Kuten täältä on useasti voinut lukea, en ole suuri sarjojen ystävä, vaan dokumentit ovat heikkouteni. Taannoin joku pyysi suosittelemaan omia lemppareitani tai suurimman vaikutuksen tehneitä pätkiä, ja näin pääsiäisten pitkien pyhien kunniaksi haluan jakaa kanssanne yhden mielenkiintoisimman dokumenttielokuvan jonka olen katsonut, Blackfishin.

Blackfish on vuonna 2013 ensiesityksensä saanut elokuva, jonka pääosassa ovat vankeudessa elävät miekkavalaat, ja erityisesti Tilikum-niminen, kolme hoitajaansa tappanut valas. Dokumentti pureutuu yksityiskohtaisesti aggressiiviseen Orlandon SeaWorldissa vankeudessa elävään Tilikumiin ja tämän historiaan, ja on paikoin hirvittävää katsottavaa. Luonnontilassa elävät miekkavalaat eivät käyttäydy ihmistä kohtana aggressiivisesti tai uhkaavasti, ja viimeistään dokumentin katsottuaan herääkin suuri kysymys siitä, miksi moista vain ihmisen viihteeksi tarkoitettua rääkkäystä saa vielä laillisesti elinkeinona ja "sirkushuvina" harjoittaa?

Eläinten oikeudet ovat puhuttaneet minua aina. Jokainen kirja, lehtiartikkeli, elokuva ja luonto-ohjelma on katsottava, vaikkeivat ne aina herättäisikään ihastusta ja awws-tuntemuksia söpöistä eläimistä. Vaikka propagandaa puolesta ja vastaan niin turkistuotannosta kuin vaikka vangittuina elävistä eläimistä löytyykin, ei Blackfishiä voi katsoa ilman, että se herättää voimakkaita tunteita. Itse jäin pohtimaan viikoiksi elokuvan katsomisen jälkeen valaiden kohtaloa, ja esimerkiksi eläintarhojen eettisyyttä? On totta, että ilman eläintarhojen pitkäjänteistä toimintaa joidenkin eläinlajien säilyttämiseksi ja kantojen kasvattamiseksi maapallomme olisi menettänyt monta uhanalaista lajia, mutta silti ne arveluttavat. Jos jostain mielipiteeni on kuitenkin sataprosenttisen varma ja järkkymätön, niin valaiden ja delfiinien pitäminen vankeudessa ihmisen viihdyttämiseksi ei ole mitään perusteltua ja hyveellistä tarkoitusperää. Särkänniemeen en astu jalallanikaan ennen kuin sen delfinaario suljetaan, ja on suorastaan häpeä, että tuollaista tutkitusti eläimien psyykettä vahingoittavia laitoksia vielä pidetään toiminnassa Suomessa.

Jos Japanissa delfiinien massamurhasta kertonut dokumentti The Cove herätti sinussa tunteita, on Blackfish varma suosikki. Ei todellakaan mikään hyvän mielen freewilly-pätkä, mutta ajatuksia pitkäksi aikaa herättelevä kuvaus siitä, miten ihmisten julmuus pahimmillaan maksaa ihmishenkiä ja hyökkää omaan nilkkaan - sananmukaisesti.

Blackfish on nähtävissä mm. Netflixissä.

Kommentit (25)

iida

Allekirjotan kyllä itse joka sanan! Rupesin itseasiassa WWF:n kummiksi kun olin tän dokkarin kattonut, vaikka sillä nyt ei suoranaista vaikutusta ehkä valaisiin olekkaan. Mutta jes, tääkin on yksi askel eteenpäin siinä että ihmiset tulee tietoiseksi näistä asioista ja muuttaa mielipiteitään! Ja kirsikkana kakun päälle tähän myös ne delfiinillä ratsastus-turistikauheudet..

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

No todellakin! Tärkeetä olis just se tietoisuus näistä asioista, että jatkossa pyrittäis välttämään tuollaista viihdettä, joka talloo eläinten oikeuksia ja vahingoittaa niitä.

mm

Nyt pitää kommentoida kun osuit niin itselleni tärkeään aiheeseen. Mä katsoin tän dokkarin viime syksynä ja se aiheuttia samanlaista, viikkojen mittaista ahdistusta ja surua että miksi. Mielestäni näitä sea worldeja/delfinaarioita ei voi rinnastaa perinteiseen eläintarhaan siinä mielessä että nämä eläimethän on vangittuina vain ja ainoastaan viihdyttääkseen ihmisiä. Ne tekee temppuja ruoasta. Eläintarhoissa se ei (ainakaan pitäisi) olla niin. Ei sillä että olisin perinteisissäkään eläintarhoissa paljoa käynyt.

Oon itse sukeltaja ja tehnyt sukellustöitäkin joskus, niin se tuntuu jotenkin erityisen pahalta että niin hienoja eläimiä suljetaan pieneen altaaseen kun niiden luonnossa käyttämä alue voi olla satoja neliökilometrejä. En ole nähnyt delfiiniä kuin kaukaa enkä miekkavalasta koskaan, enkä haluakaan nähdä ellei se ole niiden luonnollisessa elintilassa. Mikäs sen hienompaa olisikaan kuin törmätä delfiiniin avomerellä? Jossa se tulee luokse omasta vapaasta tahdostaan, eikä siksi että päivän sapuskat riippuu siitä. Sitä päivää odotellessa :)

http://mminimalisticss.com/

xxxxx

no siis mitä varten ne eläimet siellä eläintarhoissa sitten on? kyllä ne on siellä ihmisten viihdyttämistä varten.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Hmm, no ei tietenkään mustavalkoisesti voikaan rinnastaa eläintarhoihin, sillä tosiaan niiden tekemä suojelutyö on ollut luonnolle korvaamatonta.. Mutta on valitettavasti myös jääärkyttävän paljon eläintarhoja, joiden eläimet elävät nälkiintyneinä ja kuoleman partaalle stressaantuneina liian pienissä tai muutenvaan huonoissa oloissa. Itse olen asiasta ollut useasti pahoillaan, sillä rakastan katsoa eläimiä, mutta iloisen mielen ja ihailun sijaan moni eläintarha on saanut mielen vaan surkeaksi niiden huonossa kunnossa olevien eläinten takia :/ Suosittelen siis ennen reissussa eläintarhaan menemistä vähän googlaamaan, että millaisessa maineessa ko. paikka on. Esimerkkinä Tallinnan eläintarha, jossa käytiin koulun kanssa 2002. Jääkarhut olivat niin pienissä häkeissä, etteivät mahtuneet kuin pötköttämään ja kääntymään. Siitä on jäänyt kammottavat mielikuvat kaikiksi näiksi vuosiksi, vaikka uskaltaisin toivoa/väittää, että nyttemmin eläinten oloja on kohennettu.

Mä olen itseasiassa ollut niin onnekas, että olen luonnossa saanut ihastella sekä delfiinejä että sinivalaita! Australiassa asuessa se ei ollut mikään "big deal" (siis lokaalien mielestä, mulle koko elämää vavisuttava hetki haha), vaan kyllä tuntui nöyrältä uida kun delfiiniparvi hyppii ohi muutamien kymmenien metrien päästä.. Mieletöntä!

Kiitos ihanasta ja ajatuksia herättävästä kommentistasi, ja ihanaa ihanaa pääsiäistä!

Kaisa

Taidan olla erityisen onnekas sukeltaja, olen monta kertaa nähnyt veneestä käsin delfiinejä, jopa ihan pieniä hyppimässä vanhempiensa kanssa vedestä ylös. Ja yhdellä sukelluksella delfiini ohitti minut ja muut sukeltajat metrin päästä ja jäi vielä temppuilemaan meille dive masterin mukana olleella pallolla :) Se oli kyllä upea kokemus. Olen kyllä käynyt myös tuolla Orlandon Sea Worldissä katsomassa myös kyseistä miekkavalas showta, enkä muista ajatelleeni asiasta oikein yhtään mitään :/ Dokkarin paikka siis minullekin!

Jossu

Olen nähnyt kyseisen dokumentin ja herätti paljon tunteita. Suomessakin näytetään sarjoja jotka ovat tuottaneet sea life. Tuntuu kaksinaismoralistiselta että sama firma tekee tv-sarjoja merieläinten pelastamisesta ja sulkee näitä älykkäitä, tiiviitä perhesuhteita muodostavia nisäkkäitä pieniin altaisiin ja pakotetaan esiintymään. Uskon että me ihmiset ei vielä edes ymmärretä valaiden monimutkaista viestintää, älykkyyttä ja perhesuhteita kunnolla. Jos valas tappaa jonkun, voi miettiä mitä itse tekisit jos sinut olisi riistetty asuinpaikastasi, perheestäsi ja vangittu pieneen häkkiin, vaadittu esiintymään ja olisit niin älykäs että ymmärrät kaiken. Ei siinä moni ihminen järjissään pysyisi.

Kepa

Itelle ainakin kolahti toi The Cove. Ihan järkyttävää katsottavaa. Blackfishin oon kans kattonu ja herätti kyllä ajatuksia sekin. Ja monesti kun Netflixistä ollaan ettimässä jotain mitä kattos kavereiden ym kanssa niin oon koittanu tuputtaa Blackfishiä, mut ei oo oikein saanu kannatusta. Mut The Coven jälkeen tuli oikeesti sellanen olo, että jotain olis tehtävä niiden delfiinien puolesta. Kävin jossain niitten nettisivuillakin, mut oon niin huono ymmärtää ja kirjottaa englantia niin jäi joku vetoomuksen tms kirjottaminen tekemättä mitä siellä pysty tekee. Ja ajan kanssa laantui koko "teen kaikkeni delfiinien puolesta" olo. Delfinaarioon en astu, enkä hyväksy delfiinien kanssa uimista tms. Olkoon oma kannanottoni sitten näiden välttäminen.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Heh, tavallaan ymmärrän et Blackfish saattaa monelta jäädä katsomatta mikäli ei toivo tuollaista surullisempaa leffakokemusta, mutta se on kyllä upea upea dokkari! Ja samaa mieltä - mua kanssa surettaa aina kaikki noi delfiinien kanssa uimiset jne vangitsemiset :/ Covesta puhumattakaan.

Kirsi

En ole vielä nähnyt kunpaakaan näistä vaikka suunnitelmissa on ollut jo pitkään. Yksikään eläin ei todellakaan ansaitse tuollaista kohtelua. On muuten myös tuota Temptation Islandia katsoessa tehnyt ihan pahaa katsoa niitä norsuretkiä. Norsuraukat ei näyttäneet ollenkaan onnellisilta ja ihmekös tuo. Itse en IKINÄ menisi tuollaiseen paikkaan "norsuelämyksen" vuoksi. Mielelläni kyllä menisin norsuja hellimään, joten tekisi mieli ottaa mallia ystävästäni, joka oli vapaaehtoisena norsujen "hoitolaitoksessa", jossa hoidettiin ja kuntoutettiin juurikin sellaisia norsuja, jotka oli saatu pelastettua ihmisten orjuudesta ja turistien palvelemisesta melkein henkihieveriin saakka. Huih. Onneksi on myös paikkoja, joissa norsuja kuntoutetaan takaisin niiden normaaliin elämään. Sellaiseen paikkaan voisin kyllä mennä kärsäkamuja ruokkimaan ja niiden kanssa uimaan! :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

JOO samoin, ja siinä TI Suomen introssa on muyös sellanen pätkä missä ne kylvettää tiikereitä tms. :( KAMALAA!

Anna

Mä katsoin tän joskus puolisen vuotta sitten ja oli todella hirvittävä! Vähän aikaa sitten tuli telkkarista myös Gordon Ramsayn dokumentti haineväkeiton valmistuksesta ja sitä en pystynyt paikoin edes katsomaan... Niin surullista ja tulee paha mieli pitkäksi aikaa :(

Kiitos muuten huippuhyvästä blogista! :) Löysin tämän vasta vähän aikaa sitten ja onneksi löysin. :)

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Pakko kattoa toi, kiitos suosittelusta, vaikkei mikään hyvän mielen pätkä näemmä olekaan. Ja hei kaunis kiitos kehuista! Mahtava että löysit tänne :)

salainen

Kiitos vaan perkeleesti dokkarisuosituksesta, katsoin tämän ja itkin järkytyksestä sekä häpeästä sitä kohtaan, miten tyhmä ja julma eläin ihminen on.

Inka

Olin kunnon masokisti ja katsoin joskus varmaan vuosi sitten Blackfishin ja The Coven putkeen, voi sitä tuskan määrää. :( Mutta ne on kyllä erittäin hyviä dokumentteja! Jännä, että Särkänniemen delfinaariossakin henkilökunta sanoo, että delfiini elää luonnossa muka vain noin 12-15 vuotiaaksi ja delfinaariossa paljon pidempään. Samanlaista väitettä taidettiin käyttää myös Blackfishissä. Hesarin maaliskuun kuukausiliitteessä oli just juttua Särkänniemen delfiineistä.

Helinä

Valaat on ehkä mielenkiintosimpia olioita maapallolla, rakastan kattoa dokkareita niistä. Harmittaa vaan hirveesti, että niistä ei oo paljoa dokumentaatiota, koska niitä on vaikee tutkia eikä ne tunnu kiinnostavan tiedemaailmaa yhtä paljon kun esim. avaruus (mikä sekin on harvinaisen mielenkiintosta, eikä se rahojen tunkeminen maapallon ulkopuolisen tutkimiseen oo mun mielestä milläänlailla paha asia). Johtunee siitä et 1) vesi on märkää ja vaikeeta (? :D) 2) ensivaikutelma avaruudesta (ja jostain uudesta) on jännempi ku nää lätäköt joihin kuka tahansa meistä voi pulahtaa.

Back to the topic: toinen supermielenkiintonen dokkari, jonka varmasti haluat nähdä, on BBC Onen tuottama Giant Lives. Se kertoo kaikista valaista ja ottaa myös delfiinit mukaan :)))) Tosin, kuten tästäkin dokumentista käy (mun mielestä) ilmi, miekkavalaat on niitä valaista epämiellyttävimpiä... Sen takia en ainakaan tähän mennessä oo onnistunu ikinä symppaamaan miekkavalaita, mikä on tosi outoa, koska jos esim. nään dokkarissa miten leijonat tappaa norsunpoikasen, niin mietin et okej, sen piti kuolla jotta ne leijonanpennut selviää. Mut miekkavalaiden kohdalla en ikinä pysty näkemään asiaa noin. Ehk oon törmänny vaan sellasiin dokkareihin, joissa miekkavalaat mustamaalataan pahiksiks? Mut katon mielenkiinnolla Blackfishin, jos sit pystyis noita "hirviöitäkin" vähän paremmin empsympkomppaamaan :) Ja palatakseni taas aiheeseen: Näitä valas-dokkareita kun on katellu niin näkee, et niissä toistuu aika usein samat otokset, koska ei vaan ole ollut rahaa/intressejä selvittää/kuvata/tutkia enempää. Mut toi Giant Lives on mun havaintojen mukaan ajankohtaisin mikä löytyy, ja siinä on HD:nä aivan uskomattoman upeeta kuvaa :)

Tässä alotusjakson alusta pätkä: https://www.youtube.com/watch?v=MCrEy5PjFqE&feature=youtu.be

Toi dokkari on senkin takia ihan loistava et siinä seurataan kokoajan myös noita samoja kuvaajia, ja niistä varsinki Didier on aivan mahtava: kaikki on sille pelkkää superlatiivia, ja se on niin innoissaan kaikesta valaisiin liittyvästä! Kuten tossa alotuspätkässäkin tulee esille liittyen sinivalaan kuvaamiseen veden alla: "This is the BEST day of my life" :D Hajoon aina kun kuulen sen :D

TL;DR: BBC Onen Giant Lives on ihan sikahyvä ja valaat parasta maailmassa!

jem

Tää oli kyllä todella pysäyttävä dokkari. Suosittelen katsomaan netflixistä Virunga-dokumentin Kongon vuorigorilloista. Oli kyllä niin jännittävää ja surullista seurattavaa.. Ajattelin että se on avara luonto -tyylinen dokkari näistä uhanalaisista gorilloista, mutta todellisuudessa tuo menisi ihan jostain jännitys-/toimintaleffasta. Kyyneliltä ei tässäkään voinut välttyä!

Ester

Vaikka et olekaan sanojesi mukaan "sanojen ystävä" niin suosittelen silti lukemaan kirjan nimeltään Eläinten syömisestä (Jonathan Safran Foer) kun sanoit olevasi kiinnostunut eläinten oikeuksista.

Kyseinen kirja muutti minun elämäni kolme vuotta sitten, enkä sen lukemisen jälkeen ole koskenut eläinkunnan tuotteisiin ruokapöydässä. Kirja käsittelee todella kattavasti eläintuotantoa ja ottaa faktojen lisäksi myös filosofisen näkökulman siihen miksi syömme eläimiä.

Toivon TODELLA että luet kirjan!! :) Sen jälkeen tiedät paljon enemmän eläimistä ja voit tehdä oman harkitun päätöksen siitä, mitä eläimiä haluat syödä. Kiitos kun puhuit eläinten puolesta.

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Heh, taisit pääsiäishuurussa lukea väärin - en ole SARJOJEN ystävä ;) Sanoista tykkään kovasti, ja kirjoittamisen ohessa tulee lueskeltua paljon. Kiitos tuosta vinkistä, pistän heti lukulistalle, aihe kun on niin mielenkiintoinen! :)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram