Berliinivinkkejä oltiin kovasti toivottu, joten uuden viikon kunniaksi vähän matkahaaveilua kehiin! En todellakaan ole mikään Berliinin asiantuntija (vielä), mutta useita kertoja siellä lomailleena tiedän kaupungista edes jotain.. Ainakin sen, mistä itse pidän.

Kuten sanottua, tuo Saksan monikulttuurinen ja värikäs kaupunki on minusta paras kohde yleiseen harhailuun. Sinne lähtiessä en tekisi liian tarkkoja suunnitelmia - antaisin vaan jalkojen kulkea houkuttelevalta kadulta toiselle, näettävää kun riittää ihan kaikkialla!

MAJOITU

Olen asunut Berliinissä ollessani sekä hotellissa, hostellissa että airbnb-kämpässäkin. Kaikissa on ollut puolensa (öö - täytyykö niitä eritellä?), mutta itse tykkään nykyään matkustellessani suosia airbnb-majoitusta. Toistaiseksi kokemukseni ympäri maailmaa "oikeiden ihmisten" kotona majoittumisista ovat olleet poikkeuksetta positiivisia, ja tykkään siitä ajatuksesta, että rahani kulkevat jonkun paikallisen taskuun. Lisäksi airbnb-kämppiä tuppaa suurkaupungeissa olemaan oikeastaan ihan missä tahansa hintaluokassa, ihan millä tahansa mukavuuksilla, kaikilla mahdollisilla asuinalueilla.

Itse halusin majoittua keskeiseen ja urbaaniin Kreuzbergiin, josta on loistavat kulkuyhteydet kaikkialle, ja jossa on jo itsessään runsaasti nähtävää ja koettavaa. Kreuzbergistä löytyy runsaasti persoonallisia kuppiloita ja ravintoloita, sykkivää yöelämää ja cooleja putiikkeja. Sen lisäksi siellä minua viehätti paikallisten läsnäolo. Siinä missä CBD:ssä asuessa kadut ovat kuin nuoltu ja toimistorakennukset ja turistirysät luovat katukuvan, on lokaalien kulmilla oikeaa elämää kaikessa kauneudessaan ja kauheudessaan. Airbnb-huoneiden hinnat olivat siellä myös huokeita, halvimmillaan 15€/ yö -luokkaa, ja valikoimaa oli runsaasti.

LIIKU

Berliinissä pärjää pitkälle julkisilla kulkuvälineillä ja kävelemällä. Välimatkat ovat suurkaupungissa kyllä verrattain suuria, ja usein se parikin pysäkinväliä kannattaa suosiolla kulkea metrolla. BVG niminen appi oli EHDOTON kumppanini tien päälle,joka siis toimii paikallisen reittioppaan tavoin ilmoittaen täsmälliset ja selkeät aikataulut ja kulkuohjeet mistä vaan mihin tahansa. Metro kulkee viikonloppuisin koko yön, ja muutenkin sen toimivuuteen voi luottaa. Huomaa kuitenkin matkalipun osto JA leimaus! Nykyään Berliiniin on palkattu työttömiä lipuntarkastajiksi, jotka tienaavat provikalla - tiedossa on siis armotonta sakotusta, jos syytä siihen löytyy. Itse ostin jokaisen matkani erikseen, sillä vain 2 pysäkinväliä matkustavana lippu oli halpa, eikä päivälippu olisi tullut minulle edullisemmaksi. 

Uber ei kaupungissa toimi kuten Helsingissä, vaan appia käyttämällä saat normaalin taksin, normaalilla taksalla. Tosin Uberilla tilatessa veloitus menee suoraan kortiltasi, eikä käteisen kanssa sekoilua tapahdu. Uber oli myös sikäli näppärä, että muutaman kerran taksia kaivatessa sen sain nopeasti ja automaattisesti juuri sinne, missä itse olin.

KOE

Berliinissä yhdistyy omaan makuuni muutama kiinnostava tekijä; historia ja prameat nähtävyydet, kulttuuri, villi yöelämä sekä loistavat shoppailumahdollisuudet. Kaikkea pystyy kokea koko sielun kyllyydestä, ja monesti perheeni kanssa Berliinissä lomailleena voin sanoa, että kaikille löytyy jotain.

Jos haluaa sukeltaa toisen maailmansodan muistoihin ja DDR:än aikoihin, löytyy kaupungista ainutlaatuiset mahdollisuudet kokea pala historiaa. Holokaustin muistomerkki, Checkpoint Charlie sekä East Side Gallery ovat kaikki must-see nähtävyyksiä.

Vaikka suhtaudun kyseenalaisesti ja nihkeästi vankeudessa eläviin eläimiin, on Berliinin eläintarhaa kehuttava. Se on yksi maailman suurimmista eläintarhoista, jonka valtavalla tontilla on selkeästi panostettu vastaamaan eläinten luonnollisia biotooppeja. Yli 1500 lajia käsittävä kokonaisuus on ihana päiväretkikohde, etenkin, jos mukana on nuorempia.

SHOPPAILE

Berliini on loistava shoppailukaupunki, josta löytyy Suomen ostosmahdollisuuksiin verrattaen kaikkea. Kiinnitin itse huomiota viimeisimmällä reissullani siihen, miten paljon tässä Euroopan talouden höyryveturissa riittään pikkuyrityksiä! Oli ihanaa, miten paljon todella upeita ja mielenkiintoisia brändejä löytyi sekä keskustan ostoskaduilta että pikkuruisista putiikeista. CBD:stä löytyy kaikki normaalit jättimäiset ketjuliikkeet, sekä Massimo Duttit yms. suomalaiselle spesiaalimmat ketjukaupat. Itse tein kaikki ostokseni Mittestä, josta löytyi vähän spesiaalimpia liikkeitä. APC ja Acne olivat tietysti pakolliset stopit, ja muutenkin Hackescher Marktin läheisyydestä löytyi mielettömästi aarteita. WoodWood, Adidaksen jättimäinen liike, All Saints, &otherstories, Sandro... Shoppailumahdollisuudet olisivat kyllä juuri niin rajattomat mitä vain pankkitili antaisi myöten! Myös VOO Store Kreuzbergin Oraniestrassella vei sydämeni upeilla taidekirjojen, persoonallisten korujen sekä makeimpien brändien valikoimalla.

Jos haaveessa on luksuslaukku tai jotain muuta spessua, suuntaisin KaDeWeen eli paikalliselle "Stockalle", jonka alakerran luksusbrändien valikoima on aika ihana. Hintaluokka shoppailussa riippuu toki siitä, minne rahansa kantaa. Acne oli saman hintaista mitä Pohjoismaissakin, kun sitä joku kuitenkin kysyy - haha!

BILETÄ

Joka kerta kun olen lähtenyt Berliinissä bailaamaan, on ilta ollut villi ja to-del-la pitkä. Pilkku ei tosiaankaan tule ennen aamupala-aikaa, ja juhlia ja rellestää saa aivan niin rajusti mitä vaan tanssikengät jaksavat kannatella. Lisäksi jokainen kuppila jossa olen käynyt kaljaa kaatamassa tai tamppaamassa, on hurmannut minut lungilla meiningillään. En siis ottaisi paineita baarivalinnasta, vaan etenisin viehättävimmän näköiseen tavernaan kaatamaan.

Parasta Berliinin yöelämässä on kuitenkin hämyiset ja vähän jemmassa olevat klubit. Muistelen edelleen lämmöllä kesän 2008 muotiviikon aikaan tehtyä Berliinireissua, jolloin päädyimme siskopuoleni kanssa pilkkopimeältä kujalta sillan alta johonkin baariin, jolla ei ollut edes nimikylttiä tai ikkunoita. Paikkaan ei ollut reittiohjeita - se piti vain tietää. Oven takaa avautuikin sitten aivan kreisi maailman ja todella upea, viimeisen päälle laitettu yökerho, jonka lasipöydillä tanssittiin gangstaräpin tahtiin. Ah, nuoruus. Tällä uusimmalla kerralla pääsin samoihin mysteerisiin tunnelmiin, kun homobaarin edessä tavatut saksalaiskundit johdattivat minut ja ystäväni Kreuzbergin sydämessä (Kottbusser Tor -pysäkin vieressä) olevaan piilobaariin Palomaan. Todella hyvä ja viehättävän mystinen mesta oli - kuten moni muukin juottola samalla alueella. 

Aivan oman kappaleensa ansaitsee kuitenkin Berghain. Kulttimaineesta nauttiva yökerho on tunnettu siitä, että 1) sinne jonotetaan tunteja 2) parhaat bileet alkavat vasta aamulla 3) ketä tahansa ei todellakaan päästetä sisään. Paikan mystisyydestä kertoo myös se, että puhelimen kamerat teipataan umpeen, eikä kuvia saa ottaa lainkaan. Muutenkin meininki on kuin salaseuran kokouksessa, ja brändääjän näkökulmasta Berghain on onnistunut kiitettävästi rakentamaan itselleen selittämätöntä hypeä. Se paikka on vain PAKKO kokea. Jonotin sinne ystäväni kanssa puolitoista tuntia kylmyyttä täristen, ja noin satametrinen jono ei tuntunut liikkuvat ollenkaan. Musertavaa ja eittämättä myös koukuttavan jännää oli se, että pelin henki on siinä, että baarin pomo tsekkaa ovella joka ikisen pärstäkertoimen cooliuden, ja joka päästää tai ei päästä sisään. Berghainiin ei makseta jonon ohi, ei osteta jäsenyyttä. Moni - vähintäänkin puolet naurettavan pitkästä jonosta - käännytetään pois ilman armoa. Ihan tajuton meininki. Jonotus helpottui vasta sitten, kun oli päässyt niin lähelle sisäänkäyntiä, että näki millaista jengiä laskettiin sisään, ja millaisia käännytettiin tylysti pois. Ja kyllä muuten kuumotti! Onneksi pääsimme sisään (wohoo mikä egoboostaus), ja kyllä oli sen arvoista. En voi sanoa mitään muuta kuin sen, etten ole koskaan, missään, kokenut mitään sellaista. Vaikka puoli kasilta seuraavana aamuna kotiin raahautuessa olo oli kuin hirvikolarilla (ja kyllä - edessä oli edelleen jono!), oli ehdottomasti sen arvoinen reissu.

SYÖ

Ruokailuun pätee minusta sama kuin kuppiloihinkin; valitse miljöön ja menun perusteella, niin et mene vikaan. Kreuzbergissä loistavia ruokailupaikkoja löytyi veden ääreljä Paul-Lincke-Uferilta, Graefestrasselta sekä "pääkadulta" Oranienstrasselta, Mittessä söin hyvin shoppailun lomassa Alte Schönhauser Strassen kulmilla. Rosa-Luxemburg-Plazin sekä Rosenthaler-Plazin ympäristössä oli myös mukavia kuppiloita ja ravintoloita, kun sukelsi hieman sivukaduille.

Ruokailu on oikeastaan kaikkialla Helsingin hintoja halvempaa, ja söinkin ulkona päivän jokaisen aterian ilman lovea lompsassa.

MUUTA HUOMIOITAVAA

Berliinissä ei käy kortti juuri missään. Lippuautomaatit, ravintolat, kioskit, kuppilat - kaikki vaativat käteistä, ja sitä kannattaa nostaa joka päivän aluksi tarvittava määrä. Ainakaan oma pankkini (Handelsbanken) ei veloittanut käteisnostosta, joten sinänsä se ei ollut ongelma, vaikka välillä suomalaisena höyläämiseen tottuneena kolikoiden kaivelu ärsyttikin.

Berliinin Tinder on mieletön.

Ihmisten englanninkielen taito on aika kämäinen kotimaiseen verrattuna, mutta kyllä sillä pärjää ongelmitta.

Tipata ei tarvitse. Vesi on juotavaa ja ok makuista. Kahvi kohtuullista. Döneriä ja wurstia kaikkialla. Meininki vapaa ja avarakatseinen. Kaipuu takaisin välittömästi läsnä, kunhan pääsee yli Tegel-lentokentän kuppaisuudesta.

Jäikö kysyttävää? ;)

Kommentit (17)

Marianni

Voi apua, kun tuli ikävä Berliiniin! Oon niin samaa mieltä sun kanssa, että tuo kaupunki on hullu, kaunis, vapaa, kaikkivoipa paikka. On muuten kaiken lisäksi vielä merkillinen maan pääkaupunki siinä mielessä, että siellä on kaikki halvempaa kuin esim. Hampurissa.
Jos et ole siellä fillaroinut, niin suosittelen! Se on aivan loistava tapa nähdä vielä enemmän tuota imaisevaa kaupunkia. Vaikka liikennettä on paljon, autot ovat tottuneet pyöräilijöihin ja oikeastaan pelotti enemmän paikalliset pyöräilijät enemmän kuin autot. Fillarivuokra on edullinen ja ainahan voi jostain koluta jonkun vanhan pyörän ihan ilmatteeksikin.
Takas ja nopeesti! :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Ah, Hampuri on ollut listallani jo kauan! Rakas ystäväni ja koulukaverini Tanskasta on alunperin Hampurista kotoisin, ja olen kyllä kuullut tuhat ja yksi huimaa tarinaa sieltäkin..

JA fillarin selkään seuraavalla kerralla, ehdottomasti!

Hannake

Rakastuin Berliiniin aivan mielettömästi ja toivonkin että joku päivä voin kutsua sitä ihanaa kaupunkia kodikseni. Kiitos tästä postauksesta!!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Mikähän siinä muuten on, että erityisesti helsinkiläiset/suomalaiset ylipäätään ovat niin löytäneet Berliinin omaksi paikakseen? :) Ehkä se on se vapaus yhdistettynä täsmällisyyteen tai jotain - viihdyn ainakin itse!

Janna

Kiitos vinkeistä! En ole koskaan käynyt Berliinissä, mutta useasti ollut tarkoitus ja tästä saa hyviä vinkkejä!

Mulla on aina vähän ristiriitainen olo noihin "pärstäkerroinbaareihin". Ei sen puoleen, että itse kyllä olen sitä kamaa, joka sisään "cooliudellaan" pääsee (apua, kuulostaapa nyt leijalta, sitä ei ole tarkoitus, mutta en löydä sanavalintoja), mutta silti olen useasti pohtinut, että pidänkö siitä vai en. On hyviä ja huonoja puolia, mutta muistan miten nihkeää oli kerran kun asuin Sydneyssä (vajaa 10 vuotta sitten) ja mun vakkariklubi oli "Oxford art factory". Kävin itse siellä melkein joka viikonloppu ja kerran päätin viedä sinne mun tutut "tavikset" (kuulostaa tyhmälle sanavalinnalle taas, mutta ehkä tajuat pointin). No, he siis tulivat sinne myöhemmin kuin minä (kävivät jossain "grillillä") tms ja minä odotin toisen kaverin kanssa heitä siellä sisällä. No, sitten kävikin niin, että he eivät päässeet sinne sisään! Ja kuinka noloa tämä kaikki oli! Tai siis mulle oli ainakin todella noloa... Olin jo kuukausien aikana unohtanut tämän "kuuliuskertoimen" tähän baariin :(

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Joo, niin mullakin on. En tykkää siitä asetelmasta, että pärstän ja kledjujen perusteella arvotetaan ihmisten kelpoisuutta minne ikinä, vaikka kuten sanoinkin, oli siinä sitten ikäänkuin hyviäkin puolia.
Berghainissa tuo asiakaskunnan valikointi on ehlä hieman perustellumpaa; ko. klubi on auennut aikoja sitten todella ryönäisenä homojen ja fetissipiirien vallattuna paikkana. Edelleenkin sen asiakaskunnan läsnäolo ja hyyyyvin erilainen biletyskulttuuri näkyy koko paikassa - on hämyisiä panunurkkia, vessajonossa saa odotella kun rakkautta vaihdetaan, ja ei pidä hätkähtää sille, jos vaikka joku päättikin bailata koko illan alasti. Kyllä - aivan ilkosillaan. Jos olisin itse alakulttuurin edustaja, niin olisi aivan varmaa, etten kävisi enää sellaisessa paikassa, joka hypen myötä on muuttunut turistien ja hipsteriwannabe -tyyppien majataloksi. Haha, kuulostaapa tyhmältä, mutta niin se siellä on.

Oxford Art Factory itseasiassa kuului myös omiin suosikkipaikkoihini!! En tosiaankaan tiennyt, että siellä harrastetaan samaa cooliuden valikointia, vaikka nyt kun mietin, niin eipä siellä joo muunlaista porukkaa ollutkaan.. :D Olen vaan itse nii-iii-iin magee, etten ees huomaa tollasta, lol.

Vielä yhteenveto: seurueessa bailatessa pärstäkerroinvalikointi kyllä kusee omiin muroihinsa. On vain ja ainoastaan kiva, että samaan kaveriporukkaa mahtuu kaikenlaisia ihmisiä.

Janna

Hih, joo ajattelinkin, että olet siellä OAF:ssa ollut. Tai sitten olen lukenut, että olet siellä käynyt, tai sit vaan kuvittelin tai näin unta :) Muistan, kun tulin Sydneyyn ja ekan kerran hostellissa kuulin parin tyypin puhuvan OAF:sta ja miten rankallal kädellä kuulemma asiakkaita valikoidaan ja "kukaan" ei pääse sisään, lol. En tiennyt silloin vielä edes koko paikasta, mutta se tarina vaan jäi mieleen. Sit kun aloin useammin käymään siellä, niin huomasin kyllä että poket valitsivat ihan surutta, ketkä sopivat kaavaan ja ketkä eivät ja eivät sitten päästäneet heidän mielestään pukeutumiseltaan "epäsopivia" tapauksia sisään.

Toisaalta mua naurattaa, kun joskus 2000-luvun alussa harrastettiin myös täällä Suomen "junttidiskoissa" pukeutumiskoodia. Muistan kun mentiin poikapuolisten skeittikavereiden kanssa muutaman kerran tällaiseen "junttidiskoon" (tai siis oltiin menossa, kun muut paikat olivat suljettuina) ja poke ei päästänyt meitä sisälle, koska "skeittikengät". Olisi katsos pitänyt olla paremmin pukeutunut. Kaikkein naurettavinta tästä teki sen, että ne "junttidiskojen" asiakkaat olivat sellasta peräkylän amiskamaa, jotka liukastelivat traktoripohjaisissa mieskengissään ja kusiluikkareissaan. Että harrastettiin sitä tyylikoodia muuallakin. Mua vaan aina nauratti toi :)

Mutta joo oon myös kuullut paljon tuosta Berghainista ja pitää varmasti joskus tsekata se :)

Linda

Berliini on ollut mun matkustushaaveissa jo pitkään, ja tää juttu nostatti matkakuumeen taas vaarallisiin lukemiin!
Mikä olisi sun mielestä eniten näkemisen arvoinen kaupunki Australiassa? Oon lähdössä talvella Uuteen-Seelantiin ja matkan varrella voisi viettää muutaman päivän Sydneyssa, Brisbanessa tms, en oo vaan vielä osannut päättää, minkä kaupungin kautta lennot kannattais varata :D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Sydneyssä parasta: rannat. Melbournessa ravintolat ja kulttuuri. Gold Coastilla biletys ja surffaus. Siinä omat kokemukset! Sydney ja Melbs = parhautta.

Heini

Kiitos suunnattomasti Vivian näistä matkavinkeistä!

Olemme poikäystäväni kanssa lähdössä ensiviikolla neljän päivän lomalle Berliiniin ja tämä postaus tuli kuin tilauksesta! Mekin ajateltiin ottaa matka mahdollisimman chillisti ja katsoa fiiliksen mukaan, mitä haluaisimme tehdä. Varmasti muutama turistikohde on mustt see-listalla, mutta muuten mennään sinne minne nokka osoittaa ja mieli ohjaa. Heh. :)

Pakko vielä kysyä, että paljonko olet itse varannut Tegelin kentällä pois lähtiessä aikaa turvatarkustukstuksiin yms?

Kiitos muutenkin ihanasta blogistasi, pidän hirmuisen paljon tyylistäsi kirjoittaa. Joten pidemmittä puheitta: Keep going girl! Sä rokkaat! <3

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Oi ihanalta kuulostaa teidän reissu, oon kyllä kade, vaikka vastikään palasin! Nauttikaa täysillä syksyisestä unelmakaupungista!

Hmm.. Taisin varata kentälle menoon taksilla 40 min ja kentällä pörräykseen n. 30 min ennen boardingia. Olin chekannut sisään jo etukäteen eikä mukana ollut matkalaukkua, joten aika sukkelaan meni! Tegel on niin mini, ei siellä paljoa aikaa mene jos muut säädöt hoidettu etukäteen :)

Kiitos ihanista kehuista <3 Ei tollasta kyllästy kuulemaan :)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram