Aina, kun mietit lähteäkö vai jäädä, niin lähde. Oli kyseessä sitten pölyttynyt parisuhde, houkutteleva työtarjous tai unelmiesi opiskelupaikka, kokoa rohkeutesi ja nosta kytkintä. Etenkin näin vuodenaikojen vaihteessa ja syksyn kynnyksellä moni puntaroi sillä maagisella mukavuusalueen rajalla, että uskaltaisiko loikata johonkin uuteen ja tuntemattomaan. Muutoksiin liittyy aina valtavasti pelkoja ja epäilyksiä menetyksestä ja epäonnistumisesta, ja se on vain luonnollista. Eihän kukaan halua menettää sitä hyvää, mitä jo nyt on, jos ei kykene todistamaan itselleen ruohon todellakin olevan vehreämpää toisella puolen. Tarraamme itsepintaisesti kiinni ihmisiin, vanhoihin tavaroihin, ja omiin rutiineihimme, emmekä edes suostu ajattelemaan, että maailmassa on mahdollisesti muutakin, joka voisi tehdä meidät aivan yhtä onnelliseksi - ellei jopa enemmän.

Mukavuusalueen jättäminen tekee hyvää. Ihmistä ei ole luotu olemaan raitiovaunu, joka vuodesta toiseen, kesät talvet, ajaa samaa reittiä, samalla minuuttiaikataululla. Hyppy tuntemattomaan avaa välittämästi silmämme sille, miten kaavoihin kangistunutta ja turhanpäiväisiin asioihin takertunutta elämämme oli ennen uskaltamista. Ajattele itseäsi oman elämäsi löytöretkeilijänä! Jos kukaan ei olisi koskaan ottanut rohkeaa askelta ja suunnannut keulaansa eteenpäin, elelisimme varmaan edelleen risumajoissa uskotellen itsellemme, että tämä on parasta mitä maailmalla on meille tarjota. Olen pitkään yrittänyt ymmärtää heitä, jotka valitsevat sen "ihan ookoo seiskapuol" -elämän sen sijaan, että uskaltaisivat heittää molemmat kädet ilmaan "all in" huutaen. Elämässä on suorastaan järkevää ottaa riskejä, sillä takaisin mukavuusalueelle voi aina kömpiä nuolemaan haavojaan, jos elämä sattuisikin kolhaisemaan. Useimmiten kuitenkin lopputulos on kaikkea muuta.

Oma elämänfilosofiani on se, että sanon (lähes) kaikkeen kyllä. Kyllä sille, että liikuntaa vihaava voi tehdä hikijumpasta arkipäivää, vaikka ensimmäiset askelkyykyt menisivätkin verenmaku suussa. Kyllä sille, että työpaikan vaihtaminen on oikea ratkaisu, vaikka palkkaus olisikin vanhassa parempi. Kyllä sille, että ansaitsen parempaa kuin keskinkertaisen parisuhteen, vaikka se edellyttäisikin sitä, että joudun uuden elämänvaiheen eteen. Ja etenkin kyllä sille, ettei mikään ihmissuhde - siis edes se kotileikki komean dj:n kanssa - ei koskaan saa seistä omien unelmieni edessä. Haluan ryppyisenä mummona kiikkustuolissa muistella juuri niitä rohkeita tekoja, satunnaisia ylilyöntejä ja elämän opetuksia, enkä tosiaankaan sitä, miten tasaista ja yllätyksetöntä viimeiset kahdeksankymmentä vuotta ovat olleet.

Välillä, kuten juuri nyt, tuntuu todella haikealta jättää omaisuus, perhe, ja läheiset ihmiset taakseen, ja muuttaa toiseen maahan opiskelemaan. Edessä on varmasti itkuisia Skype-puheluita, seinien potkimista ja itsesäälissä vellomista. Tiedän kuitenkin kokemuksesta, että vaikka kuinka hullunkuriselta se kuulostaakin, niin menettämällä saan enemmän kuin itsepintaisella säilyttämisellä. Kaikki asiat, joiden on tarkoitus pysyä elämässämme, tulevat siinä pysymään. Ihmissuhteista on jopa ihan hyvä karsia ne tavan vuoksi mukana roikkuvat tyypit, ja ympäröidä itsensä heillä, joiden kanssa on aidosti jotain yhteistä. Tavaraa saa aina lisää, eikä täydellinen kynsilakkakokoelma todellisuudessa ole korvaamaton, vaikka siltä se saattaa luopumisen hetkellä tuntua. Vanha klisee siitä, että taika tapahtuu mukavuusalueen ulkopuolella, pitää paikkansa. Ellei YOLO olisi todennäköisesti viiden vuoden sisällä jo hyvin kulunut ja kyseenalainen heitto, tatuoisin sen ylpeänä otsaani.

Ilmestynyt Cosmopolitanissa syyskuussa 2014

Kommentit (20)

Löytöretkeilijä

Tämä on kyllä sellanen teksti, joka pitäisi palata lukemaan aina silloin kun miettii, että uskaltaisiko. Olen tämän kevään ylioppilas joten uusia tuulia on väistämättä edessä - tällä hetkellä suunnitelmana on lähteä au pairiksi Ausseihin, perhettä vaan en ole vielä löytänyt. On varmaan turha kysyä, suositteletko lähtemään :D Opiskelupaikkakin aukesi, mutta oon sen verran kauan au pairiudesta haaveillut, että taidan aloittaa opiskelut vasta vuoden päästä. Olkoon YOLO kuinka kulunut tahansa, niin aika moneen asiaan se vaan sopii.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Voi, kivasti sanottu! Ja oikean perheen löytäminen on kyllä sen vaivan arvoista - onnea ja tsemppiä matkaan! Tulet varmssti kokemaan paljon, vaikka vaikeita hetkiäkin tulet kohtaamaan. Olen innoissani sun puolesta, kaipaan edelleen Australiaan!

YOLO

Sopivan ajankohtainen ja tähän päivään mukavan kannustava. Olen tehnyt monta muuttoa maiden välillä, lähtenyt työn ja koulun (ja jopa miehen )perässä muille maille. Tänään taas uusi iso askel, lähdenpä siis irtisanomaan itseni. (ei pelkästään tän blogin ja YOLOttelun takia, ihan harkittu askel :D)

Seikkailla voi yhdessäkin <3

Mä oon kyllä muuten samaa mieltä, mutta ihmetyttää, miksi parisuhde on nykyään vaihtotavaraa ja ihan liian helposti lähdetään jatkamaan eri suuntiin. Tietysti pitää lähteä, jos ei oikeasti toimi ja on huono olla sen toisen kanssa, mutta töitä pitäisi myös parisuhteen eteen tehdä. Monissa tapauksissa pölyjen pyyhkiminen siitä "pölyttyneestä parisuhteesta" on paljon rohkeampi teko kuin lähteminen.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Ah, todella hyvä pointti, ja olen sun kanssa ihan samaa mieltä! Tuntuu todellakin siltä, että nykyään suhteet heitetään pienenkin kuprun takia mappi ööhön, eikä pitkä ja ylä-ja alamäet nähnyt suhde enää tunnu olevan mikään arvo. Vaihtaminen kun käy niin näpsästi. Se oikeasti tuntuu musta todella pahalta, miten paljon draamaa ja pettämistä ja muuta velloo ympärillä.

Kuitenkin, omat kokemukseni ja osittain myöh lähipiirini kokemukseni on nähnyt ihan riittämiin myös sitä, että suhteissa roikutaan jo vähän turhankin kauan. Tarkoitan siis sitä, että huonossa suhteessa olevat eivät uskalla/jaksa/pysty/ihan mitä vaan jatkaa elämäänsä, koska esimerkiksi yksinolo pelottaa niin paljon. Pölyjen pyyhkiminen tai vähintäänkin se yrittäminen on ehdottomasti rohkeampi teko kuin se, että ekan vaikeuden edessä viskaa koko suhteen roskiin. <3

Vilma

"Jos luovut siitä, mitä olisi voinu olla, saat kaikki mahdollisuudet sille, mitä voi vielä tulla" :)

Ellu

Kiitos tekstistäsi, Vivian. Olen pian viiskymppinen nainen, juuri vajaan nelivuotisen, uuden ammatin opiskelun aloittanut ja muutaman viikon päästä uuteen työpaikkaan suuntaava nainen. Miten hienosti olet kirjoittanut, ajattelen aivan samoin mutta sinä kerroit sen vielä paremmin. Olet hieno nuori nainen. Ja heittämällä kaunein bloggari, jonka tiedän. Kaikkea hyvää elämäsi retkille❤️

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Vitsi, mikä kommentti! Luin tämän ekana juttuna aamulla, ja olen niin iloinen ja kiitollinen tästä positiivisuudesta, mitä blogin lukijoista saan. Kiitos kun kommentoit, ja ihana että luet. Paljon onnea uusiin haasteisiisi <3

hnn

Kiitos tästä! Kolmen viikon pohdinnan jälkeen kirjoitettiin vuokrasopimukset ja edessä on muutto poikaystävän perässä aivan uuteen kaupunkiin, josta en ennestään tunne ketään enkä mitään. Pelottaa ja paljon!

mirvukka

Ah, kiitos tästä! Oon aina hinkunu ulkomaille, ensin kielikurssille sitte vaihtoon ja nyt viimeisimpänä ja pysyvämpänä au pairiks. Nyt kun koulupaikkaa en napannut (enkä kyllä edes tiedä, mitä haluaisin opiskella) niin tuo aupparihomma on alkanut kutkuttelemaan entistä enemmän...Muutama päivä sitten tein itseasiassa tunnukset Au Pair Worldiinkin! Aiheen tiimoilta mua kiinnostas hirveenä kuulla tosta sun Aussiajasta, lähinnä miten menit (järjestö vai yksin) ja mitä kaikkee piti huolehtia jne. Jännittää, olisko ausseihin asti yksin lähtö liikaa... Ja sori, voi olla että sulla on aiheen tiimoilta jo postaus mutta en vaan muista hehh.
Hyvää kesän jatkoa!

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram