Minä googlaan ihmisiä. Googlasin alkuviikosta pankkineitini, googlaan ystäväni uuden poikaystävän, googlasin joku aika sitten kouluni kuuman tanskalaisen pojan. Väitän uteliaisuuteni olevan täysin normaaliuden rajoissa, enkä koe pienellä taustatutkimuksellani olevan mitään häiriintyneitä tarkoitusperiä tai kummoisiakaan motiiveja - kunhan kiinnostaa. En ole pienen yhden naisen CSI:ni kanssa yksin, vaan tuttavapiiristäni lähes jokainen on myöntänyt tsekkaavansa mitä Internetin Ihmemaalla on kiinnostavista tyypeistä kertoa. Erityisen herkullista on päästä googlailemaan joku uusi kiikarissa oleva tyyppi, ja sormet oikein syyhyävät päästä näppäimistölle tekemään Neiti Etsivän osa-aikatyötä. Harmi vaan, että tälläkin kolikolla on kääntöpuoli; todennäköisesti myös sinut tsekataan ennemmin tai myöhemmin.

Bloggaaminen ja suurelle yleisölle suunnatun Instagram-tilin pitäminen tuntuu noin treffailun näkökulmasta yhtä miellyttävältä kuin ajatus alasti Aleksanterinkadulla kävelystä. Ensitapaamisella - tai pahinta! - ennen tapaamista, nimeni kirjoittamalla aukeaa aika hitollinen arkku kaikkea sontaa, joka jättää Pandoran lippaan varjoonsa koska tahansa. Sieltä löytyy mairittelevia ja ei-niin-mairittelevia kuvia monen vuoden ajalta, persoonaasi ja ulkonäköäsi ja ammattitaitoasi ruotivia nettikeskusteluja, ja tietysti The Blogi.

Vaikka voin suoraselkäisesti sanoa seisovani sataprosenttisesti jokaisen julkaisemani postauksen takana ja vakuuttaa niiden olevat minua, ovat ne kuitenkin tietystä näkökulmasta, tietylle yleisölle kirjoitettuja juttuja. Blogiani lukee kuitenkin pääasiassa parikymppiset naiset, jotka ovat ihan yhtä innoissaan uusista todella toimivista kosmetiikkatuotteista, haluavat nähdä suosikkivaatteitani päälläni, janoavat lukea vihaisia ja iloisia ajatuksiani itseäni koskettavista aiheista.. Huulikiiltoarvostelujen, ääliömäisten videopostausten ja loputtoman vuodatuksen ja ruikutuksen perusteella sitä voi rakentaa millaisia mielikuvia hyvänsä. Harvempi (mies) blogia selaillessa tajuaa ehkä yhtä kirkkaasti sitä, millaista kaavaa blogit sisältöineen noudatavat. Käsilaukun sisältö ja pikkutarkka informaatio aamupalastani on loistavaa sisältöä kepeään lifestyle-blogiin, mutta yksinään antaa aika suppean kuvan kirjoittajastaan. Lisäksi se, että suurin osa lukijoistani on ollut näiden juttujen messisä jo pienen ikuisuuden, ja tietää rivien välistä ironiani ja huumorini. Minua suorastaan kylmää ajatus siitä, että joku kiinnostava Hannu päättäisi lukea vain yhden postauksen, ja se olisi just jotain eksistä ruikutusta tai kainaloiden ihottumasta avautumista. Tai jotain.

Bloggaamisessa paskinta onkin sen sidonnaisuus kokonaisuuteen - bloggaajasta tai blogista voi saada yhden ainoan postauksen perusteella hyvinkin erilaisen kuvan mitä yhtään pitemmälle selaamalla, ja pois kontekstista nostetut heitot voivat olla tapauskohtaisesti todella pinnallisia/röyhkeitä/itserakkaita/sairasta huumoria viljeleviä/hiton yksinkertaisia, eivätkä kerro kirjoittajastaan mitään. On jo tarpeeksi kamalaa että perheeni, työkaverini, sukulaiseni, vanhempieni työkaverit ja eksäni lukevat blogiani, vielä kamalampaa on ajatella tulevaa anoppia Vivian Valpurin blogi näytöllä järkyttämässä heikkoja hermoja. Ka-ma-laa.

Ärsyttävää on myös se, miten paljon kaikki tulevat, nykyiset, ja entiset siipat selaavat blogia. Ylitulkintoja, rivien välistä piilomerkitysten "ymmärtämisiä" sekä oman itsensä näkemistä jokaisessa postauksessa, oli ne sitten texmex-salaatista tai deittailusta. Ja voi luoja paratkoon, jos uudelle tuttavuudelle kertoo kirjoittavansa kolumnia Cosmopolitaniin! "Aiotko sä kirjottaa musta?"- kysymys on niin peruskauraa, että jos olisin saanut jokaisesta kerrasta euron, olisin vähintäänkin mopoauton omistaja. Tapasin myös kerran miehen, joka tuntui rakastuneen blogiini enemmän kuin minuun itseeni, ja heitti keskustelujemme joukkoon jatkuvasti suoria, sanasta sanaan tarkkoja, lainauksia teksteistäni, ja hehkutti loputtomasti miten oivaltavia ja hauskoja ne olivat. Olisi sitä ehkä voinut tutustua myös naiseen tekstien takana eikä vain julkisen blogin luomaan illuusioon. Just sayin'.

Toki täytyy pitää mielessä se, että pakkomielteisesti tai sitten tuomitsevasti nettisisältöön suhtautuvat tyypit voi jättää omaan arvoonsa. Jos joku mukava tyyppi päättäisikin selailla blogia, mutta muuttaisi mielikuvansa naisesta sen takana hönttöjen juttujen takia, on ehkä parempi niin. Vaikka itsekin syyllistyn pienimuotoiseen tongintaan, yritän parhaani mukaan antaa sen olla vaikuttamatta siihen, miten kiinnostavalta tai epäkiinnostavalta tyyppi niiden myötä näyttää. Ja kokemuksesta oppineena viimeiseen asti esitän, etten tiedä hänen voittaneen kutosluokalla korisjenginsä kanssa kultaa tai hänen äitinsä Pinterest-nimeä. Sääntö numero yksi: stalkkauksesta ei kerrota missään olosuhteissa. Blogipostausta ei lasketa.

Aion kuitenkin varmuuden varalta pantata blogini osoitetta ja työtäni uusilta tuttavuuksilta ja Tinder-matcheilta viimeiseen asti, ja jatkossakin kertoa olevani ammatiltani kirjoittaja, tarkemmin sanottuna sanaristikoiden keksijä. Ei sekään nyt niin kaukana totuudesta ole.

Kommentit (5)

suvi

Haha! Ihan mahtava teksti jälleen kerran. Oot nainen paras!Hykertelin bussissa matkalla töihin kun luin tätä! En osaa ees kuvitella kuinka hulvatonta seuraa oot livenä. Ehkä törmään suhun heinäkuussa kun ollaan molemmat stadissa!

Vivian Valpuri
Liittynyt17.11.2015

Ihana ajatus bussista hykertelystä! Mun hulvattomuus on väkevää A-luokkaa, sen myönnän, mutta on nää läpät kuule rasittaviakin, kysy keneltä tahansa ystävältä! Ja jos törmätään ni tuu sanoo moi! VAATIMUS!

Suvi55

Yksi hauskimmista (tästä voi myös päätellä yleisen tindertason, huoh) tinderhetkistäni syntyi, kun eräs tyyppi mainitsi viattomasti jossain heitossa työpaikkani ja sen viimeaikaiset tapahtumat. Hassua vain, en ollut maininnut työpaikkaani vielä ollenkaan, joten "hieman" oli käyty tietoja tonkimassa somen puolella. Se kiemurtelun määrä kiinni jäädessä - priceless. :'D

Vierailija

Apua en oo edes tullu ajatelleeks tota puolta bloggaamisesta! :D tai siis tottakai oon miettiny et jos ite alottaisin blogin ni kaikki tuttavat pääsis lukee sitä mut et viel kaikki uudetki tuttavuudet ja superstalkkerit ja anopit!

Sun kirjotukset on kyl parhaita! :)

Seuraa 

26-vuotias helsinkiläisbööna, joka rakastaa harmaita villapaitoja, luonnonpuistoja, aamupalaruokaa ja maailmanvalloitussuunnitelmia.
Postia: vivian.valpuri(a)gmail.com
Snapchat: vivianvalpuri

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014
2013

Kategoriat

Instagram