Julkaisen kerran kuukaudessa blogissa Cosmopolitanissa ilmestyneitä kolumnejani. Teksti ilmestynyt toukokuussa 2015.

Toisinaan helvetti ilmoittaa jäätymisestään takatalvena, toisinaan tekstarina eksältä. Vaikka takana olisi riitaisan eron kolmiottelu ja muutama itkumaraton, sitä harkitsee silti aina pienen hetken: mitä jos ottaisin eksäni takaisin?

Yleensä eksän kanssa lähdetään uusintakierrokselle kahdesta syystä: seksin takia tai epätoivosta. Sänkypuuhien tyydyttävyys korreloi yleensä kumppanin tuntemisen ja luottamuksen kanssa. Ei siis ihme, että kaipuu tuttuun kainaloon - tai siis makuuhuoneeseen - herää yhteistä kemiaa muistellessa. Lyhytaikaisten tuttavuuksien kanssa joutuu käyttämään tolkuttomasti aikaa analysointiin ja jutusteluun, kun todellisuudessa kaipaisi vain fyysistä höyläämistä. Himo sekoittuu kuitenkin turhan usein tunteisiin, ja päättynyt suhde saattaa lipua huomaamatta takaisin epämääräiseksi on-offailuksi, vaikka ainoa yhdistävä tekijä on enää lakanoiden välissä. 

Ei myöskään liene sattumaa, että vanhan heilan puhelinnumero löytyy ulkomuistista silloin, kun uusi kiinnostavalta vaikuttanut deitti osoittautuu täydelliseksi mulkvistiksi. Vaikka olisit tuhanteen kertaan vannonut, ettet palaa enää entiseen, yksinäisyyden pilkahdukset saavat sinut muistamaan suhteen hyvät puolet kristallinkirkkaina. Huonoja puolia suhteessa ei ollutkaan, tai sitten aika on sokerikuorruttanut ne kuin imelän hillomunkin.

Kaipuu vanhaan johtaa harvoin pitkälle, sillä samat eroon johtaneet syyt ovat mitä todennäköisimmin vieläkin jäljellä. Ihmisen perusluonne ei muutu, eikä se ole toisen koulittavissa. Samanlainen laiska jääräpää odottaa sinua siis edelleen. Jos kevyt tapailusuhde on ollut alusta asti olympiatason soutamista ja huopaamista, uusintakierros ei lupaa sen kummoisempaa lopputulosta. Jos kiinnostusta ei riittänyt ensimmäisellä kerrallakaan, ansaitset parempaa kuin toisen kokeilun vaihtoehto b:n kanssa.

Kun kaipaamme eksää, kuvittelemme usein, ettemme ehkä antaneetkaan hänelle kunnon mahdollisuutta tai ettemme itse olleet vielä valmiita suhteeseen. Toki tällaisen pohdiskelut saattavat olla paikallaan silloin, kun ero oli harkitsematon, ja kaipuu toisen vierelle on jatkunut jo pitkään. Ennen entisen suhteen uudelleenlämmittelyä suosittelen kuitenkin konsultoimaan ystävää. On helppoa valehdella itselleen ja glorifioida entistä suhdetta, mutta bestis ei unohda sitä, miten monta nessupakettia itkit ja viinilaatikkoa kittasit valittaessasi huonosta suhteestasi.

Ennen kuin syöksyt takaisin vanhaan ja aloitat itsepetoksen kuuluisan rallin, ("mitä ongelmia meillä edes oli? Ei mitään! Se tietää jo valmiiksi, etten tykkää oliiveista. Enkö mä voisi palata sen kanssa yhteen, kun syksykin tulee kohta?") kilauta kaverille. Jos vielä sen jälkeen revanssi tuntuu houkuttelevalta idealta, aloita suhde täysin puhtaalta pöydältä treffeineen ja ensipusuineen. Jos jo kerran räjäytetyn talon haluaa rakentaa loppuelämän kestäväksi, pohjatyö on tehtävä perusteellisesti. Ehkä vanha polku voikin olla elämäsi jännittävin tie.

Kommentit (9)

Miii

Auts, nyt osu ja uppos! Tässä on ollu jo pitkään suhde exän kanssa, joka on perustunut vaan kännipuheluihin ja -viesteihin ja siihen höyläämiseen.. Pitäis varmaan mennä eteenpäin, mutta miksi se on olevinaan niin vaikeeta.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kaikki me varmasti syyllistytään elämän varrella samaan.. Harvoin (puhun vaan omasta puolestani) se johtaa mihinkään järkevään, mut ehkä se on ihan inhimillistä totuttautua sinkkuelämään vähän roikkumalla vanhassa :D Olkaa hyvä, ihanat leidit!

N

Jep, niin totta! Oot niin taitava kirjoittaja ja ymmärrät elämäntilanteita! Erosin aika tarkalleen 6 vuotta sitten ensimmäisestä rakkaudestani, uusia suhteita välissä, on-offia kolme vuotta loppuvuoteen 2012 asti ja taas kesän korvilla näin eri maassa asuvani exän lakanoiden välissä - kahdesti. Oltiin aikoinaan niin nuoria ja oli niin paljon hyvää, että toisaalta paluu yhteen tulee aina ajoittain mieleen, etenkin juuri tietysti silloin kun muut deittailut kosahtaa. Mutta jos myös vertaan nykyisiä elämäntavoitteitani, eivät ne enää millään toimisi tämän ihmisen kanssa. On tullut uusia suhteita ja kasoittain lyhyempiä säätöjä, silti ei vieläkään ole kolahtanut niin kuin joskus kolahti. Kiitos kun muistutit, että ei kannata haaveilla jostain, mikä on jo vanhaa elämää. Oot huippu!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kiitos sulle N mahtavasta ja hyvin kirjoitetusta kommentista. Samaistun fiiliksiisi ihan täysin, kuten toki kolumnistakin kävi ilmi. Toisaalta, voisko tässä kaikessa soutamisessa ja huopaamisessa nähdä pienen pilkahduksen valoakin? Että jotain hyvää ja ihanaa on saanut kokea, jos on jotain, mihin kaipaisi takaisin. Kunhan sitten malttaa ymmärtää sen, mikä on elettyä elämää ja mikä preesens. Kiitos kun kommentoit!

varpu

Joskus käy niinkin, että täysin toivottoman oloisesta on/off-säädöstä kehittyy vuosien varrella mitä rakastavin parisuhde :) Kai se on vaatinut meiltä molemmilta myös oikeasti tahtoa olla yhdessä että ollaa jaksettu opetella ymmärtämään toisiamme.

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram