Mistä kolumnien aiheet tulevat?

Palataan taas intohimoni pariin, ja syväluotaavaan minianalyysiin siitä, miten kolumnit syntyvät.

Kuten missä tahansa asiassa, aihe on ensimmäinen asia josta lähdetään liikkeelle ennen luovan prosessin käynnistymistä. Kolumnien aiheiksi yritän aina keksiä jotain todella tähän hetkeen liittyvää, trendikästä aihetta, kuten vaikka viime kuussa pohdikselemani aihe nettiin vuotaneista julkkisten alastonkuvista. Toisaalta jotkut parhaat aiheet ovat sellaisia ajattomia ikuisuuskysymyksiä, jotka ovat lähes jokaisella jossain kohtaa elämää vastassa. Miten erosta selvitään? Miksi treffeillä on niin vaivauttavaa?

Parasta kolumnien aiheita keksiessä on se, että kirjoittaa voi oikeastaan mistä tahansa mikä herättää itsessä tunteita, ja joista on jotain sanottavaa. Varmaan osasyy miksi minut ko. pestiin palkattiin oli se, että sanottavaa tosiaan tuntuu olevan oikeastaan ihan kaikesta likasukista atomihiukkasiin.. Haasteena tässä onkin keksiä itseään puhuttava aihe joka paitsi kiinnostaisi mahdollisimman montaa toista, mutta joka olisi myös tiivistettävissä 3000 merkkiin. Niin - lehteen kirjoittaessa tuppaa olemaan sellaisia ikäviä rajoituksia kuten merkkimäärä ja yhdelle sivulle mahtuminen, ja se onkin ollut itselleni se vaikein rasti. Välillä on tullut läheteltyä editorille tuskaisen turhautuneita viestejä, että jättäkää vaikka tässä kuussa mun kuva siitä sivulta, niin jäisi enemmän tilaa omalle avautumiselle..

Vaikeinta aiheiden keksimisessä on siis paitsi tuo merkkimäärän asettama rajoitus aiheen laajuudelle, mutta myös sellainen mahdollisuuksien ähky. Kun kaikki on mahdollista, minkä päätät valita? Parhaat kolumnit ovat yleensä niitä mahdollisimman tarkkanäköisesti jonkun yksityiskohdan ympärille kirjoitettuja pohdintoja, eivätkä ympäripyörietä pöinöitä siitä, miksi ihmiset tekevät asioista aina niin vaikeita ja koirat vaan leikkivät..

Eniten sanottavaa tupaa yleensä löytymään sellaisista asioista, jotka ovat tulleet aivan spontaanisti mieleen, tai joita on tyttökavereiden kanssa puitu viinilas..pullojen äärellä. "Siis sun pitäis kirjottaa tosta kolumni!" on yleisesti kuluttamamme päättölausahdun kiperille pohdinnoille joistain puhuttelevista ilmiöistä. Ja niin usein teenkin, jos vain timanttisen loistavan aiheen muistaa vielä seuraavana aamuna.. Onneksi iPhonen muistio on niin kätevä!

Olisi todella mielenkiintoista kuulla teidän meilipiteitänne siitä, millaisista aiheista olisi mukava lukea kolumneja? Blogipostaukset menevät usein niin loputtoman pitkiksi, haluan-kääntää-jokaisen-kiven- jaaritteluiksi, että kolumnin tiukka pituus rajaa asioista usein sen terävimmän kärjen. Joten antakaa palaa - mistä haluaisitte lukea kolumnin joulukuun lehdessä?

Kommentit (2)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram