Mikä olisikaan parempi startti maanantaille kuin vajaan tunnin mittainen yhteiskunnallisten vääryyksien alleviivaus! Sunnuntain ratoksi onnistuin löytämään todella mielenkiintoisen minidokkarisarjan siitä, miten pari norjalaista muotibloggaajaa lähetettiin Kambodzaan työskentelemään vaateteollisuuden hikipajoissa. Sarja on tullut ulos loppuvuodesta 2014, mutta itseltäni se oli ainakin mennyt täysin ohi.. Onneksi löysin sen nyt, sillä se on tämän alan eniten ajatuksia herättänyt sarja pitkään aikaan.

Vaatealan ammattilaisena tehdastyöntekijöiden ala-arvoiset olot eivät tule minään yllätyksenä, ja esimerkiksi koulussani yksi tärkein oppiaine on kestävä kehitys sekä CSR (Corporate Social Responsibility), joka on auttanut laittamaan asioita perspektiiviin, ja pohtimaan omia arvojaan.. Fakta kun kuitenkin on se, että suurimmalla osalla meistä ostopäätöksen määrää halu, ei tarve - ja silti kulutamme enemmän kuin koskaan. Jos tämä on jotakuta kiinnostava aihe, niin vinkatkaa, niin voin yrittää vuodattaa omista fiiliksistä asian tiedoilta pitempää pohdintaa, nyt oli tarkoituksena jakaa vain tuo linkki englanniksi tekstitetyn sarjan pariin. Sarjassa on viisi jaksoa, jokainen kestoltaan hippasen alle kymmenen minuuttia, ja yhtään paasaamatta niiden katsominen voisi olla oikeastaan pakollista jokaiselle länsimaissa asuville ja kuluttaville - meille vaatealalla itsensä työllistäville puhumattakaan.

Sweatshop - Deadly fashion- sarjaa katsomaan pääset siis TÄSTÄ Aftenpostenin linkistä.

Onko joku katsonut tämän jo aiemmin? Millaisia ajatuksia sarja herätti? Mietityttääkö vaatteiden alkuperä ja valmistusolosuhteet ostopäätöksiä tehtäessä, vai onko silmien ummistaminen helppo ja kivuttomampi ratkaisu?

Kommentit (24)

Norppi

Mun mielestä on ihan itsestäänselvää että näistä asioista pitää puhua, eikä kyse pitäisi olla mistään marginaali-ilmiöstä. Nuorilla, jopa yläasteikäisillä, pitäisi olla jonkinlainen käsitys siitä miten materia tällä maapallolla kiertää ja minkälaiset seuraukset kulutuksella on. Kyse ei ole pelkästään vaatteista, vaan myös esimerkiksi elektroniikasta. En vielä katsonut ko videopätkää, mutta esim BBC tuotti muutama vuosi sitten pidemmän sarjan jossa brittinuoret kävivät vaatetehtaiden lisäksi tutustumassa ruokatuotantoon kehittyvissä maissa (katkaravut ja kanannugetit jne). Se saattaa olla kommenteista päätellen vähän tätä asiallisempi, vaikka oli ko sarjassakin välillä aikamoisia käsittämättömyyksiä. En tiedä oonko itse niin tiedostava ettei 17-vuotiaana mikään tällainen kyllä tullut yllätyksenä...

Joka tapauksessa, tässä on nyt monta puolta jotka haluaisin nostaa lyhyesti esiin uusintapostausta ajatellen;

A) täysi ostoboikotti vaikka jotakin tiettyä maata kohtaan ei ole paras ratkaisu, sillä esimerkiksi Bangladeshin vaatetehtaan romahtamisen jälkeinen boikotti veisi toimeem tulon sadoilta tuhansilta naisilta (nimenomaan, tekstiiliteollisuus on naisvaltainen ala ja elintärkeä monille köyhille naisille!), mikä ei myöskään ole ideaalia. Esimerkiksi Bangladesh on onnistunut teollistumaan hitaasti juuri näillä vaatetehtailla ja naisten työllä.

B) sen sijaan että ryhtyisi boikottiin, on äärimmäisen tärkeää kyseenalaistaa oma kulutuskäyttäytyminen ja ostaa harkiten ja tarpeeseen. Kukaan ei tarvitse 10 farkkuja tai 8 erilaista nahkatakkia (miltä muuten luulet että näyttää olosuhteet kiinalaisella possutehtaalla josta nahka ostetaan...hrrr). Yrityksiä voi myös lähestyä suoraan ja vaatia läpinäkyvyyttä tuotantoketjuihin, selvittämään alihankkijat, ottamaan käyttöön jonkin kestävyyssertifikaatin, jne. Esim Zaraan kohdistunut iso kamppanja hiekkapuhallettujen farkkujen tekemisestä taisi purra.

C) CSR ei aina takaa mitään, sillä tuotantoketjut ovat monimutkaisia, alihankkijoita ei tunneta ja sertifikaatit riittämättömiä. Ei kannata tuudittautua liikaa hintalapun 'concious collection ja muuta shittiä' -mantraan. Ota itse selvää asioista. Tue niitä jotka toimivat. Esimerkiksi farkuissa voi lukea 'made in Portugal', mutta ne voi olla silti valmistettu hyvin kyseenalaisissa olosuhteissa Kambodzassa, ja viimeinen nappi laitettu paikalleen Lissabonin liepeillä. Toisaalta esimerkiksi Italiassa luksuslaukkutehtailla on todistetusti ollut välillä ihan samanlaiset olot ja työehdot kuin Kiinassakin (ja ulkomaalaiset työntekijät), mutta alkuperämaainfolla saa kivasti höynättyä.

D) vaatteesta luopuminen ja uffiin laittaminen ei ole mikään synninpäästö, vaan lumppuvuoria on sitten Espoon sijaan Nairobissa. Elektroniikkaromusta puhumattakaan, joka päästää hasardeja myrkkyjä maaperään ja hengitysilmaan.

Noniin, hyvää huomenta

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Norppi,

kiitos todella kattavasta ja mielenkiintoisesta kommentistasi! Olen kanssasi samaa mieltä jokaisesta kohdasta - myös siitä, että tosiaan vaateteollisuus ei ole se ainoa rimanalitus, vaikka toki helposti pinnallisemmaksi (lue: tarpeettomammaksi) lasketaan kuin vaikka ruoka ja elektroniikka, ja niin se varmasti myös vähän onkin.

Koska en tiedä kuinka perillä olet blogistani ja minun koulutuksestani, haluan tuohon CSR:ään lisätä sen, että opiskelen itse sisäänostajaksi. Se ei tarkoita todellakaan pelkästään sitä, että valkataan tavaratalojen hyllyille ajankohtaisimmat ja myyvimmät rytkyt, vaan todellakin aivan sitä ruohonjuuritason ostamista niistä farkkujen napeista ja omplulangoista alkaen. Omassa koulutuksessani siis tuo CSR menee vielä syvemmälle mitä muilla koulumme opintolinjoilla, sillä sisäänostajalla on tietty vastuu tehdä sekä bisnestä että ympäristöä ajatellen oikeita päätöksiä. Sisäänostajien harteilla on mm. tikeät vierailut tehtailla ja alihankkijoilla.

Se tulee olemaan tulevaisuudessa ainakin iselleni yksi haaste, sillä en voisi työskennellä sellaisen firman leivissä jossa tietäisin tallottavan ihmisoikeuksia räikeästi, vaikka tietysti jostain pitää jokaisen se leipä saada eteensä.

Sama juttu muuten noissa lapsityövoimaa käyttävien ja kolmannen maailman tehtaissa - jos ne kiellettäisiin kokonaan, menettäisi tuhannet ihmiset sen ainoan elantonsa, jolla myös mahdollistaa edes jonkinlaista koulutusta tulevaisuutta. Onneksi "trendi" vaateteollisuudessakin alkaa mennä sinne kestävän kehityksen suuntaan, edes pienillä askelilla, ja tuollaiset kuppasimmat tehtaat alkavat kohentaa laatuaan kun ihmiset alkavat olla tiedostavampia ja kiinnostuneempia tuotteiden alkuperästä. Tein itseasiassa just koulututkielman yhdestä tanskalaisesta työvaatteita valmistavasta firmasta, joka on rakennuttanut Vietnamiin oman tehtaansa. Se on eurooppalaisista firmoista yksi ensimmäisiä jotka omistavat ja kontrolloivat täysin itsenäisesti omaa tuotantoketjuaan, ja tehdas on rakennettu eurooppalaisten standardien mukaan. Myös työolot ovat euroopan standardien mukaiset (palkkaus toki Vietnamin talouteen suhteutettu), ja työntekijöille tarjotaan inhimillisten työolojen ja ensiluokkaisen turvallisuuden lisäksi mm. ilmainen työterveyshuolto. Ko. firma on saanut tästä kymmeniä tunnustuksia ja sertifikaatteja, ja toivonkin sen olevan jonkinlainen benchmark myös muille firmoille.

Mutta joo, hyvää huomenta sullekin ja suuret kiitokset! :)

elle

Haluaisin todella kuulla mielipiteesi!

Itse katsoin dokumentin juurikin eilen. Olen itse aika harkitseva shoppailija ja ostan harvoin vaatteita esimerkiksi H&M:stä, josta dokumentissa suurimmaksi osaksi puhuttiin. Huonot olot ja pieni palkka eivät tulleet yllätyksenä minullekaan.

Enemmän ehkä minua itseäni huolettaa muotiblogien antama esimerkki, jossa esitellään uusia vaatteita päivittäin ja ihannoidaan kuluttamista. Jossain vaiheessa on pakko myydä vaatteet blogikirppiksellä, koska ne eivät mahdu enää kaappeihin ja nuoret naiset kilpailevat siitä, kuka saa käytetyt rytkyt. Ihan sairasta suoraan sanottuna. Ihmisten pitäisi ehdottomasti miettiä näitä dokumentinkin asioita jo ostopäätöstä tehdessä.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Molemmat mainitsemasi ilmiöt - sekä ihmisarvoa tallova tuotanto sekä loputon kulutushysteria - ovat todela huolestuttavia. Hyvä että näistä on alettu puhua enemmän, ja musta tuntuukin että ihan viime aikoina isommatkin mediat ovat alkaneet uutisoida aiheesta ja näistä ilmiöistä syvemmin, ja toivo elää, että kestävä kehitys ja ekologisemmat arvot ovat pian itsestäänselvyys, eikä vain "ituhippien" paasausta.. Toivo elää!

Linda K.

Hienoa, että vihdoin joku bloggaaja nostaa tämän asian esille! Joskus blogeja selatessa tuntuu siltä, että vaatteilla ei ole enään mitään arvoa eikä niille ole oikeaa käyttöä tai tarvetta, vaan niitä ostetaan ihan pelkästään yksien asukuvien takia ja ne heitetään sen jälkeen menemään.
Tehdastyöntekijöiden olot ovat varmasti kaikkein tärkein ja vakavin ongelma tässä asiassa. Sen lisäksi täytyy muistaa kaikki muut haitat joita ajattelemattomasta kulutuksesta seuraa, esim. ilmaston lämpeneminen.
Musta olis mielenkiintoista kuulla sun mielipiteitä asiasta ja ehkä osaisit alan ammattilaisena myös vähän kertoa mitä jokainen voi itse tehdä asian eteen. Itse yritän parhaani mukaan vältellä made in china, cambodia jne. tuotteita, mutta onko siitä oikeasti mitään muuta apua kuin parempi omatunto?

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Palaan noihin ostosjuttuihin ihan omassa postauksessaan, mutta itse pidän nyrkkisääntönä aina sitä, että "halvalla ei saa hyvää". Tarkoitan tätä vähän syvällisemmin kuin vaatteen laadusta puhuttaessa (vaikka sekin toki on ilmeistä), miten halvassa tuotteessa on sitten lähes sananmukaisesti revitty se säästöt työntekijöiden selkänahasta. Tuotantomaalla ei siinä yhtälössä ole juuri merkitystä - moni saattaa muistaa esimerkiksi Turkin ongelmat vaatetuotannon epäeettisyydessä.

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Nää oli hyviä ja mun mielestä tää oli oiva tapa kiinnittää juuri sellaisten ihmisten huomio tähän epäkohtaan, jotka varmasti eniten näitä vaatteita ostaa. Mutta mua jotenkin silti häiritsi että tähän oli valittu sellaset ihmiset joilta tuli vähän liikaa sammakoita suusta. Tai se vähän vei huomiota siitä pääpointista kun tuntu olevan sellanen meininki, että eihän noilla tarvi olla paremmat oltavat kun ne on tottunu tähän.. ? Vaikkakin sitten lopussa oli suuri ahaa-elämys että hei mehän ollaan samanarvoisia kaikki, niin jotenkin se vähän lässähti että jahas eikös tässä nyt muuta tajuttu. oonkohan mä ainut joka tästä ärsyyntyi? :D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Sama homma - useammassa kohdassa tuli paitsi myötähäpeä, myös vähän sellanen hohhoijaa- fiilis, että ihanko oikeesti ollaan nyt aivan ihmisyyden äärirajoilla kun pitää saada ostettua ruoat paikallisten torilta eikä supermarketistä :D
MUTTA näen tämän niin, että ohjelma oli selkeästi suunnattu a. nuoremmille katsojille ja kuluttajille b. heille, jotka eivät ole asioista niin valveutuneita. Sellaisille ihmisille kaikki ohjelmassa tapahtuneet asiat voivat olla yhtä suuria ylläreitä mitä noille norjalaisille bloggaajille. Minusta tätä ohjelman kohderyhmää selittää myös se, että tehtaalle päätettiin lähettää _muotibloggaajia_, eikä esimerkiksi toimittajia. Muotibloggaaja-anything kun tuppaa kiinnostamaan nuoria ja tästä alasta vähintäänkin pintapuolisesti kiinnostuneita.

Syytä on kuitenkin muistaa se, että ohjelman yksi jakso oli kymmenen minuuttia. Paljon leikkaamista on siis tehty, ja nimenomaan sen "tarinan" rakenteen synnyttämiseksi. Kyllähän yhden jos toisenkin meistä saa vaikuttamaan "sammakoita suustaan päästeleväksi", jos vähän leikataan tuolta ja täältä, ja valitaan lopulliseen ohjelmaan ne kaikkein räikeimmät kommentit. Sekä ne "omg ihmiset nukkuu lattialla"- heitot sekä ne kyynelehtimiset. Ymmärrät varmasti mitä tarkoitan :) ..Ja vaikka mäkin pyörittelin silmiä osalle niistä kommenteista, niin pitää oikeasti muistaa, että esim. tää blondi tyttö on 17-vuotias. Seitsemäntoista! En muista miten perillä olin sen ikäisenä yhteiskunnallisista asioista, mutten takuulla kauheasti skarpimpi tapaus :D

Jokatapauksessa, hyvä että tällaista keskustelua syntyy ja tuollaiset asiat saavat ihmisten huomioya!

Nad

Jes, ehdottomasti lisää juttua tästä aiheesta! Tämä on aihe, mistä välillä näkee lukijoiden kysyvän bloggaajilta, mutta he systemaattisesti kieltäytyvät vastaamasta (periaatteessa ymmärrän kyllä miksi). Harva tässä maailmassa on pyhimys, joten mun mielestä tällaisia asioita pitäisi pystyä pohtimaan ilman että ryhtyy vegaaniksi, lopettaa shoppailun ja matkustamisen jne. :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Olen ihan TISMALLEEN samaa mieltä sun kanssa! Tiedän jo nyt tulevan eettisen kuluttamisen postauksen olevan kurkipotku muurahaispesään, ja saavani paljon lokaa niskaan.. Mutta minustakin asioista pitää olla tietoinen, ja sen jälkeen tehdä niinkuin itse parhaaksi näkee. Nykypäivän kuluttaminen on aivan järjetöntä ja jokaisen aikuisen ihmisen pitää sisäistää se, ja näistä asioista täytyy voida puhua ja kirjoittaa - myös muotiblogeissa, jotka ovat yksi iso syypää kulutushysterian lietsomiseen, sekä vaatealan ihmisiltä, jotka samalla kusevat omiin muroihinsa. "Karu" fakta kun kuitenkin on se, että minulla ei olisi töitä ellei ihmiset kuluttaisi. Ei monella muullakaan meistä. Bisneksen ja kestävän kehityksen yhdistämisessä on kuitenkin lukemattomia vaihtoehtoja, tämä ei ole mikään mustavalkoinen joko-tai- asia! :)

mipe

Norpin kommentti oli tosi hyvä! Oon samaa mieltä että kulutustottumukset länsimaissa on älyttömät, sesonki vaihtuu liian nopeasti ja jotain tälle hervottomalle ostelulle tarttis tehrä... Mutta harva tietää/ajattelee että työskentely kammottavassa vaatetehtaassa voi ehkäistä naisten ja tyttöjen joutumista ihmiskaupan ja parituksen uhreiksi näissä maissa, joissa mahdollisuudet opiskeluun ja siten edes jonkinlaiseen elintasoon ovat aika rajalliset... Vaikea ja monisyisempi asia kuin äkkiseltään ajattelisi. Ja pahinta on ettei suurin osa edes tiedä tai välitä mistä vaate on peräisin.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Jep, just vastasinkin Norpille tota samaa juttua sivuuttaen - lapsityövoima ja vaateteollisuus kehitysmaissa on toiselta kantilta (lue: oikein luotsattuna) hyväkin asia. Moni tehdas tarjoaa nuorille työntekijöilleen koulutusta työn lisäksi, ja tosiaan parempi heidän on saada jotain toimeentuloa kuin olla kauppatavaraa. Olot ovat, kuten monasti tässä keskustelussa sanottua, toisissa paikoissa vaan harmittavan ala-arvoiset. Toivon vilpittömästi ihmisten vähän heräävän näihin asioihin ja kiinnostuvan teollisuuden ja globalisaation huonoista puolista - länsimaisesta kulutushysteriasta aloittamattakaan.

Norppi

Kiitos vielä pidemmästä vastauksesta! Avaa ehdottomasti tätä lisää laajemmassa postauksessa, ja samoin vaikka sitä miten itse toivoisit voivasi vaikuttaa tulevaisuudessa. Harvoin saa tilaisuutta blogeissa kirjoitella näin pitkiä ja kattavia kommentteja ko aiheesta (yleensä ne sivuutetaan täysin) joten siksi pistin nyt menemään... :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Mulla ei ole tapana sensuroida kommentteja, ja musta olis kohtuutonta a. sivuuttaa tällainen aihe b. ensin avata tällaista aihetta, mutta olla ottamasta vastaan kommentteja! Aina oppii uutta, ja tän bloggamisen suola onkin ajatusten vaihtaminen :) Kiitti sulle!

maija

Tää on niin mielenkiintoinen aihe. Olen useita vuosia pitänyt kirjaa omasta kuluttamisestani ja huolestuin alkuvuodesta, kun selailin kaikkea, mitä viime vuonna olin ostanut. Viime vuosina olen panostanut laatuun ja hyviin materiaaleihin, mutta silti tavaraa on liikaa... Päätin aloittaa parin kuukauden ostolakon ja tutkiskella, miksi ostan niin paljon.
On niin helppo ummistaa silmät näiltä asioilta.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Ooh! Mulla on kanssa vähän sama - shoppailen tosi vähän (..okei kaikki on suhteellista) ja harkiten, JA olen supertarkka materiaaleista ja vaatteiden laadusta. Silti kamaa on todella paljon, ja kyllähän noi vaatekaapit himassa oikein tursuaa.. Mun tekis mieli tehdä joku perusteellinen inventaario vaatekaappiin ja myydä jotain pois, ja sit tarkastella kriittisesti kevään tilanne. Hyvältä kuulostaa toi sun breikki! Jokaisen meistä on varmasti hyvä kiinnittää huomiota syihin ja seurauksiin näissä "mukavuuksissa".

Ella

Ehdottomasti mielenkiintoinen aihe!Komppaan aikaisempia kommentteja, postausta tästä! Katsoin kaikki jaksot yhdeltä istumalta. Toki huomaa, millaista kohderyhmää tällä muotiblogi-aspektilla on haettu, mutta se ei tee asiaa yhtään vähemmän tärkeäksi tai todeksi. Olen omien opintojen takia myös perehtynyt jonkin verran CSR-aiheeseen, mutta enemmänkin yleisesti bisnesmaailmassa, joten olisi todella mielenkiintoista kuulla tarkemmin juuri vaate/muotiteollisuudesta. Myös kulutushysteria ja nykyinen materia/kulutuskulttuuri ja muotiblogit(tai blogit ylipäätään) osana sitä ovat supermielenkiintoisia aiheita. Aiheet ovat mielettömän laajoja ja varmaan saisi kirjan jos toisenkin niistä kirjoitettua mutta olisi mahtavaa jos kirjoittaisit postauksen(tai useamman?)!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

"--Toki huomaa, millaista kohderyhmää tällä muotiblogi-aspektilla on haettu, mutta se ei tee asiaa yhtään vähemmän tärkeäksi tai todeksi." Juuuuuri näin! Kuten moni muukin on sanonut, olihan siellä ihan paskakommentteja näillä norskeilla, mutta ottaen huomioon kohderyhmän, oli se musta fiksu tapa lähestyä asiaa. Me asiasta kiinnostuneet kun ollaan jo kartalla näistä jutuista, ja tulis liian vakava "soo soo"- fiilis jos tonkin tekis sellasena syyllistävänä.. Jos käsität mitä tarkoitan, vaikea pukea sanoiksi! Pointtina siis, että hyvä että noin isoon ja tärkeään aiheeseen uskalletaan tarttua myös viihteen kautta, nuorille suunnaten.

Olet oikeassa tuossa, että nää asiat on toooodella laajoja, monipiippuisia keissejä. On siksi vaikeaa pyöritellä tässä sitä oman tekstini kulmaa, koska on varmasti ihmisiä siellä ruutujen toisella puolella jotka tietävät asioista enemmän. Mutta oppimisen kautta, eikös vaan? :) Postauksen kirjoitan heti kun ehdin, ens viikolla luulisin!

Vierailija

Täällä myös yksi, joka katsoi jaksot yhdellä kertaa. Vaikka välillä tuo pääkolmikko onnistui ainakin mua ärsyttämään idioottimaisilla kommenteillaan, toisaalta tajuan pointin. Eihän olisi järkeä lähettää ns. "jo valveutunutta" ihmistä sinne kauhistelemaan, paras tapa herättää tunteita on juurikin jaksoissa nähty "kasvu".

Minä en siedä kulutushysteriaa ollenkaan, se saa minut voimaan pahoin. Shoppailu itsessään ei ole pahasta, kaikkihan me tarvitsemme vaatteita, mutta tarviiko ihminen oikeasti neljäkymmentä paria kenkiä tai kahdetkymmenet farkut ollakseen onnellinen?

En ole itse mitenkään kummemmin muodista kiinnostunut, mutta rakastin silti selailla muoti- ja tyyliblogeja - ihan vain kivojen kuvien ja asujen vuoksi. Nykyään en enää vain pysty. Bloglovinissa ne edelleen pyörivät, mutta huomaan mieluummin skippaavani uusimmat postaukset. Saatan olla mielipiteeni kanssa yksin, mutta mielestäni on jotenkin niin ristiriitaista, kun rakkaustuotetta X kolutaan jokaisesta kaupasta yksityisetsivän kanssa, ja puolen vuoden kuluttua se sama tuote onkin myynnissä blogikirpparilla hintalappuineen kaikkineen. Lähinnä vain sen takia, että saadaan lisää massia ostaa uusia hutiostoksia. Toki tiedostan, että näin somen valtakautena kaikkeen näkemäänsä ja lukemaansa pitää suhtautua kriittisesti. Mutta voiko sitä samaa kriittistä ajattelua odottaa 12-vuotiaalta, joka kuitenkin pitää niitä sometähtiä jonkinlaisina esikuvina?

En nyt tiedä eksyinkö kuinka pahasti jo aiheesta... No, anyway, olisi mahtava kuulla mielipiteesi tästä keissistä!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Jeps - juuri näin. Jos tota asiaa ja kulutuskriittisyyttä haluaa avata niille, jotka eivät siitä ole aiemmin kiinnostuneita, täytyy asiaa todellakin lähestyä eri tavalla. Tässä onnistuttiin mielestäni tavoittamaan niitä nuoria, jotka aika kritiikittömästi seuraavat bloggaajia ja muita mediassa kulutushysteriaa lietsovia mielipidevaikuttajia. Vaikka ohjelma oli lyhyt ja suht suppeakin, usken sen olevan "ensimmäinen" askel ottaa asioista enemmän selvää, ja haastaa miettimään omia kulutustapojaan.

"Minä en siedä kulutushysteriaa ollenkaan, se saa minut voimaan pahoin. Shoppailu itsessään ei ole pahasta, kaikkihan me tarvitsemme vaatteita, mutta tarviiko ihminen oikeasti neljäkymmentä paria kenkiä tai kahdetkymmenet farkut ollakseen onnellinen?" Olen samaa mieltä pahoinvoinnista, ja ymmärrän kyllä pointtisi täysin tuosta, että kukaan ei TARVITSE mitään vaatehuoneellista eri sävyisiä farkkuja ja nahkarotseja. Mulla itselläni on kyllä aika sairaan paljon vaatteita (olenhan ollut alalla lähes viisi vuotta töissä, ja sieltä on kyllä tullut sitä kamaa saatua ja ostettua aiiiiivan sikana. Enemmän kuin yhden naisen tarpeeseen.), ja näen siinä myös hyviä puolia. Kun vaikka farkkuja on useammat, ei yksittäinen vaatekappale joudu jatkuvaan kulutukseen, ja käyttöikä on näin pitempi. Kaikki tavara kun kuluu käytössä, vaikka kuinka ostaisi vain laatua ja huoltaisi vaatteitaan. On kyllä todella 'thin line' että mikä on tarpeeksi ja mikä on vaan turhuutta.. Ja pitää sitten oikeesti malttaa olla ostamatta lisää, vaan todella käyttämällä täysillä niitä mitä jo omistaa. Tätä yritän aina itse pitää mielessä, kun tosiaan niitä vaatteita ja kenkiä löytyy jo valmiiksi. Ei pitäis olla mitään asiaa vaatekauppoihin :D

Kuten olen sivuuttanut, mua kanssa huolestuttaa näissä ilmiöissä eniten juuri kaikki nuoret ja medialukutaidottomat. Peräänkuulutan useammalta bloggaajalta hieman harkintaa ja pelisilmää heidän viestimäänsä elämäntyyliin, sillä joojoo - joku vastuu on toki aina lukijallakin, mutta moni saa esim. muotiblogeista sellaisen kuvan, että raivoisa shoppailu on hyväksyttävää ja jopa ihailtavaa. Jooooh...

Mäkin eksyin nyt tässä sunnuntaipäissäni aiheesta, mutta mutta, toivottavasti sait jotain ajatuksiani tästä irti :D Palataan sen oman postauksensa kanssa!

Ajattelija

Ihan pakko kyllä kommentoida tätä postausta, vaikka se onkin julkaistu jo jokin aika sitten. Ensinnäkin pakko kommentoida itse dokumenttiä, että äärimmäisen tärkeä aihe. On elintärkeä tuoda näitä asioita esille länsimaisille kuluttajille. Toisaalta on kyllä ollut ihan järjetön idea raahata Kambodzaan asti länkkärinuoria, jotka tuntuvat elävän jossain ihan omassa utopiassaan. Tuntui aika naurettavalla kuunnella nuorten aitoa hämmennystä siitä miten maassa on tomua tai vaatetyöläisen asunto on yhtä iso kuin oma asunto kotimaassa. Nuorilla realiteetit oli täysin hakusessa. Tämä söi liikaa dokkarin uskottavuutta ja vei liikaa huomiota itse ongelmasta. Sitä jäi vain ihmettelemään voiko oikeasti olla ihmisiä, jotka on noin ulalla miten asiat on suurimmassa osassa maailmaa.

Toinen asia mikä kiinnitti huomiota niin dokumentissa kuin tämän postauksen kommenteissa on erittäin raivokas länsimaisten vaatefirmojen demonisointi. Ihan kuin kaikki nämä vaateteollisuuteen liittyvät ongelmat olisi näiden firmojen syytä. Varsinkin kommenteissa H&M:ää kohtaan on tullut mielestäni vähän liian syyttävää kritiikkiä. Heillä on kuitenkin monenmoisia kampanjoita menossa, joilla yritetään parantaa vaatteiden valmistuksen eettisyyttä ja ekologisuutta. Lisäksi he tekevät vuosittain Unicefin kanssa yhteystyötä. Näkyykö tämänkaltaisia kampanjoita muissa länkkäriketjujen liikkeissä. Vastaus on aikalailla ei. Yritys oli myös ensimmäisten joukossa allekirjoittamassa Accord palo- ja turvallisuussopimusta. Edelleen on vaateyrityksiä, jotka eivät ole allekirjoittaneet kyseistä sopimusta. En kuitenkaan väitä, etteikö H&M:llä (ja monilla muilla) ole edelleen hurjasti tehtävää vaateteollisuuden ongelmakohtien parantamisessa. Ihmiset voisivat vain perehtyä hieman asioihin ennenkuin nostavat minkään firman nimeä tälläisten asioiden yhteydessä. Totta kai länsimaisten vaateyhtiöiden roolia kehitysmaiden vaatetehtaiden olosuhteissa ei tule missään nimessä väheksyä ja kaikki kuluttajien painostus kyseisiä yrityksiä kohtaan on paikallaan.

Vaatetehtaiden huonot olot eivät missään nimessä ole pelkästään länsimaisten vaatefirmojen syytä. Mielestäni huomiota tulisi myös kiinnittää näiden kehitysmaiden yhteiskuntiin. Sieltä löytyy myös parannettavaa. Paikallisia päättäjiä kohtaan tulisi kohdistaa enemmän painostusta työlainsäädännön parantamiseen. Toisaalta paikallisia viranomaisia (poliisi mukaanlukien) tulisi vaatia yhä enemmän valvomaan vaatetehtaita sekä puuttumaan voimakkaammin epäkohtiin. Myös paikallista oikeuslaitosta tulisi painostaa langettamaan relevantteja rangaistuksia väärinkäytöksistä. Ihmisiä tulisi myös valistaa enemmän oikeuksistaan sekä turvallisuuskysymysten tärkeydestä. Toisaalta yhteiskuntiin tulisi iskostaa voimakkaan ajatus, että rikkaan henkilön ihmisarvo on samansuuruinen kuin köyhän ihmisen.

Kuten kommenteissa mainittiin, myös meidän länsimaisten kuluttajien tulisi pohtia omaa kulutuskäyttäytymistämme. Karu totuus on kuitenkin, että vaadimme entistä edullisempia vaatteita sekä parempia tarjouksia jatkuvalla syötöllä. Toisaalta vaateliikkeissä pitäisi olla jatkuvasti uusi valikoima. Nykyään monelle vaatteen laadukkuus ei ole yhtä tärkeä kriteeri kuin hinta. Tässä kohtaan mainittakoon, ettei kalliimpi vaate todellakaan kerro vaatteet eettisyydestä. Kalliimman hintaluokan vaateketjut tuottavat vaatteensa täysin samoissa/samankaltaisissa tehtaissa kuin edullisemmat vaateketjut.

Ihmisiltä tuntuu myös unohtuvan hieman talouskehityksen realiteetit. On täysin utopistinen ajatus, että köyhät maat voisivat yhdessä yössä tai edes muutamassa vuodessa nousta samaan vaurauteen kuin esimerkiksi länsimaat. Ei tarvitse mennä montaa vuosikymmentä taaksepäin kun Suomessakin (tehdas)työläiset tekivät 10-12 tunnin työpäivää 6-7 krt viikossa minimaalisella palkalla. Myös Suomi on ollut joskun äärimmäisen köyhä ja kehittymätön valtio, vaikka se nyt saattaa tuntua epäuskottavalta ajatukselta. Valitettavasti jokaisen maan on käytävä teollistumisen eri vaiheet läpi. Riippuu täysin maasta itsestään miten se homman hoitaa.

Pointtina minulla vain oli että asia ei ole niin mustavalkoinen tai yksinkertainen, kuin moni tuntuu olettavan. Parannettavaa ja epäkohtia löytyy runsaasti, mutta "syyllisiä" on enemmän kuin yksi tai kaksi. Haluaisinkin kannustaa ihmisiä enemmän perehtymään asioihin sekä ajattelemaan hieman boxin ulkopuolelta.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hyvä Ajattelija,

oikein hyvin ajateltu, enkä voi todeta tähän kuin olevani täysin samaa mieltä sun kanssa. Tai no, ylemmistä kommenteista näit ehkä pointtini siihen, miksi ohjelmaan valitut urpot olivat hyvä valinta, sillä tän dokkarin kohderyhmä oli selkeästi he, jotka EIVÄT ole ajattelijoita vielä ihan yhtä laajasti.

Mitä Henkkamaukkaan tulee, niin en koe missään kohdassa alleviivanneeni heidän "pirullisuuttaan". H&M group on useissa koulutöissämme ollut esimerkkinä, ja olen suhteellisen syvälle tutustunut ko. firman toimintaan, ja vaikkei siellä (..kuten varmaan milläkään globaalilla teollisuuden allalla, kuten totesitkin) mitään enkeleitä olla, tekevät he myös paljon hyvää, ja suunta on vaan ylöspäin.

Asia ei todellakaan ole mustavalkoinen. Muoti ei ole ainoa syntipukki. Länkkärit vaatetehtaat eivät ole ainoita joiden pitäisi kantaa vastuu. Totta kaikki. On mielestäni kuitenkin tärkeää, että tällaisen suurempien kokonaisuuksien selittäminen aloitetaan pala palalta, jotta jokainen oppisi todellakin ajattelemaan ja näkemään boksin ulkopuolelta. Ei nää ole mustavalkoisia asioita, mutta jostain pitää aloittaa. Minusta se, että tämä dokkari on saanut VALTAVASTI näkyvyyttä ja miljoonia katsontakertoja on vain ja ainoastaan hyvä asia, ja varmasti ns. ajanut oman asiansa kiitettävästi.

Lisäksi olen todella onnessani seurannut tätä, miten hyvää ja ASIALLISTA keskustelua tällaisen lifestyle-blogin kommenttiboksissa käydään aiheen ympäriltä! siitä kiitos myös sinulle, todella hyvä kommentti.

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram