Mikä on blogipostauksien ja kolumnien ero?

Ilokseni ja riemukseni saan työskennellä bloggaamisen lisäksi vapaana toimittajana ja kolumnistina. Etenkin jälkimmäinen on itselleni sellainen, miten sen nyt kliseitä välttäen ilmaisisi, henkireikä. Sanoin viikonloppuna äidilleni, että kolumni on ensimmäinen ja toistaiseksi vielä ainoa saavutus elämässäni, josta olen ylpeä. Se on ainoa asia, mikä ei ole itsestäänselvyys, ja jonka ymmärrän olevan harvinaisempi työ - niin, kaikki tosiaan eivät kirjoita omia aivoituksiaan ammatikseen. Noh, vitsailut ja diippeilyt sikseen. Usein töitä tehdessäni olen huvittuneena seurannut omaa toimintaani ja tätä luomisen tuskallista räpiköintiä, ja aina miettinyt, että kolumni ansaitsisi enemmän palstatilaa blogissani - työstänhän kolumneja tavallaan joka päivä, mutten kirjoita niistä (tai niiden kirjoittamisesta!) koskaan.

Kaikki lähtee aina siitä, että yritän keksiä mistä kirjoittaa. Samaa aivojumppaa harrastan toki päivittäin blogipostauksten aiheita miettiessä, mutta tietenkin printtimedian tuottamisessa on erilaiset haasteet. Kolumnin soisi aina olevan ajankohtainen, hetkessä kiinni oleva huomio tai näkökulma asiaan. Jos kirjoittaisin nyt kolumnin tuuheista kulmakarvoista tai muovipiikkisillä fakiirinmatoilla loikoilusta, olisin auttamattomasti myöhässä. Aiheita valitessa on siis suuri haaste löytää jotain kirjoitettavaa, mikä juuri sillä hetkellä erityisesti koskettaa/puhuttaa/herättää ajatuksia, mutta mikä vielä kuukaudenkin kuluttua tuntuisi nasevalta.

Vapaus valita mistä kirjoittaa on samaan aikaan maailman paras etuoikeus, ja samalla myös aikamoinen oikosulku luovuudelle. Kolumnin pituus on ainoa asia minkä toimitus minulle sanelee, ja 3000 merkkiin pitäisi saada fiilisteltyä aihe kuin aihe- ja mieluiten mahdollisimman hauskasti. Välillä tekisi mieli antaa lehden sivuille jotain kantaaottavaa ja suuria elämänviisauksia, mutta pituus rajoittaa hyvinkin käyttökelpoisia ideoita. Jos tuntuu vaikealta tiivistää asiaa, niin aihe joko 1. kuuluu blogipostaukseksi tai 2. tarvitsee vielä lisää aikaa muhiakseen niin tarkaksi näkemykseksi tai yksityiskohdaksi suurempaa kokemusta, joka on sitten helppo pukea rajattuun sanamäärään.

Kolumnin suurin ero blogipostauksiini on ainakin niiden kärjistävyys. Blogiin voi - kuten huomaatte- avautua kilometrikaupalla ja puida jokaisen kiven jokainen kantin, mikä ei todella olisi mahdollista kolumnissa. Jos siis joskus kolumnin aiheet tuntuvat yksipuolisilta, suppeilta tai vain yhtä näkökulmaa tarjoavilta, niin vastaus siihen on yksi seuraavista: se on tekstilajin tyyli, kirjoittaja ei ole tarpeeksi lahjakas, aihe ei ole tarpeeksi voimakkaita mielipiteitä herättävä.

Suuri ero on myös se, että kolumni on minulle jollakin tapaa henkilökohtaisempi. Vaikka blogini onkin kuva kirjoittajastaan, avoin ja rehellinen, jopa päiväkirjamainen tuotos, kerron kolumneissa sekä rivien välistä että suorin sanoin henkilökohtaisia asioitani. Ei tulisi mieleenkään omistaa blogipostausta entisen poikaystävän ärsyttävyyden puimiseen, mutta kolumniin siitä saa paljon näkökulmia. Blogissa ei myöskään vilku sellaiset ilmaisut kuten "mies jota olen tapaillut" tai "sydäntäsärkevä dumppaus", koska niistä bloggaaminen tuntuisi jotenkin... turhalta avautumiselta, josta jäisi puuttumaan se tarina. Bloggaaminen on mielestäni niin paljon vuorovaikutuksen kautta elävä tekstimuoto, että hyväksyn (ja toivon!) bloggaamistani aiheista syntyvän kommenttiboksiin kysymyksiä ja keskustelua, ja sellaisista yksityisasioista kertominen blogissa ei siksi ole oma juttuni. Kolumni taas ei kommunikoi, ja olisi suorastaan mahdotonta kirjoittaa em. aiheisiin liittyviä tekstejä, ellei niitä voisi perustella tai värittää omilla kokemuksilla.

Siinäpä taisi olla ne erot kolumnin ja blogin välillä. Jotta jokainen ei puhkoisi silmiään välttääkseen tämän verbaalisen tippakidutuskuoleman, ilmestyy samaan aikaan ensi viikolla tarinamme seuraava osa - mistä tulee ideat kolumnien aiheiksi?

 

Kuva täältä.

Kommentit (3)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Apua, tähän on ekaa kertaa elämässä todella vaikeaa vastata simppelisti!

Olen korkeakouluopiskelija, pääaineenani muodin sisäänosto. Teen samaan aikaan töitä freelancer toimittajana, kolumnistina, ja ammattibloggaajana. Ennen muuttoa Tanskaan toimin täyspäiväisesti muodin parissa, vaateliikkeen myymäläpäällikkönä sekä sisäänostajana.

Koeta tästä saada selvää, heh!

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram