Tämän postauksen kirjoittaminen tuntuu jotenkin tosi hankalalta aloittaa, koska omien heikkouksien kuuluttaminen julkisesti on, noh, kauhistuttavaa. Heikkous on kyllä vahva sana tässä yhteydessä, vaikka hetken jos toisenkin tällä viikolla olen tuntenut olevani tosi hukassa siitä, mitä elämältäni haluan.

Kouluni ensimmäinen lukukausi, joka päättyi tasan viikko sitten, oli erikoinen. Puolen vuoden ajan opiskelimme jokaista koulussamme tarjottavaa oppiainetta (siis kaikkea designistä materiaalituntemukseen ja somistuksesta markkinointiin), jotta jokainen meistä pääaineesta riippumatta saisi edes jonkinlaisen käsityksen kaikista tarjottavista mahdollisuuksista muotialan business ja designin puolella. En koskaan kyseenalaistanut valintaani purchasing managementin parissa, koska olin niin keskittynyt ajattelemaan miten kiehtovaa on valmiiden tuotteiden valinta ja niiden parissa työskentely. Vasta nyt, kun pääopinnot pyörähtivät käyntiin, huomasin olevani väärällä alalla.

Purchasing management antaa toki hyvät lähtökohdat esimerikiksi tavaratalon, nettikaupan tai vaikka putiikin sisänostajan pestiin, mutta ennenkaikkea se valmistaa "ruohonjuuritason" ostajaksi. Siis tiukasti mustavalkoisiin numeroihin, exceliin ja reskontraohjelmiin sidotuksi itsenäiseksi pakertajaksi, jonka työ on löytää mahdollisimman halvalla mahdollisimman hyviä vetoketjuja, kaavoja, tehtaita, hintalappuja - noin niinkuin kärjistetysti. Yhtään sitä työtä väheksymättä jouduin tällä viikolla todeta, että sellainen työ ei tekisi minua onnelliseksi, enkä varmaan olisi siinä kovin kaksinenkaan.

Viisi vuotta muotialalla työskennelleenä voin hyvällä itseluottamuksella sanoa vahvuudekseni sosiaalisuuteni, luovuuteni ja hyvät kommunikaatiotaitoni. Olen hyvä myyjä, neuvottelija, ja periksiantamaton kaikessa mihin ryhdyn. Numerot ja statistiikka kyllä kiinnostaa minua, mutten koskaan ole ollut kummoinen matematiikassa, tai edes erityisen kiinnostunut ajattelemaan ongelmia ja ratkaisuja numeroiden kautta. Mutta ennenkaikkea rakastan ihmisiä - tuttuja ja tuntemattomia. Koen tietynlaisen luontaisen avoimuuden ja ekstrovertin persoonallisuuden lahjana, jota minun on saatava työssäni hyödyntää.

Kun istuin ensimmäisellä purchasing-luennollani, tajusin valinneeni ehdottomasti itselleni väärän oppiaineen. Tulevaisuuden näkymät eivät vaikuttaneet lainkaan 'minulta' tai omia vahvuuksiani tukevalta, ja oppiaineiden kokonaisuus ei houkutellut lainkaan. Mietin asiaa päivän, ja menin opon pakeille keskustelemaan josko pääaineen vaihto olisi vielä mitenkään mahdollista. Vaikka varsinainen vaihtoaika oli mennyt jo umpeen, koki ihana oponi syyni tarpeeksi painaviksi, ja "suunnitelma B:ni" minulle paremmin istuvaksi, ja sain luvan kirjoittaa uuden motivaatiokirjeen toivomalleni opintolinjalle. Kun lähdin pyöräilemään kotiin, itkin ensimmäisen kerran puoleen vuoteen sellaista kunnon huutoitkua, koska tunsin epäonnistuneeni täysin tekemällä väärän valinnan. Typerää, tiedän, mutta siltä se vain tuntui.

Jos olin onnea ja riemua täynnä vuosi sitten kesäkuussa kuullessani päässeeni opiskelemaan kouluuni, oli fiilis vähintään triplasti yhtä katossa kuullessani eilen saavani vaihtaa linjaani. Heitin eilen siis hyvästit purchasing-opinnoilleni, ja otin vastaan opiskelupaikan saman kampuksen Branding & Marketing Management- linjalla! Olo on todella helpottunut, motivoitunut, ja etenkin innostunut! Ensimmäisen puolen vuoden aikana tunsin olevani huomattavasti parempi ideoimaan ja suunnittelemaan suurempia kokonaisuuksia, kuin nyhräämään matematiikan parissa. Brändäyksen ja markkinoinnin kurssit olivat minulle helppoja, ja ainoita, joissa jaksoin olla ekasta minuutista vikaan silmät liimattuina luokan eteen. Työllisyysnäkymäkin näyttää oikein hyvältä, ja itseasiassa olen ollut todella onnekas, ja saanut jo nyt kaksi TODELLA hyvää ja supermielenkiintoista työtarjousta kesällä alkavaan internshippiini, molemmat brändäyksen, markkinoinnin ja PR:än piiristä. Työharjoittelusta enemmän sitten kun on sen aika, ja olen lyönyt lukkoon valintani, mutta voin kertoa molempien työtarjousten ylittäneen odotukseni moninkertaisesti! Niin tai näin, kolmannalla lukukaudellani alkana työharjoitteluni tulee olemaan aivan älyttömän kiinnostava!

Epäonnistumisen tunne on yksi kamalimmista fiiliksistä mitä voi tuntea, sillä se on lähes aina "oma vika". Tarvitsee paljon itseluottamusta, muutaman tsemppaavan sanan oikealta ihmiseltä, ja pikkusen hulluutta luottaa omaan intuitioon voidakseen tunnustaa olleensa väärässä. Kuten rakas, viisas isäni minua puhelimessa lohdutti, ei käsitettä "väärä valinta" oikeasti ole olemassa. On vaan tilanteita, joiden kautta ymmärtää mitä oikeasti haluaa. Jokainen virhe tarkentaa oikeaa suuntaa, eikä ole mikään harppaus taaksepäin. Suunnan muuttaminen vaatii rohkeutta ja päättäväisyyttä, sillä loputtomiin ei kukaan meistä voi "shoppailla" parempia valintoja. Tiedän nyt tehneeni oikean päätöksen, ja tulen varmasti täältä ikuisuuteen olemaan kiitollinen siitä, että sain olla väärässä, ja sitten valita uudelleen.

Elämä on matka, johon luonnostaan kuuluu tyyntä ja myrskyä, eteenpäin vauhdilla liidättävää myötätuulta, ehkä muutamia karikkojakin. Määränpäähän tähtäämisen voi aloittaa aina uudelleen, vaikka harhaan ajaminen tuntuisikin pieneltä maailmanlopulta. Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä vaikeiltakin tuntuvia ratkaisuja lopulta saavuttaakseen onnellisuuden.

Kommentit (17)

Hanna-K

Hyvä, että myönsit tehneesi "väärän" valinnan ja vaihdoit linjaasi. Olen huomannut, että joskus uskoo niin kovasti tietävänsä, mitä tahtoo, ettei pidä silmiä auki muiden mahdollisuuksien varalta. Hyvä kuitenkin, että sinä löysit lopulta oikean linjan. Ja kiinnostavan linjan valitsitkin! Itse opiskelen kauppatieteitä ja juuri markkinointi ja brändäys kiinnostaa minua eniten :) Mutta onnea sinulle kovasti tuleviinkin opintoihin!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

"Olen huomannut, että joskus uskoo niin kovasti tietävänsä, mitä tahtoo, ettei pidä silmiä auki muiden mahdollisuuksien varalta."

Tismalleen näin :) Kiitos tsempistä, olen varma että tulen olemaan valintaani enemmän kuin tyytyväinen!

Saara

Voi miten viisaasti isäsi sanoi ja miten hienosti itsekin kirjoitat asiasta! Onnea rohkeudesta vaihtaa linjaa. Minulle juuri epäonnistuminen ja asioiden jättäminen kesken, kun huomaa tehneensä sen "väärän valinnan", tuntuvat todella ylitsepääsemättömiltä. Siksi välillä uuden yrittäminen tuntuu myös vaikealta ja se on kyllä huono juttu. Mutta yritänpä vastaisuudessa pitää isäsi sanat mielessä, tämä juttu meni minulla suoraan sydämeen.

Ja puhuttaessa syvälle sydämeen menevistä asioista: KIITOS Eläinvideokerho-vinkistä! Olen ollut onnellinen EVK:lainen siitä lähtien ja mitä riemua se päiviini tuokaan <3

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

<3 Kiitos! On onni, että on ympärillä sellaisia ihmisiä, jotka osaavat auttaa oikean suunnan hakemisessa kannustavasti. Tuntuu kivalta kuulla, etten ole ainoa tällaisen kanssa painiskeleva, ja toivottavasti tosiaan tulevaisuudessa osaat olla itseäsikin kohtaan ymmärtäväinen, ja antaa tilaa uudelleenohjaukselle ;)

JA puhuttaessa EVKsta... Ah. Se pelastaa kyllä jokaisen turhautuneen ja harmittavan päivän, ja buustaa hyviä entisestään. Eikö olekin ihana terapiasivu? :D

tiippa

Hienoa, että sait muutettua linjaa! Ja osasit kuunnella itseäsi, se on tärkeää :) Mä valmistun keväällä ekonomiksi ja nyt tajusin vasta, kuinka väärä tää ala mulle on :( En keksi alaltani mitään työtä, mitä haluaisin tehdä. Harmi, että opintotukea ei enää myönnetä toiseen korkeakoulututkintoon.. Millehän sitä alkaisi :D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Eikä? :/ Ekonomin tutkinto on kyllä siitä näppärä, että se avaa ovia vähän jokaiseen suuntaan.. Toki jos nyt kiinnostaa joku AIVAN toinen ala, ja kaikki pitäisi aloittaa tosiaan ns. alusta? Toivottavasti keksit tähän jonkun hyvän ratkaisun :)

salla

voi onnea!! oot rohkea!! isäsi sanat "on vaan tilanteita, joiden kautta ymmärtää mitä oikeasti haluaa" on niin totta! hirmu hyvä neuvo tilanteesee ku tilanteesee. iskät on parhaita!

pia

huippu isi! miten jotain mielenmuutosta, joka auttaa löytämään suunnan ja johtaa johonkin vielä parempaan voi kutsua epäonnistumiseksi? sehän on onnistuminen! onnea uuden pääaineen johdosta :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Niinpä, kaikki on kiinni perspektiivistä! Kiitos kommentista ja tsempistä - koskaan en oo tainnut odottaa maanantaita näin paljon :)

Vierailija

Olen isäsi kanssa täysin samaa mieltä! Varsinkin koska mitään peruuttamatonta ei kuitenkaan vielä ollut tapahtunut :) Ihan huippua, että olet löytänyt oman alasi ja pääset sitä vielä opiskelemaankin!

souphie

Vau vitsi miten hienoa! Onneksi olkoon:)<3 Mua vähän ketuttaa kun kolmas vuosi opiskeluja takana ja sata työhakemusta ja kaikki kusee ja en saa mitään intershippiä… vaikka RAKASTAN omaa pääainettani on mielessä alkanut pyörimään alan vaihto:/

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Eikä? :/ Mahdotonta sanoa mitään vinkkiä (koska sitä varmaan just multa kaipasit hehe) kun et kerro millä alalla olet nyt, mutta kauheasti tsemppiä hakemiseen! Kyllä sieltä sitten tärppää kun oikea ihminen ja oikea pesti kohtaa.. Voisiko se tuleva internship olla ulkomailla, jos työtilanne on kotona heikko?

Si

Tosiaan, tällaisia asioita on vaikea myöntää. Mutta erittäin suositeltavaa se silti on :) Mulla on vuosi siitä kun maisterin taputtelin, ja vasta nyt osaan myöntää ja ylipäätään ymmärtää, että vihasin jokaista minuuttia minkä vietin opiskellen alaani. Pohdin vaihtamista, mutta en tiennyt mihin olisin vaihtanut. Niinpä paahdoin eteenpäin vihaten kaikkea mitä opiskelin. Paahdoin gradun. En ikinä nopean kirjoittamisen jälkeen lukenutkaan sitä, enkä varmasti lue vielä hetkeen. Kukaan ei kertonut sitä, että täällä valintojen maailmassa ja valittajien paratiisissa voisi vielä valittaa ilmaisesta maisterin tutkinnosta...
Koska vihasin opintojani sen verran kauan, en pysty kuvittelemaan itseäni alan töihin. "Onneksi" alan töitä ei nyt juuri ole. Muuten löytäisin itseni sieltä vihaamasta jokaista hetkeä, mutta pitäähän nyt ihmisen on oman alan töitä tehdä, vai mitä! Tästä kuultaa myös se ulkopuolinen paine ja ties mikä muu, joka esti mua lopettamasta tylsät opintoni, vaikka en keksinyt korvaavaa tilalle. Valmistua piti, ihan sama miksi.
Nyt olen opiskellut avoimessa yliopistossa omaan tahtiin työn ohessa, ja viimeisimmät opintoni kolahtivat. Herrantähden voiko opiskelu olla miellyttävää...? Että luen aiheesta ihan vapaaehtoisestikin, otan selvää asioista omalla ajalla...? Paasaan kotona miehelle aiheesta kun mikäkin jo alan rautainen ammattilainen...? Ja pidän joka hetkestä..?
Tavallaan harmittaa että meni sitten reilut viisi vuotta melkosen turhaan opintotukea kuluttaen, olisinpa jo alkuun tajunnut mitä haluan, mikä kiinnostaa. Mutta sitäpä ei silloin tiennyt, ja ehkä se tähtien asento on vasta nyt naksahtanut kohdilleen tämän suhteen. Aiemmin olin eri ihminen, ehkä en olisi pitänyt tätä kiinnostavana. Pääasia, että nyt tuntuu että tää vois olla tässä.
Pahoittelen tällaista kilometrikirjoitusta, vetoan siihen, että ei ne sinunkaan tekstit lyhkäsiä tuppaa olemaan :D Jotkut paasaa meikeistä, toiset lapsista ja niihin liittyvistä varusteista, kuka mistäkin. Minulle tämä on sellainen aihe.

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram