En ole tainnut koskaan puhua blogissani musiikista, sillä - tämä voi tulla monelle shokkina - en oikein välitä musiikista. Tai siis, tietenkin kuuntelen musiikkia jatkuvasti - aamulla radiota, töissä mitä ikinä, Spotifyn listojani vapaalla - en vain oikein välitä siitä sen suuremmin. Jos olen yksin kotona, siis aamuisia YleX- hetkiä lukuunottamatta, en useinkaan kuuntele musiikkia. En jaksa. Hiljaisuus on päivän päätteeksi parasta. Silloin kun kuuntelen musiikkia, se voi yhtä hyvin olla listahittejä kuin vanhaa klassista rockia, tai vaikka suomiräppiä tai jazzia. Musiikki on minulle rentouttavaa, innostavaa, tunteellista tai aivotonta taustahelinää siinä missä muukin. Ei mitään erikoista, ei mikään uskonnollinen kokemus. Harvoissa asioissa olen sitä mieltä, että "kaikki käy" tai "sä saat päättää", mutta musiikki on se minulle. Ihan sama mitä soitetaan.

Suhtautumiseni musiikkiin ei ole läheskään niin intohimoinen mitä monella ystävälläni tai perheenjäsenelläni, eikä minulla ole kovin vahvoja mielipiteitä musiikista. Yksinkertaisesti sanottuna pidän vähän kaikesta musiikista, ja musiikin arvosteluasteikko on mustavalkoinen; musiikki on mielestäni aina joko hyvää, tai sitten huonoa. En pidä itseäni lainkaan musikaalisena, enkä osaa analysoida musiikkia kamalan syvällisesti. Tämä on musikaalisten sisarusteni mielestä täysi vitsi - saatan tykätä aivan hulluna jostain todella oudosta biisistä, enkä pysty selittämään miksi siitä pidän. Tai että miksi joku "yleisesti" loistavana musikaalisena teoksena pidetty kokoelma ei saa edes silmiäni räpsähtämään. Outoa.

Haluaisin sanoa, että musiikissa minulle ehdottomasti tärkeintä ovat sanat, ja fiilistelen aina hyvin sanoitettuja kappaleita. Valitettavasti se ei ole niinkään, sillä taitavastikaan kirjoitetut lyriikat eivät välttämättä herätä minussa mitään tunteita. Olen musikaalisesti tunnevammainen.

Genrelläkään ei ole väliä. Kuuntelen usein klassista musiikkia, vanhoja suomalaisia ikivihreitä, mitä vanhempani soittivat nostalgiapäissään minun ollessa pieni, radiohittejä ja tanssilattiakamaa, Metallicaa lenkillä, Cheekkiä kun haluan energiaa, Lana Del Reytä aina ja kaikkialla, Celine Dionia ja Sade'a surullisena, Depeche modea aina ja kaikkialla, Christina Aguileraa tai Britney Spearsia jos haluan laulaa mukana ja hioa tanssimuuveja, The Strokesia, Arctic Monkeyssia ja Chilipeppereitä voimamusana. XX ja Temper Trap muistuttavat aina Australiasta. Scandinavian Music Group ensirakkaudesta. Prince viimeisimmästä. Kylie Minogue, Michael Jackson, Tehosekoitin ja Kent, David Bowie ja Abba olivat lapsena suuria suosikkeja, ja kuuntelen niitä kaikkia edelleen paljon. Kasvoin Led Zeppelinin, progen, punkin ja Ace of Basen sekamelskassa, ja ne ovat minusta kaikki hyviä. Hyviä on enemmän kuin huonoja, harvempaa artistia tai genreä inhoan sydämeni pohjasta. The Cure on pahinta minkä tiedän, ja Bob Dylanin ääni saa minut kakomaan, olivat ne sanoitukset kuinka nerokkaita tahansa.

Kuuntelen todella paljon samaa musiikkia lainkaan kyllästymättä, ja olen ehkä hieman huono etsimään ja löytämään uusia suosikkeja. Onneksi uuden musiikin aamuvuoro tulee aina meikkihetken kanssa samaan aikaan, ja pysyn jotenkin kärryillä uusista artisteista ja biiseistä. Lisäksi olen alkanut etsiä Spotify'stä muiden listoja, ja tietoisesti altistaa itseäni erilaiselle musiikille. Arvosteluasteikkoni on edelleen sama: jos tykkään, niin kuuntelen loppuun. Jos en, niin skippaan. Jos rakastan, kuuntelen repeatilla 18 kertaa, enkä saa suosikkibiiseistäni tarpeekseni. Kuuntelen niitä toistuvasti, kuuntelen akustisia versioita, live-vetoja, muiden tekemiä covereita. Suosikit säilyvät soittolistoillani vuosia, enkä kyllästy.

Tämän pitkän ja varmasti monelle järkyttävän dialogini haluan päättää yhteen suosikkibiisiini.
Alkuperäisversion esittäjä, Nick Cave, on yksi suuri suosikkini, jonka koko tuotanto on kovasti mieleeni. Cat Powerin tunnelmoimana tämä biisi on täysin erilainen mitä originelli versio, ja uneliaan herkkä ja lempeästi soljuva. Sanat ovat niin kauniit. Tämä biisi sopii iltaan ja aamuun, rakastuneena tai sydän särkyneenä, iloisena tai väsyneenä. En osaa kuvailla sitä muuten, kuin toteamalla sen yksinkertaisesti hipovan täydellisyyttä.

Kommentit (0)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram