Minulla on yksi rakkaus yli muiden, ja se on ihana, suloinen sokeri. Mikään toinen herkku ei ole verrattavissa siihen olleen, mitä makean mussutus saa aikaan. Heti alkuun seuraa tunnustus, jonka paljastan hieman häpeillen:

Syön joka päivä makeaa. Karkkia, suklaata, jäätelöä, pullaa, ihan mitä vaan. Joka. ikinen. päivä., jollei satunnaisia poikkeustiloja lasketa, mutta arvioisin määrän olevan vähintään kolme-viisi päivää viikossa. Ainoa puolustukseni tälle häpeälliselle tavalle minkä heti alkuun koen tarpeelliseksi lisätä on se, että kuulun siihen vähemmistöön (?), jolle riittää rivi suklaata, enkä kisko pullapitkoa tai karkkipussia koskaan yhdeltä istumalta. Makuunin irttaripussin syömisessä on usein mennyt viikkoja, jopa kuukausi. Määrät ovat siis pieniä, mikä selittää sen, etten ole vielä lihonnut tunnistamattomaksi taikinapalloksi. Silti - se on todella, todella paha tapa, ja vielä pahempi koukku. Olen täysin sokerinarkkari.

Kun olin nuorempi, pelkäsin kuollakseni sairastuvani kakkostyypin diabetekseen. Piikkikammoisena (ja muutenkin terveydestäni välittävänä) ajatus elinikäisestä sairaudesta oli niin suuri pelote, että tunsin kamalaa omantunnontuskaa herkutellessani sokeriherkkujani. Myöhemmin terveydenhoitaja kertoi minun kohtuullisella sokeriherkuttelulla tuskin olevan niin dramaattisia seuraamuksia, mutta hampaat voivat kyllä kärsiä. Vuosien kuluessa hammaslääkärikäynnit ovat osoittaneet kiilteeni ovat hyvin paksu (..onkohan toi nyt oikea ilmaisu? Paksu? Kova? Se kuitenkin.), eivätkä hampaani reikiinny herkästi. Sokerin ja minun suloinen liitto on siis saanut jatkua vuosikaudet.

Muutama ystäväni on kuluneen vuoden aikana ollut kuukauden tai pari - osa jopa puoli vuotta - sokerittomalla herkkulakolla. Olen kuunnellut heidän tarinoitaan pöyristyneenä! Niin pitkään kun terveydessäni ei ole mitään moitittavaa, en to-del-la-kaan luovu tuosta nautintoaineestani. Miksi luopuisin? Nyt on kuitenkin alkanut tuntua siltä, että voisi olla ihmiskokeen paikka. Jos katkaisisin addiktioni hetkeksi, voisin sitten yrittää ottaa lemppariasiani takaisin elämääni, mutta vähän kohtuullisemmin. Tai ehkä paussin aikana huomaisinkin sokeridouppailun olevan vain pinttynyt tapa..?

Paria viikkoa vaille vuosi sitten lopetin tupakoinnin kuin seinään, enkä kuluneen vuoden aikana ole koskenut tupakkatuotteisiin kertaakaan. Yhden yhtä kertaa, vaikka houkutus on ollut suuri. Olen hirvittävän ylpeä siitä, sillä vaikken ole koskaan ollut sitä sorttia, joka röökaa kaksi askia punasta norttia päivässä, on se ollut kuitenkin monta vuotta kestänyt säännöllisen epäsäännöllinen tapa. Nyt ajattelin tehdä saman asian sokerille. Vuodenvaihteessa, 2.1.2015, lopetan sokeristen herkkujen syömisen vähintään ystävänpäivään 14.2.2015 asti. Miksi vasta toinen päivä? Koska UV-krapuloissa saattaa tehdä mieli jäätelöä. Itseni tuntien saatan olla kuitenkin natsi itseäni kohtaan, ja lopettaa sokeridouppauksen tasan siihen hetkeen kun vuosi vaihtuu. Miksi ystävänpäivään asti? Kuukausi on mielestäni liian lyhyt aika katkaista addiktio, ja puoli vuotta/vuosi liian pitkä heti alkuun. Kokeilen siis ainakin tuon 1,5 kk, ja mikäli siltä tuntuu, jatkan niin pitkään kuin huvittaa.

Motiivi tälle katkaisuhoidolle ei ole mikään kuntoiluun liittyvä, eikä oikeastaan terveyteenkään. Koen vain hyväksi vetää itseään toisinaan hieman, hmm, lempeästi äärirajoille, ja koska tupakointi on lopetettu ja alkoholiakin kuluu nykyään niin minimaalisesti, on sokeri viimeinen pahe, josta voi kokeilla vieroittua - siis hetkeksi. Elämässä täytyy olla nautintoja, niistä en halua koskaan luopua. Nyt on vain hyvä aika ottaa pieni hengähdys, ja ehkä "etäisyyttä" ottamalla tarkastella sitä, miksi sitä sokeria tuleekaan puputettua menemään niin tiuhaan.

Mitään sen kummempia "sääntöjä" en ole suunnitellut, vaan ihan normaalia järjenkäyttöä ajatellen olen tehnyt päätökseni. 1,5kk menee siis ilman karkkia, suklaata, keksejä, kakkua, jäätelöä tms. sokeriherkkuja. En juo kaupan mehuja tai syö sokerisia jugurtteja tai muroja, eli lakon aikana sallitut sokerit ovat ne, jotka normaalin ruoan mukana tulevat. En siis todellakaan ala syynätä esim. maitorahkojeni sokerisisältöä, vaan muuten syön normaalisti.

Halusin nostaa aiheen blogissa esiin nyt, koska 1. saatan saada vertaistukea JA esim. reseptejä korvaaviin herkkuihin 2. jotta en heikoimmallakaan hetkellä jänistäisi tästä 3. jotta saisin jo etukäteen sulateltua asiaa mahdollisimman perusteellisesti. En usko elämänmuutosten tapahtuvan sormia napsauttamalla, siksi "surutyö" on hyvä tehdä ennakkoon, että voi sitten heti päättäväisellä asenteella seisoa päätöstensä takana. Jos yksi asia on varmaa, niin tämä neiti tulee nauttimaan joulusuklaasta ja joulutortuista ja muista suomalaisista suosikkiherkuistaan aivan erilaisella fiiliksellä, kun reilun viikon päästä suuntaan synnyinmaan joululomalle!

Lopuksi vielä haluaisin kuulla teiltä kommentteja, jos olette samaa kokeilleet, tai harkinneet! Kämppikseni totesi eilen, ettei ole koskaan tässä miltei neljän kuukauden aikana nähnyt minua huonolla tuulella, että näille kultaisille ajoille voi sitten heittää haikeat hyvästit kun sokerilakko alkaa.. Saa nähdä millainen perseeseen ammuttu karhu tähän taloon muuttaa, olen kuullut sokerista irtautumisen synnyttävän "ihan kivoja" tiloja.. Hyh.

Ajatuksia?

Kommentit (60)

Jansku

Mun mielestä se ei ole edes outoa, jos joka päivä tulee syötyä jotain pientä herkkua. Mulla ongelmana on se, että koska en halua laihtua (liikun aika paljon), tuntuu että joskus jopa pitää hankkia lisää sitä energiaa jostain sokeripitoisesta kun normaali ruoka ei riitä... Pitäisi kai etsiä enemmän energiapitoisia terveellisiä juttuja. Ainakin avokado on hyvä. Sokerilakko kuulostais ihan hyvältä mullekin, en nimittäin halua ajatella itseäni sokeririippuvaisena.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Niin, itselläkin tuo nautittu määrä on varsin kohtuullinen, ei siis ole mitään pakottavaa tarvetta leikata sokeria elämästäni. Siksi painotankin tämän olevan kokeilu, jonka aikana tarkastelen suhdettani sokerilla herkutteluun, ja annan keholleni mahdollisuuden tuntea, millaista olisi elää ilman. Olen kertonut blogissani useasti kärsiväni väsymyksestä ja vakavista uniongelmista, mutta koskaan en ole kokeillut sokerin jättämistä pois. Ehkä siitä saisin apua?

Sokeripitoistahan on myös niin monta sorttia! Jos vaikka irtokarkkien sijaan sitä oppisi enemmän herkuttelemaan luonnollisemmilla vaihtoehdoilla, vaikka marjoilla ja rahkalla ja banaanipannareilla tms, miksei myös raakasuklaallakin? Rasvaa aion lakon aikana lisätä ruokavaliooni, nyt sitä saan niukasti.

Ansku

Aloitin itse viime tammikuussa niin sanotut herkkupäivät, eli vain yhtenä päivänä viikossa saa syödä herkkuja. Puolen vuoden ajan noudatin tätä melko orjallisesti, mutta jossain kohtaa rupesin huomaamaan että mietin koko viikon niitä kaikkia ihania herkkuja joita söisin herkkupäivänä ja kun se päivä koitti ei mikään maistunutkaan niin hyvältä kun olin koko viikon unelmoinut. Tajusin ettei tämäkään ehkä ole se minulle sopiva vaihtoehto. Nyt jouluun asti mässäilen ja tammikuussa pitää keksiä taas uusi strategia millä pidän tämän sokerihiireni kurissa :D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Tollaista olin itsekin suunnitellut tekeväni kun lakko sitten joskus loppuu, mutta mietin just tota ongelmaa!!! Elämässä PARASTA on spontaanius, ja sen pitäisi myös päteä herkutteluun. Jos vaikka tuleekin yllättävä kutsu kakkukahville, niin kieltäytyisinkö jostain baakkelssista siksi, ettei ole X päivä viikosta? Ihan paska ajatus semmoinen elämä minulle, ei kiitos.

Tule siis kertomaan, jos löydät jonkun hyvän strategian! :D

Layra

Itekki lopetin tässä kolmisen viikkoo sitte epäsäännöllisen säännöllisen röökinpolton kun seinään. Heräsin vaa yks päivä ja mietin, et miks helvetissä poltan kun tää ei tuo mun elämään mitään ja maistuu kaikenlisäks paskalle :D Yhet savut otin tällä viikolla poikakaverilta, aloin vaa yskimään ja se maistu iha hirveeltä. Siitä tiesin et oli oikee päätös, plus rahatki säästyy !
Kämppiksen kanssa on myös ollu herkkulakko tässä kohta kuukauden, lauantaina saa taas mässää !! Yllättävän kivuttomasti menny ja keksiny korvaavia herkkuja, esim. banaanijäätelö on bueno. Pari sortumista on kyl ollu ja en tiiä, jugurttipäällysteiset pähkinät luokitellaa ehkä herkuiks mut muuten ilman mitään herkkua. :) Mullakin on aika paha sokeriaddiktio ja oon aika tunnesyöjä mitä tulee herkkuihin niin uskon että tää lakko on rauhottanu sitä iha hirveesti.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kuten tekstissäkin mainitsin, mä olen sen verran rautanyrkki, etten koskaan sallisi itselleni pienintäkään repsahdusta tai "harmaan alueen" juttua. Silloin kokisin epäonnistuneeni koko lakossa. Hyvä kuitenkin jos on tullut noin positiivisia tuloksia, ja sortumisia tai ei, niin pääasiahan se on että edes yrittää! Tsemppiä siis sinne :)

Vierailija

Olin ennen hullu sokerinarkki, tosin siinäkin mulle riitti pieni määrä mutta se pieni määrä oli saatava! Pidin kuukauden totaalisen sokerilakon, kaikki pois. Ja kyllä voisin sanoa, että se on auttanut. Nykyään en nimittäin välitä juuri ollenkaan makeasta, joskus iskee muutaman karkin himo mutta sitten se katoaa. En tiedä onko tuolla vuosia sitten pidetyllä lakolla mitään osaa tai arpaa tämän kanssa mutta olen huomannut, että nautin nykyään paljon enemmän kaikesta suolaisesta hyvästä, enkä juuri kaipaile karkkihyllylle. Mutta tuon lakon aikana oli saatava herkkuja ja silloin herkuttelin marjajäädykkeillä ja pakastemarjoilla, tein iltaherkuksi marjasmoothieita ja mitähän vielä. Pääasiassa muistan karkin sijaan popsineeni jäisiä mansikoita :D Tsemppiä lakkoon, alku on kankea mut kyllä se siitä!

Nanne

Voi Vivian...

Lupaan, että se sisukas minä tulee vielä tämän vuoden puolella lukemaan tämän postauksen uudestaan ja lähtee silloin täysillä mukaan. Nyt vielä harkitsen. Sokerikoukku on oikeesti ihan kamalaa ja elän itsekin täysin sen pauloissa. Tällä hetkellä olen uskaltautunut vasta karkkilakkoon jouluun asti.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Vertaistukea pliiiiis! Joulu on mullakin pakollinen herkkuhetki, mut sitä paremmalla omatunnolla aion nauttia silloin, ja sen voimilla sit strartata uuden vuoden! Kannustan ehdottomasti mukaan!

Janmau

Itsellä tuppaa olemaan samaa "vikaa" ja olen miettinyt lakkoa, mutta en ole keksinyt mitään syytä miksi en söisi jos tekee mieli. Muuten syön säännöllisesti ja terveellisesti sekä urheilen nelisen kertaa viikossa. En pidä sanasta lakko, koska en haluaisi kieltää itseltäni mitään. Enemminkin olen voinut vähentää ja säännöstellä esim. muovin ostoa, maitoa, vehnää yms. Ehkä minunkin pitäisi ajatella se enemmän haasteena itselle kuin harmaana ankeana lakkoelämänä :D jos tai siiis KUN tuohon lähdet niin updatet olis kivoja!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Jep, toi "miksi lakkoilisin" oli munkin hidastaja tähän asti. Mä olen ainaliputtanut ja tulen aina liputtamaan sen puolesta, että elämä on herranjumala ainutkertainen kokemus, josta täytyy nauttia aivan täysillä. Mutta se ei poissulje kokeiluja, eihän? ;) En halua koskaan muttua viivahuuliseksi naiseksi joka laskee kaloreita ja murehtii selluliittiaan.

Janmau

Itsellä tuppaa olemaan samaa "vikaa" ja olen miettinyt lakkoa, mutta en ole keksinyt mitään syytä miksi en söisi jos tekee mieli. Muuten syön säännöllisesti ja terveellisesti sekä urheilen nelisen kertaa viikossa. En pidä sanasta lakko, koska en haluaisi kieltää itseltäni mitään. Enemminkin olen voinut vähentää ja säännöstellä esim. muovin ostoa, maitoa, vehnää yms. Ehkä minunkin pitäisi ajatella se enemmän haasteena itselle kuin harmaana ankeana lakkoelämänä :D jos tai siiis KUN tuohon lähdet niin updatet olis kivoja!

Miina

Itse olen myös niiiiin riippuvainen sokerista ja olikin kamala "järkytys", kun kolmessa raskaudessani minulla on todettu raskausdiabetes (siitä huolimatta, että olen tosi hoikka ja harrastan paljon myös liikuntaa), eli raskausaikana namuset ovat olleet täysin nou-nou :( On siis ollut aika keksiä korvaavia juttuja, joissa ei sokeria niin paljon ole. Muutama viikko meni totutellessa ja kärvistellessä, mutta nyt syön esim. päivittäin aivan ihanaa jätskin korviketta: purkki rasvatonta rahkaa (tai jos oikein haluan herkutella niin turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia, mutta tuosta rasvattomasta rahkastakin tulee yllättävän hyvää ja paksua jankki"jädeä"), loraus mantelimaitoa, iso lusikallinen sokeritonta maapähkinä- / manteli- tai cashewvoita ja 1/2-1 banaania siivuina (ja nämä olleet edeltävästi pakkasessa), sauvasekoittimella vain sekaisin ja päälle vähän luomukanelia, slurps <3 ei nosta verensokereita ja luonnollinen makeutus tulee banaanista, yllättävän nopeasti tottuu sokerittomuuteen ja itselleni jo tuo puolikas bansku antaa hyvin makean suun :) Toki täytyy myöntää, että joka ikinen kerta vauvan syntymän jälkeen olen jo synnärillä avannut huolella valikoidun ja rakennetun Makuunisäkkini ja koukussa ollaan aika nopeasti jälleen...sitä taas odotellessani, pari viikkoa vielä jaksaa :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Kamalaa! :/ Olen pahoillani puolestasi. Kiitos tuosta reseptistä, kuulostaa juuuuuuri siltä, millaisesta tykkään! Kaikki banaanijutut aaah <3 Ja hei paljon onnea viimeisille metreille :) Paras mahdollinen joululahja (eikä vaan herkkujen takia, haha!)

Milsu

Onko sulla ollenkaan sellaista, että syöt herkkuja ns. kausissa? Itsellä nääs ei kesällä tule syötyä oikeastaan muuta kuin ehkä jäätelö viikossa mutta talvisin tulee tasaisesti joka päivä syötyä jotain... Itsekkään en tarvitse sitä kilon makuunipussia mutta yleensä aamupäivällä ja illalla rivi suklaata/keksiä/kakkua on pakko saatava. :[

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hmmm... Kesällä ehkä pikkusen vähemmän, mutta sitten taas tulee juotua enemmän alkoholia ja tosiaan sitä jäätelöä kiskottua, eli sokeriset herkut on vaan vähän eri muodossa :D Pieni ero sesonkien välillä kyllä on, ihan jo siksi, että talvisin lojuu sisätiloissa "toimettomana" paljon enemmän.

miltsi

Hei juu täällä toinen sokerihiiri! Munkin on pakko saada _joka_ikinen_päivä_ jotain makeeta ja turhauttaa kun se iskee aina iltasin, se sokerihimo siis. Oon joskus ollut puolisen vuotta täysin karkittomalla linjalla, mutta nyt en tosiaan muista miten oon ikinä siihen pystynyt. Pari ekaa viikkoo on (kait) vaikeita ja sit sen pitäis helpottaa. Pitäisköhän munki yrittää tulla mukaan tähän? Mut en oo kyllä varma pystynkö luopumaan täysin jätskistä... Mut joku raja tähän hommaan nyt!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

TULE MUKAAN! Jätskikin maistuu tuplasti makeammalta sitten kun sitä saa harvemmin, näin ainakin haluan uskoa :D Helppoa ei tuu olemaan, mutta mulla on todella vahva luotto itsekuriini. Olen lopettanut tupakoinnin, ollut melkein 10 vuotta syömättä sianlihaa jne. Pitää vaan tehdä se päätös, ja olla horjahtelematta yhtään. Tsemppiä! :D

eini

En usko, että tollanen rivi suklaata päivässä ketään tappaa. Tai jos itselläni olisi tuollainen taipumus, en varmaan lähtisi edes lopettamaan sitä :D toisaalta ihmiskoe on mielenkiintoinen. Tupakoinnin kanssa mulla oli ihan sama juttu kuin sulla, tosin siirryin sähkötupakkaan, jota pidän bilettäessä mukana, siitäkin varmaan pääsis eroon jos kaikki kaverit ei röökais... Ja se on jännä, miten tupakkaa on silti ikävä niin usein! Varmaan jaat ainakin osittain tällaiset tuntemukset :D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Niiiiin, ei varmasti tapakaan. Siksi ehkä tuntuukin mahdolliselta kokeilulta, koska mun ei TARVITSISI luopua siitä, mutta olen päättänyt niin tehdä. Vähän sama asia kuin silloin, kun lopetin tupakoinnin. Kaikki me kuollaan ja pari röökiä viikossa ei ole mikään järkyttävä määrä, mutta tietysti voin paremmin ilman.

Kaveriseura vaikuttaa kyllä paljon, ja mullakin ainoa haaste on ollu se, että oikeasti jokainen ystävä tupakoi. Joka ikinen. Kaikki illanistujaiset menee siis niin, että vähän väliä saan pitää some-taukoja, kun muut lähtee ulos kessuttamaan. Rohkeutta ryhtymiseen vaan, seiso omien päätöstesi takana täysillä - omasta terveydestä tässä on kiinni, ei kavereiden :)

Elina

Syö herkut aina aterian yhteydessä ja ksylitolia päälle ni pysyy hampaat kunnossa ;)

Suuntaviiva
Liittynyt27.3.2014

Kuule toedätkö voisin lähteä tähän mukaan? Tee joku isompi kamppis? Tunnistan itseni nimittäin tuosta. Harva se päivä uppoaa jotain. Jos ei karkkia, niin silloin yleensä on kotona kuitenkin kaakaota, jota eilen varmaan join 5 lasia – kun olin vähän kotona saikkupäiävllä ja tsilleen... Että näin...

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Okei tää ei varmasti ollut sun(kaan) kommentin tarkoitus, mutta mulle on tullut vähän parempi mieli kun en oo selkeesti ainoa aikuinen ihminen, joka vetelee sokeria tauluun joka päivä :D Kelasin olevani vähintään poikkeuksellinen, lapsellinen sokerinarkkari. Jee, kiitos tästä :D

Toisekseen, ehdottomasti hyvä idea! Olisko joku Facebook event tähän hyvä tms, niin kaikki halukkaat vois sparrata toisiaan? Pohdintaan, jos vaikka tekisin sellaisen!

Suuntaviiva
Liittynyt27.3.2014

Sori mulla on jäänyt follow-up kokonaan! Turhan harvoin tulee käytyä täällä MyCosmossa nykyään... FB-event voi ollayks, mutta tämä blogikin kai riittää. Aino Rouhiainen on aika hyvä esimerkki, se on tällaisia useamman jo vetänyt ja kai ihan pelkästään blogin kautta, mutta silti toiminut!

annemaris

Mä oon ollut nyt yli 4 viikkoa karkkilakossa. Ainoo sokerinen herkku mitä oon vetänyt on yksi perjantaipulla (ja ok 2 pulloo skumppaa), ja neki vaan sen takia koska oli pakko juhlistaa sitä, et mua koskeva avioliittolaki etenee eduskunnassa :D Shout out to #tahdon2013 haha. Oon aika paha sokerinarkki ja se kyl näkyy painossa. Mä en tunne käsitettä yksi pala suklaata ja oon kateellinen kaikille, jotka pystyy hillitä ittensä Fatzerin sinisen äärellä. Mä lopetin ensin maidon ja eliminoin sitä kautta maitosuklaan elämästäni. Ja sit kuukauden pääst menin sokerilakkoon. Oikeestaan ero on siin et vedän sokerihimooni aika paljon hedelmiä ja marjasmoothieta, jotka on btw tehty riisi- tai kaurajuomaan, ei edes sokeriseen jugurttiin :D Sen voin sanoa et tää sokerittomuus vaatii ihan helevetisti jos on tottunut vetämään herkkuja päivittäin. Mun kropalla on ihan selkeesti vieläkin vieroitusoireita. Aivoista puhumattakaan.. Tää on ennen kaikkea psykologinen juttu. Ja joo, en aio olla sokeriton loppuelämääni. On vaan tärkeetä todistaa itelleen että pystyy kontrolloida omia halujaan sokerin suhteen. Oon todellaki sun tukena!!! We can do it!!!! #nomoresugar2015 tai jtn :D

Lisa

Olen itse suorittanut tänä vuonna sokerittomansyyskuun! Ei kuulostaa yhtään niin pahalta kuin lakko ;) olin aivan jäätävässä koukussa makuunin irtokarkkeihin, oli pakko tehdä siis jotain. Vaihdoin makuunin punnitse ja päästää puljuun. Sieltä löytyy vaikka mitä aineksia luonnonsokerin herkkuihin. Itse salille ne itsellekin sillä tämä oli pointti löytää terveellisempiä vaihtoehtoja. Taatelit on aivan huippuja ❤️ niistää saa blenderillä väännettyä vaikka mitä herkkuja. Huippu on myös kuivat hedelmät joihin ei ole lisätty sokeria. Tsemppiä lakkoon! :)

Suvi

Mulle terkka joskus neuvolassa vähän mainitsi, kun kerroin herkkuilevani sen n. 5 päivää viikossa. Just saman puolustuksen annoin; paino on normaali, hampaat ehjät, ja voin ihan hyvin syödä vaikka vaan kolme palaa tummaa suklaata ja sit on hyvä. Mut voi ei jos sitä "pientä makeaa" ei talosta löydykään, apua!

Pitäisiköhän munkin sitten liittyä lakkoon, jotain tuon suuntaista jo vähän olin miettinytkin, nyt on vielä muutama vauvakilokin tiputettavana :). (ot löysin muuten tänään taatelikakun ohjeen lehdestä ja juuri odottaa taatelipaketti kaapissa, pitää lähteä leipomaan...)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Joo joo, mukaan ihmeessä! Ryhmässä tällainen on helpompaa, ja vaikka perkele mun kämppikset ei meinaakaan lähteä tähän mukaan, niin mua lohduttaisi edes se ajatus, että Suomessa on muutamia muita sokerittomia sissejä henkisenä tukena!

Tiuku

Jes, mahtavaa! Odotan innolla raportointia lakon sujumisesta. Itse olin vuosi sitten parin kk:n lakossa ja sinä aikana mieleni ei tehnyt alkua lukuunottamatta herkkuja. Kun viimeinen päivä koitti, lähes pakotin itseni syömään herkkuja onnistumisen kunniaksi, niin siinähän avautui Pandoran lipas! Nyt olen jälleen niin sokerikoukussa, ettei rajaa! Lähes joka päivä pitää saada herkkuja, eikä minulle valitettavasti riitä ihan pieni määrä. Tuntuu että elämä pyörii ruoan ympärillä. Piilottelen herkkuja ja syön niitä läheisiltäni salaa. Onneksi urheilen paljon, joten painoni pysyy kurissa, mutta olisi ihanaa jos vartaloni voisi kehittyä aiempaa timmimmäksi ja sehän tuskin onnistuu ilman herkkujen hyvästelemistä...

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Sitä varmasti tulee, kiva että kiinnostaa! Toi salaa syöminen ja piilottelu on kyllä paha, se kertoo mun mielestä jo pikkuisen ehkä ns. ongelmakäytöstä.. Ei siis sillä, että hätää jättimäiseksi paisumisessa tms olisi, mutta ei tee varmasti psyykkeelle hyvää "valehdella" itselleen tai muille, jos ymmärrät mitä tarkoitan? :) Lähde mukaan tähän lakkoon, yhdessä olemme vahvempia hahaha!

Battery

Olen itsekin pahemman luokan sokerinarkki. Joka päivä vähän jotain. Oon pitäny kerran karkkilakkoa puoli vuotta, herkuttomia helmikuita ja mitä näitä nyt on.. Sokerilakko onnistuu oikein hyvin kunhan vaan päätän. Nimenomaan totaalilakko. Se oikeestaan se ongelma onkin. Silloin kun sitä sokeria "saa" syödä niin sitä kans syödään, mutta sit kun on päättänyt että ei syö, niin sitä ei tee mieli. Eli vika taitaa olla päässä.

Nyt tämän syksyn aikana oon alkanut kiinnittää enemmän huomiota kasvisten syöntiin ja pitkiin hiilihydraatteihin ja näistä tuntuu olevan apua. En enää niin usein kaipaa makeaa, ainakaan sellaista supermakeaa, kuten hedelmäkarkit tms. Ainoa mitä tekee mieli on suklaa tai salmiakki. Nyt pitäis vaan opetella tunnistamaan se milloin oikeasti tekee mieli ja milloin ostaa vaan vanhasta tavasta.
Tsemppiä sokerilakkoon! Itsekin ajattelin tammikuussa aloittaa (2.1 :D), kun joulukuussa tulee kuitenkin suklaan liikakulutuksen juhla-aika. Ps. 2-tyypin diabetes, pelkään enemmän kun mitään. :D

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Totaalilakko on joo ehdottomuus. Ajattelin olla ekan viikon myös ilman hedelmiä/syödä niitä rajoitetusti, koska näen itseni sieluni silmin vetävän niitä kilokaupalla, ja olevan ihan fruktoosipöllyissä.. Siis tiukka startti vaan, ja sitten katsomaan mihin voi sen rajan vetää!

2-tyypin diabetes = pahin asia maailmassa mitä voin itselleni kuvitella :D

Marissa

Nyt osui ja upposi.

Olin ennen humalatupakoitsija, nykyisin poltan (lähes) päivittäin.
(Tupakoitsijoiden kanssa on vaan niin hitosti hauskempi käydä ulkona, samoin tyyppien kanssa jotka juo bisseä.)

Syön suklaata joka ikinen päivä. Vähintään 100g suklaata/karkkia joka päivä. En syö kylläkään muita hiilareita.
Olen hoikka ja treenattu. Koskaan ei ole ollut reikiä hampaissa.
Mutta voi luoja sitä väsymystä.

Pitäis ehkä tehdä jotain.
No, ensi vuonna sitten.
Tsemppiä sulle.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Joo, mä olen aina ollut jopa vähän ylpeä siitä, että tässä harmaiden ja kurinalaisten ihmisten joukossa olen se, joka juo kaljaa pullosta ja nauttii viinistä ja syö suklaata ihan keskellä viikkoa (!1ää1ä1!!!! :DD) ja ja ja! Röökin lopettamisessa, tosin, sain todella yllättävästi tukea myös niiltä ystäviltä, jotka ovat olleet uskollisena savutteluseurana aina.

Kokeiluun vaan mukaan! Kiitos tsempistä!

j0rsub0rsu

Siis kamalaa sanoa näin, mutta IHANAA että on vielä ihmisiä, jotka rehellisesti vetää sokeria about yhtä paljon kuin mä itse kaiken sen terveyshöttö-"ruoan" sijaan, jota nykyään pitäisi noudattaa orjallisesti. KAIKKIEN. Mä olen todella paha sokerihiiri, ollut pienestä pitäen. Samoja ongelmia minullakin: oon aika läpipaskoja aineenvaihdunnaltani ja olen tosi hoikka vaikka puputankin makeaa (sekä sipsit ja dippi on myös ehdoton lemppariasia maailmassani). Välillä salaa jopa toivon, että lihoisin helpommin. Silloin näkisi konkreettisemmin mitä sokeri saa kropassa aikaan. Kyllähän se tottakai siis vaikuttaa muulla tavoinkin kuin vain lihottamalla, mutta kaipaisin jotain konkreettista haittaa, että siitä olisi helpompi luopua. Reikiä mulla ei myöskään ole ollut yhden yhtä hampaissa ja olen kuitenkin jo 25vuotta.

Olen nyt elokuusta asti noudattanut sellasta, että en itse osta mitään herkkuja kotiini (oli muuten ihan kiva huomata paljonko rahaa uppoo esim. kuukaudessa herkkuihin... järkyttävää) tai muutenkaan. Muiden tarjoamina kyllä voin syödä, mutta itseasiassa yhtä kertaa lukuunottamatta ei ole edes tehnyt mieli makeaa missään juhlissa tai vastaavissa, missä sitä on ollut tarjolla. Olo on ihan uskomattoman paljon parempi lähes herkuttoman ruokavalion kanssa, että sellainen konkreettinen hyöty on nyt havaittu. Tsemppiä! Eka viikko oli aivan helvettiä omalla kohdallani, mutta sen jälkeen huomattavasti helpompaa. Keksi itsellesi joku kiva palkinto (muu kuin herkut!:D), jonka annat vaikka puolivälissä suoritusta.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Ihana kommentti, kiitos siitä!!! Mulla on toooosi sama filosofia sun (ja monen muun tähän kommentoineen) kanssa, se on ollut mukavaa huomata. Elämässä on vakavampiakin asioita kuin ruoka, ja pienet nautinnot tasapainottaa sellaisia mukavasti.

Toi on muuten tosi toimiva juttu! Mä olin nuorempana, siis joskus teini-ikäisenä, TODELLA paha sipsinarkkari, ja pääsin niistä irti niin, etten enää koskaan ostanut niitä itse itselleni, mut jos vaikka kotibileissä oli tarjolla, niin söin hyvällä omatunnolla (koska silloin ei todellakaan kehtaa vetää koko kulhoa yksin :DD). Sittemmin sipseille kävi niin, että tulin niin ylitsepääsemättömän krantuksi, ja maailmassa on ehkä viitisen sipsilajiketta jotka mielestäni maistuvat hyvälle, ja aina niiden tullessa vastaan sallin itselleni sen rasvaisen ja suolaisen taivaan.. Mmmmmm. Ehkä voisin yrittää soveltaa samaa sokeriin sitten lakon jälkeen? Ja kiitos tosta palkintoideasta - todella toteutuskelpoinen!

Vierailija

Tämä on niin totta! Tai kun ajatellaan miten paljon oikeasti tuota sokeria on tarjolla, puhumattakaan miten helppoa sitä on vaan aina ottaa. Jos kaveri tarjoaa suklaata, niin totta kai sitä ottaa. Sukulaisen luona vieraillessa kahvipöytä notkuu jos jonkinlaisista herkuista. Oleppa siinä sitten kieltäytymättä.. Onnea yritykseen! :)

emma

Mua alkaa jo tosissaan pelottaa, kuinka samalla aaltopituudella välillä oon sun kanssa... Olin tossa pari viikkoa sitten terveystarkastuksessa ja vaikka sokeriarvot olivat kunnossa (ihme kyllä), mutta painoa vähän liikaa, vyötärönympärys liian leveä ja KORKEA KOLESTEROLI. Siis kenellä alle 40-vuotiaalla on koskaan ollut korkea kolesteroli?! Lääkäri kyllä sanoi, että sen ei pitäisi johtua sokerista, kun sokeriarvot olivat kunnossa. Joka tapauksessa lääkärin lausunto oli tiivistettynä (ja ehkä vähän liioiteltuna) että saan kohta sydärin. Pahinta tässä on se, että en oikeasti ymmärrä mistä tämä johtuu. Syön täysin normaalisti ja liikun päivittäin. Ainoa huono tapani on jatkuva sokerin syönti (jonka ei pitäisi kolesteroliin vaikuttaa lääkärin mukaan?), joka näkyy sitten ilmeisesti vyötäröllä (ja hampaissa). MUTTA entä jos syö kohtuudella? Entä jos ei juo tai polta? Entä jos syö muuten terveellisesti? Entä jos tiedostaa ongelmansa? Entä jos ei halua stressata? Entä jos ei halua luopua mistään? Entä jos ei ole väsynyt? Entä jos on itse tyytyväinen? Entä jos on onnellinen? Onko meistä kukaan koskaan täysin terve?
Lähden mukaasi tähän kokeiluun, jos joskus pystyn lopettamaan jossittelun.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Mun yksi todella fitti ja erittäin terveellisesti syövä ystävä kärsii myös kohonneesta kolesterolista. Sillä ei siis välttämättä ole tekemistä vyötärökilojen ja sokerin tankkaamisen kanssa, vaan ongelma voi olla myös geneettinen, päättelisin. Mutta kannattaa ihmeessä tehdä elämäntapoihin muutoksia sinne mistä voi, eli sokerilakkoon vaan mukaan! Tsemppiä ja ihanaa joulua :)

salla

oujea vivve!! niin ajankohtasta! lopettelen tässä tupakanpolttoa vaihtelevalla menestyksellä (vähentynyt roimasti kuitenkin, jes!), tällä viikolla otin varaslähdön tipattomaan koska keväällä alkaa urheilun takia alkolakko ja myös sokeri tulee uupumaan keväällä ruokavaliosta. täältä siis saa vertaistukea!! oon niin sokerikoukussa kun olla ja voi. oon ennenkin kokeillu vähentää ja onnistunu, miksi ihmeessä oon taas koukussa. oon kyllä koukuttavaa sorttia aineen ku aineen suhteen, niinku listasta ehkä näkyy, hehz. tsempataan toinen toisiamme!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Siis en kestä että enää pari päivää aikaa vetää sokeria, nyyh nyyh! Mut kyllä se siitä, tiukasti vaan ei! Tsemppiä myös sulle isosti! :)

xod

Mulla on sama juttu, ollut jo vuosia, että joka päivä pakko syödä jotain herkkuja. Nytkin istun sohvalla lukemassa blogeja ja syön sipsiä. Kotona on aina oltava eri laatuja herkkuja, jädeä, sipsiä ja karkkeja. Kun kyllästyn sipsiin, vaihdan vaan karkkiin... Tosi huono! Joskus oikea ruoka jää kokonaan. Tää taitaa siis olla mulle todellinen ongelma :D Oon varmasti melko riippuvainen sokerista mutta tää on samalla myös huono tapa, sillä aina iltasin yksin kotona vaan automaattisesti ottaa herkut viereen kun makaa sohvalla. Päätin muutama päivä sitten myös että oon koko tammikuun ilman herkkuja! Tiedän jo että siitä tulee vaikeeta... Oon pari kertaa yrittäny jo tänä vuonna mutten vissiin niin tosissani. Vuosi sitten yritin enemmän tosissani mutta pari päivää meni ja olin monsteri :D oikeesti ITKIN suklaan perään ja olo oli muutenkin tosi huono. Silloin poikaystävä toi suklaata ku pyysin ja ei kestäny kattoa... Mutta tavote on nimenomaan saada tätä hiukan edes kontrolliin :D Herkkupäivä kerran viikossa kohtuudella tms... Wish me luck!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

"joskus oikea ruoka jää kokonaan" SAMA! Ja toi on toooosi paha. Okei, noin käy harvoin plus silloin painan pikkusen villasella "nokun oon aikuinen hehehe huomenna syön taas kunnolla.....", mut on se nyt silti vähän överiä :D

Tapariippuvuushan se on kyllä pahin. Voiskohan siis sullekin tää katkaisuhoito toimia? :) Good luck young lady!

Nina

Moi! Itse olen nyt ollut noin puoli vuotta lähes täysin ilman valkoista sokeria (hedelmiä ehkä 1 per pvä). Tämä toimi vain kun sokerihimotuksen kohdatessa korvasin sen jollain terveellisemmällä. Esim raakasuklaa, purkka, questbarit... En pystyisi ikinä elämään pelkillä vihanneksilla, pitää olla nautintoa mutta valkoista sokeria en enää kaipaa. Ongelmana on lähinnä sosiaaliset tilanteet.. Kuinka monen mummon luona on vaikka raakasuklaata kahvipöydässä... Huoh.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Aijai, voiskohan noi Questbarit lukea hyväksyttävien herkkujen listalle... Nimittäin nyt tässä pari pv ennen alkua on pienoinen paniikki iskemässä et mihin on tullut lupauduttua :D

Jatta

Sama vaiva on täälläkin! Syön poikkeuksetta jotakin makeaa joka päivä, mutta vain suhteellisen pieniä määriä. Asiaa "pahentaa" se, että rakastan leipomista ja lähes joka viikonloppu tulee leivottua jotain herkkua, mitä sitten syön koko viikon ajan. :D Sen takia en haluaisi pitää herkkulakkoa, koska sitten en voisi leipoakaan.. Täytyy kyllä tunnustaa, että välillä tulee syötyä joku kakkupala kunnollisen välipalan korvikkeena, mikä ei myöskään ole kovin terveellistä! Mutta elämästä pitää nauttia, enkä halua olla liian ankara itselleni ;)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Leipominen on kans mulla yks heikko kohta, ja sit niitä tulee tosiaan syötyä se pellillinen :D JA ennenkaikkea noin, että elämässä täytyy olla paheita ja nautintoa, mutta 8vk ilman sokeria pitäisi myös tarvittaessa olla mahdollista - ainakin siis olen oäättänyt niin! :D

Helinä

Taisinkin mainita joskus, että selän murtumisen aikoihin lopetin sokerin käytön täysin samalla tavalla, eli ei mitään tällasia herkkuja, mut normi ruoissa en alkanu karttaa sokeria (se on mahdotonta, harmittavaa että KAIKKEEN tungetaan sokeria!).
Se päätös oli ehkä paras omaan hyvinvointiin liittyvä päätös jonka oon tehny! Mä mietin myös painonhallintajuttuja, ja paino on paljon helpommin hallittavissa tällä päätöksellä. Olin myös aika paha sokeriaddikti, mut en pystyny usein lopettamaan sitä ihan siihen mihin oisin halunnu. Huolestuttavinta oli kun tajusin et mun elämä lähes pyöri sen ympärillä, että millon ja mitä herkkua saisin seuraavan kerran. Enpä mieti enää, ei tuu kiukkukohtauksia, mieliala muutenkin enemmän hallinnassa, mikä oli todella kriittinen asia selän murtuessa. Syvälle mentiin silti, mut sokeripiikeillä + liikkumattomuudella + sosiaalisella vammautumisella olis menny varmasti vielä syvemmälle.
Eli höplötipöp, lyhyestä virsi kaunis: MAHTAVA JUTTU, tsemppiä satelee kyllä täältä suunnalta! Se on kaikkien mielihalujen vastustamisen arvoista!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Mä olen aika tasamielinen, en siis ainakaan nykyään koe mitään moodswingejä.. Toista taitaa olla sit kun sokerin viekkarit iskee.. :D Kiitos tsempistä Helinä, ens viikolla lähtee!!!!

Helinä

Ps. Ja rahaa säästyy! Ei olis kyllä ollut yhtä helposti Alaska ostettavissa jos oisin käyttäny rahaa sokeriin.
Pps. Irrottautumista saattaa helpottaa kun mietit mitä herkut on - sokeria. Käytät rahaa ja aikaa sokeriin. Järjetöntä, eikö?!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

^Tämä!!!! Toivon todella et huomaan säästöä. Vois keksiä jonkun shoppailupalkinnon jos/ KUN lakko pitää?

Darja

Minulle kävi juuri niin että paastosokeri arvo oli lähelle seiskaa. Syön sokeria paljon,karkit leivonnaiset ynm.menee.
Olen muuten malliltani ihan normi paitsi vatsa on pyöreä kuin raskaana olisi. Nyt olen tehnyt henkistä työtä aloitan sokerilakon tammikuussa. En syö namuja enkä leivonnaisia enkä jäätelöö. Olin muutama vuosi sitten pari kuukautta ja paino laski jotain 8kg. Vaikka söin normi ruokaa tavallisesti ,ehkä jopa enemmän.
Sokeri sairastuttaa.

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram