Julkaisen blogin puolella joka kuukausi vanhoja Cosmopolitanin kolumnejani viikko ennen uuden lehden ilmestymistä. Alkuperäinen juttu julkaistu Cosmopolitanin joulukuun 2014 numerossa.

 

1. OTA VASTAAN HAASTEET, JOITA SINULLE TARJOTAAN

Seuraa ikävä tosiasia elämästä: kukaan ei aloita huipulta. Ennen unelmatyöhön pääsemistä täytyy puurtaa valtava määrä työtunteja ikävimpien ja vähemmän inspiroivien työtehtävien parissa. Niinsanotut paskaduunit ovat kuitenkin tärkeitä. Ne antavat yleispäteviä oppeja, kuten miten tärkeää on tulla ajoissa töihin, pitää hyvät välit työnantajiin ja toisinaan tuoda kakkua työkavereille. Päästäksemme joskus pisteeseen, jossa voimme valita, missä käytämme keskimääräiset 37,5 tuntia viikossa, täytyy vastuuta, ansioita ja kontakteja kerätä pohjalta asti. Olen aina ottanut ilolla vastaan niin pienet kuin suuretkin haasteet (ja pienet ja suuret liksat!) ja edennyt duunista toiseen kohti niitä töitä, joista oikeasti tykkään eniten. Paitsi että työnhakijana kannattaa olla oma-aloitteinen ja ahkera, myös omaa sosiaalista verkostoaan kannattaa kasvattaa. Vaikka jogurttien maistatus marketissa ei olisi haaveammattisi, voit sitä kautta tavata seuraavan pomosi.

2. OLE KILTTI KAIKILLE MATKALLA HUIPULLE, SILLÄ TAPAAT SAMAT IHMISET MATKALLA ALAS

Asiakaspalvelutyötä kahdeksan vuotta painaneena voin kaunistelematta sanoa, että se on toisinaan hyvin raskasta. Ihmiset tuppaavat purkamaan omia angstejaan viattomaan kassaneitiin, ja kiittämättömiä esimiehiä tulee varmasti vastaan jossain vaiheessa, hankalista työkavereista puhumattakaan. Älä silti suhtaudu tapaamiisi ihmisiin ylimielisesti. Jokainen suustamme putkahtanut sammakko tai nyrpeänaamainen asiakaskohtaaminen voi olla kohtalokas, sillä pienessä maassa sana kiertää sukkelasti. Kohteliaisuus on ilmaista, samoin positiivinen asenne. On palkitsevaa olla myyjä, joka kerää eniten kiitospalautetta asiakkailta, tai se työkaveri, joka tunnetaan tiimin auringonpaisteena.

3. OLE YLPEÄ KAIKISTA SAAVUTUKSISTASI

Jokainen meistä on oman itsensä ankarin kriitikko. Vaikka on hyvä nähdä itsessään ja taidoissaan aina vähän petrattavaa, rakentuu työstä saatava onnellisuus siitä, että osaa iloita ja olla ylpeä ansioistaan. Kehitys ja onnistumiset rikastuttavat moninkertaisesti palkkapäivään verrattuna, mutta mikään ei tunnu miltään, jos emme osaa antaa itse itsellemme tunnustusta. Vaikka työpaikalla ei jaettaisi Kuukauden työntekijä -diplomia, omia menestyksen hetkiään kannattaa huomioida. Kukkakimppu kotiin palkkioksi raskaan työviikon selättämisestä tai unelmakorkkarit ylennyksen kunniaksi - mitä tahansa, kunhan se konkretisoi meille saavutuksemme.

4. PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI

Kunnianhimo ja töiden paiskiminen unelmiensa eteen todella kannattaa. Aivan yhtä tärkeää on kuitenkin joskus sanoa ei ylitöille, muistaa toisinaan myös levätä viikonloppuisin, ja pyhittää loma oikeasti lomailulle. Jos sairastut, älä pode huonoa omatuntoa tiimisi puolesta - sinulla on oikeus ja velvollisuus pitää itsestäsi huolta. Töitä saamme painaa niska limassa vuosikaudet. Elämässä täytyy olla muutakin kuin ura. Nauti siis vapaa-ajastasi, tee siitä itsesi näköistä ja toteuta myös muita kuin työhön liittyviä unelmiasi. Tärkeintä olet kuitenkin sinä itse.

Kommentit (4)

Battery

Nää oli kyllä kaikki niin täyttä totta! Mut eteenkin kohta 2. Sillä pääsee pitkälle!

Maiju

2. kohta kyllä osui ja upposi! Siihen voisi vielä lisätä, että kun tekee työnsä yhdessä paikassa sata lasissa, sana kiirii kyllä ja se sana voi kantaa hedelmää pitkälle. Näin kävi itselleni, kun sain unelmieni vakkariduunin hyvin hoidetun kesätyön ansiosta. Se sana oli kiirinyt satoja kilometrejä.
Tulipa siis todistettua, et positiiviset sanat ja kehut voivat levitä yhtälailla kulovalkean tavoin kuin negatiivisetkin.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hear hear! Täysin samoja kokemuksia itelläni, usein olen saanut suosituksia pyytämättä, kun entiset työkaverit ja pomot ovat kehuneet selän takana. Sillä on ollut varmasti iso merkitys monessa tilanteessa.

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram