Radikaalein elämänmuutos Tanskaan muuttaessa ei ollut vieras valuutta, uusi kieli, tai edes opiskelujen aloittaminen. Kaltaiselleni kotihiirelle, ja vielä hyvin itsenäiselle sellaiselle, suurin muutos oli asettua kimppakämppään asumaan. Miten elämä sujuu viiden erilaisen naisen asuttaessa yhtä huushollia, etenkin jos on tottunut omaan rauhaansa ja elämänrytmiinsä?

Olen aidosti yllättynyt (heh - niin yllättynyt, että omistan aiheelle oman postauksen!) siitä, miten hyvin kaikki on kämppiselämässä sujunut. Vielä enemmän yllättää se, että oikeasti nautin asua tässä rämäpäisessä tyttökommuunissa!

Kun 20-vuotiaana muutin takaisin Suomeen Australian etapiltani, oli minulle itsestäänselvää muuttaa omaan pikkuruiseen yksiööni. Ehkä se onkin varsin luontevaa, että aikuiselämänsä alkaessa haluaa asua nimenomaan yksinään, kun ekan kerran elämässään se on mahdollista. Vaikka kimppakämppä olisi ollut budjettiystävällisempi ratkaisu Helsingin vuokra-asuntojen hintojen hipoessa (edelleenkin) pilviä, ei kodin jakaminen houkutellut. Lisäksi seurasin vuosien saatossa miten yksi jos toinenkin ystävyyssuhde muuttui, noh, ei niin lämpöiseksi ihmissuhteeksi yhteisasumisen ja siitä koituvien konfliktien myötä - tuntui pieneltä hinnalta säilyttää hyvät suhteet ystäviin, ja saada hengata juuri niin usein alasti kotona mitä huvitti.

Seuraava asumismuotoni oli avoliitto, joka silloin tuntui maailman parhaalta idealta. Muuttolaatikkoja yhdessä pakatessa sitä näki vain ne hattaraiset visiot siitä, miten satumaisen romanttista olisi joka päivä herätä ja nukahtaa armaansa vierestä, ja miten joka aamu jaksaisin keittää hänelle mannapuuroa tyytyväisenä hyräillen.. Juuh elikkäs aika kaukana kuvitelmistani oli jokaviikkoinen pyykkituvan käytöstä riitely, toisen kuorsaamisen kuuntelu sekä se auttamaton arkipäiväistyminen.. Okei, ei mikään suhde varmasti kariudu asumismuodon takia, mutta jos jotain vuodet yhteiskämpässä puolison kanssa opettivat, niin NEVER AGAIN. Nykyään samoissa hattaraisissa unelmissani haaveilen ennemminkin yökyläilystä tai lomailusta toisen kotona, yhteinen omistusasunto on kaukana toiveistani.

Lusikoiden mennessä jakoon muutin Punavuoren penthouseeni, jossa tunsin taas voivani hengittää. Tuntui ihanalta saada tehdä juuri mitä huvittaa, pitää kotia juuri niin sotkuisena tai siistinä mitä kiinnosti, ja tietää aina kotiin tullessa, että eilen ostamani ruoat olivat edelleen koskemattomina siellä minne ne olin jättänyt. Ei huolta toisen reikäisistä sukista, ei hampaiden kiristelyä kun vinyylikokoelmalle varattuja hyllyjä piti taas laajentaa, ei ketään pitämässä jatkoja huushollissa - paitsi siis minä itse, niin halutessani. Voi, miten usein kohottelin kulmakarvojani kimppakämpissä asuville ystävilleni - miten ihmeessä he voivat elää itsenäistä ja rauhallista elämää omassa rytmissä, jos koko ajan pitää huomioida jotain toista ihmistä?

...Ja tässä sitä nyt ollaan, neljän naisen kanssa saman katon alla. Vielä kesällä olin täysin vakuuttunut, että ehdottomasti haluan jatkaa yksinäisenä sutena myös Tanskassa. Yksiöt ovat kotikaupungissani hyvin edullisia verrattuna Helsinkiin, joten valinta ei niinkään ollut kiinni rahasta. Mikä sitten muuttui? Asenne. Kun minulle tarjottiin alivuokrakämppää toisen tytön kanssa jaettavasta kimppakämpästä kahdeksi ensimmäiseksi kuukaudeksi, puntaroin vaihtoehtojani pitkään. Loppupeleissä varmaan muutaman ystäväni rohkaisevat sanat vakuuttivat minut siitä, että voisin ehkä kaksi kuukautta sinnitellä jonkun toisen kanssa eläen.

Puolalaisen kämppikseni kanssa kaikki sujui aika mukavasti. Oli muutamia päiviä ja muutamia hetkiä jolloin toisen kummalliset tavat oikeasti ottivat päähän, mutta muutamaa ylilyöntiä ja niiden jälkeen hyvässä hengessä käytyä keskustelua lukuunottamatta kaikki oli kivaa. Yli sataneliöisessä asunnossa riitti lääniä omalle rauhalle, ja kämppikseni oli hyvin huolehtiva ja ystävällinen minulle. Muutamina iltoina istuimme hyvän ruoan ja viinipullon kera sohvalle jauhamaan syvällisiä, ja ne hetket jäivät kaikkein lämpimimpinä muistoina mieleeni. Kämppikseni oli hyvin erilainen ihminen mitä minä, ja opiskeli eri koulussa, siispä päivittäinen kommunikaatiomme oli aika pintapuolista ja sellaista asialinjalla pysyvää. Pelkäsin että keittiön/kylpyhuoneen jakamisessa tulisi ongelmia, mutta kaikki sujui jouhevasti - paljon paremmin mitä ensin kuvittelin.

Kun minulle tarjoutui mahdollisuus muuttaa kaupungin parhaalle sijainnille kesällä remontoituun superedulliseen kämppään, suostuin lähes miettimättä. Kotonani asuvat kaksi tsekkiä ja kaksi hollantilaista neitiä olivat minulle entuudestaan koulusta tuttuja tyyppejä, todella rentoja ja hauskoja kaikki. Lisäksi vapaa huone oli asunnon suurin, ja yhden yön asiaa pohdittuani tein sopimuksen, ja täällä sitä ollaan! Ihan muina kimppakämppäilijöinä. Outoa, miten sitä voi vastustaa jotain asiaa niin hanakasti vain siksi, ettei ole antanut sille mahdollisuutta! Nykyisessä kodissani on niin hyvä yhteishenki, mukava puheensorina, ehtymättömät ruokavarastot, ja aina seuraa iltakävelylle tai ruokakauppaan. Ehdottoman positiivista on myös se, että kämppikseni arvostavat omaa rauhaa todella, todella paljon, ja toisten omaa tilaa ja omia tavaroita kunnioitetaan. Vaikka meillä kaikilla on omat astiamme, paistinpannumme, kahvinpurumme ja suihkusaippuamme, lainaavat kaikki omistaan aina auliisti pyytämättäkin.

Sanoinko jo, että kämppikseni ovat mukavia ja hillittömän hauskoja? Yksi yrittää kovasti olla dieetillä, ja oli ympyröinyt kaupan mainoskatalogista "wishlistin" ruoista joita tekisi mieli. Löysin listan eilen, ja olin tikahtua nauruun.  Minut on myös tuomittu asuntomme parantumattomaksi mummeliksi, koska mussuttelen hapankorppuja ja latkin kahvia ja punaviiniä, joka on kuulemma lähestyvän keski-ikäisyyden merkki.. Sunnuntaina kotiin raahautuessa suorastaan liikutuin, kun kaksi Tanskaan loman ajaksi jäänyttä kämppistäni olivat askarrelleet ulko-oveen tervetuliaskortin meille reissusta saapuville! Kämppikset tuntuvat tavallaan perheeltä, mutta hyvällä tavalla vierailta. En kestäisi vieläkään mitään symbioosielämää kenenkään kanssa, jossa koulun jälkeen pitäisi tuntea painetta lojua yhdessä sohvalla iltaan asti, ja jossa kaikki pitäisi tehdä yhdessä kuuluakseen "porukkaan". Toisinaan on mukavaa sopia teekutsut koko porukalla keittiöön ja höpistä kuulumisia, mutta itselleni riittää mainiosti ne ohimennen vaihdetut ajatukset kun yhdessä odotetaan teeveden keittymistä, tai haetaan aamulla pyörät varastosta. Balanssi on siis enemmän kuin kohdillaan, ja hyvä niin. Uskon viihtyväni täällä pitkään, varmasti niin kauan mitä Herningissä opiskelen.

 

Kimppa-asumisen plussat:

- aina seuraa/apua kun sitä kaipaa

- jollain on aina topz-puikkoja/printteri/suklaata/vasara/mitä ikinä tarvitseekaan

- kotona on jotain muutakin kuin pieni ja nuhkuinen keittokomero sängyn vieressä - ihanaa asua suuressa asunnossa jossa mahtuu olemaan ja kävelemään

- kaikki laskut, vuokra ja muut kulut jaetaan nuppiluvun mukaan

- koskaan ei tunnu yksinäiseltä

 

Kimppa-asumisen miinukset:

 

- ei voi käydä yöllä suihkussa

- no ei voi ihan niin paljoa hengailla alasti

 

ääreislol-kuvan lähde täältä

Kommentit (8)

schmigzu

Kiva postaus, ite en oo koskaan asunut kimppakämpässä (enkä varmaan asukaan) mutta suhtaudun siihen ehkä vähemmän inhoten luettuani tämän kirjoituksen :D Ja muuten, avoliitosta, on olemassa myös miehiä joiden kanssa on mukava asua, jotka hiippailevat kotiin baari-illan jälkeen, käyvät kaupassa ja ostavat myös sulle ruokaa, hakevat ex-tempore töistä ja antavat puuhastella omiaan ;) Mutta jooh, voin kuvitella että huonon kokemuksen jälkeen nousee tosiaan se seinä pystyyn.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

:D hahaa, hyvä että joku saa myös sellaista positiivisempaa aivopesua tästä. Ja ihana kuulla noin positiivisista kokemuksista avoliitosta :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

KUINKA HYVÄ ON JUUH ELIKKÄS :DD mä RAKASTAN sitä, kuten kaikkia muitakin memejä ja hokemia mitä internetistä löytyy, ja ajan just kahta suomikaveriani täällä hulluuden partaalle hokemalla tota :D JUUH ELIKKÄS EN TOKI AJATELLUT LOPETTAA. NIIH!

vrp

Mä oon myös kammoksunut kämppiselämää ja se kyllä ajatuksena kammoksuttaa edelleen. Onneksi mun tuskin sitä koskaan tarvitseekaan kokea, vaikka pakko myöntää että sait hieman kuitenkin mutkin näkemään asian toisesta näkökulmasta! Mulle on onneksi osunut kohdalle varsin toimiva avoliittolainen, mutta voin kyllä kuvitella että väärän ihmisen kanssa se ois varmasti aika kauheeta. Plus onneksi meillä on välillä niin eri aikataulut että saan olla myös ihan yksin :D Musta tää avoliitossa asuminen on kuitenkin enemmän niinkun asuis perheen kanssa, niinkun tavallaan tietysti asunkin, mutta siis on ihanaa että voin kotona olla ihan täysin sellainen kun oon ja niin paljon alasti kun huvittaa, muttei silti tarvii asua yksin. Asuin monta vuotta yksin kuitenkin jo ja onhan se välillä vähän yksinäistä. Ainoa miinuspuoli on etten saa yksin päättää sisustuksesta!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hyvä jos pystyin kertoa onnistuneemmistakin kokemuksista, heh! En rehellisesti keksi muuta valitettavaa kuin nuo kaksi, ja onneksi aamutakki päällä hiihtely on oikeestaan sama kun hengais alasti.. Mutta kämppisystävällisempi vaihtoehto!

JA mua ilostuttaa kuulla miten ihania avoliittoja muilta löytyy! Tulen vielä kiittämään teitä ja näitä kommentteja kun sanon kyllä yhteiselle avainnipulle! (En ihan heti.)

Miia

Heippa!
Mä oon lukenut sun blogias nyt muutaman kuukauden kai, löysin alunperin mukaan Annan (mungolife) kautta. Mä helposti teen omia päätelmiä ihmisistä, ennakkoluulot ovat typeriä kaikin puolin, ja omat luuloni ovat kääntyneet monesti, kuten nytkin! En tunne sua, ja olen vain ajatellut varmaan vain kuvista päätellen etten pitäisi susta in real life. Nyt kun olen lukenut blogiasi, niin vaikutat sympaattiselta ja mahtavalta ihmiseltä! Kuin tyytyväinen olenkaan kun olen taas omat ennakkoluuloni todistanut vääräksi. En toki ole koskaan sua tavannut, mutta kirjoitustesi perusteella muutin mieleni :)

Postauksesta, osuva postaus. Olen asunut niin yksin kuin kämppiksienkin kanssa. Muutin juuri Helsinkiin, ajatuksena oli muuttaa yksin koska takana 1,5v kämppiselämää ja kaipasin vielä lisää omaa aikaa. Helsingin hinnat - muutto kaverin kanssa ja tyytyväinen olen :D

Ps. Anteeksi romaanikommentti, mutta postaustoiveena olisi tiivistelmä sun Aussiajoista. Olen sen verran uusi lukija niin en oikein tiedä miksi sinne lähdit, mitä teit siellä jne. :)

Jatka samaan malliin!

viuuu

Ite asuin melkein kaksi vuotta kämppiksen kanssa, kunnes avoliitto vei! Kämppiselämä oli huikeaa, kaikki extempore-jutut, yömyöhään venyneet keskustelut, kaikki! Muutin suoraan lukiosta kämppiksen kans, joka siis oli käynyt saman yläasteen ja lukion kuin itse joten kämppis oli samalla yksi parhaista ystävistäni ja koen että kämppiselämä vaan lähensi meitä. Meillä on oma kaveripiiri ja eri koulut joten sitte kotona vietettiin hyvin tiiviisti aikaa yhdessä, aina ovet auki ja keskustelu päällä. :D Välillä toki kämppiksessä ärsytti, jos toinen huudatti huonoa musiikkia täysiä ynm. :D Voi sitä itkunmäärää, kun muutin pois meiän kodista.

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram