Ennen illan bloggaustuokiota ahersin kotona apinan raivolla vaatehuoneen talvikuntoon. Vaikka olo oli maailman väsynein ja nuutunein, uuden kauan odotetun ja superihanan kenkäparin kotiuttaminen motivoi tarttumaan tuumasta toiseen, ja niin alkoi suursiivous. Eihän kukaan halua laittaa mitään uutta ja kiiltävää aarretta nuhjuisten kavereiden kerhoon, eihän?
 
Tein kuten kaikki tuntemani ihmiset, ja aloitin siivouksen repimällä kaikkien hyllyjen sisällön alas valtavaksi kasaksi vaatteita, ja sitten aloin lajittelun. Vaikka jatkuvasti karsin vaatevarastosta ne ei-niin-kivat vaatteet kiertoon, tuntuu se aina tursuilevan yli äyräiden. Lisätilan ja kokonaisuuden selkeyttämiseksi ainoa ratkaisu oli pyykätä ja pakata kaikki kesävaatteet odottamaan lämpimiä kelejä. (kahdeksan kuukautta!!! Järkyttävää!) Maxihameet heivattuani tyhjeni yksi kokonainen hylly, ja ai että miten ihanaa oli viikata syksyiset suosikit hieman väljemmin esille. Mä syvästi toivon, ettei enää tarvitse kipata kaikkia hyllyjä ja pinoja vaatekriisipäissään, vaan voisin kerrankin säilyttää lähes zeniläisen järjestyksen, ainakin yli viikon. 
 
Vaatekasojen möyriminen oli niin eeppistä, että siitä olis pitänyt kuvata joku videoklippi. Näytti aika lailla siltä, kuin WTCn raunioista yritettäisi haravoida jotain kadonneita, eli toivotonta ja uuvuttavaa räpiköintiä. 
Rättirauniot uudelleenjärjestettyäni oli aika siirtyä kenkien pariin. 
 


Hieman haikeana pakkasin kesäiset sandaalini ja tuhannet (siltä se määrä tuntuu kun niihin kompuroi joka. ikinen. päivä.) balleriinat talviunille, ja kaivoin samalla esiin kesälaitumilla olleen kenkähuoltoboksini.
Syksyn yllätettyä suomalaiset olen käyttänyt huoletta vanhoja nilkkureitani ilman suojakerroksien uudelleenlisäämistä, mutta nyt samassa siivouspuuskassa oli oikea hetki ryhtyä siihenkin puuhaan.

Entisenä ja hieman nykyisenäkin kenkämyyjänä painotan sekä muille että myös laiskalle itselleni nahkakenkien huollon tärkeyttä jatkuvasti! Nahka on materiaalina oma suosikkini missä hyvänsä, mutta etenkin kengissä se on ainoa oikea vaihtoehto. Paitsi ulkonäöltään, myös kestävyydeltään ja huollettavuudeltaan nahka on ykkönen. En ole myösään koskaan monen vuoden kenkämyyjän urallani kuullut KENEKÄÄN sanovan jalkojaan "normaaleiksi", vaan aika on vähän levee tosta ja kapee tosta ja kohonnut toi ja nilkka tommonen... You get the point. Nahkan erinomaisuuksiin lukeutuu myös sen pehmeneminen ja yksilöllinen mukautuminen kantajansa räpylään, lue: ne on mukavat jalassa ja paranee käytössä.
Silti, en näe mitään järkeä pistää seteleitä tiskiin yksiön vuokran edestä, ellei vaivaudu toisinaan myös antamaan hellää huolenpitoa jalkojen parhaille ystäville!

Etenkin "tavallisesta" eli pintanahkasta valmistettujen kenkien hoito on yksinkertaista: suihki pintaan kosteussuojasuihketta ostohetkellä, lisää oikean väristä ja hoitavaa lankkia tarvittaessa (varuiksi jos se jollekin sattuu olemaan epäselvää: kenkä kannattaa lankata jos se saa kosteutta ettei nahka pääse kuivumaan ja haperoitumaan, tai jos siihen tulee kulumia jotka pitää "meikata" piiloon, TAI jos sen väri kaipaa freesiä ja pinta kiiltoa.), ja lisätä kosteutta blokkaavaa suihketta muutaman kuukauden välein. Tärkeää on myös seurata sekä pohjan että etenkin kannan kulumista. Paraskaan kenkä ei kestä kovassa käytössä kaikkea, mutta on hyvin pitkälti aina korjattavissa. Siitä lähtien kun vaihdoin kaikki kenkäni laadukkaampiin ja nahkaisiin, en ole joutunut heittämään ainoatakaan paria pois.

Oli muuten taas naapureilla ihmettelemistä kun Valpuri kävi pyjama päällä sprayaamassa kenkiä rapussa, ja jätti kenkäarmeijan nättiin riviin oven eteen kuivumaan. Ja kyllä - pelkäsin joka hetki että joku isojalkainen naapuri käy poimimassa parempiin jalkoihin!


Edellisestä lauseesta, sekä aiemmin mainitusta menneisyydestäni kenkäkauppiaana, voi päätellä kenkävarastoni olevan runsas. Koska jalkani on kooltaan suuri, käy mulla vääääähän liian usein "hyvä tuuri" alennusmyynneissä, joista olen iloisin mielin kantanut uusia aarteita kotiin. Vaikka muita vaatteitani kierrätän verrattain usein, kengistäni en luovu. Jalan koko tuskin muuttuu enää, joten samat aarteet mahtuvat vielä vuosienkin päästä. Kenkäkokoelmaani on kertynyt vaikka millaisia erikoisia ja vähemmän erikoisia pareja, mutta olen yrittänyt tyrehdyttää ainaista kenkäfriikin himottelua, ja ostan enää vain sellaisia kenkiä, joille tiedän olevan kovasti käyttöä. Ei siis enää övereitä bilekorkkareita, joiden eliniän ennusteessa lukee vain ja ainoastaan firman pikkujoulut. Enemmän  Vain sellaisia kenkiä minun hyllyyni, joita käytän joka päivä, tai edes joka viikko.

Tästä päästäänkin sitten kevyen saarna-aasinsillan kautta uusimpaan tulokkaaseen!
Ostin Acnen Pistolit aloittaessani nykyisessä työssäni, ja ne ovat oikeasti asuneet jaloissani hyvin tiiviisti, kaikki kolhut kestäen. Olen ollut supertyytyväinen niiden laatuun! Harva kenkä vain paranee kovassa käytössä, mutta mattamustainen ja jykevä Pistol muuttuu entistä kauniimmaksi. Lisäksi sen yhdisteltävyys on omaa luokkaansa - ja ovat ne kyllä ehdottomasti mukavimmat 7,5cm korot mitä olen koskaan käyttänyt.

Nälkä tietenkin kasvaa syödessä, ja ensimmäisen parin osoittauduttua loistavaksi ostokseksi, olen himoinnut seuraavaa. Acnen kaikki kengät, etenkin klassikkomallit, ovat niin hyvännäköisiä ja omaan tyyliini istuvia, eli päätös oli vaikea. Koska mustia nilkkureita löytyy hyllystäni luotto-Pistoleiden lisäksi muutama toinenkin, himoitsin jotain klassikkomallia jossain säväyttävässä värissä, joka kuitenkin kestäisi aikaa.
Ja voi miten sekosin onnesta kuullessani Acnen valmistavan aivan ä-lyt-tö-män upeaa Track-malliaan tämän syksyn mallistoon viininpunaisessa! Olen varmaan maininnut aiemminkin olevani todella heikkona mihin tahansa asiaan burgundynä, ja Converseja lukuunottamatta kenkäkokoelmassa oli suorastaan huutava tarve (köhh) toisille kaunokaisille!

 
 
Kuten aina tarinan lopussa, pitkä odotus palkittiin. Paisti että Trackit näyttävät helvetin hyvältä minkä tahansa vaateparren päälleen heittää, ne ovat niiiiiiiin mukavat jalassa! Vaikka korkoa on tuntuvasti enemmän mitä esimerkiksi Pistolissa, ovat ne ihanan tukevat jalkaan. Väri on aivan täydellinen, vaikkei tietenkään kuvissa pääse oikeuksiinsa, ja tämä pari tulee varmasti piristämään monta harmaata syyspäivää - ja vielä harmaampaa syysasua. 
 
Voi tätä onnea minkä uudet kengät tuo! 

Kommentit (0)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram