Uuteen maahan muuttaminen on kaiken jännittävän ja uuden ja innostavan ja hauskan rinnalla myös uskomattoman rasittavaa. Jokainen päivä oppii uutta, joko itseään haastaessa, mutta myös aika usein pakosta. Hinta sille, että saa kädet ilmassa naama virneessä fillaroida tyhjiä öisiä katuja, ja fiilistellä vapauttaan, on se, että kiusallisiin tilanteisiin joutuu tämän tästä. Milloin ympäriltäsi ei löyty ketään joka puhuisi englantia, milloin tunnet itsesi avuttomaksi, koska et löydä bussipysäkkiä etkä oikeastaan edes tiedä paljonko kertalippu maksaa, ja milloin äännät yhden maailman hankalimman kielen sanoista täysin väärin - sianlihan sijaan vaikka syfilikseksi. Raskasta hommaa.


 


Näin alkuvaiheessa Tanskassa asumistani törmään niin usein tällaisiin tilanteisiin, joissa en tiedä miten toimia. Kieli on hyvin vaikeasti ymmärrettävää, ja paikallisten tavat ovat vieraita. Se on kuitenkin jo niin arkipäivää, ja yleensä pienet kömmähdysten kautta opitut asiat painuvat selkärangan muistiin sen suuremmin niitä raportoimatta. Tänään kuitenkin tapahtui jotain muuta.


 


Lähdin aamulla kouluun hyvillä meilin, ja nappasin ruostekuorrutteisen inhokkipyöräni alleni. Taloutemme toisen fillarin pyörät ovat mystisesti hajonneet kämppikseni toimesta, eli turhautumista nieleskellen olen polkenut joka päivä paskalla pyörälläni koto-Suomessa odottavasta tuliterästä Ponistani haaveillen. En ollut päässyt kuin kolmanneksen verrattain pitkästä koulutiestäni, kun pyörästä kuului räminää, inahdus, ja ketju tippui sijoiltaan. Tähän kohtaan voi kuvitella hikipisaroita puskevan, turhautumisesta kurttusein naamani, joka taivasta kohden kiroilee julmaa maailmaa ja sateeseen vuosiksi hylättyä paskapyörää. Sormeni pinnojen välistä taitellen yritin puskea täysin punaruskeita ketjuja takaisin sijoilleen, mutta turhaan. Ei toivoakaan. Toimivan pyödän sijaan sain anakondan otsaani, aika ison stressin potentiaalisesta myöhästymisestäni luennolta, sekä hyvin öljytyt ja murjotut sormenpäät. Turhautuneena yritin vilkuilla josko löytäisin apua, mutta ei - ei auttanut kuin taluttaa pyöränmokoma syrjään, lukita se työmaan aitaan, ja lähteä käpöstelemään.


 


Koska tuppukyläni todellakin elää vain ja ainoastaan pyöräilylle, on (lähi)joukkoliikenne täällä, noh, erikoinen. Busseja menee kerran tunnissa, ja yllättäenkään tuo kuusikymmentäminuuttisen tähtihetki ei todellakaan osunut kohdalleni. Lähdin siis kävelemään vielä eteenpäin, tiedostaen sen, että minun olisi joko opittava äkkiä lentämään, hyökättävä ohi pyöräilevät tarakalle istumaan, tai kuten viimeviikolla pyörän reistaillessa - tilattava taksi. Harmi vaan, että en tiedä taksikeskuksen numeroa, ja puhelimessani ei ole nettiä. Seisoin vilkkaassa risteyksessä useita minuutteja ohiajavaa taksia hartaasti toivoen, ja samalla rintaa puristi se, että en todellakaan ehtisi ajoissa PÄIVÄNI AINOALLE luennolle.


 


Aikani seistyäni spottasin takavasemmalta todella murjuisen hotellin, ja päätin kävellä sinne sisään pyytämään taksikeskusksen puhelinnumeroa. Kuten arvata saattaa, respassa ei ollut ketään. Ei yhtään ketään. Vilkuilin ympärilleni absurdista tilanteesta häkeltyneenä, kunnes äkkäsin kultakala-allasta tutkailevat vanhukset. Ei ole todellista, mietin, vanhukset eivät täälläpäin todellakaan tykkää puhua englantia, eikä tanskan kielen taitoni ole vielä "ihan" sillä levelillä, että osaisin pyytää apua. (..Piristävänä välikommenttina kerrottakoot, että osaan kysyä tanskaksi 'oletko Tinderissä?' ja sanoa 'ottakaa rauhassa, poliisi saapuu!' Hyödyllistä. ) Koska vaihtoehto oli joko mennä seisomaan autotielle tai liittyä kalakavereiden seuraan, ei auttanut kuin kröhäistä kurkusta jotain förloottalarduengelska- tyylistä. Onneksi kalapapparainen oli näemmä oman elämänsä ristiretkeilijä, ja innoissaan auttoi minua saamaan hotellin henkilökunnan tilaamaan taksin. Papparainen nauroi, että täällä ei todellakaan oteta takseja ilmasta, vaan ne täytyy aina soittaa paikalle hakemaan. "Missä muka taksit vaan ajelisivat ympäriinsä asiakkaita etsien, hahahaha" - joo, täysin absurdi ajatus minunkin mielestäni.


 


Ja sitten taksiin. Kuinkas sattuikaan, että taksikuski oli sama hannu joka ajoi minut TASAN VIIKKO SITTEN myös kouluun pelätessäni myöhästymistä. Epäilen, että tässä tajaamassa ei ole hirveän montaa taksikuskia. Taksissa (jotka on muuten aivan älyttömän kalliita Tanskassa!) pidättelin vitututskyyneliä siitä, etten tuonut omaa pyörääni heti mukanani Suomesta. Nyt ärsytys pyörättömyydestä on sellaisissa mittasuhteissa, että olen valmis käyttämään vaikka viimeiset pennoseni lähettämään Ponini tänne pikakirjeenä. Hitto, ei ole sen ervoista että joka päivä ärsyttää, ja että täytyy turvautua taksiin! Vanhaakaan pyörää ei ole järkevää alkaa juuri kunnostaa, koska se ei ole omani.


 


Kun pääsin koulusta, kävelin henkilökohtaisen pyörättömyyteni via dolorosan takaisin keskustaan, ja päätin pistää sormeni öljyyn vielä kerran saadakseni ketjut kuntoon. Ähelsin ja kirosin, miksei Soneran liittymäni vielä toimi, jotta voisin istahtaa maahan katsomaan jonkun näppärän pyöränfixaus for dummiez- tutorialin youtubesta. Sitten kävi se Tanskalainen Ihme, jonka olen kokenut täällä olon aikana jo useasti - pelastava raksapukuinen enkeli tuli kasvot tuikkien minua auttamaan. Herra raksamies ei oikeastaan sanonut mitään, tarttui vaan osaavasti ketjuihin, ja naureskeli hieman, välillä jotain tanskaksi huikaten. Se kiitollisuuden tunne! Uskomaton. Edellisen illan tanskantunneilta jäi mieleen yksi ilmaisu - godt gået!- jota tavailin hiljaa mielessäni. Kun mies sai ketjut paikalleen ja ojensi fiksatun fillarin onnesta hehkuvalle minulle, äänsin parhaani mukaan skarpaten: Godt gået! Mies katsoi minua kuin puhuisin aivan toista kieltä, mikä itseasiassa varmaan piti paikkansa aika pitkälti. Sanoin uudelleen, enemmän vaimennettua d-äännettä vääntäen (ja varmuudenvuoksi vähän kovempaa, haha) GODT GÅET! Mies repesi täysin nauramaan, nyökkäsin ylpeänä osaamastani, ja lähdin iloisesti rullaamaan kotiin.


 


Noh, ketjut putosivat taas kahdenkymmenen metrin ajelun jälkeen, ja sitten taas uudelleen. Huokaisu. Talutin pyörän suosiolla paikalliseen pyöräkauppaan, tilasin ketjun noston, kiristyksen ja rasvauksen, maksoin leukaa kiristelemättä, ja lähdin kirjastoon naputtamaan projektia loppuun (ja kirjoittamaan blogia). Maksoi pyörähuolto tai taksimatka mitä hyvänsä, ja vaikka auttavaisen herran apu ei kantanut kivenheittoa pidemmälle, olen jälleen yhtä käytännönasiaa viisaampi, ja jälleen enemmän vakuutettu siitä, että tanskalaiset ovat maailman ystävällisintä kansaa.


 


 


 


Ai, ja mitä se 'godt gået' tarkoittaa? -Good job!


 


 


 


 

Kommentit (5)

danishbaking.blogspot.com

onpas hauska lukea blogia kotikaupungistani!! :) jään varmasti seuraamaan!
Tulet varmasti kohtaamaan lisää tanskalaisten ystävällisyyttä ja avoimuutta, mikä on aivan erimaata suomalaiseen verrattuna. ja jos et huomannut täällä saa maistella viinit ja liköörit marketeissa ennen niiden ostoa!
Hyvä että olet hankkinut pyörän, sitä ilmanhan täällä ei pärjää. Ja onnea tanskanopiskeluun, itse en ainakaan ole kohdannut niin paljon ystävällisyyttä, jollei sitä osaa!

Hyviä opiskeluja Herningissä!

Merja

Apua, mä repesin täysin.. Siis en ole vahingoniloinen vaan kirjoitit tarinan taas niin hauskasti, etten muuta voinut kuin ulvoa naurusta. Mutta, toivon että Poni saa kyytiä pikaisesti Tanskaan, jotta ehdit ajoissa luennoille eikä tarvitse enää turvautua taksi-Hannun kyytiin. Onneksi sieltä löytyy ystävällisiä ihmisiä, jotka ovat valmiita auttamaan.

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram