntuu että tarviin normaalia enemmän ihania asioita mieltä piristämään, niin pienikin raudanpuute pistää ihan veteläksi eikä yöunet riitä oli ne sitten 7 tai 11 tuntia.. mä luotan kuitenkin siihen että joulu ja lähestyvä kesä (lue:hiihtoloma ja pahimmat pakkaset) tuo taas uutta pontta !

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Ai, toi on hyvä kysymys. En varmasti saa, kun lihaa syön harvakseltaan ym.. Ehkä kokeilen nyt ekana lisätä rautaa ruokavalioon! Kiitos :)

Saana Dagen Efter

Sulla on kulttuurishokki. Uusi koulu, uusi maa - ihme jos ei väsytä. Mutta se menee ohi.

Katri

Ite kun olin vaihto-oppilaana Ranskassa pari vuotta takaperin niin olin niiiin väsyny, päikkärit oli aika perus ja host-perhe ihmetteli että mikä mua vaivaa. Mutta joku sitten sano, että se vie ihan törkeesti voimia asua maassa, jossa puhutaan kieltä, mitä ei kunnolla osaa ja kulttuurissa, missä kaikki on vähän uutta ja outoa. Se, että sun pitää koko ajan nähdä vaivaa sen eteen, että ymmärrät ihan perusjuttuja ja pystyt kommunikoimaan ihmisten kansda, on tosi kuluttavaa. Mulla se helpotti jossain vaiheessa kun alko handlaamaan kielen vähän paremmin. En tiiä johtuuko sulla toi väsymys samasta jutusta edes osittain, mutta tuli vaan niin omat ulkomailla asumis ajat mielee:)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Joo, ei ollut tullut edes mieleenkään, että toihan on mitä todennäköisimmin yksi iso syy tähän uupumukseen. Tanska on sellanen "melkein Suomi", mutta kuitenkin niin erilainen juuri kielen ym takia, että varmasti rasittaa!

piu

Kannattaa oikeasti tutkituttaa hemoglobiini. Mulls oli samanlainen olo ja selvisi että hemoglobiini vaarallisen alhaalla. Rauta auttoi ja nyt taas tolpillani.

hiinanna

Juuh moro mimmit oon itekki nukkunu tän viikon työvapaina eli opiskeluintensiivisinä päivinä sellasta viiden tunnin päikkäriä 8 h yöunien päälle :DDD hyvin edistyy gradu jos oon oppinu kirjottamaan unissani.

Asuin viime syksynä Lontoossa, ja jotenkin vaan skippasin koko kaamosmasennusrumban. Aiempien kommentoijien kuvailemalle kulttuurishokin aiheuttamalle väsymykselle olis ollu kaikki ainekset kasassa, olinhan sinne vastikään muuttanut. Vaan ei! Olin jopa vallan energinen. Päivänvalo <3<3 Tänä vuonna oon sit vaipunut tohon tuttuun ja turvalliseen murmeli talviunilla -tilaan.

Nyt kun valmistuminen koittaa niin tulevan duunin ykköskriteeri taitaa olla se että se sijoittuu puoleksi vuodeksi etelään ja puoleksi vuodeksi tänne Suomeen. Any ideas....?

Biokemisti

Mun syksyn ja talven pelastus on kyllä d-vitamiini. Suomen viralliset suositukset ei riitä mihinkään; itse perehdyin monenlaisiin tutkimuksiin ja tulin siihen tulokseen että 50 ug/päivä näyttäisi takaavan riittävän d-saannin pohjoismaalaiselle, joka ei juo joka päivä 2 litraa maitoa ja syö puoli kiloa kalaa. Itse saan 60 ug/päivä, koska monivitskusta tulee 10 ug lisää. Suosittelen kokeilemaan vieläkin korkeampaa määrää, jos väsymyksesi ei tosiaan johdu vaikka raudanpuutteesta. Veikkaan kuitenkin että riittävä d-vitskun saanti on yleisempi ongelma.

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram