Muuttaminen, se se on kuulkaa kamalaa puuhaa. Koko hommaan ryhtyminen ottaa todellakin oman aikansa, ja huomaat ilta toisensa jälkeen olleesi tosi, tosi kiireellinen selaamaan Instagramia, nuokkumaan ulkona tai uusimaan pedikyyriäsi. Jälkimmäisessä voi oikeastaan vierähtää useampikin ilta, mikäli kaipaa sitä juuri tiettyä jalkasuolaa, tai vanu on päässyt loppumaan.

Kun vihdoin pääsee pakkausvaiheeseen (olettaen siis, että laatikot ym tykötarpeet ovat ilmestyneet jo muutoinkin kaaotiseen asuntoon), on aivan selvää, että joka ikisen tavaran kohdalla täytyy istahtaa lattialle sitä tutkimaan. Vanhat kuitit ovat todella kiinnostavia, kylppärin kaapin taakse tippunut huulikiilto täytyy voida heti swatchata kämmenselkään, ja näitä pinnejähän voisi oikeastaan alkaa koota pinoon. Ei edes aloiteta vanhoista koulukirjoista (MIKSI oi miksi niitä pitää säästää?! Jos en sisäistänyt Kom med kolmosen sisältöä neljätoistavuotiaana, ei se varmaan aukea nyt parikymppisenäkään.) tahi päiväkirjantapaisista - niiden selailuun ja nostalgiointiin menee helposti monta tuntia, ja kas - jälleen siirtyi pakkaaminen hamaan tulevaisuuteen..

Kun vihdoin tajuat, että asuntosi pitäisi olla tyhjennetty ja omaisuutesi sijoitettu kahteen eri osoitteeseen jotenkin loogisesti järjesteltynä, alkaa paniikkipakkaus. Koska ei enää yksinkertaisesti riitä aikaa alkaa selailemaan jokaista ryttääntynyttä ja osittain haalentunutta kuittia, päätät pakata ne kaikki. Myös puolikkaat shampoot kannattaa ihmeessä pakata mukaan, koska hei opiskelijoilla ei kuulemma oo sit hirveesti fyrkkaa, ja kannattaa olla jo nyt säästäväinen. Laihialaiset tulevat kirjoittamaan sinusta legendoja ja kaskuja - niin kovin säästäväinen ja etenkin käytännöllinen kun on!

Pakkaaminen sujuu hienosti - kunnes tajuaa, että kotona ei ole teippiä, jolla pitäisi kasata pahvilaatikot. Pikavisiitti Alepaan opettaa kantapään kautta, että ruokakaupan valikoimasta ei tosiaan tuollaista tarpeetonta liimamuovirullaa kannata hakea. Yksi spontaani itkukohtaus ("miksi mä teen tätä yksin, yhyy yhyy kannattaako edes lähteä") myöhemmin tajuaa, että koska kuukausi aiemmin myit kattolamppusi muuton tieltä, on kämpässä aivan liian pimeää voidakseen käydä tavaroita läpi. Ja seuraavana päivänä jatkuu..

Onneksi suku ja perhe ja voimakkaita miehiä lähipiirissä! Serkkuni lupautuu ajamaan ison pakun kotoani äitini asunnolle, ja ryntään töistä kotiin pakkaamaan "viimeisiä" tavaroitani.. Siis täyttämään ensimmäiset boksit. Jollain magialla auto tuleekin mukavan täyteen, ja muutto on puoliksi valmis. Tai edes kolmasosan. Tai edes aloitettu. Palkinnoksi uurastuksesta maistuu romanttinen illallinen Helsingin parhaassa japanilaisen fuusioruoan ravintolassa. Pienessä shamppanjapöhnässä muuttohommat tuntuvat kaukaiselta, ihan pikkuiselta palalta banaanikakkua vaan.

Viimeisenä muuttopäivänä tajuaa, että on vielä aivan vitusti hommaa tehtävänä. Ladon tavaroita laatikoihin, tauluja kuplamuoveihin, ja raahaan veren ja pölyn maku suussa neljättätoista jätesäkillistä paskaa roskikseen. Roskakatoksessa koin syvän hämmennyksen hetkiä, kun löysin kaksi ihmistä dyykkailemasta edellisenä iltana sinne kantamiani jätesäkkejä tarpeetonta tavaraa. Nätteihin pinoihin on kasattu villasukat ja ruotsinkielinen äänikirja - sekä muutama vanha huulikiilto.

Kun koti on about tyhjä, alkaa siivoaminen. Koska en tietenkään omista imuria edellisen hajottua, lainaan sellaista usein Beefissä tapaamaltani alakerran naapurilta. Kätevää. Taikasieni viuhuu, ja pesuaineen kanssa lontratuista käsistä lohkeilee kynsilakat suurina lastuina lattaille. Havahdun pahaan hajuun, ja ilokseni huomaan hikeni sittenkin haisevan joltain ihan muulta kuin ruusunnupuilta ja kastehelmiltä. Olen ryönäisempi kuin lapsuuden partioleirin jälkeen, jossa upposin polvitaipeita myöten suohon.

Veljeni muuttoapu saa minut jälleen harkitsemaan tosissani messinkisen kiitoskortin askartelemista hänen kunniakseen. Hän on muuttanut samat hiton kenkäkokoelmani (niitä oli kuuden muuttolaatikollisen verran, koska jouduin karsimaan isolla kädellä.) ja raskaat kirjalaatikkoni niin monta kertaa, että siitä saisi jo yhden tuotantokauden jotain heikkotasoista  "Suomen kiroilevin muuttoduo"- realityä. Viimeiset tavarat pääsevät leposijoilleen eri puolelle kaupunkia, ja ehdin hetkeksi istahtamaan syömään take away- välipalaa.

Sitten tulee siivous. Asunto, jota ennen kutsui kodikseen, on nyt kaikuva ja avara koppero. Kynsinauhat verillä hinkkaa pintoja puhtaiksi, ja miettii, että paljonkohan siivooja maksaisi. En enää koskaan aio tehdä loppusiivousta itse, tai aikaan yksin. Kun asunto on tolunkatkuinen eli Suomalaisella mittapuulla puhdas, on aika repiä ulko-ovesta Lieminen- tarra, palauttaa alakerran naapurille imuri takaisin, ja astua viimeisen kerran ulos tuosta paikasta, joka niin pitkään oli oman elämäni keskipiste.

Paras osuushan on kuitenkin vielä edessä - purkukaaos. Kumma juttu, mutta järjestelmälliseksi luulemani pakkausstrategia ei olekaan aivan niin nerokas, vaan hävitän muuttokuorman massaan 1. iPhonen kuulokkeet 2. kaikki kynsiviilani 3. kultaisen hevosenkenkä-koruni, jota pidän päivittäin 4. baarin vippikorttini 5. bafucinit 6. kaikki bikinit. Seuraavat viisi viikkoa tulevat olemaan mahtavan kivat, ja harkitsen käyttäväni koko kuukauden samoja vaatteita.

Kuten mies totesi, muuttostressin lauettua tulen saamaan flunssan. JA kas - bafucineille olisi nyt todella käyttöä. Räkä on valunut kuin kraanasta suihkimalla, ja aivastelu säestää mukavaa pahvilaatikkojen sisällön möyhintää. Kaktus kurkussani vaikuttaisi olevan ärhäkkää lajiketta, ja oikeastaan kaikkein mieluiten makaisin nyt jääpussi otsalla pimeässä huoneessa viikon.

Sokerina pohjalla on toki vielä se, että koska muutto toiseen maahan on vielä vajaan kuukauden päässä, pääsee viettämään mukavaa matkalaukkuelämää perheen nurkissa. Moooonta viikkoa. Oma rauha on oikeastaan aika yliarvostettu juttu, ja toisten astioilta syöminen ja shampoiden käyttäminen ei ole hullumpaa. Tai niinhän sitä ruusuisissa kuvissaan ajatteli. No, onneksi täällä on viileää, ja pakastin täydä vaapukoita ja jätskiä.

 

Plussaa muuttamisessa:

+ roskien ja laatikoiden kantaminen menee bodailusta

+ riitely saattaa lähtentää sisarussuhteita

+ uuh - vanhoja huulikiiltoja! niitä on niin monta!

+ kun ei löydä mitään, on pakotettu ajattelemaan luovasti

+ muuttokaljaa saa mielestäni ottaa ainakin seuraavat kaksi viikkoa muuttohelvetin päätyttyä. Samoin pizzaa.

+ vuokravakuus tilillä - vois vaikka ostaa lisää pesuaineita, tai vaikkapa koko rahalla teippiä!

Muuttamisen miinukset:

- kaikki muu. Never fuckin' ever again.

Kommentit (22)

MM

Voi eiii! Sun hyrsyilevän hauska teksti pisti naurattamaan, mutta myötätunto kohosi myös huikeisiin lukemiin. Mä olisin voinut tulla jeesaan sua mennen tullen!

Ensinnäkin sen lisäks, että koko sun elämä on hurjan myllerryksen alla, ISO KIITOS kun kirjoitat ja raportoit asioista edelleen. Sä ja sun blogi ootte vaan yks parhaista asioista mitä tälle maalle on suotu.

En epäile hetkeäkään, miten raskaita aikoja käyt nyt läpi, mutta jossain vaiheessa sä tuut katsomaan taaksepäin ja ajatteleen a) hitto vie mä oon kova ja kestävä muija b) kaikki oli sen arvoista. Mä ainakin toivon vilpittömästi tätä.

Aina kun sua puristaa ja kiristää niin aattele miten rohkea sä ihan oikeesti oot. Uskallat tehdä jotain noin radikaalia. Kyllä se tulee myös palkitsemaan tulevaisuudessa.

Niin, ja muuttokaljan ja pizzan kohdalla älä ees mieti kahdesti vaan nauti niistä koko sielusi voimin. Jos joku ne ansaitsee nyt ja aina niin sä :)

LK

Sun postauksia on kyllä aina yhtä hauska lukea vaikka aihe onkin tällä kertaa vakava. Jotenkin voin samaistua sun muuttofiiliksiin, vaikka en itse olekaan just nyt muuttamassa. Oon kasvanu ulkomailla ja joka kesä suomessa käydessä tulee sellanen olo että haluisin joskus vielä asua siellä. En oo koskaan tehny mitään asian eteen ja onhan se yksin ulkomaille (tai siis mun tapauksessa kotimaahani) muuttaminen jotenkin pelottavaa. Sun muuttoo täältä ruudun toiselta puolelta seuratessa on kuitenki tullu sellanen olo että eihän elämää pidä pelätä vaan elää ja jos Vivve uskaltaa muuttaa yksin Tanskaan niin miks mä en sitten uskaltais. Eli nyt vaan Helsingistä työn ja asunnon hakuun. :)

Joskus ne kaikkein parhaat päätökset tuntuu aluks kaikkein kauheimmilta, mut oikeesti mikään ei oo pahempaa kun se, että ei uskalla tarttua niihin mahdollisuuksiin mitä elämä tarjoaa. Sulle paljon voimia ja itselleni toivon että oon joskus yhtä rohkea kuin sä!

Maija

Ah en kestä! Tää oli sun hauskin postaus ikinä! Vaikka itse asiahan EI ollut hauska. Viime muuton yhteydessä mä päätin, että jatkossa saa Niemen pojat reippaina kantaa joka ikisen laatikon - minä en kanna enää ikinä yhtäkään muuttolaatikkoa. Tuli tätä lukiessa mieleen se, miten ulkomailta Suomeen muuttaessani oli kaikki kamat tulleet jo aiemmin Suomeen ja niinpä sieltä lentokoneella kera kissan poistuessani oli matkalaukussa "vaan" parin viimeisen viikon tavarat. Tai siis niitä yritin sulloa sinne aamuyöllä ennen lentokentälle lähtöä. Erityisen epätoivoisesti yritin saada matkalaukkuuni kissan pedin. Ei mahtunut. :( Mut tsemppiä Vivian! Pahin on nyt (kaiketi) ohi!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Haha, kiitos! Niemi on kyllä hyvä keksintö, ja jos ei olis ollut niin monimutkainen muutto (pari nyssäkkää sinne, pari tänne jne) niin olisin hyödyntänyt suosiolla heidän ammattitaitoaan! Kiitos tsempistä!

Anna

Noniin, omaa muutamien viikkojen päästä koittavaa muuttoa odotellessa sitten vaan, haha! Ihanan rehellistä ja aina niin viihdyttävää tekstiä!:)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

*Suosittelen varautumaan a. pitkillä hermoilla b. kaverilla c. sillä eväskorilla ja nesteytyksellä :D Tsemppiä!!

satu

Säkin olet niitä, jotka heittää käyttökelpoista tavaraa roskiin? Huh huh. Esim. siihen Iso-Roban Fidaan ois voinu viedä. Mut joo tiedän, liian vaivalloista.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Noh noh, Satu, eipä tehdä johtapäätöksiä sarkastisten blogipostausten perusteella. Käyttökelpoinen tavara on aika määräinen käsite - useat kierrätyspisteet, Fidat (jota ei muuten enää ole Roballa, buu!) ja UFFit, eivät ota vastaan kuin hyväkuntoista tavaraa.
On totta, että heitin varmasti myös sellaisia asioita roskiin, jotka joku olisi voinut vastaanottaa jonnekin, mutten yksinkertaisesti ehtinyt ja jaksanut alkaa scoutata haluaisiko esim. lähiäterveyskeskus vuoden 2012 Cosmoja. Sen verran laiska olen.

Vein kuitenkin todella paljon tavaroitani uusiin koteihin ystävilleni ja perheelle, ja jätin paljon myös asuntoni vuokranneelle henkilölle. En hae jeesustelupisteitä, mutta vein kynsilakkakokoelmani Tyttöjentalolle, jossa ne saavat varmasti innokkaita käyttäjiä. Säästin myös kaksi valtavaa IKEA-säkillistä hyväkuntoista tavaraa, jotka tulen myöhemmin myymään kirpparilla, kun tulen käymään taas Suomessa. Tällaiset asiat eivät käy ilmi tästä tekstistä, ja ymmärrän että silloin saattaa jollekin tulla se mielikuva, että olen kipannut Ämmässuon täyteen tavaraa koska en jaksaisi nähdä mitään vaivaa asian eteen. Näin en kuitenkaan koe tehneeni :) Blogipostaukset eivät ole yhtä kuin bloggaajan koko elämä ja sen kaikki tapahtumat, se on hyvä pitää mielessään ennen kuin lähtee osoittelemaan kenenkään tekemisiä!

Päivi

Hahaa! Hauska kirjoitus ja niin totta! Muistan, kun viimeksi muuttaessani (onneksi jo n. 10 v sitten), aloin itkeä lautasia pakatessani, koska oli vaan jotenkin niin hankalaa! :D

Sarianna

Tuskasi paistaa ihan tänne asti! :D Itse olen helpottanut muuttotaakkaani heittämällä kaiken turhan roskiin ja vähemmän turhan myynyt. Omaisuus on pienentynyt puolella ja mahtunut pakettiautoon :)

mimmi25

Kirjoitat niin helvetin hyvin että mä en kestä!

Löysin sun blogisi vasta muutama viikko sitten - monta iltaa on mennyt sun tekstejäsi kahlaten- ihan loistavaa!

Tsemppiä sulle näihin tuleviin myllerryksiin, vaikken hetkeäkään epäile ettetkö niitä handlais! Go girl!

Sanna L.

Tän postauksen ansiosta mä mietin jo mitä mä tuun tekemään mun seuraavassa muutossa toisin kuin edellisessä :-D Aluksi on aikaa vaikka kuinka ja kaikki pakataan loogisessa järjestyksessä. Sit viimesenä päivävä huomaa ettei mikään oo valmista, ja kaikki on hukassa ja järki meinaa lähteä. Mä oon aina sanonu että kaikkein kauhein ammatti mulle olisi olla muuttomies. Mä en kestäis :-D

Myy

Hyi, tuli kylmä hiki lukiessa tätä! Onneksi viime muuton aikana (kaksi vuotta sitten) mä sain sen muuttoflunssan silloin muutama päivä ennen muuttoa, kun piti alkaa "ajoissa" pakkaamaan. Eheehee.

Mervi

Ei helvetti, tunnen niin sun tuskan, koska itse muutin uuteen kaupunkiin tän kuun alussa. Hauskintahan oli tietty se, kun päätin luopua osasta huonekaluja ja ostaa uusia paikan päältä- kohteeseen päästyä tavaroille ei ollut paikkoja lähes viikkoon ja täällä kuljeskelin laatikoiden seassa.. Kun ei ollut niitä lipastoja sun muita "tarpeettomia" huonekaluja. Päätin viime viikolla etten muuta enää ikinä. IHAN syvältä!

Huomenna sitten..

Muutto ei yleensä mene niin hienosti ku suunnittelee..Ite olen yhdesti ollu lähössä baariin, kun isä soitti että aamulla tullaan sitten sinua muuttamaan. Mitään ei ollu pakattuna, mutta päätin kuitenki lähteä baariin..ei ollu kovin ilonen aamu sitten :D

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram