Ensimmäinen kuntosalipäivä takana moneen vuoteen.
 
Niin kauan mä olen sitä paluuta säännölliseen hikirääkkiin suunnitellut, ja niin monta kertaa jäänyt toteuttamatta. Kuten nytkin, iso pyörä pyörähti vasta sattuman kautta kun bongasin Costumen välistä niin hyvän aloitustarjouksen, etten keksinyt enää mitään tekosyitä lykätä paluuta salille. 
Jotta näissä tulevissa sporttipostauksissa olisi mitään järkeä, täytyy meidän varmaan palata takaisin ajassa tämän liikunnanvihaajan menneisyyteen. 
 
Nuorena natiaisena liikunta oli jotain vähän tylsää mitä koulussa piti tehdä voilta haisevissa jumppasaleissa, joiden seinät oli päällystetty jollain hiton puukapula-asioilla, joiden funktio on minulle mysteeri vielä tänäkin päivänä. En todellakaan ollut mikään urheilun ystävä, eikä vanhempanikaan minua siihen suuntaan painostaneet. Ei, harrastuskalenterissani oli vain sellaisia aktiviteetteja kuten savityökerho, teatterikerho, meripartio, kirjoituskerho (joo salee siks oon niin lahjakas) sekä kontrabasson kotiopetus. Siinä missä muut sisarukset ratsastivat, pelasivat lätkää ja harrastivat mitäikinä aerobiccejä tai muuta tosi ysäriä, oli suorastaan itsestäänselvyys että Viivi vaan duunaa tätä uutta näytelmää ja vähän maalaa. Urheilusta ei koskaan tullut tapa eikä mikään mukava ajanviettotapa.
 


Aavistuksen vanhempana, ehkä siinä 12-vuotiaana, jostain kummallisesta syystä alkoi kalkkiksilta tulla ihan uudenlaista painostusta kokeilla jotain "kivaa" urheiluharrastusta. Noina vuosina tuli kokeiltua ihan kaikkea mitä voi kuvitella, kuten miekkailua, cheerleadingia, tanssia ja salibandya. Mikään laji ei niinsanotusti temmannut mukaansa, enkä jatkanut mitään harrastusta vuotta pitempään. En kokenut mitään suurta onnistumisen iloa mitä esimerkiksi maalatessa, enkä kokenut olevani lahjakas missään. Ehkä se söi eniten - koska lapsena ei todellakaan urheilla tavoitteellisesti (ainakaan minä en, todellakaan), en kokenut olevani tarpeeksi hyvä. Näytelmäkerhossa sain jatkuvasti kehuja ja ohjaajamme povasi minulle huikeaa uraa teatterien lavoilla, ja sekatekniikalla toteutettuja töitäni oli kesäpaikkamme galleriassa esillä useana kesänä, ja olin saavutuksistani ylpeä ja motivoitunut jatkamaan. Liikunta ei koskaan ollut mitään sinne suuntaankaan, vaan jotain rasittavaa josta tuli paha olo ja hiki ja pukukopitkin haisi pahalle. Lopetin urheilun koululiikuntaa lukuunottamatta moneksi vuodeksi, koska yksinkertaisesti en nauttinut siitä millään tavalla.


Heikoimmat hetkeni koin varmaan siinä muutenkin niin ihastuttavassa teini-iässä yläasteaikoina, kun en suostunut enää osallistua koululiikuntaankaan. Tulin futistreeneihin korkokengissä ja minihameessa ja keskityin viilaamaan kynsiäni, skippasin luistelut ja nökötin jääkentän laidalla lämmin mehu kourassa tuhisten, ja sanomattakin selvää, että olin jatkuvasti sanaharkassa liikuntamaikkamme kanssa. Selvää on myös se, että noiden männävuosien järkyttävän lapsellinen käytös hävettää äärimmäisen paljon, joten jätetään niiden muistelot tähän. Ainoa laji missä pärjäsin, tai siis, johon osallistuin, oli salibandy. 
Sählätessä sain hyvin purkaa ylimääräiset aggressiot taklaamalla muita ja spurttailemalla pitkin kenttää päättömästi. Jotain mätää on silloin täytynyt olla planeettojen asennossa tai jotain, sillä samainen liikkamaikka-ressukka laittoi minut koulumme salibandyjoukkueen kapteeniksi. Little did she know, V V istui jokaisessa ottelussa puolet ajasta jäähyllä milloin suunsoiton ja milloin mailan paiskomisen takia. Kunniakirjat jäi kahmimatta.

 
Nöyryyttävistä teinivuosista lukioaikoihin. Lukiossa liikunta oli edelleen kategoriassa välttämätön paha, mutta aivan mielettömän kivan jumppamaikan takia kävin todella monta kurssia. Myös pienen lukiomme kurssitarjotin tuki urheiluharrastustani, ja tarjolla oli kirkkovenesoudun (no joke) lisäksi laskettelukurssia ja saaristonavigointia ja muuta järjetöntä. Koulullamme oli myös uima-allas, ja jokaisella tylsällä liikuntatunnilla sai mennä altaaseen sekoilemaan lötköpötköjen kanssa. 
 
Laskettelukurssit olivat legendaarisinta kamaa noilta ajoilta aivan ehdottomasti! Lähdimme kevätalvisin bussilla parinkymmenen oppilaan ja ihanan opettajamme kanssa Leville viideksi päiväksi sekoilemaan laskettelemaan, ja nämä ovatkin olleet elämäni ainoat kerrat suksien päällä. Päivisin yritimme jaksaa nousta rinteisiin ihan vaan koska rinnebaarien tarjonta oli parempi mitä maankamaralla, ja illat menivätkin sitten kuten teemaan kuuluu, eli railakkaassa afterski-pöhinässä tyttöjen tai poikien mökissä. Kursseissa parasta oli se, että kursseille osallistui oppilaita kaikilta vuositasoilta, ja lukioaikain läheisimmät tuttavuudet syntyivätkin luonnollisesti noiden reissujen aikana. Itse laskettelu on mun mielestä aivan kamalaa, enkä nauti siitä ollenkaan. Pelkään jatkuvasti kaatuvani ja katkovani jokaisen raajani, lunta menee aina hihaan tai kaula-aukosta sisään tai helvetti vaikka nenään, ja ne varusteet painaa vietävästi. Kaunista siellä kyllä oli, ja unohtumattoman hauskaa. 
 Suoraan lakin saatuani tein toistaiseksi suurimman elämänmuutokseni ja muutin Australiaan asumaan.
Kaikkien muiden siellä ilmestyneiden haasteiden lisäksi ensimmäisen kerran minulle iski tajuntaani kroppani muuttuminen. En ollut koskaan aikaisemmin elämässäni suonut yhden yhtäkään ajatusta sille, miltä kroppani näytti, sillä olin ollut aina silmiinpistävän laiha ja koikkeloinen pitkine raajoineni. Semmonen teinilaiha, joka voi syödä joka päivä mäkkärissä ja juoda lavan siideriä ilman ainoatakaan turvonnutta kohtaa ja ainoatakaan murhetta kiloista.
Niin - sitten kävi se pelottava mutta vääjäämätön kropan muuttuminen aikuisen naisen vartaloksi.
Pitkien raajojen lisäksi yht'äkkiä tajusin omaavani leveät hartiat ja leveän lantion, jossa oli myös ihan kiitettävä määrä pehmustetta mukana. Olin shokissa. Todella, todella shokissa.

Ahdistuspäissäni marssin isoimmalle kuntosalille lähelläni, ja salikortin lisäksi hankin personal trainerin. Ensimmäisellä tapaamisellani kerroin PT:ni kysyessä tavoitteitani, ettei minua kiinnosta mikään muu kuin näyttää yhtä laihalta mitä olin 18-vuotiaana. Onneksi sydämellinen ja todella skarppi PT:ni tajusi pitää minulle siinä kohtaa pitkän monologin siitä, miten jokainen vartalo on erilainen ja miten minun tiimalasi-naisena on turha haikailla enää poikamaisen mallivartalon perään. Että parasta mitä voin tehdä terveydelleni sekä ulkonäölleni on aloittaa lihaskuntotreeni, ja muokata pehmeät kurvit kiinteiksi ja mieli ja keho kestäväksi ja terveeksi.

Viesti meni onneksi perille, ja PT:n lukuisien oletihannepainossasi- toistojen jälkeen aloitin säännöllisen treenaamisen tyytyväisenä. Kävin salilla kahdesta neljään kertaan viikosta erilaisilla ohjatuilla tunneilla, ja sen lisäksi kerran viikossa punttiksella ihanan PT:ni ohjeistamana. Olin elämäni kunnossa; jaksoin tehdä kolmea työtä, hoitaa ihmissuhteitani, treenata, surffata ja uida, kirjoittaa, riehua au pair-lasteni kanssa loputtomasti. En edelleenkään ollut aivan varma mitä ajattelin peilistä minua tuijottavasta leidistä, mutta sysäsin ne ajatukset jonnekin pääkopan syvyyteen, sillä mitä sitä stressata jos on niin täynnä virtaa ja onnellisuutta.Noh, tulihan siellä Aussimaassa myös syötyä aivan erilailla mitä kotimaassa. Suurta suosikkiani maitorahkaa ei saanut, ruisleivästä puhumattakaan. Koska työskentelin osa-aikaiseti ravintolassa, tuli rasvaisilla ja vastustamattoman hyvillä rafla-annoksilla herkuteltua päivittäin, ja sanotaanko nöin ettei se Australia mikään paska viinimaakaan ole. Koska tiesin olevani Australiassa vain vähän aikaa, päätin olla stressaamatta painostani, ja nautin suurella riemulla mielettömästä ruoasta ja bilettämisestä ja viinipullon ja juustolautasten täyteisistä illoista. Treenasin kuitenkin koko ajan kovasti, ja luulenkin että se "isouskompleksi" syntyi noina aikoina. Samaan aikaan olin todella kovassa kunnossa ja saanut kerrytettyä paljon lihasmassaa, mutta vastapainoksi myös aika paljon sellaista pehmeämpääkin massaa. Vaatekoko oli yhden-kaksi suurempi mitä Suomessa, ja tästä jäi kotiin palatessani todella vääristynyt kuva omasta koostani.

Takaisin pohjolaan saavuttuani lopetin treenaamisen, ja ruokavalioni ja elämänrytmini normalisoitui. Muutin myös ensimmäisen kerran asumaan yksin, ja näin jälkiviisaana en ihmettele lainkaan sellaista reilun 10kg:n painonpudotusta ensimmäisen puolen vuoden ajalta. Ruokaympyrääni kuului tomaattikeitto, seesaminugetit (juuust ne vegaaniset! Sairaan hyviä ja sairaan kalliita, edelleen) ja näkkileipä suolakurkulla. Ja Ehrmann maitorahka ilman lisukkeita. Samalla kun ilokilot sulivat pois, lähtivät myös lihakset ja se pulppuavan energinen ja jaksava fiilis. Kuihduin niin henkisesti ja fyysisestikin, ja muistan nuo ajat todella ikävänä aikana elämässäni. Rikas ja monipuolinen elämäni Australian auringossa oli muuttunut pelkäksi duunin painamiseksi aivan liian kuluttavalla volyymillä, ja riutuneen peilikuvani jatkuvaksi suurenteluksi ja itseinhoksi.


En osaa tarkalleen sanoa missä kohtaa löysin tasapainon ja rakkauden ja ennenkaikkea kunnioituksen omaa kehoani ja sen jaksamista kohtaan, mutta muutama vuosi sitten minua katsoi peilistä joku aivan eri ihminen. Tämä ihminen osasi nauraa sille hölmölle ajatukselle jonka mukaan tikkulaiha teinivartalo on ainoa kaunis, ja joka osasi arvostaa sekä henkistä että fyysistä terveyttään enemmän mitä koskaan aikakaisemmin. Peilistä katsoi paljon nähnyt ja kokenut terveen näköinen ja vahva nainen, jonka sisäiset ominaisuudet olivat muuttuneet ulkoisia huomattavasti merkittävämmiksi. Ja toisaalta, joka myös arvosti omaa erinomaisen hyvää geeniloton arpomaa vyötärö-lantiosuhdettaan, joka tänä yhden vartalomallin hyväksymänä aikakautena on oikeastaan aika erityinen ja kaunis.

Samoihin aikoihin vanha liikunnanvihaaja alkoi vihdoin käsittää kuntoilun ja jaksamisen yhteyden.
Endorfiinionnellisuuden aaltoihin oli ehkä vielä matkaa, mutta joku selittämätön tunne nimenomaan toi puhtia ja energiaa väsymyksen sijasta eikä toisinpäin. Löysäilyn vaihtaminen toisinaan hikitreeniin tai juoksulenkkiin oli pieni hinta siitä, miten voimakkaaksi ja iloista energiaa pulppuavaksi itseni koin.

Ensimmäistä kertaa olin tajunnut liikunnan tavoitteen minulle, ja koin mielekkääksi jatkaa.


Nyt kun juoksukausi on lähestynyt loppuaan ilmojen radikaalin viilentymisen myötä, tajusin salitreenin olevan ainoa inhimillinen tapa jatkaa tätä minulle täysin uutta harrastusta. Lisäksi kun kaupanpäällisiksi saan hyvän ja todella kovassa tikissä olevan todellisen pro-bodaaja ystäväni, oli päätös selvä.

Tänään kävimme ensimmäistä kertaa pehmeästi aloittamassa treenirutiinia, ja lihaskuntotreenin plus tunnin spinningin jälkeen (Ai miltä tuntui no todellakin siltä että oksennan ja kuolen ja jalat irtoaa) itsekin yllättyneenä oli todettava olon olevan mahtava. Ylpeä -ja ehkä vähän koukuttunut.
Kotona ansaitusti löhötessäni tunnen pitkästä aikaa kaikki ne lihakseni joiden olemassaolon olin täysin unohtanut. Väsynyt mutta onnellinen.

Ja mikä tärkeintä - ei käynyt pienessä mielessänikään postata instaan kuvaa sisäänvedetystä vatsastani ja tarkasti ojennetusta hauiksestani. En tunne mitään tarvetta todistella kenellekään saavutuksiani tai ulkonäköäni, koska teen tätä itseni takia. Hyvän henkisen ja fyysisen olon takia. Jotta jaksaisin jatkossakin toteuttaa niitä asioita joista nautin, jotta saisin elää pitkään ja onnellisena, ja jotta jatkossakin loistava vastustuskykyni suojelisi minua flunssaisuudelta. Tietenkin toivon saavani niin nätin pyllyn että voin asettaa sen päälle vaikkapa pinon kirjoja, sehän on selvää, mutta enää motivaattorini ei ole ulkonäköni.

Olen täysin riittävä tällaisena mitä olen, tarpeeksi hoikka ja tarpeeksi sievä itselleni. Täydellinen epätäydellisenä. Jos riitän itselleni, on minun riitettävä myös muille. En aio enää stressata ainoatakaan päivää elämästäni ulkonäköni takia, sillä se ei ole koskaan määrittänyt minua, eikä tule koskaan määrittämäänkään.

Ja jos muut haluavat etsiä arvosteltavaa, niin ulkonäköni olkoon viimeinen paikka mistä aloittaa.

Koska olen niin onnellinen. 

Kommentit (0)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram