VAROITUS! POHDISKELEVA KILOMETRIPOSTAUS TULOSSA! Hae ensin kahvikuppi, tai ainakin mikropopparit.


Vaikka lupasinkin itse itselleni viikonlopun ilman mitään velvollisuuksia, kuten nyt vaikka blogin päivittämistä, olen pyöriskellyt tänään niin syvissä mietteissä, että tunnen pakottavaa tarvetta jakaa ne.

Koti on ollut nyt vuorokauden ajan tyhjillään, ja vain pyykkikoneen vimmattu pyörintä taustalla ja omien villasukkaisten jalkojen töminä kaikuu asunnossa. Illalla kun menin nukkumaan, oli yksinäinen olo - sellainen, että jotain puuttuu. Lähetin muutaman viestin "Danmark family"- kämppisketjuumme, ja ilahduin siitä, että kaikki tytöt olivat päässeet koteihinsa ja rakkaidensa ympärille. Miten tämä odotus voikin tuntua nyt niin pitkältä, kun normaalisti ei tule juuri ajatustakaan suotua synnynmaan kamaralle?

Eilen lauantaina heräsin syvästä unestani juurikin siihen matkalaukkujen rymistelyyn, ja kävin halaamassa kämppikset turvallisesti matkaan. Nukuin muutaman tunnin lisää, ja ilokseni tammikuun Cosmo oli tullut postissa. Tanskassa posti kuljetetaan myös lauantaisin, mikä on todella erikoista. Heräiltyäni söin riisipuuronjämiä ja sudin silmiin vähän ripsaria, ja lähdin tekemään viimeisiä joululahjaostoksia. Kollaasien rakentelusta huolimatta tuntui siltä, etten ole ollenkaan niin hyvä keksimään täydellisiä lahjoja ystävilleni - tai sitten ystäväpiirini rakentuu vain sellaisista ihmisistä, joilla todella on jo kaikkea. En yhtään vedä nyt kotiinpäin, mutta syy on eittämättä jälkimmäinen.

Joululahjaostoksilla kävi tietenkin klassiset; löysin itselleni kaikkea mukavaa, hahaha. Kai se on se Stadiin lähteminen, kun tuntuu siltä, että haluaa joka päivälle jotain tosi kivaa päälle. Lomailu, edes siis Suomessa, on niin erityisen kivaa ihan jo siksi, että paikasta A paikkaan B voi körötellä sporan lämmössä, eikä kaikkea tarvitse miettiä pyöräilyn ja kuraroiskeiden kautta. Mukaan siis pääsee monia vaatteita, jota täällä ei tule käytettyä; korkonilkkureita, nahkavaateita, hattuja, ja uusi villakangastakki, jonka löysin etsiessäni joululahjoja. Villakangastakille ei ole mitään funktiota maanantaista perjantaihin- elämässäni, mutta se ei saa tarkoittaa mielestäni sitä, ettei niinä muutamana muuna päivänä saisi pukeutua kauniimmin. Alkuillasta kutsuin ystäväni ja pizzalaatikon luokseni juomaan viiniä ja pakkaamaan vaatteita, ja yhtään ei harmittanut jättää matkalaukusta pois sporttinen untuvatakkini ja tennarini.

Takaisin tähän aamuun. Kun unta oli kertynyt 10 tuntia, heräsin virkeänä pyykkäämään ja syömään daim-kakun jämiä aamiaiseksi. Pakkasin meikkipurnukkojen sisältöä matkakokoihin, luin lehteä, otin vitamiinipillerit, ja pyörin keittiössä tekemättä mitään. Silloin heräsi SE ajatus, mitä olen miettinyt koko aamun. Että millaista elämäni oli ennen.

Asuinko minä todellakin yksin, monta vuotta, ja pidin siitä? Mitä ihmettä tein kaikkina hetkinä, kun minun ei tarvinnut tehdä mitään? Vai olinko sen takia niin kiireinen ja pää kolmantena koipena menossa, koska en sietänyt yksinäisyyttä? En ole koskaan nähnyt itsessäni läheisriippuvaisen ihmisen piirteitä, mutta ehkä välimatka pitkäaikaisimpiin ystäviin ja perheeseen saa rakentamaan ympärilleen tällaisen varaperheen, jollainen kämppikseni ja tanska-ystäväni minulle on.

Olen nyt asunut Tanskassa aikalailla tasan neljä kuukautta, ja enää ei tunnu siltä, että olen tosi tosi pitkällä lomalla, poissa kotoa. Koti tuntuu olevan täysin täällä, ja tuntuu todella vaikealta  -miltei mahdottomalta- kuvitella enää asettuvani Suomeen. Mitä pitempään täällä olen ollut, sitä kotoisammalta ilmapiiri tuntuu. Kaikki tuntuu olevan niin helppoa ja yksinkertaista täällä (jos ei lasketa sitä, että postissa ei voi maksaa kortilla), ja Suomessa niin hankalaksi tehtyä. En kaipaa sitä, että ruokakaupoissa on helvetin kallista, vihannekset ja hedelmät raakoja, ja että viiniä saa vain valtion määrittelemänä ajankohtana, valton määrittelemästä paikasta. En kaipaa sitä, että omien vahvuuksien ääneen sanominen tai omasta onnesta iloisteminen tulkitaan automaattisesti ylimielisyydeksi. En kaipaa sääntösekoiluja, vituttavaa politiikkaa, pimeyttä, enkä sitä, että niin potentiaalinen ja hyvä maa junnaa ankeudessa.

Kaipaan Suomesta laajaa valikoimaa maitorahkoja, raitiovaunuja, merta, pizzanmakuisia riisikakkuja ja perhettäni. Outoa, mutta nykyään perheeni kasvojen näkeminen pikselimössönä kännykän näytöltä tai läpperin välityksellä on normaalia - tapa, jolla olen tottunut heidät näkemään. Olen yllättynyt siitä, etten ole kokenut sellaista viiltävää ikävää, vaan mieli on ehkä alitajuisesti heti alusta alkaen sisäistänyt sen, että olen nyt poissa heidän luoltaan, ja pääsen taas heidän lähelleen kun on sen aika. Ikävöintiin, tai siis sen puutteeseen, on auttanut eniten se, että tiedän olevani lähellä, ja että näiden neljän kuukauden aikana reilu kaksi kuukautta on ollut pisin pätkä erossa. Tanskalaiset ystäväni kysyvät usein juuri ikävästä - että eikö tunnu pahalta, että ystäviä ja perhettä näkee niin harvoin. Kysymys on sinänsä absurdi, sillä tietenkin haluaisin kaikki ne rakastamani asiat tänne, missä itse haluan olla, mutta ehkä tämä etäisyys on se hinta jota maksan siitä, että saan elää sellaista elämää joka tekee juuri minut onnelliseksi. 

Jos ihmisiä ei lasketa, kaipaan valtavasti äidinkieltäni. Suomessa asuvalle suomalaiselle voi olla vaikeaa ajatella millaista on elää arki niin, että saattaa mennä päiviä puhumatta omaa äidinkieltään, ja että kaikki kohtaamiset - sekä positiiviset ja negatiiviset - täytyy hoitaa toisella kielellä. Englannintaitoni on aina ollut hyvä, ja se on tietysti helpottava tekijä täällä asuessa, mutta päästäkseen tanskalaiseen yhteiskuntaan ja sosiaaliseen piiriin, on tanskan kielen osaaminen jonkinlainen edellytys. Vaikeaksi asian tekee se, että vaikka ystäväni ovat tanskalaisia, niin kansainvälisen luokkamme opetuskieli on englanti, ja siksi automaattisesti kaikki kouluasiat hoidetaan sillä. Tanskalaisella luokalla oppisi varmaan kielen ihan hetkessä, mutta se ei ole ollut vaihtoehto. Niin rasittavaa kuin uuden vieraan kielen opettelu onkin, tuntuu todella hyvältä huomata sen vihdoin kantavan hedelmää. Olen arastellut tanskan puhumista todella paljon, mutta jokin aika sitten tein itseni kanssa sopimuksen, että nyt on vaan pakotettava itseni puhumaan samaa kieltä mitä muutkin. Positiivinen yllätys on se, että kaikki arkiset kohtaamiset sujuvat jo moitteettomasti tanskalla (okei, moitteettomasti = viesti menee perille), ja sen myötä kynnys jutella ihmisille tanskaksi on madaltunut. Kaikki ohjatut jumppatuntini ovat tanskaksi, joka sekin parantaa paljon kuullunymmärrystäni. Tämä nyt on varmaan tosi kyseenalaista kirjoittaa, mutta muutaman viinilasillisen jälkeen puhun kuulemma virheettömästi tanskaa, tosin todella vahvalla ruotsalaisella ääntämyksellä, mutta keskustelua ei aksentti haittaa. Samat tanskankielen taikavoimat kun vielä saisi kahvikupillisen voimalla! Kirjoittamaton lupaus tulevalle vuodelle olkoon siis se, että alan puhua tanskalaisten ystävieni kanssa ensisijaisesti tanskaa, ja sitten vasta englantia.

Kuten ylempänä sivuutin, myös pukeutuminen on täällä niin erilaista. Tyylini on kuulemma aina ollut hyvin tanskalainen (lue: musta), mutta kiharrettujen hiuksien ja kopisevien korkojen sijaan normaali asu koostuu pyöräily-ystävällisistä farkuista, tennareista, ja siitä kevytuntuvatakista, jonka huppu suojaa tuulelta. Tyylikkyys on siis aika kaukana arkisistä asuista, kun pyöräily ja koulussa istuminen ovat päivän ohjelma, ja salille pyyhältäminen seuraava. Vielä toistaiseksi olen jaksanut joka aamu meikata enkä vielä kertaakaan ole mennyt kouluun verkkareissa ja jumppatrikoissani, mutta eiköhän sekin päivä tule vielä koettua :D Muotikoulu my ass, kyllä toi säässä kuin säässä pyöräily määrittää tahdin eikä uusimman Voguen ohjeistus.

Yksi muuttuja on myös liikunta. Täällä tulee urheiltua todella paljon. Syy ei varmaankaan ole mikään jumppahyttysen pistos, vaan yksinkertaisesti se, että muuten voisi olla aika tylsää, ja pieni hikoilu saa pään pysymään kasassa kun taapainoilee kouluhommien ja töiden kanssa. Liikkuminen on myös tehty helpoksi, sillä mahtava kuntosali/uimahallini on muutaman sadan metrin päässä kodistani, on puoli-ilmainen, ja tanska-bestikseni kanssa jumppailu on mielekästä. Lisäksi se, että päivässä tulee kulutettua pyöränpenkissä hikoillen tunti tai rapiat, on parantanut peruskuntoa, ja urheilu on paljon mielekkäämpää kun happi kulkee ja kehityksen näkee selkeämmin. Suomessa urheilu oli kallis pakote, ja podin aina jäätävää morkkista siitä, jos en jaksanut 40h työviikon päälle käydä kolmesti viikossa salilla. Siitä ei voi toki maata syyttää, vaan sitä, että aikaa omille asioille oli vähemmän.

Täällä asuessa eniten harmittaa se, että missaan ystävieni synttärijuhlia, kiinnostavia pressitapahtumia, ja läheisteni jokapäiväisiin asioihin kuulumisen. Välillä on tosi keljua katsoa facebookista hauskoja kuvia ystäväporukan pikkujouluista, joihin ei mitenkään olisi voinut osallistua. Muutenkin se, että elämä ja ajatukset on täällä ja täällä tapahtuvissa asioissa, ei yhteyttä ole niin helppoa pitää mitä voisi kuvitella. Vaikka vapaa-aikaa onkin tavallaan enemmän mitä Suomessa asuessa, on todella työlästä edes ajatuksena laittaa päivittäin tai edes viikottain ystäville tilannekatsauksia, ja kysellä kuulumisia. Ulkomaille pysyvästi muuttaminen onkin monen ihmissuhteen puntari, josta todella huomaa sen, mitkä suhteet kestävät etäisyyttä ja aikaa. Negatiivisia yllätyksiä en toistaiseksi ole joutunut kertaakaan kokemaan, ja olen niin kiitollinen siitä, että ystäväni ja perheeni jaksaa elää välimatkasta huolimatta rinnallani. Jokainen kerta kun olen tullut käymään, on tapaamiset olleet niin lämpöisiä ja "laadukkaita", että kliseisesti sanottuna tuntuu siltä, etten koskaan olisi lähtenytkään. Jokaisena huonona hetkenä olen saanut tukea Suomesta läheisiltäni, ja myös niihin iloisiin ja hauskoihin asioihin vilpitöntä myötäelämistä. Kaunis kiitos teille kaikille kotiin, merkitsette minulle niin paljon. <3

Tämä kilometrien pituiseksi venähtänyt postaus olkoon tilannekatsaus maahanmuuttajan fiiliksistä juuri nyt - saa nähdä, miten paljon asiat muuttuvat vaikkapa puolen vuoden kuluttua. Blogin parasta antia on se, että pääsee itsekin palaamaan taaksepäin ajassa tunteisiin ja ajatuksiin, ja huomaamaan miten paljon kaikki muuttuu, vaikkei mikään muutukaan.

Kommentit (25)

RO

Tosi kiva lukea tälläisiä postauksia! Itse myöskin opiskelen ulkomailla (Hollannissa), ja samaistun moniin juttuihin joista puhuit. Tosin omassa ystäväpiirissäni ulkomaille lähtö on enemmän sääntö kuin poikkeus kansainvälisen taustan takia. Omat vanhempani ainakin toistaiseksi asuvat Suomessa, joten tänne on aina kiva palata. Itse olen miettinyt myös paljon sitä, miten sydämmeni on ns. "ripoteltu ympäri maailmaa", sillä ystäviäni asuu valehtelematta viidessä eri maanosassa. Tuntuu välillä rankalta tajuta, miten nykyisten koulukavereiden kanssa ei näiden kolmen opiskeluvuoden jälkeen (vielä 1.5 vuotta jäljellä) aijota asua samassa maassa todennäköisesti enää koskaan. Tämä on tosin ihan itse valittu tie, joten ei saisi "valittaa". :D Suomen kieleni on myös huonontunut todella paljon, joten pahoittelut huonosta ulosannista! :D Ajatukset on vaikea pukea sanoiksi, mutta toivottavasti ymmärsit jotain tästä selostuksesta. Mukavaa lomaa!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Toi on kyllä munkin mielestä kauhea ajatus, että parin vuoden päästä ihana kouluporukkamme väistämättä hajoaa ympäri maailmaa - nyyh! Omassa kaveriporukassa (ja perheessä) löytyy kanssa muutamia maailmalle karanneita, mutta yllättävän moni bestis on tiukasti Suomessa asumassa. Tosin hyvä puolihan sekin on - on aina niin ihanaa olla käymässä!

senja

Apua nyt on kyllä pakko kommentoida ensimmäistä kertaa ikinä mihinkään blogi-kirjoitukseen! Olen tässä syksyn mittaan seuraillut blogiasi erityisen kiinnostuneena, koska itse muutin myös elokuun lopussa Tanskaan tekemään maisteriani (Jeg bor i Storkøbenhavn region dog)!
Kaikki aiemmatkin tekstisi olisivat voineet olla omasta kynästäni, mutta tää osui ja upposi erityisesti! Itsekin olin aina ajatellut, että kyllä se yksin eläminen ja oma rauha ja Suomen skulaavat metrot ja sporat on vaan todella se mun juttu. Nyt mietin, kuinka väärässä olinkaan tai kuinka paljon ehtii ihminen muuttua vajaassa neljässä kuukaudessa? Kämppikset ja Tanska-perhe, ihan parasta. Fillarointi säässä kuin säässä hakemaan lähikaupasta vinkkua, toimii.

Oli kuitenkin ihanaa päästä joululomalle kotikotiin viimein, ja on se hassua kuinka alle vuorokaudessa jo tuntuikin ettei olisi poissa ollutkaan!

Mutta siis, lisää näitä kilometripostauksia ja ihanaa Joulua!
Mutta siis, ihanaa

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kiitos tanskasiskoseni kommentistasi, mukava kuulla että en tosiaan ole ainoa ajatusteni kanssa. Ehkä tää on vielä honeymoonia Tanskaa kohtaan, ehkä joskus vielä sporat tuntuu oikeammalta, mutta juuri nyt ja tässä elämäntilanteessa en voisi olla tyytyväisempi ratkaisuuni.

ssm

Tää postaus tuli enemmän kuin tarpeeseen. Sain eilen tietää että muutan helmikuussa lontooseen ja olen itkenyt silmät päästä ikävää mikä tulee perhettä kohtaan. En ole ajatellut samalla tavalla kavereista koska tällä hetkellä pidän muutenkin heihin yhteyttä puhelimitse ja netin kautta koska kaikki asuvat niin kaukana.
Mutta perhe...tsiisus. Vietän kaiken vapaa-aikani heidän kanssaan ja he ovat mulle niin tärkeitä että kurkkua kuristaa kun edes ajattelen etten ole heidän luonaan kuukauden päästä <3 :/

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Voi ei :/ Perhe on siitä ihana asia hei että ne on ja pysyy - halusi tai ei! Tietenkin arjesta tulee tosi erilaista ja harmihan se on että spontaania perhe-hengailua ei oikein voi ulkomailta käsin sellaisena kun se tunnetaan, mutta onneksi tosiaan on skypet yms!

Lotta

Ei liity nyt kyllä aiheeseen mitenkään kysymykseni, mutta sinähän käytät Acnen 5 skin farkkuja? Olen ajatellut panostaa niihin, mutta en halua tehdä hutiostosta niiden kovan hinnan vuoksi. Mitä kokoa sinä käytät niissä? Entä muiden merkkien farkuissa? Että osaisin hieman suhteuttaa minkä koon otan ettei heti venähdä muodottomiksi ja tule polvipusseja:)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Skin 5:en koko, kuten kaikkien muidenkin farkkujen, vaihtelee tosi paljon pesusta riippuen! Mulla on Skin 5sia kokoja 27, 28 ja 29 pesusta riippuen, tykkään itse pituudesta 32 (vajaamittainen). En lähtisi tilaamaan farkkuja netistä koskaan, ellei ole mahdollista tilata vaikka 3 vierekkäistä kokoa ja palauttaa muut! :)

joops

se on surullista, miten ulkomailla asuvilla bloggareilla on tapana mollata suomea. kaikki on ulkomailla paremmin ja suomi on perseestä, paitsi tietty perhe ja ystävät. itsenikin mielestä suomessa on paljon "parantamisen varaa", mutta uskon että ruoho ei ole vihreämpää aidan toisells puolella. kun tietää että on pakko sopeutua maahan kun tulee asumaan siellä pitkään, on "pakko" nähdä se positiivisessa valossa. kotimaahan, johon ei muuta ainakin hetkeen, on helppo nähdä huonossa valossa.
kaikesta huolimatta hyvää joulua!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hyviä pointteja, ja olen kanssasi tavallaan samaa mieltä. Omaan asenteeseen uutta asuinmaata kohtaan vaikuttaa suuresti se, että olen asunut siellä vasta vähän aikaa. Ihan varmasti 20 vuoden kuluttua löytyisi kritisoitavaa - tosin aika eri juttuja varmaan mitä Suomesta.

En nyt lähtisi noin mustavalkoisesti pistämään sanoja ulkkarisuomalaisten bloggaajien suuhun. On totta, että Suomea tulee varmaan enemmän kritisoitua kuin ylistettyä ehkä mainitsemastasi syystä, mutta olen myös miettinyt sitä, että ehkä tietynlainen ihmistyyppi on sellainen, joka ei "sopeudu" Suomeen, ja on onnellisempi toisessa maassa. Varmasti tapauskohtaista millaiset asiat ketäkin ärsyttää, ja onneksi Suomessa saa myös pysyä jos itse viihtyy, ei siinä ole mielestäni mitään typerää :)

Kiitos samoin sulle mukavaa joulunaikaa!

Hei

Et kaipaa politiikkaa etkä sääntösekoilua. Eikö siellä siis ole politiikkaa eikä sääntöjä? Nyt vaatii hieman myös avaamista mitkä säännöt Suomessa on mielestäsi turhia?

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Suomi, myös Byroslavana leikkisästi tunnettu synnyinmaani, tuppaa enenevissä määrin keksimään uusia holhoavia säädöksiä, tuoreena muistissa esimerkiksi alkoholimainonnan naurettavat tiukennukset.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hei Hei,

ymmärrät varmasti ihan sanomattakin, että Tanskassakin on politiikkaa ja säädöksiä :) Erilaisia mitä Suomessa, toki myös jonkinverran samaa.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

No, tavallaan voisi sanoa että jos et esimerkiksi itse löydä Suomen politiikasta kritisoitavaa (koska haluan painottaa että kritiikki on eri asia mitä "kaikki on paskaa"), niin silloin sinulla on varmasti kaikki ainakin henkilökohtaisella tasolla ok, ja hyvä niin :) Omat henkilökohtaiset poliittiset näkemykseni ovat huomattavasti enemmän vasemmalla mitä Kokoomus-Suomessa, jossa edesautetaan tuloerojen kasvua, ja ympäristöasioita tallotaan minkä keritään. Esimerkkinä nyt vaikka tuoreimpana toi Fennovoima. Miten tällaista voidaan vielä 2014 hyväksyä?

toinen ulkkis

Kiinnostavaa luettavaa, mutta oli mahdoton olla pyörittelemättä silmiä kun ilmeni että olet asunut ulkomailla 4 kk.
Itse kolme vuotta ulkomailla asuneena voin sanoa että olisin kirjoittanut aika samanlaisen tekstin 4 kuukauden jälkeen, mutta nyt mun perspektiivi ja näkökulma on TODELLA erilaisia, ja monet asiat mistä kirjoitit tuntuu lähinnä vaan naiiveilta. Mutta parastahan tässä kokemuksessa on se että kasvaa ihmisenä ja mielipiteet ja perspektiivi muuttuu.
Toki myös jokaisen kokemus on erilainen riippuen olosuhteista ja omasta persoonallisuudesta. Mä tunsin sopeutuvani tosi hyvin,ja arki lähti rullaamaan äkkiä ja asiat soljahti paikoilleen. Tuntui kotoisalta ja voimaantuneelta. Ihan oikea arki ja kaiken todellisuus ei iskenyt kunnolla tajuntaan kuin vasta noin vuoden jälkeen. Nyt useamman vuoden jälkeen olen todennut että nuo alkuajat, vähintään ensimmäiset kuukaudet menevät sellaisessa mielen ja todellisuuden pimennossa jossa kaikki on uutta ja jännittävää, ja myös samaan aikaan shokeeraavaa ja pelottavaa. Aivojen ns. "torjuntamekanismi" astuu silloin tiedostamatta apuun suojellakseen shokilta ja kaiken uuden vastaanottamisesta johtuvalta "ahdistukselta." Honey mooniksikin tätä kutsutaan. Tuntuu että esim. ulkomailla vietetty vuosi ei ole aika eikä mikään - siinä ei tarvitse kohdata monia asioita jotka astuu kuvaan vähän myöhemmin. Mutta näin se toimii, kaikki hiljaa ja hitaasti valmistaa meitä isompiin haasteisiin.

Yhdyn kyllä tuohon mitä sanoit Suomen ankeudesta. Niin upea ja rakas kuin Suomi minulle onkin, kulttuurishokki on myös kova kun tulen takaisin. Ihmiset ovat yrmeitä, jäykköjä, ja junttimaisia (ujous, käytöstavat, tapa puhua jne.) välttelevät katse- ja mitä tahansa muuta kontaktia, ja ovat negatiivisia ja liian vaatimattomia. Tämä aiheuttaa aina närästystä kun ulkosuomalainen tuo sen esille, mutta ei sitä ymmärrä ennen kuin itse asuu toisessa kulttuurissa pitkään ja sitten palaa tänne. Tekisi mieli oikein karjua näille ihmismassoille "rentoutukaa vähän!" kun kaikki on niin vakavia, jäykkiä, ja tympeitä.

Tsemppiä!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Heipsan, ulkkari! :)

En tiedä kuinka lyhyen tai pitkän aikaa olet viihtynyt blogini seurassa, mutta teknisesti olen asunut ulkomailla 1,6 vuotta - asuin viisi vuotta sitten Sydneyssä. Vaikka Tanskassa on tullut asuttua lyhyemmän aikaa, koen kuitenkin Aussiaikojen tuovan itselleni paljon perspektiiviä nykyiseen tilanteeseeni. Australiassa asuminen oli ihanaa ja erityisen jännää, koska kulttuuri ja oikeastaan kaikki ruoasta säätilaan oli niiiiin erilaista mitä Suomessa. Olin silloin myös kypsässä 19v iässä :) Tarkoitan tällä sitä, että nyt Tanskassa asuessani osaan edellisen kokemuksen kasvattamana hieman realistisemmin arvioida sitä, onko paikassa X minulle otollista asua vai ei. Tanskassa juurikin se, että kulttuuri on lähes identtinen Suomen kanssa, ruokakaupan hyllystä löytyy samat Fazerit mitä kotimaasta, ja monen pienen tekijän summalla toinen Pohjoismaa tuntuu helposti paljon kotoisammalta ja helpommalta lähestyä, myös pitkälle tähtäimelle kaavailtuna.

On ehdottomasti totta, että jonkin aikaa ulkomailla asutessa elää honey moonia. Ensimmäinen vuosi menee siivillä, kun kaiken kokee koko ajan ekaa kertaa. kat pikkujoulut, eka uusvuos, eka kevät, eka kesäloma.. Tietenkin kaikki uudet kokemukset on paitsi jo lähtökohtaisesti jännempiä, myös kritisoitavaa löytyy huomattavasti vähemmän. Kuten jossain ylemmässä kommentissa vastasin, on varmasti Tanskastakin moitittavaa kun siellä asumista tulee enemmän mittariin - se on vain luonnollista. Tässä postauksessa en ehkä valottanut tarpeeksi juuri tuota yllä mainittua.

On myös totta, että ulkosuomalaiset kritisoimassa Suomen asioita on tabu. Juuri eilen puhuttiin ulkomailla asuvien suomi-tyttöjeni kanssa tästä, että ihmiset täällä tuppaa olemaan aika herkkänahkaisia sille jos vähääkään kritisoi synnyinmaansa asioita. Toki se on jonkin verran ymmärrettävää, että samalla tavalla ei ole perspektiiviä jos ei ole täältä halunnut lähteä keräämään kokemuksia toisaalta, ja voi toki olla ärsyttävää kuulla tai lukea tällaista "kaikkialla muualla on kaikki paremmin"- läppää. Kaikki tämä on kuitenkin henkilökohtaista näkemystä ja kokemusta. Itse olen aina kuullut toisilta suomalaisilta olevani "epä-Suomalaisen oloinen" (varmaan se on se jatkuva kälätys), ja en ole siis varsinaisesti yllättynyt siitä, että viihdyn hyvin ulkomailla. Pikemmin olen yllättynyt nyt siitä, että en oikeastaan kaipaa Suomeen.

Kiitos ajatuksia herättäneestä kommentistasi! :)

Hei

Mua ei mitenkään yllätä ettet kaipaa Suomeen. Olethan juuretonta kaikista pullista rusinat poimivaa selffie-sukupolvea.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

No on kyllä vaikeaa uskoa että ketään täällä kiinnostaisikaan asunko Suomessa vai en, ei varmaan sinunkaan arkeasia moinen hetkauta lainkaan, eikä tosiaan tarvitsekaan :) Verot toistaiseksi maksan Suomeen, toivottavasti käyt ahkeraan kirjastossa ja nautit muista hyvistä ja ilmaisista palveluista kauniissa Suomessa! Onnellista tulevaa vuotta sinulle Hei, ja kiitos kritiikistä! Juureton en kuitenkaan koe olevani - olen ylpeä taustastani ja kaikesta mitä täällä on minulle mahdollistettu voidakseni tavoitella henkilökohtaisia unelmiani toisaalla.

satu

Helou Vivian! Pakko tulla kommailemaan ihan kiitos tästä blogista.. itse olen kypsytellyt muuttoa Tukholmaan VUOSIA ja viimein nyt ensi viikolla tämä toteutuu. Erityisesti tästä blogista olen käynyt imemässä tsemppiä, että kyllä se Suomesta lähteminen voi olla ihan hyväkin idea. Aikaisemmin mua on estänyt lähnnä oma pää ja kovan psyykkaamisen + aidon potkun persuksille Byroslavialta tää vaati, mutta nyt tuntuu jo maailman selkeimmältä päätökseltä :D Mutta siis oikeeasti arvostan Suomea tosi paljon ja täällä on ihan sikana hyviä juttuja mutta nyt on pakko päästä edes vähän isompiin ympyröihin. Ja tosta byroslaviasta vielä sen verran, että oon jo nyt tässä muuttoa valmistellessani huomannut sen, että todella monet asiat on Ruotsissa säädetty niin paljon yksinkertaisemmin lakiin että ihan naurattaa.. (Ja siis se yksi syy miksi lähden on Suomen jatkuvasti muuttuvat opintotukilait, pakko lähteä kun jo yksi tutkinto Suomesta alla ja toisen tekemistä vaikeuttavat jatkuvasti, nyt siis vielä saan tuet Kelasta, mutta syksyllä tilanne ois varmaan toinen). Toisaaltahan Suomessa on kaikki säädetty suorastaan liikuttavasti niin, että "suojellaan" ihmisiä, mutta esim. Tanskaan vertaamalla näkee että esim. työllisyysasioissa voi joustavuudella saavuttaa enemmän kuin säätelemällä kaiken kipeäksi :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hei ihana kuulla että jotain noin kivaa ja uutta tapahtuu sullekin! Tukholmassa on varmasti kivaa, toivottavasti viihdyt hyvin :)

Minny

kröhöm. Tanskassa "halpaa" ruokaostoksilla?! Itse muistan Tanskan ajoistani lähinnä, miten hemmetin kallista kaikki oli (erityisesti paheeni: suklaa ja makeiset!)... Olen asunut nyt 4 vuotta ulkomailla, joista 6kk Aarhusissa, ja voin sanoa, että se oli elämäni ankeinta aikaa :D Asuin Tilstissä, vika yödösä kulki klo 23 kaupungilta kotiin, ja taksi maksoi reippaasti enemmän kuin mitä Suomessa samalta matkalta. Aina satoi ja oli pimeää, ja ihmiset vain jankkasivat miten hyggelig ja ihanaa kaikki oli. Itseä myös lähinnä nauratti, kun ihmiset puhuivat Tanskasta "lumisena ja eksoottisena pohjoismaana": usein totesinkin, että googlettakaapa kuinka monta sataa kilometriä ylöspäin linnuntietä on edes Helsinkiin, saatika sitten Lappiin. En osaa itsekään enää kuvitella palaavani Suomeen takaisin. However, en koskaan enää lähtisi dissaamaan isänmaatani (kuten lähtöni jälkeen alussa tein). Suomi on antanut mulle älyttömän paljon: upean maan, jossa kasvaa ja opiskella, mahdollisuuden kansainvälistyä ja jahdata unelmiaan. Ihan kuten Suomessakin, myös Tanskassa on todella raju nuorisotyöttömyys, eriarvoisuus kasvaa, ja byrokraattinen viidakko on uskomaton, esim. koskien yrittäjyyttä. Ruoho on todellakin vihreämpää aidan toisella puolen vain hetken, sen oon huomannut kaikissa maissa asuessani näiden ulkomaan komennuksien aikana.

p.s. Ehdotan myös käymään pohjoismaisessa ghetossa, kuten Aarhusin lähellä Brabrandissa/Gellerupissa tai Köpiksen ulkopuolella, jossa ghettojen määrä on kaksinkertaistunut. Sellaisia paikkoja ja ulkomaalaisten niputtamista huono-osaisuuteen tuskin löydät Suomesta, vaikka miten väittäisit.
http://www.maailmankuvalehti.fi/artikkelit/13759

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Eiköhän me kaikki tässä ketjussa ja asuinmaasta riippumatta allekirjoiteta se, että kaikissa maissa on sekä hyvää että huonoa. Minun näkemykseni on se, että loput riippuu sitten yksilöstä itsestään, ts. että eri ihmiset arvostavat ja tykkäävät eri asioista.

Olen saanut Suomelta niin paljon, että en lähtisi lyttäämään sitä. Kritiikki on mielestäni kuitenkin eri asia, ja haluan painottaa, myöskin henkilökohtainen näkemys ja tuntemus.

Ruokakauppoja löytyy varmasti myös isolla hintahaarukalla, ja ihmisten käsitys siitä, mikä on halpaa ja mikä kallista, eroaa radikaalistikin. Itse teen ruokaostokseni Føtexista, jossa on valtavasti tarjouksia aina, ruoan laatu on erinomaista, ja ostosten tekeminen miellyttävää. Jos nyt jotain konkreettista esimerkkiä hinnoista haluaa, niin minusta 2,40€ maksava 500g tanskalaista naudan jauhelihaa on halpaa:)

Kiitos kuitenkin kommentistasi ja mielenkiintoisesta artikkelista, ja mukavaa tulevaa vuotta!

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram