Tänään vapaapäivänä herätessäni yhdeksältä ilman herätyskellon soittoa, avasin ensimmäisenä puhelimeni kuten jokainen muukin aamu. Siitä on tullut joku tapa - tarkastaa ensin unen aikana tulleet meilit, Watsapit ja viestit, ja jos ei ihan liikaa painu silmäluomet kiinni niin myös Instagram ja blogikommentit. Yleensä sen rulianssin jälkeen on pakko nousta ja aloittaa työpäivään orientoituminen (tunnetaan myös yleX:n aamulähetyksen kuunteluksi, turkkilaisen jugurtin syömiseksi sekä meikkaustuokioksi). Toista se on vapaapäivinä, jolloin aika usein painan vaan silmät takaisin kiinni, järjestelen tyynyistä ja peitoista taas viileät puolet iholle pieneksi vilpoisaksi ja pimeäksi onkaloksi, ja jatkan nukkumista niin pitkään kun unta tulee. Tänään sitä riitti kaheksi tunniksi, ja vaikka varmaan jokainen saisi pakkonukuttua vaikka kellon ympäri, oli se oikein hyvä hetki nousta ylös ja suihkuun.

Tässä taas ihania vapaapäiviäni vietellessä olen kovasti miettinyt rakkaussuhdettani viikonloppuihin. Hetkessä elävänä ja maailman kauneutta joka ainoana päivänä ihastelevana en haluaisi ehkä tätä tunnustaa, mutta mä olen vasta oivaltanut eläväni viikonlopuille. Joojoo, mä tiedän miltä se kuulostaa. Se kuulostaa just siltä, että haavemaailmassani saisin aina vaan nysvätä pörröinen aamutakki päällä, ottaa lasin viiniä vaikka aamupalaksi, käydä nepalilaisessa syömässä sillä eihän vapaapäivänä tarvii laittaa ruokaa jos ei välttämättä haluu. Päivä jatkuisi todennäköisesti bloggaamisen, siivoomisen ja muiden velvoituksien välttelyllä, joiden sijaan menisin näkemään ystäviäni hämyiseen Kallion kuppilaan, koska mulla ei oo arkipäivisin tarpeeksi aikaa annettavaksi mun sosiaaliselle elämällä. Vaikka olisin visualisoinut illan ohjelmaksi jäätelön kanssa Sinkkuelämää-maratonin katsomista, tilaisin kaksikymmentäneljä senttilitraa punaviiniä, ja uppoisin syrjäisimmän pöydän sohville rakkaimpieni seuraan vuodattamaan sydämeltäni ne kamalimmat ja ihanimmat asiat. Eikä kertaakaan tarvitsisi suoda ajatusta sille, että kohta pitäis taas olla matkalla töihin paita silitettynä ja farkuissa joissa ei ole tahroja.

Vapaapäivänä ilta voi ihan hyvin jatkua ihan minne vaan, ihan sen mukaan miltä tuntuu. Mielestäni tappiin asti kemuttaminen hämyisissä kapakoissa ja maailman parantaminen kotisohvalla kuuteen asti aamulla valvoen ei ole lainkaan huonompi vaihtoehto mitä Sinkkuelämää-putki, kirjojen lukeminen, pyykkikoneen pyöräytys sekä silmien ummistaminen raikkaasti jo ennen yhtä yöllä. Ei, se juju ja rakkauteni viikonloppuihin piileekin juuuuuurikin siinä, että minun elämänrytmilläni ja työajoillani viikonloput ovat SE aika viikosta, kun pääsen sille minun luonteelleni ominaisimpaan tilaan. Silloin saan elää hetkessä ja tunnustella omia fiiliksiä, että huvittaako mennä lenkille vai hengaamaan faijan sohvalle vai nukkua viis tuntia vai sittenkin viistoista. Ja haluaako nähdä kaikki mahdolliset ystävät ja tuttavat joita on huonolla vapaa-ajan organisoinnilla laiminlyönyt, vai elääkö vaihteeksi vain itseään varten.

Viikonloppuisin saa kaikki kaksikymmentäneljä helvetin lyhyttä tuntia elämässään käyttää juuri niinkuin haluu, missä järjestyksessä haluaa, ja miten juuri silloin itsestään tuntuu. Tämä yhteiskunta, joka rakentuu virka-aikojen ympärille ja koulukin alkoi aina ihan mielisairaan aikaisin, ei todellakaan ole fiilistely-ystävällinen. Ihminen ei ole kone, joka nousee tasa tietyllä kellonlyömällä ja jaksaa tasan määrän X työtä ja velvollisuuksia päivässä, ja jota nukuttaa oppikirjan mukaan tasan kello X illalla, jotta taas seuraavana päivänä jaksaisi ahertaa tismalleen samassa järjestyksessä. Ei vaan mene niin.
Antoisinta on saada tehdä asiat haluamaansa aikaan, itselleen sopivassa rytmissä ja järjestyksessä, oli ne sitten imurointia, excelöintiä tai viinin lipittämistä. Mä pidän kyllä rutiineista ja aikatauluista ja suunnittelusta ja excelin soluista ja kalentereista ja lukujärjestyksistä, mutta vain niin pitkään kun siellä on sitä luovaa haahuiluaikaa runsaasti joukossa. Mun rytmilläni se kaikki vaan keskittyy siihen loppuviikkoon.

Viikonloppuna tein taas kaikkea ihanaa. Oikeastaan aloitin henkisesti viikonlopun jo torstaina, jolloin oli kuukauden työntäyteisin ja tuskanhikisin ja kiireisin työpäivä tuhannen viiden valtavan pahvilaatikollisen purkamisessa ja lajittelussa. Olis varmaan mennyt kaikki hyvä mieli ja iloisuus roskiin pakkauspehmikkeiden lailla ellen olisi tajunnut ottaa elämääni omiin käsiini, ja soittanut hyvälle ystävälleni Jarskille. Jarski, jolle olen aikaisemminkin blogissani uhrannut muutavan ylistävän rivin, on mitä parhain extempore-ystävä, jolle voi soittaa oikeastaan koska vaan, ja joka mitä todennäköisimmin joka kerta innostuu lähtemään messiin tai juttelemaan tai, kuten torstain tapauksessa, lähtemään mielialaa kohottavalle illalliselle. Vietettiin Primulan nurkkapöydässä erittäin mukavat sata tuntia, ja paperihaavat ja velvollisuudet ja väärät ikea-ostokset unohtuivat nopeasti. Onneksi maailmassa on ystäviä jotka asuvat naapurissa, jotka tykkäävät juoda punaviiniä, joiden edessä voi puhua ruoka suussa jos hirveesti innostuu, ja joiden kanssa voi muutenkin olla hyvin huoletta ja iisisti. Niin mielenkiintoista kun onkin yrittää keksiä ruutia tai atomin koostumusta uudelleen, on välillä parasta saada vaan jauhaa epämääräistä höttöä kaiken älykkään ja intellektuellin vastapainoksi, esimerkiksi siitä kun silloin yhden kerran se tyyppi kaatui postissa kauheissa paukuissa ja sit me mentiin rantaan eikä yö tullut koskaan vaan muuttu aamuksi ja kesä on ihanaa ja mökillä on ihanaa ja ja ja ootko syöny pizzaa ja ransiksia ja kerran yhdessä blogissa oli silleen et eiku katotaanko nyt vaan kissavideoita. 

Perjantaina tein just sitä mitä kuvailin muutama kappale ylempänä, istuin Kallion hämyisyydessä paikoissa joiden nimiä en tiedä koska niin harvoin käyn sillä puolella siltaa, mutta jossa aina on todella hauskaa ja missä voi pelata aliasta ja juoda puolikkaita Jalluja. Saattaa olla, että ilta todellakin venyi aamuyöhön, mutta sitä ei tarinamme kerro kuin niille harvoille ja valituille, joille voi silmät säihkyen ujosti ja varovaisesti kertoa salaisuuksia, ja jotka niitä silmät säihkyen kuuntelevat innostustaan peittelemättä.

Lauantaina heräsin viikon kauneimpaan aamuun, kävin Primulassa aamupalalla, käväisin töissä, haahuilin kaupungilla, päädyin faijan luokse sohvalle paijaamaan koiria, ja päätin mennä yöleffaan Pinjan kanssa. Olis ollut yhdet potentiaalisesti tosi kivat tuparitkin, mutta kuten tämän tekstin on määrä rautalangasta vääntää, pitää saada elää fiiliksen mukana eikä kalenteriin ennakkoon sovittujen kuulakärkikynämerkintöjen. Skippasin siis bileet, join kotona energiajuomaa (hyi, pahaa) ja tapasin Pinjan nepalilaisessa. Sitten käytiin ostamassa isot pussit karkkia Makuunista (mulla on niitä vieläkin jäljellä, mulla kestää yks karkkipussi helposti vaikka viikon, en ikinä syö kaikkea kerralla yhdellä istumalla mistään. Todellinen fiilistelijä.) ja istuttiin Tennispalatsin sohvilla kuin jotkut teinit, ja vaan odotettiin että päästäisiin katsomaan nörttileffan lauantai-illan kello 23.45 näytöstä 3D-lasit naamalla. Näytöksessä, joka oli suurimmassa salissa, oli meidän lisäksi vain kourallinen ihmisiä. Mulla ei ole ollut koskaan yhtä mukavaa leffassa, olin pukenut villasukat ja pipon ja kääriytynyt kaulahuiviini kuin huopaan, ja jännissä kohdissa puristin Pinjan kädet tunnottomiksi.

Sunnuntaina oli mieletön tunne herätä todella hyvin nukkuneena ja virkeänä ja ylitsepursuavan iloisena, tunnustella hetki mitä huvittais puuhailla, ja sitten pukea jumppavaatteet ja lähteä ulos ihanaan aurinkoon. Käveltiin ja juostiin Töölönlahtea ympäri Pinden kanssa, kuvattiin joutsenia, juteltiin koirille, ihmeteltiin ohutta jääkerrosta joka oli ilmestynyt kuin tyhjästä lahden päälle, ikäänkuin joulukuun ensimmäistä päivää alleviivatakseen. Mulla ei edes ole joulukalenteria, vaikka tiedän jo minkä haluan (no Kinderin tietenkin) mutta kun ne olivat Alepasta loppu kun eilen kävin. Hatunnosto muuten kaikille Alepan iloisille myyjille, ai saatana mua nyppis olla duunissa sunnuntai-iltana kello 22.55 kun allekirjoittanut stormasi lähikauppaan Uggit ja juoksuvaatteet päällä ostamaan kurkkua ja dippiä ja etsimään epätoivoisena sitä ihanaa ja isoa Kinderin joulukalenteria. Turhaan. Kiitos kun jaksatte aina olla niin hyväntuulisia, tai edes neutraaleja, ettekä tuhahtele kun en löydä mun S-etukorttia heti. Erityisterkut sille yhdelle Alepan tytölle joka oli Arizona pubin viereisessä Alepassa duunissa pari vuotta sitten kun muutin takaisin suomeen, joka kertoi lukevansa mun silloista blogia ja jonka kanssa oli aina tosi kiva höpötellä kaikkea, siis jos satut tätä edelleen lukemaan. Jos et, niin kaikille muille Alepan myyjille nöyrä kiitos positiivisesta asenteesta nahkeeseen työhön. Tai ainakin työaikoihin. 

Vitun Suomi, en edes muistanut että täällä on niin pimeetä ennen kello neljää päivällä! Täytyy todellakin ottaa tavaksi viettää valoisina aikoina mahdollisimman paljon aikaa ulkona, ihan kuinka kylmä tahansa. Vaikka nousisi viikon jokaisena aamuna kello kuudelta salille, ei mikään piristä mieltä yhtä paljoa mitä kirkas aurinko ja raikas ilma. Sunnuntaisin ihan fiiliksissä päiväkävelylle lähtiessä on kieltämättä hieman keski-ikäiset fiilikset, mutta silleen terveellä ja oikeastaan aika mukavalla tavalla. Mä ymmärrän miksi te kaikki käytte ulkona reippaasti kävelemässä, se on nimittäin todella mukavaa puuhaa, etenkin jos kävelylenkin voi päättää johonkin lämpimän juoman tai tulisen ruoan äärelle.

Mä voisin mainiosti kirjoittaa myös samanlaisen hehkutuksen arkipäivistä, ja varmasti teenkin niin, mutta tälleen vapaapäiväpäissäni aion vielä hetken elää juuri niin pellossa mitä huvittaa, lähteä sellaiselle jumppatunnille jolle en koskaan arkipäivänä ehtisi, lakata kynnet ja nipistää vielä muutaman ystävän treffaamisen tälle illalle. Huomenna taas jatkuu arkinen aherrus ja määritelty päivärytmi ja ahkera bloggaaminen ja mitä ikinä kunnollista sitä keksinkään puuhailla. Kyllä taas jaksaa paahtaa täysillä kun on jälleen saanut hetken elää illuusiossa siitä, että velvollisuudet eivät varsinaisesti koske minua, ja miten päivän jokainen minuutti on omissa hyppysissäni.


Ja koska kuvien räpsiminen ei ole helppoa koska ulkona on niin pimeetä yhyy yhyy mikä bloggaajavalitus olen niiiiiiiiiiiiiin laiska, että ajattelin vähän kompensoida tilannetta Ryan Goslingilla. Miksi? Koska teillä muilla ei välttämättä ole tänään ollut vapaapäivä, ja pieni piristys saattanee olla paikallaan.

PusuiKuvan lähde (koska haluatte kuitenkin lisää. Can't blame you, selasin itse eilen yöllä kaikki 18 sivua.) 

Kommentit (0)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram